Michal Hašek o 41% účasti na sněmovním hlasování: Voliči mi přesto dali preferenční hlasy

„Jako hejtman budu svému kraji prospěšnější než jako poslanec,“ tvrdí Michal Hašek, hejtman Jihomoravského kraje, který se vzdal funkce poslance. Proč se poslaneckého mandátu vzdal až teď? Ptal se moderátor Martin Veselovský.

„Strana mi dala půl roku na rozhodnutí,“ odpovídá Michal Hašek s tím, že lhůta mu končí dnes, a tak splnil usnesení Ústředního výkonného výboru ČSSD. „Reálně jsem zvážil, kde můžu udělat víc,“ vysvětluje důvody své volby.

„Někdo vytvořil legendu o počtu mých funkcí,“ nastiňuje a současně dodává, že řada hejtmanů je automaticky zvána do správních rad univerzit. „Řadou funkcí jsem strávil dvě tři hodiny ročně,“ uvádí Michal Hašek a uznává, že byl slušně zapřažen.

Čtěte také

Měl tedy čas, aby dobře vykonával práci zákonodárce? Jeho účast na hlasování v Poslanecké sněmovně dosahovala během minulého volebního období 41 %. „Podstatné je, co si o tom myslí jihomoravští voliči,“ namítá Michal Hašek. „Je slušné říci, že je tu řada jiných politiků, kteří mají více funkcí. Nepřipadám si jako největší vyvrhel,“ dodává.

Jak hodnotí spory ve vládní koalici? Proč tvrdí, že se chce stát beranidlem vůči koaličním partnerům? A co to bude znamenat?

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio