Jindřich Vobořil: Alkohol není rohlík. Bez regulace trhu to nejde

Bojujeme proti nelegálním drogám, ale úplně nám unikají ty legální – tak nějak se dá interpretovat zpráva, kterou sepsal národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Za 25 % všech úmrtí v Česku podle něj může alkohol a tabák.

„V oblasti alkoholu se rozpadla péče. Ambulantní služby skončily v 90. letech a gamblerstvím se nikdo nezabývá,“ tvrdí Jindřich Vobořil, který nastoupil do funkce národního protidrogového koordinátora v roce 2010. Po třech letech práce pociťuje podle svých slov velkou frustraci.

Čísla nárůstu užívání alkoholu nezletilými, tedy dětmi do 16 let, jsou podle něj tristní. „Od roku 1995 narostlo o 100 %,“ upozorňuje s tím, že právě děti užívají i tvrdý alkohol v docela frekventované míře. A s cigaretami to není o moc lepší.

Čtěte také

Navíc chybí strategie nebo akční plán, který by proti těmto problémům bojoval. „Oblast legálních drog za posledních 20 let téměř nikoho nezajímala,“ vysvětluje Jindřich Vobořil.

Co je třeba podniknout proti nárůstu alkoholismu? Proč je podle něj třeba se zaměřit na regulaci trhu i posílení ambulantní péče? A proč má Jindřich Vobořil často pocit, že jeho práce nemá význam? Také na to se ptal moderátor Martin Veselovský.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio