Jan Mládek o možné dohodě s OKD: Stále není nic uzavřeno

Situace kolem dolu Paskov se mění z hodiny na hodinu. Ještě ráno to vypadalo, že OKD důl zavře, ale ve 14 hodin se ministr financí Andrej Babiš dohodl na prodloužení těžby. Stát by měl zaplatit 600 miliónů korun. Co se během těch několika hodin stalo? Ptal se Martin Veselovský ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka.

„Je to zvláštní chování, ne úplně kolegiální,“ hodnotí Jan Mládek kroky Andreje Babiše. Oceňuje však, že se stát přihlásí k sociální části plánu. „Horníci budou v nejbližších třech letech zaměstnaní,“ shrnuje.

Na druhé straně však Jan Mládek uznává, že je v dohodě mezi státem a OKD řada nejasností. „Dohoda je vázána na cenu uhlí. Když cena stoupne, útlumový program nebude zapotřebí,“ popisuje. V opačném případě přestane dohoda platit, respektive společnost OKD bude chtít od státu víc peněz. „Nejsou jasně stanovené parametry,“ nastiňuje Jan Mládek.

Čtěte také

Dohodl Andrej Babiš lepší podmínky? „Jde o přijmutí sociální části plánu. Byla odsunuta druhá věc, tedy sanace dolu,“ zdůrazňuje Jan Mládek a připomíná, že z vyjednávání Andreje Babiše nemá příjemný pocit. „Čekal jsem to,“ uznává „Jestliže jste v koalici se dvěma stranami, musíte počítat s různými překvapeními,“ dodává.

S kým z OKD vyjednával ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek? A jak spolu ministři vlastně komunikují? I to jste mohli slyšet krátce po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio