Český komiks zažívá zlatý věk, soudí ilustrátorka Lucie Lomová

Dnes je Velký knižní čtvrtek. Právě dnes vychází dvanáct zásadních knižních titulů, které mají šanci stát se bestsellerem – mezi nimi i detektivní komiks z divadelního prostředí Na odstřel od Lucie Lomové. Právě Lucie Lomová byla hostem Heleny Šulcové.

V Česku se čte – a čte se tu hodně. Jak však bude vypadat budoucnost? Z průzkumu, který provedla Národní knihovna, vyplynulo, že za posledních deset let klesl počet náruživých dětských čtenářů na polovinu. Otázka, kterou si dnes řada lidí pokládá, zní: jak dostat děti od počítače?

„Nemyslím si, že je to nutné, jde podle mě o přirozený vývoj,“ překvapuje Lucie Lomová. „Pamatuji si, že generace mých rodičů ještě četla potají. Jejich rodičům připadalo čtení jako neúčelné zabíjení času. A doba se proměňuje. Dnešní děti už si možná zkrátka nacházejí předobrazy jinde. Nemá cenu nad tím lomit rukama,“ říká.

Čtěte také

„Český komiks zažívá zlatý věk,“ říká také žena, která má na kontě řadu komiksů. „Máme tu mnoho mladých nadějných autorů, o komiksu se všude mluví a hodně se jich překládá,“ říká.

Jak se proměňuje komiksový jazyk během let? A platí stále, že komiks zůstává dominantou mužů? I to v rozhovoru zaznělo.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , als
Spustit audio