Tomáš Tuhý ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Dobré odpoledne. Boj s pouliční a drogovou kriminalitou, extremismem a násilím na stadionech, tak to uvádí jako své priority nový šéf české policie Tomáš Tuhý. Do funkce jej jmenoval ministr vnitra v sobotu. Křeslo policejního šéfa bylo volné od března, kdy ministr Chovanec potvrdil platnost odvolání Martina Červíčka.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaV jakém stavu je česká policie? Má skutečně elitní protikorupční útvar na služebně jen jeden počítač s internetem? A jak zatočit s fotbalovými chuligány? I na to se budeme ptát. Nový policejní prezident Tomáš Tuhý je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Vítejte, dobrý den.

Tomáš TUHÝ, policejní prezidentPěkné odpoledne.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaMáte alespoň vy jako policejní prezident v kanceláři počítač s přístupem na internet, pane prezidente?

Čtěte také

Tomáš TUHÝ, policejní prezidentTak ještě jsem prezidentskou kancelář v současné době nezabydlel, ale pravdou je, že když jsem působil jako statutární zástupce na policejním prezidiu, tak počítač s internet mi byl přidělen, nicméně využíval jsem i jiný zdroj, který byl napojen na internetovou síť.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNemusel jste chodit do internetové kavárny jako někteří policisté?

Tomáš TUHÝ, policejní prezidentNemusel, nemusel a myslím, že to až tak úplně není odraz celé policie to, co jsem zaznamenal v posledních dnech z médií. U protikorupční policie samozřejmě jsem problém vnímal, je to samozřejmě dlouhodobý problém, který se řeší na více útvarech, není to jenom ten Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality, nicméně policie musí postupně obměňovat svou techniku a samozřejmě tak, jak ten rozpočet policie umožňuje, dodáváme do jednotlivých struktur a útvarů policie ty technické prostředky.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJá se na to ptám právě kvůli článku, který před několika dny zveřejnily Lidové noviny, a ty uvedly, že elitní policejní protikorupční útvar v Praze v Dlážděné ulici, má pouze jeden počítač s internetem, na který se pomalu stojí fronta a policisté jdou právě často pracovat do nedaleké internetové kavárny. Není to ostuda, pane prezidente?

Tomáš TUHÝ, policejní prezidentNo, určitě, pokud by to bylo přesně tak, jak říkáte, byla by to určitě ostuda policie. Já připouštím, že máme rezervy v oblasti IT technologiích, že potřebujeme modernizovat tuto techniku, nicméně ten stav, že by odpovídal tomu, že máme na protikorupční policii jeden počítač, na který se stojí fronta, to rozhodně odmítám. My jsme samozřejmě připravili náhradní program, nejenom díky tomu, že se v současné době na to téma hodně diskutuje, ale i proto, že tento elitní útvar bude v budoucnu posilován i v návaznosti na další činnosti, které bude zabezpečovat, tak samozřejmě hledáme i nové formy připojování do internetové sítě. V současné době celá policie postupně přechází na propojenost takzvaného intranetu a internetu, což by mělo do budoucna pro nás vygenerovat další zlepšení kvality práce právě prostupností do internetové sítě.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle pokud elitní policejní útvar má problém a teď už se nehádejme o to, jestli tam je jeden počítač nebo dva, nebo tři s připojením na internet, stejně by to bylo málo. Tam by bylo asi potřeba, aby každý důstojník nebo každý policista tam měl možnost přijít ráno do práce a zapnout si počítač a projet si, co všechno potřebuje na internetu, protože to ke své práci potřebuje, a pokud takový elitní útvar má s tím problém, jak to potom musí vypadat na nějakých malých služebnách? Dá se zjednodušeně říct, že i dnes bychom našli služebny, kde třeba policisté používají ještě psací stroje?

Tomáš TUHÝ, policejní prezidentTak to se domnívám, že už ne, myslím si, že základní útvary policie byly v minulosti i různými projekty evropskými dovybaveny tak, že v současné době disponují všechny útvary počítačovými prostředky a předpokládám a vím, ověřoval jsem si to možná i před touto reportáží, že v podstatě každý policejní útvar má možnost na připojení na internet.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaŘíká policejní prezident Tomáš Tuhý, který je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Pane prezidente, kolik elitních policistů podle vás odchází kvůli platům od policie? Jak často vám někdo říká hele, já jdu pryč, protože mě to tady neuživí?

Tomáš TUHÝ, policejní prezidentVíte, roční fluktuace se pohybuje okolo tisíce policistů.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA dá se říct, že tisíc policistů odchází, ne takhle zjednodušeně se to nedá říct?

Tomáš TUHÝ, policejní prezidentNe, určitě ne, určitě ne. Ten loňský rok, rok 2013 byl asi nejnižší z pohledu odchodové vlny. A těžko v tuto chvíli zprůměrovat, protože ti policisté se nám nevyjadřují do těch žádostí při těch odchodech a neudávají nám ty důvody, proč chtějí ukončit služební poměr. Těch důvodů je samozřejmě velké množství. Někteří odchází do důchodu, někteří například ze zdravotních důvodů, ale jsou tam samozřejmě ti policisté, o kterých hovoříte vy, ti, kteří nejsou spokojeni se svým platem a je nabídka na trhu práce, je možná lépe zaplatí.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA to procento zhruba byste odhadl na kolik z toho, co odchází, kolik jich může jít kvůli platu?

Tomáš TUHÝ, policejní prezidentVíte, znovu říkám, to je velmi těžké tady toto prognózovat, nebo kolik v podstatě počítat přesné počty, anebo procenta, protože, jak říkám, my skutečně nemáme tu evidenci těch důvodů, proč ti policisté odcházejí, ale samozřejmě tak, jak to vnímán, jsou tyto případy a není jich málo.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPrůměrný plat policistů je v tuto chvíli nějakých 32 tisíc korun, je to průměrný plat. Mně vždycky posluchači píší, že znají policistu, který vydělá 18 tisíc korun, ale takže samozřejmě, průměr, když se to zprůměruje, 32 tisíc korun. Jaký ideálně by podle vás ten průměrný plat u policie měl být?

Tomáš TUHÝ, policejní prezidentTak rozhodně bychom se měli dorovnat do platu roku 2010, tehdy rozhodnutím vlády a díky ekonomické krizi přišli policisté o 10 % ze svých příjmů, což samozřejmě u některých mohlo způsobit pokles platu až o 6 tisíc korun. Já se domnívám, že ten průměrný plat v policii by se mohl rovnat a bylo by to i optimální možná pro zabezpečování jejich i sociálních potřeb, které mají, aby to bylo okolo nějakých 37 tisíc.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA kdy si myslíte, že to bude reálné, že policisté budou brát 37 tisíc v průměru?

Tomáš TUHÝ, policejní prezidentVíte, já jsem na dnešní tiskové konferenci hovořil o jedné z priorit, se kterou vstupuji do role policejního prezidenta, a ta priorita je, že bych chtěl, aby od roku 2015 se policistům dorovnaly platy právě na tu úroveň roku 2010 a samozřejmě, aby tento trend byl do budoucna i stoupající. Jsem moc rád, že v podstatě jsme na tom našli shodu i s ministrem vnitra a společně budeme vyvíjet tlak na současnou vládu, aby se tento záměr podařil prosadit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaČím budete argumentovat, když říkáte budeme vyvíjet tlak?

Tomáš TUHÝ, policejní prezidentTak argumentace je jednoduchá, jestli chce stát po policii, aby vykonávala činnosti pro bezpečí občanů, měla by policisty dostatečně zaplatit, protože těmi odchody, o kterých jste hovořila, samozřejmě mohou způsobit, může být způsobena i jakási odchodová vlna těch kvalitních policistů, a tím by mohla klesat i úroveň té policie a vzhledem k tomu, že se nám i ten ještě řeknu druhý břeh profesionalizuje, tak my potřebujeme držet krok a udržet si i ty specialisty, kteří by nám takto mohli odcházet.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA na druhou stranu ale Andrej Babiš už předložil na příští rok jakýsi řekněme první nástřel rozpočtu, kde naopak ministerstvu vnitra 3 miliardy seškrtal, tak jak dalece jste optimistický, že se podaří přece jenom na ty platy ty peníze najít? Říkám to i z toho důvodu, že je letos supervolební rok, budou volby do Evropského parlamentu, potom do části Senátu, do krajů a tak dál, ale důležitá věc je, jestli právě v tomto roce budou policisté, teda politici spíš se snažit ukázat, že umějí šetřit, anebo si budou chtít získat policisty na svoji stranu a přidat jim, nebo to takhle nevnímáte?

Tomáš TUHÝ, policejní prezidentVíte, já bych nechtěl, aby se policie stala takovým rukojmím pro populismus v rámci nějakých politických hádek. My připravujeme jasnou argumentaci o finanční nedostatečnosti, ať už na platy policistů, tak samozřejmě na provozní výdaje a tady s tímto budeme argumentovat i při jednáních, ať už s ministrem financí, tak případně s vládou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVy jste říkal, že byste chtěl, aby v roce 2015 se vrátil, vrátila policistům ta procenta, která jim byla odebrána v roce 2010, kdy se škrtalo i právě kvůli krizi. Pokud se to nepodaří, co to bude znamenat pro vás? Dal jste si to třeba jako jednu z podmínek pro své setrvání ve funkci?

Tomáš TUHÝ, policejní prezidentTak dávat to jako jakési břemeno proto, že v momentě, kdy nesplním tuto prioritu, bych měl končit ve své roli. Těch priorit tam je samozřejmě více, nicméně bral bych to určitě jako jeden z velkých neúspěchů. Budu hledat řešení a samozřejmě budu věnovat této činnosti, která by měla přinést do policie dostatek finančních prostředků, velkou intenzitu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaByl by to takový neúspěch, že byste zvažoval, jestli zůstat ve funkci anebo ne?

Tomáš TUHÝ, policejní prezidentTak i to je otázkou. Samozřejmě pro mě je v tuto chvíli velká výzva jít do toho a poprat se za ty policisty, protože dlouhodobě ta policie necítí takovou tu potřebu prát se, prát se skutečně za toho posledního četníka. Oni i moji předchůdci, kteří tady byli, samozřejmě ten tlak vyvíjeli, nicméně necítil jsem takovou shodu s vedením resortu, a možná proto jsem větší optimista, protože cítím, že jak vedení ministerstva vnitra, tak policejní prezidium má na tyto kroky stejný názor a to je samozřejmě půl úspěchu směrem dopředu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNový policejní prezident Tomáš Tuhý je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Vy jste ve funkci teprve od soboty. Nový šéf si velmi často přivádí s sebou i nové lidi. Vy už jste dnes mluvil o tom, že na neobsazená místa náměstků se budou vypisovat výběrová řízení, ale mě by zajímala jiná věc, co šéfové elitních útvarů? A teď přijde jasná otázka, chystáte se odvolat šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachtu?

Tomáš TUHÝ, policejní prezidentTak já už jsem to na dnešní tiskové konferenci jednou tlumočil nebo prezentoval. V tuto chvíli si nemyslím, že by Robert Šlachta odváděl špatnou práci, naopak si myslím, že co se týče své profese, je to člověk velmi profesionální, nicméně je potřeba, abych hovořil s každým z těch ředitelů jednotlivých elitních útvarů a to také v návaznosti na to, jakým způsobem budeme do budoucna směrovat tyto republikové útvary. Já samozřejmě počkám i na nového náměstka policejního prezidenta, který bude mít tyto útvary ve své přímé gesci a budeme společně právě s těmito řediteli republikových útvarů diskutovat, jak tyto republikové útvary, jak vy říkáte elitní útvary.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJsou to elitní útvary, to mi neberete?

Tomáš TUHÝ, policejní prezidentSvým způsobem ano. To slovo elitní se moc v policii nepoužívá nebo je to možná spíš takový ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJak vy jim říkáte?

Tomáš TUHÝ, policejní prezidentTak jsou to republikové útvary, speciální útvary, které jsou zaměřené na konkrétní problematiku. To elitářství, ono to samozřejmě má více významů, takže proto já to považuju jako útvar speciální, který má jasně vymezenou gesci a chtěl bych, aby právě ta jasně vymezená gesce i do budoucna byla přesně stanovena i pro tyto ředitele i pro tyto útvary.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA jak hodnotíte postup pana Šlachty při vyšetřování kauzy Jany Nagyové? Já záměrně zmiňuji tento případ. Byl to případ, který vedl k pádu vlády, takže to je velmi důležitý případ. Jenom připomínám, že to je také případ, ve kterém je už nyní obviněn také bývalý premiér Nečas, má jít pro připomenutí o údajné uplácení trojice poslanců tím, že získali posty ve státní správě výměnou za to, že jejich odchodem ze sněmovny prošel důležitý zákon a další část potom toho obvinění se týká v případě paní Nagyové úkolové Vojenské rozvědky, jenom tak ve stručnosti. Postupuje podle vás policie a tento elitní útvar v tomto případě standardně?

Tomáš TUHÝ, policejní prezidentVíte, paní redaktorko, já bych možná k tomu nezaujímal až tak konkrétní stanovisko jako nový policejní prezident, protože za prvé nejsem úplně detailně obeznámen s celým tím případem. To, co říkáte, samozřejmě vnímám, byl jsem součástí vedení policejního prezidia, nicméně v tuto chvíli hodnotit, jestli postupovali legálně, standardně. Vždycky nad takovýmto vyšetřováním takových významných kauz je i dozor státního zástupce, takže tady by mělo být založeno na zákonnosti, která je dozorována státním zástupcem, tudíž nějaké zásadní excesy v těchto případech by neměly nastat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA bylo rozumné třeba, když před několika měsíci zveřejnil pan Šlachta v televizi onen sestříhaný záznam ze zatýkání Jany Nagyové, bylo to rozumné, nebo nebylo, pane policejní prezidente?

Tomáš TUHÝ, policejní prezidentVíte, i toto možná bych chtěl ještě rozdiskutovat s panem ředitelem. Nicméně jeden z těch motivů byl také v tom, že jako ředitel takovéhoto útvaru chtěl bránit to očerňování tohoto útvaru, při kterém docházelo k napadání, že tento útvar už při prvotních úkonech jakýmsi způsobem zneužil svoji pravomoc a tak dále.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle je tohle způsob, jakým se má policie bránit, pane policejní prezidente?

Tomáš TUHÝ, policejní prezidentNemyslím si to, že by elitní útvar měl být ten, který primárně bude prezentovat záběry z těchto případů takovýmto způsobem. Určitě to je téma, které ještě budu dále rozvíjet nejenom ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže to byla chyba?

Tomáš TUHÝ, policejní prezidentNo, já jsem to zatím nezkoumal.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle viděl jste ...

Tomáš TUHÝ, policejní prezidentViděl jsem ty záznamy, tak, jak říkám, určitě bude, bude ještě i na našich orgánech, které provádí nějakou vnitřní kontrolu, abychom si to rozdiskutovali, do jaké míry je to v pořádku, nebo ne, ale ten závěr tady dneska jednoznačně nechci říct.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPojďme na další útvar a to je protikorupční policie. Jaký bude osud šéfa Milana Komárka? Ptám se na to i z toho důvodu, že bývalý policejní prezident Martin Červíček mluvil na přelomu roku o tlaku tehdejšího ministra Martina Peciny na jeho odvolání. Byly ty tlaky ze strany Martina Peciny evidentní na odvolání šéfa protikorupční policie, pana Komárka?

Tomáš TUHÝ, policejní prezidentVíte, já o jakýchkoliv tlacích v tuto chvíli nevím. Zaregistroval jsem to samozřejmě v médiích. Ptáte se ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka/Nesrozumitelné/ protože vy jste byl tehdy už náměstkem.

Tomáš TUHÝ, policejní prezidentByl jsem náměstkem, ale měl jsem v té gesci jinou problematiku. Měl jsem na starost uniformovanou policii, nicméně zaregistroval jsem tady tyto informace, že se objevovaly. Já jsem s panem Komárkem hovořil v tuto chvíli, ten mi naznačil, že by rád pokračoval v tomto formátu i v té spolupráci a rád by řídil tento útvar, nicméně vyjadřuji se k tomu stejným způsobem jako k řediteli útvaru pro organizovaný zločin s tím, že jakmile nastoupí nový náměstek, který bude přímo řídit tyto útvary, budeme diskutovat o další koncepci a o dalším fungování i tohoto útvaru a já samozřejmě si dovedu představit, že by pan Komárek mohl pokračovat dál, nicméně je to otázkou ještě i jeho dalšího pohledu na řízení toho útvaru jako takového.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJaké konkrétní máte na mysli /nesrozumitelné/?

Tomáš TUHÝ, policejní prezidentMáme před sebou samozřejmě některý změnový formát. Asi jste zaregistrovali, že se připravuje posílení útvaru, který se zaobírá daňovou kriminalitou. Jestli najdeme společné prvky pro fungování i takovéhoto útvaru, tak, jak byla podepsána dohoda mezi ministerstvem financí a ministerstvem vnitra a ztotožní se s tím i pan ředitel, takže je tady samozřejmě cesta k dalšímu společnému řízení tohoto útvaru, ale jak říkám, potřebuji s těmito řediteli být v kontaktu, promluvit si o jejich představách a společně s novým náměstkem policejního prezidenta pro kriminální službu tyto věci potom dále koordinovat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPolicejní prezident Tomáš Tuhý je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Velkým tématem posledních týdnů je řádění fotbalových chuligánů. Ten problém se znovu objevil v březnu. Bylo to po zápase v Ostravě. Tehdy hrál Baník se Spartou. Když si vzpomenete, co se tam odehrálo, já jenom připomínám, že vy jste byl taky nějakou dobu šéfem moravskoslezské policie, takže vy znáte vlastně velmi dobře i Bazaly, byl jste tam někdy?

Tomáš TUHÝ, policejní prezidentAno, samozřejmě.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNejen na fotbale jako fanoušek. Fandíte někomu ve fotbale?

Tomáš TUHÝ, policejní prezidentNo, určitě fotbal sleduji, sleduji samozřejmě více sportovních odvětví, ale na Baníku jsem rozhodně mnohokrát byl.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA jste fanoušek Baníku?

Tomáš TUHÝ, policejní prezidentTak jsem fanoušek, protože pocházím z toho, takže v tu chvíli samozřejmě jsem tomu Baníku hodně fandil, teď samozřejmě sleduju tu jeho sestupnou tendenci. Přál bych si samozřejmě, aby se udržel v té první lize, nicméně to téma asi bude trošičku o něčem jiném, ale to ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaBude stoprocentně, ale objektivně teď bez ohledu na to, kdo komu fandí, řekněte mi, kdo udělal chybu při tom zápase? Byli to pořadatelé jednoznačně?

Tomáš TUHÝ, policejní prezidentTak my v tuto chvíli samozřejmě ještě nemáme úplně finální výstupy z vyhodnocování toho konkrétního opatření, nicméně problém, který se v Ostravě udál, ten samozřejmě vykazuje mnoho znaků jakéhosi pochybení, ať už ze strany pořadatelské služby, tak ze strany technických delegátů, kteří tam absentovali, nebo kteří neplnili svoji roli a jsou tam samozřejmě i ty bezpečnostní prvky, které dlouhodobě nejsou dodržovány tak, jak nám to ukládá dohoda mezi Fotbalovou asociací a Policií České republiky, která byla sepsána už v roce nebo v loňském roce, nebo upgradeovaná v loňském roce mezi policejním prezidentem a Fotbalovou asociací.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak ten problém se samozřejmě v té chvíli dotkl Ostravy, ale on se může odehrát kdekoliv jinde a právě se začalo mluvit po tom nešťastném utkání o tom, že by byla potřeba změnit legislativa. Říkal to například bezpečnostní manažer Fotbalové asociace Martin Synecký, který říkal: "Současná legislativa neumožňuje pořadatelům ani policii podobné projevy účinně postihovat, ani jim předcházet." Vy si myslíte, že umožňuje?

Tomáš TUHÝ, policejní prezidentJá se domnívám, že ano. My, pokud bychom se na to podívali i z té historie, ona už se ta legislativa měnila několikrát a myslím si, že se ze strany policie i Fotbalové asociace vytvořily takové manuály, které, pokud by byly dodržovány od počátku, tak by rozhodně minimalizovaly rizika toho, že by docházelo k takové eskalaci násilí jako teď vidíváme na stadionech v České republice.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže zákon se měnit nemá, to je vaše odpověď. A co mají tedy udělat kluby? Pořádně si zajistit kamerový systém, pořádnou bezpečnostní službu a co je v tu chvíli schopná naopak udělat pro ty kluby policie?

Tomáš TUHÝ, policejní prezidentTak já bych možná začal tím, neřekl bych, že všechno je ideální. V každém případě po utkání Baník Ostrava Sparta Praha, kde došlo k tomu incidentu před několika týdny, jsme měli už jednání s Fotbalovou asociací, kde jsme si jasně nadefinovali, kde selhává ta bezpečnostní stránka, kterou měla zabezpečovat Fotbalová asociace. Možná jste to zavnímali. Fotbalová asociace velmi konstruktivně přistoupila k té kritice, nabídla vlastně okamžité řešení ve formě řešení pro jednotlivé kluby, aby se zvýšily ty bezpečnostní prvky a hlavně důsledné dodržování té dohody mezi Fotbalovou asociací a Policií České republiky. Domnívám se, že momentálně, pokud půjdeme tímto trendem, jsme schopní si říci, jestli bude nutná nějaká legislativní úprava tak, jak ji navrhuje Fotbalová asociace anebo jestli bude dostačující evidentně zvyšovat bezpečnost na stadionech ze strany fotbalových klubů.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTo znamená, to je ten kamerový systém, jak jsme o něm mluvili? To je řádná pořadatelská služba? Co dál tam chybí?

Tomáš TUHÝ, policejní prezidentPřesně tak. Pro nás je klíčová role takzvaného technického delegáta a licenční řízení tak, aby licenční řízení, které je prováděno, aby těchto licenčních řízení byla policie přítomna, nejenom přítomna, ale aby tam měla jasný hlas a jasné stanovisko, to znamená, jestli my z pohledu policie řekneme, že tento stadion nevyhovuje těm bezpečnostním parametrům, neměl by na takovémto stadioně být uskutečněn zápas vrcholové soutěže v České republice.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA to je podle vás Ostrava třeba, protože víme, že tam je problém na stadionu Baníku Ostrava a v tom byl i problém při tom zápase, že se tam zkrátka ti fanoušci z toho kotle dostali mezi takzvané hodné fanoušky, a to je stadion, o kterém se dlouhodobě tady mluví, že nevyhovuje.

Tomáš TUHÝ, policejní prezidentTěch stadionů asi bude více.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle je to případ Ostravy?

Tomáš TUHÝ, policejní prezidentZřejmě to bude i případ Ostravy, určitě. Domnívám se, že i Ostrava bude muset hodně zapracovat na tom a pokud by chtěla hrát takovouto vrcholovou soutěž, aby ten její stadion byl nějakým způsobem nastaven, aby byl doplněn o ty bezpečnostní prvky tak, abychom byli schopni říct ano, tento stadion vyhovuje pro první nebo pro Gambrinus ligu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPro druhou ligu by stačil v případě Ostravy?

Tomáš TUHÝ, policejní prezidentJá si myslím, že ono to teďko není jenom o té nejvyšší soutěži. Nám se to násilí eskaluje mnohdy i na nižších úrovních a dokonce i na nějakých, když to řeknu, téměř vesnických soutěžích, takže domnívám se, že by ty bezpečnostní prvky měly být primárně posuzovány tam, kde je předpoklad, že bude docházet k nějaké eskalaci násilí.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTeď už jenom velmi stručně jeden aktuální případ ze sobotního derby pražský S, kdy je zase naopak policie kritizována ze strany fotbalové Slavie za svůj postup. Má jít o případ, kdy fanoušci v Praze na Čechově mostě začali odpalovat zábavní pyrotechniku a podle vedení fotbalové Slavie měla policie proti tomu tvrdě zakročit teleskopickými obušky. Jste informován, pane policejní prezidente, o tom, co se tam stalo a bylo přiměřené zasáhnout proti odpalování zábavní pyrotechniky teleskopickými obušky podle vás?

Tomáš TUHÝ, policejní prezidentVíte, já jsem o případu a o zákroku, který byl prováděn neříkám ani fanoušky, na chuligány Slavie, kteří šli v tom průvodu, byl jsem podrobně informován. My samozřejmě konkrétní ty individuální zákroky policistů posuzujeme a vyhodnocujeme teďko naším odborem vnitřní kontroly, nicméně jednoznačně se přikláním k tomu, že pokud dojde k protiprávnímu jednání, dojde k porušení pravidel, která jsou určena proto, jakým způsobem mají být přesuny takovýchto lidí směrem ke stadionu, dojde k napadání policejních hlídek a policistů jako takových, dojde k ohrožení života a zdraví osob, v tu chvíli policie bude konat a použije nekompromisně veškeré svá oprávnění k tomu, aby sjednala náprava. Nebudeme tady pardonovat to, že se v České republice koná protiprávní jednání.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA to byl ten případ, tam docházelo ...?

Tomáš TUHÝ, policejní prezidentNechci dělat závěry, protože můžete samozřejmě poukazovat na něco konkrétního, co jste viděla. Já v tuto chvíli mluvím obecně k tomu, že zákrok, který jsem měl možnost shlédnout, byl v souladu s pravidly, mohou samozřejmě nastat excesy, které se prověřují vnitřní kontrolou a pokud samozřejmě dojde k pochybení ze strany policie v individuálním případu, tak samozřejmě tam budeme konkrétní důsledky vyvozovat, nicméně vnímám to v tuto chvíli jako věc, která by měla být směřována jako výzva k té veřejnosti. Pokud opravdu bude docházet ze strany takovýchto masových akcí k protiprávnímu jednání, policie bude skutečně nekompromisně zakročovat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNový policejní prezident Tomáš Tuhý byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Děkuju za to. Na shledanou.

Tomáš TUHÝ, policejní prezidentMějte se pěkně. Na shledanou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaZa chvilku na Radiožurnálu další zprávy. Helena Šulcová přeje dobrý poslech.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: heš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.