Petr Fiala: Programové prohlášení vlády je nekonkrétní a plné rozporů

Poslanci stále jednají o tom, zda vláda Bohuslava Sobotky dostane důvěru, nebo ne. TOP 09 a ODS přitom Sobotkovu vládu nepodpoří, podle nich je její program nereálný a není jasné, kde na všechny sliby vezme kabinet peníze. Co opozici na vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL vadí konkrétně? Na to se Helena Šulcová ptala předsedy ODS Petra Fialy.

Nelze slíbit snížení nezaměstnanosti a zároveň zvýšení minimální mzdy. I to dnes na adresu vlády Bohuslava Sobotky ve sněmovně pronesl předseda občanských demokratů Petr Fiala.

„Potvrdí vám to každý zaměstnavatel,“ dodává v rozhovoru s Helenou Šulcovou. „Zvyšujete-li minimální mzdu, můžete vyvolat nezaměstnanost především u lidí s nejnižší kvalifikací. Zároveň vytváříte podmínky pro šedou ekonomiku. Vláda zkrátka slibuje řadu věcí, na které prostě nebude mít – a zvýšení minimální mzdy je jednou z nich,“ dodává.

Čtěte také

V současné situaci, kdy Česko čelí rekordní nezaměstnanosti, by podle něj na prvním místě měla být snaha zajistit nová pracovní místa. „Cesta, kterou vláda ve svém programovém prohlášení nabízí, žádná nová pracovní místa nezavede. Naším receptem by byly úlevy pro zaměstnavatele nebo větší množství částečných úvazků.“

Co především kritizuje na programovém prohlášení vlády, je jeho nekonkrétnost. „Není vlastně řečeno, čeho a jak chce vláda dosáhnout. Problém programového prohlášení kromě toho spočívá i v řadě rozporů, především v nesouladu mezi plánovanými příjmy a výdaji,“ upozorňuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , als
Spustit audio