Sedm nemocnic nepřijalo pacientku s otravou. Je to skandální, říká ministr zdravotnictví

Hned sedm pražských nemocnic minulý týden odmítlo ošetřit pacientku s otravou. Jak je to možné? A máme se snad bát o své zdraví? „Je to skandální,“ neskrývá ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. „Je nepřijatelné, aby se něco podobného opakovalo.“

Oč vlastně šlo? Celkem sedm pražských nemocnic minulý týden odmítlo od záchranné služby převzít ženu s otravou. Záchranka ji pak celých 82 minut vozila po Praze.

„Považuji to za pražskou anomálii. Tím, že je v Praze hodně nemocnic, dochází občas k tomu, že se nemocnice nechovají tak, jak by měly. Kupříkladu v Ostravě se něco podobného nikdy nestalo,“ popisuje ministr zdravotnictví, který mimo jiné dlouhé roky působil jako ředitel FN Ostrava.

„Pokud se to někdy bude opakovat, bude to mít pro ředitele příslušné nemocnice zásadní následky,“ upozorňuje Svatopluk Němeček a jasně říká, že trestem může být i odvolání z pozice ředitele.

Nakupují české nemocnice zbytečně drahé přístroje? A je zdravotnictví v Česku černou dírou na peníze? I na to se Helena Šulcová ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka zeptala.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.