Jaroslav Kubera z ODS: Referenda by se měla vypisovat jen v opravdu mimořádných případech

Vláda má dnes na stole další návrh na zavedení obecného referenda. Tentokrát ho předkládají komunističtí poslanci. Svůj návrh referenda má i hnutí Úsvit a vlastní verzi plánuje také vládní koalice. Mají mít lidé právo rozhodovat o důležitých věcech v referendu?

„Rozhodně si nemyslím, že vím všechno lépe než občané,“ ujišťuje Jaroslav Kubera, který je známým odpůrcem referend, v rozhovoru s Helenou Šulcovou. „Mé důvody, proč mám o referendech pochybnosti, jsou věcné.“

Čtěte také

„Na první pohled se totiž zdá, že je referendum úžasně spravedlivá věc. Podíváte-li se však na statistiky, hlasování v referendu bývá většinou velice vyrovnané – půl na půl. Polovina občanů je tedy neuspokojená,“ vysvětluje svůj postoj.

Sama Občanská demokratická strana přitom ve svém programu zmiňuje možnost referenda v případě přijetí eura. „V tomto jsem ve své straně osamocen, domnívám se totiž, že ani v této otázce by nemělo být vypisováno referendum,“ podotýká Jaroslav Kubera.

Kupříkladu hnutí Úsvit navrhuje, že by lidé měli v referendu hlasovat v takových otázkách, jako jsou třeba církevní restituce. Jaroslav Kubera důrazně nesouhlasí. „Referenda by se měla vypisovat jen v opravdu mimořádných případech,“ shrnuje. „To, co navrhuje Úsvit, je z říše science fiction.“

Celý rozhovor s Jaroslavem Kuberou si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , als
Spustit audio