Přepis třetího speciálu Radiožurnálu před volbami do Evropského parlamentu

Předvolební kampaň vrcholí, 38 politických stran a hnutí se snaží zaujmout voliče a dostat své kandidáty do Evropského parlamentu. 21 mandátů pak chtějí využít různě. Někteří volají po větší míře federace, jiní prohlašují, že Evropská unie je k ničemu a že by nám bylo lépe bez ní. I na to určitě přijde řeč.

Jan POKORNÝ, moderátor Volební speciál Radiožurnálu začíná. Dobré odpoledne, vítejte ve studiu S 1 Českého rozhlasu. Sledujete na videu a nebo také v rádiu další volební speciál Radiožurnálu, kam los vybral zástupce následujících stran, za něž jmenovitě přišli Jiří Pospíšil TOP 09 a Starostové. Dobrý podvečer.

Čtěte také

Jiří POSPÍŠIL /TOP 09 a STAN/Dobrý den.

Jan POKORNÝ, moderátorFilip Drapák LEV 21 Národní socialisté. Vítejte.

Filip DRAPÁK /LEV 21 Národní socialisté/Dobrý den, děkuji za pozvání.

Jan POKORNÝ, moderátorPavel Telička hnutí ANO 2011. Dobré odpoledne.

Pavel TELIČKA /ANO 2011/Dobré odpoledne.

Jan POKORNÝ, moderátorOndřej Hýsek Moravané.

Ondřej HÝSEK /Moravané/Krásné odpoledne.

Jan POKORNÝ, moderátorDobrý den. Aleš Hemer, Vize 2014.

Aleš HEMER /Vize 2014/Hezké odpoledne.

Jan POKORNÝ, moderátorPetr Mach, strana svobodných občanů. Vítejte v rádiu.

Petr MACH /Strana svobodných občanů/Dobrý den. Dobrý den.

Jan POKORNÝ, moderátorRastislav Lučanský Romská demokratická strana. Pěkně vítám.

Rastislav LUČANSKÝ /Romská demokratická strana/Dobrý den všem posluchačům.

Jan POKORNÝ, moderátorVladimír Dryml Česká Suverenita.

Vladimír DRYML /Česká Suverenita/Dobré odpoledne, vážení posluchači.

Jan POKORNÝ, moderátorVáclav Srp, Koruna Česká.

Václav SRB /Koruna Česká/Dobrý den.

Jan POKORNÝ, moderátorZvali jsme také hnutí Antibursík, které se ale, jak nám oznámili, z principu nezúčastňuje předvolebních debat. Ptát se můžete i vy. Buď na webu Radiožurnálu, na Facebooku a nebo na Twitteru hashtag a Volby EU. První otázka a začnu u Václava Srba z Koruny České. Proč by podle vás měli o víkendu voliči přijít k volbám od Evropského parlamentu, pane Srbe?

Václav SRB /Koruna Česká/Já si myslím, že principiálně by měli voliči chodit nejenom k těmto, přijít nejenom k těmto volbám, ale že by měli chodit ke všem volbám, protože v této zemi, pamatují si to pouze střední a starší generace, ale stále to platí, 60 let zhruba nebyly svobodné volby. Za to, aby tady vůbec bylo právo volit, umírali političtí vězni a nejít k volbám je opravdu velká, ač to zní frázovitě, musím to říci, občanská neodpovědnost.

Jan POKORNÝ, moderátorTo říkáte i jako člověk, který svým způsobem s obdivem vzhlíží k monarchiím?

Václav SRB /Koruna Česká/Prosím pěkně, v Evropské unii je 11 monarchií a jsou to velmi demokratické a nezkorumpované státy a volby se tam konají s velkou účast.

Jan POKORNÝ, moderátorPane doktore Drymle, proč by měl občan přijít o víkendu k volbám do Evropského parlamentu?

Vladimír DRYML /Česká Suverenita/Tak zaprvé.

Jan POKORNÝ, moderátorKdyž bude venku hezky.

Vladimír DRYML /Česká Suverenita/Zaprvé víme, že mnoho občanů nemá rádo Evropskou unii kvůli různým věcem, ale tady mají možnost vyjádřit svůj postoj a vyjádřit svým volebním lístkem, co chtějí nebo co nechtějí. Je pravda, že i nohama se může hlasovat, tím, že nepřijdou, ale pak nesmějí nadávat na to, že se nic nezměnilo. To znamená, pokud chtějí něco ovlivnit, měli by přijít k volbám a je to i určitá hrdost česká, určitý projev vlastenectví České republice, že se zajímají o budoucnost naší země, která bohužel ve většině případů je udávána už nyní z Bruselu.

Jan POKORNÝ, moderátorTakže vy říkáte bohužel, Česká republika je v Evropské unii?

Vladimír DRYML /Česká Suverenita/To neříkám a já říkám něco jiného. Já říkám to, že Evropská komise si osobuje práva, jsou to nikým nevolení lidé, si osobuje větší práva, než má europarlament, než má rada a je potřeba tyto věci změnit, a proto kandidujeme.

Jan POKORNÝ, moderátorI v tom se ale něco změní i po těchto volbách, kdy už předseda Evropské komise částečně bude volen jinak, než to bylo dosud. Rastislav Lučanský, Romská demokratická strana. Proč by voliči měli přijít k volbám pane Lučanský?

Rastislav LUČANSKÝ /Romská demokratická strana/No, voliči by se měli zúčastnit voleb, abysme to mohli tady v České republice trošku v Evropském parlamentu změnit, co tady dřívější vlády zanedbaly a český parlament nechce spolupracovat pro sociálně slabší Romy a nebo pro sociálně slabší české občany, aby byli, abysme prosazovali do Evropského parlamentu a pomoc /nesrozumitelné/ romských stran, které jsou v zahraničí, budou kandidovat taky za Romskou demokratickou strany budou kandidovat taky v zahraničí, abysme tam trošku prosadili, tu bariéru změnili v Bruselu.

Jan POKORNÝ, moderátorTak tolik Rastislav Lučanský, Romská demokratická strana. Petr Mach, Strana svobodných občanů.

Petr MACH /Strana svobodných občanů/No, dokud Česká republika bude členským státem Evropské unie nebo dokud Evropská unie bude existovat, tak nás bude ovlivňovat a Evropská komise neustále navrhuje všelijaké nařízení, směrnice a Evropský parlament má o nich právo hlasovat. Dosud to bylo tak, že Evropský parlament všechno schválil, co Evropská komise navrhla, ale tomu tak nemusí být, takže Svobodní tam kandidují do Evropského parlamentu pro to, aby bránili těm euronesmyslným návrhům, svými hlasy. Pro voliče Svobodných ještě existuje jeden důvod, a sice ten, že když se teď Svobodní dostanou do Evropského parlamentu, tak to posune Stranu svobodných občanů do jakési pomyslné první ligy politických stran v České republice a zvýší to výrazně i naše šance do českého parlamentu.

Jan POKORNÝ, moderátorTakže vaši voliči by měli přijít k volbám pro to, aby vy jste překonali tu pětiprocentní hranici potřebnou ke vstupu do Evropského parlamentu, což byste potom kapitalizovali i na domácí politické scéně.

Petr MACH /Strana svobodných občanů/Přesně tak.

Jan POKORNÝ, moderátorDěkuju za odpověď. Aleš Hemer, Vize 2014.

Aleš HEMER /Vize 2014/Tak já si myslím, že právo volit je to, co, o co jsme tady usilovali dlouhá léta, takže to právo dnes tady máme, svobodné volby máme, tak bychom se jich měli účastnit a myslím si, že to je i v podstatě jakási povinnost všech občanů. A proč přijít k volbám do Evropského parlamentu, si myslím, že je, že je velmi zřejmé a jednoduché. Evropský parlament a v podstatě Brusel, Evropská unie dnes ovlivňuje dnes a denně naše životy, vezměte si, že cirka 80 % zákonů, které přijímá náš český parlament, přicházejí z iniciativy Evropské unie.

Jan POKORNÝ, moderátorPardon, opravdu je to 80 %.

Aleš HEMER /Vize 2014/75, 80 %.

Jan POKORNÝ, moderátorOpravdu je to 70, 80 %? Z čeho vycházíte?

Aleš HEMER /Vize 2014/75, 80, vycházíme, vycházíme v podstatě z průzkumu, které byly nedávno zveřejněné i v tisku a proběhly a myslím si, že Mladá fronta DNES a jiné noviny, jiné tiskoviny jsou natolik důvěryhodné, že jim, že těmto průzkumům a těmto číslům lze věřit, nicméně.

Jan POKORNÝ, moderátorJenom připomínám, že kandidujete za Vizi 2014.

Aleš HEMER /Vize 2014/Přesně tak, to není propaganda nikoho jiného. Chci tím říct jedno jediné, že Evropská unie ovlivňuje dnes a denně naše životy a mnozí z nás si to vůbec neuvědomují a říkají, že Evropa nás nezajímá, Evropská unie je něco, co je mimo naši rozlišovací schopnost, proto já říkám, je potřeba jít volit a je to něco, co ovlivňuje nás dnes a denně a měli bychom se těchto voleb zúčastnit a dát najevo svůj názor a dát svůj hlas.

Jan POKORNÝ, moderátorŘíká Aleš Hemer. Ondřej Hýsek, Moravané.

Ondřej HÝSEK /Moravané/Strana Moravané si myslí, že občané České republiky mohou ve volbách jakýchkoli využít svého demokratického práva, které nebylo ještě před 25 lety takovou samozřejmostí. Volit do Evropského parlamentu je možnost volit do instituce, kde volíme přímo do Evropské unie. Evropské unii bývá vyčítán demokratický deficit a zvolit si přímo své europoslance je právě odstraňování tohoto demokratického deficitu. Ostatně mít možnost do Evropského parlamentu volit by jistě uvítal Jiří z Poděbrad a Kunštát, český král a moravský markrabě, Viktor Hugo, spousta osobností, které se snažily tu /nesrozumitelné/.

Jan POKORNÝ, moderátorJenom popíšu rozhlasovým posluchačům, to říká Ondřej Hýsek z hnutí Moravané a dívá se na Václava Srba z Koruny České.

Ondřej HÝSEK /Moravané/Samozřejmě je to tak. Každopádně si myslíme, že občané mají možnost zvolit si do Evropského parlamentu ty zástupce, kteří nebudou jenom reprezentovat pražské mocenské centrum, ale také Čechy, Moravu a Slezsko a dokáží si vybrat ty, kteří opravdu umí vygenerovat nějaké společné evropské zájmy a evropské hodnoty hájit.

Jan POKORNÝ, moderátorPane Hýsku, v Evropském parlamentu, a to vy určitě víte, jsou poměrně robustní frakce, tedy jak která, které byste chtěli být členem?

Ondřej HÝSEK /Moravané/Tak strana Moravané je již od roku 2006 členem Evropské svobodné aliance, což je nejstarší frakce Evropského parlamentu a zároveň čtvrtá nejsilnější, která se vlastně spojuje v rámci Evropského parlamentu se Zelenými evropskými. To znamená, že je nasnadě, že i Moravané by se stali součástí Evropské svobodné aliance, která podle posledních průzkumů a statistik vychází jako nejjednotnější a nejpracovitější frakce Evropského parlamentu.

Jan POKORNÝ, moderátorUvidíme, co bude po těchto volbách, protože tam se mohou tvořit frakce ještě zajímavějším způsobem, než to bylo dosud. Pavel Telička, hnutí ANO 2011.

Pavel TELIČKA /ANO 2011/Česká republika dlouhá léta usilovala o to, aby se mohla stát členským státem Evropské unie a jeden z důvodů, proč tak činila, bylo, aby měla vliv, aby měla vliv na příslušná rozhodnutí, politiky, právní normy, to znamená vše, co má na nás dopad, co nás ovlivňuje, co ovlivňuje naše občany, podnikatele, spotřebitele, nejrůznější cílové skupiny a jedním z klíčových orgánů a jediným vlastně voleným orgánem a zároveň je jedním ze dvou zákonodárných orgánů, je Evropský parlament a tento zákonodárný subjekt má nesporně stále rostoucí vliv a pokud chceme tento vliv uplatňovat, tak pak si myslím, že musíme mít tu ambici navolit takové zástupce, kteří jsou schopni i oni sami ten vliv uplatňovat, ovlivňovat pozice, ovlivňovat tyto normy, to znamená, kteří se vyznají. A já si myslím, že je legitimní vyhodnotit to působení některých politických subjektů za těch posledních 10 let a faktem je, že Česká republika prostě nenaplnila svůj potenciál. Já bych byl velmi rád, aby naplňovala svůj potenciál, aby získala silnější postavení, abysme měli silnější vliv a k tomu ty volby ostatně by měly směřovat.

Jan POKORNÝ, moderátorA proč jste tedy nekandidoval dřív, pane Teličko?

Pavel TELIČKA /ANO 2011/Tak já jsem dlouhá léta působil ve veřejném sektoru, ostatně byl jsem u této problematiky už od roku 1990, vyjednával jsem členství, koordinoval jsem přípravu.

Jan POKORNÝ, moderátorTo víme, jenom proč jste nekandidoval třeba v těch minulých volbách?

Pavel TELIČKA /ANO 2011/To znamená, chtěl jsem říci, že to dlouhá léta bylo mým životem, ale v roce 2004 oproti původním očekáváním sociálnědemokratická vláda rozhodla, že nezůstanu na dalších 5 let komisařem, dostal jsem nabídku vstoupit do vlády, já jsem ji odmítl a šel jsem do soukromého sektoru. Myslel jsem si, že kompenzaci tohoto typu je třeba odmítnout a že je třeba také se podívat na některé věci z druhé strany, no, a 9 let jsem úspěšně a velmi spokojeně podnikal a nakonec si myslím, že teď nastal ten čas, kdy můžeme přistoupit k některým změnám, změnám poměrů v této zemi, ale i v Evropě a k tomu potřebujeme mít mandát silný nejenom doma, ale i v Evropské unii.

Jan POKORNÝ, moderátorFilip Drapák, LEV 21 Národní socialisté, stejná otázka.

Filip DRAPÁK /LEV 21 Národní socialisté/Dobrý den ještě jednou všem posluchačům. Já bych tohle spíš si dovolil říci posluchačům a vážení ti, kteří nás posloucháte, ti, kteří se na nás díváte. Já si myslím, že jít k volbám je naprosto zásadním projevem vašeho práva. Jestliže ctíte demokracii, jestliže chcete mít schopnost, aby váš názor byl někde slyšet, musíte ho projevit, proto běžte k volbám a je to pocta demokracie, jestliže k nim půjdete.

Jan POKORNÝ, moderátorDěkuju a Jiří Pospíšil, který kandiduje za TOP 09 a Starosty?

Jiří POSPÍŠIL /TOP 09 a STAN/Už toho mnoho bylo řečeno, ale dovolte mi několik poznámek, já jsem přesvědčený, že občané by měli jít k těmto volbám, protože Evropská unie obrovským způsobem ovlivňuje naše životy a dění v celé České republice a podle mého názoru jednoznačně převažují pozitiva nad negativy. Podívejme se na to, za 10 let připlulo do České republiky přes 300 miliard euro, získali jsme obrovské výhody z hlediska našich investorů a hlavně vývozců. Čeští podnikatelé v naší malé otevřené ekonomice mohou obrovsky vyvážet na Západ. Došlo k celkovému nárůstu životní úrovně. To jsou důvody, proč, i když jsou zde věci, které je třeba kritizovat na Evropské unii, proč jsem přesvědčený, že celková pozitiva převažují nad negativami. A dovolte mi ještě jednu poznámku, a to je otázka, řekněme, geopolitická. V dnešní době, kdy se Rusko rozpíná a postupně porcuje Ukrajinu, je, myslím, velmi dobře, že jsme členy Evropské unie a také NATO, že jsme členy západních institucí, které sdružují demokratické právní státy, které chrání svobodu a demokracii. Pro mě je otázka členství v Evropské unii, je otázka hodnotová, patříme k demokratickému Západu, ne k podivnému Východu.

Jan POKORNÝ, moderátorJe tohle určitě téma pro budoucí europoslance, to, o kterém v závěru své odpovědi mluvil kandidát za TOP 09 a Starosty Jiří Pospíšil. Na tom se asi shodneme a cítí to i naši posluchači, kteří nám píší buď na Facebooku, na našich webových stránkách nebo Twitteru, trochu provokativní formulaci má a podívejte se na obrazovku tady ve studiu S 1 Daniela Sucháčová, která se ptá: "Proč Evropská unie vůbec měla zájem na nepokojích na Ukrajině, když má starostí dost sama se sebou, jak to, že Evropská unie coby garant míru na evropském kontinentu po Jugoslávii vyvolává konflikt na Ukrajině?" Jiří Pospíšil si v podstatě o tuhle otázku řekl. Jak byste na to reagoval?

Jiří POSPÍŠIL /TOP 09 a STAN/Já s tou otázkou zásadně nesouhlasím. Respektuji právo paní Sucháčové si to myslet, žijeme v demokracii, ale jsem přesvědčen, že Evropská unie v žádném případě nevyvolává nepokoje na Ukrajině. Všichni zkrátka vidíme, že Ukrajina je dneska porcována ruským, ruským impériem, že Putin realizuje původní sovětskou geopolitickou doktrínu, má snahu ovlivňovat bývalé země Sovětského svazu, a také má snahu ovlivňovat bývalé satelity. Zkrátka a dobře to, že patříme geopoliticky do sféry zájmu Ruska, to je bohužel realita a o to více bychom měli být aktivními členy NATO a aktivními členy Evropské unie. Evropská unie se snaží Ukrajině pomoct, snaží se ty problémy řešit, podle mého názoru ne úplně efektivně, já osobně bych se přikláněl, stejně jako TOP 09 k větším a tvrdším sankcím vůči Rusku, ale na to asi v tuto chvíli není prostor o tom se dále bavit, ale myslím si, že.

Jan POKORNÝ, moderátorJak to víte?

Jiří POSPÍŠIL /TOP 09 a STAN/No, tak, dobře, tak jeli prostor, tak děkuju.

Jan POKORNÝ, moderátorNo, počkejte, bude prostor, protože.

Jiří POSPÍŠIL /TOP 09 a STAN/Výborně, děkuju.

Jan POKORNÝ, moderátorZejména poté, co prezident Putin, respektive zástupci ruské strany podepsali smlouvu s Čínou o plynu, tak je to podle mě velice zajímavé téma, které souvisí s volbami do Evropského parlamentu, tak se k tomu určitě dostaneme. To říkal Jiří Pospíšil. Je někdo, kdo nesouhlasí s jeho názorem? Petr Mach se hlásí.

Petr MACH /Strana svobodných občanů/No, já si myslím, že, jestli se nemýlím, tak to byl i předseda pana Jiřího Pospíšila, pan Schwarzenberg, kdo jezdil na ten kyjevský Majdan na to náměstí tam slibovat takové holuby na střeše a pofidérní potenciální členství v Evropské unii, ale ne s plnohodnotným členstvím a že Evropská unie pomohla ten ukrajinský národ rozeštvat. Myslím si, že nikdo z těch.

Jan POKORNÝ, moderátorVy tedy souzníte s tím tónem dotazu od Daniely Sucháčové?

Petr MACH /Strana svobodných občanů/No, já si kladu stejnou otázku jako paní Sucháčová, proč to Evropská unie dělala. My bychom se měli ptát, proč to pan Schwarzenberg dělal nebo proč ti, co podněcovali to hnutí na Majdanu, to dělali. Myslím, že nikdo z těch Ukrajinců, kdo na tom náměstí demonstrovali v prosinci, v lednu, si nepředstavoval tento výsledek, že se de facto Ukrajina rozpadne, že se Krym připojí k Rusku, že nějaké východní oblasti vyhlásí nezávislost. Myslím si, že toto si nikdo z těch Ukrajinců nepředstavoval, nevím, jestli ti zástupci Evropské unie, kteří tam takhle to podněcovali, si to představovali, ale každopádně mám pocit, že Evropská unie nenabízela Ukrajině, stejně jako nenabízí Turecku a dalším státům kolem férové členství. Nabízel jim vždy takové poločlenství s tím, že oni budou muset plnit všechny ty euronesmyslné normy, které jsme plnili my a budou za to mít takové napůl členství, že sice budou moci vyvážet výrobky na Západ do dalších členů Evropské unie, ale že se jim uzavře obchodní hranice na východ s Ruskem a to prostě tu zemi rozdělilo.

Jan POKORNÝ, moderátorTak reaguje Petr Mach ze Strany svobodných občanů. Jiří Pospíšil stručně na pana Schwarzenberga a pak půjdeme dál.

Jiří POSPÍŠIL /TOP 09 a STAN/To, že Karel Schwarzenberg nabídl jako většina prozápadních státníků to, že až Ukrajina splní podmínky, tak může být členem Evropské unie, je podle mého názoru správné a není na tom žádné rozeštvávání. Prosím vás, nesrovnávejme to, že Evropská unie chce jednou nabídnou Ukrajině spolupráci a případně členství, až jednou budou splněny podmínky, to zkrátka je dohoda a debata mezi suverénním státem Ukrajinou a mezi Evropskou unií. Nesrovnávejme to s tím, že Rusko imperiálně podněcuje nepokoje na Ukrajině, posílá tam svoje vojáky převlečené za, řekněme, nepříslušné nebo neoznačené, řekněme, ozbrojené složky. To přece není srovnatelný konflikt. Ukrajina.

Jan POKORNÝ, moderátorPane Pospíšile, pojďme od analýzy toho konfliktu, vy jste zareagoval na to, co říkal Petr Mach směrem ke Karlu Schwarzenbergovi, pokračujme dál v této otázce nebo v diskusi o ní přes Filipa Drapáka, LEV 21 Národní socialisté.

Filip DRAPÁK /LEV 21 Národní socialisté/Já bych jenom strašně rád připomněl, že to, co je podstatné na tom ukrajinském problému, je přece to, aby na Ukrajině nepropukla ta občanská válka, jde o to, aby.

Jan POKORNÝ, moderátorNení na to už pozdě?

Filip DRAPÁK /LEV 21 Národní socialisté/Ale já si myslím, že na to není nikdy pozdě a myslím si, že, že jak Evropská unie, tak všechny ostatní demokracie by se měly maximálně zasadit o to ty vášně přestat rozdmýchávat a začít je chladit. Místo toho sankcionovat na všechny strany, tak je potřeba se vrátit k tomu, aby především se Ukrajina stala demokratickou zemí znovu, protože to, jakým způsobem tam byla svržena vláda, tak to rozhodně, anebo vláda, prezident, tak to rozhodně demokratický proces nebyl. Takže my potřebujeme nové volby na Ukrajině, aby tam.

Jan POKORNÝ, moderátorTy prezidentské to první kolo bude už o tomto víkendu.

Filip DRAPÁK /LEV 21 Národní socialisté/Tak, ale já nevím, jestli, jestli v tomto rozbouřeném prostředí se vůbec demokratické volby uskutečnit dají a jestli jim budeme moci věřit, ale proč by, proč by nemohlo, nemohly organizace, jako jsou, jako je OSN a další, proč by nemohly nějakým způsobem zagarantovat transparentnost voleb na Ukrajině tak, aby tam skutečně demokratický systém vznikl a ten demokratický systém se potom může poprat s těmi domácími problémy, ale rozhodně ne násilím a je potřeba říct oběma stranám, aby, aby své konflikty řešily demokraticky a ne násilím, a to je podstatné. Je to podstatnější než, než to vyhraňovat se proti té či oné straně.

Jan POKORNÝ, moderátorReaguje Filip Drapák, LEV 21 Národní socialisté. Pavel Telička, ANO 2011.

Pavel TELIČKA /ANO 2011/Děkuji. Já bych rád zdůraznil, že asi klíčovým národním zájmem České republiky je prosperující a stabilní Evropská unie, ale my se v tomto klíčovém národním zájmu nelišíme od ostatních členských států. Mají stejný zájem, to znamená, prostor, pardon, prosperity, stability, bezpečnosti. Jinými slovy dost těžko si dovedu představit, že by byť jeden, jedna jediná členská země měla zájem na tom, aby se rozpoutalo cokoliv podobného tomu, co dnes je na Ukrajině, protože bezpečnost Evropské unie je velmi úzce spjata s bezpečností zemí, které jsou bezprostředně za hranicemi. To je první poznámka. Druhá poznámka.

Jan POKORNÝ, moderátorPardon, můžu doplňující otázku? Možná opravdu o to žádný ze států osmadvacítky zájem neměl, ale ta reakce Evropské unie byla chabá? Můžu takhle namítnout?

Pavel TELIČKA /ANO 2011/Já, já.

Jan POKORNÝ, moderátorAnebo jediná možná v tu chvíli.

Pavel TELIČKA /ANO 2011/Ne, já si myslím, že pokud bych něco osobně vytknul Evropské unii, tak byla možná pomalá akceschopnost, jinak se podařilo v tomto případě dospět ke společné pozici 28 členským státům a myslím si, že tato pozice má už konkrétní účinky. Já bych býval očekával rychlejší reakci, ne, až leželo na Majdanu 100 mrtvých. A když mi dovolíte druhou poznámku, protože mi už tady někteří účastníci debaty začínají mlžit. Já si skutečně nevybavuju.

Jan POKORNÝ, moderátorKteří?

Pavel TELIČKA /ANO 2011/Tak třeba pan předseda Mach tady hovoří o tom, jak Evropská unie nabízí členství. Já si skutečně nevybavuju žádné rozhodnutí příslušných evropskounijních orgánů, ve kterém by Evropská unie nabízela Ukrajině členství. To, co možná někteří politici, já nevím, byl zmiňován pan Schwarzenberg, já si dovedu představit, že, a já nevidím důvod ho tady obhajovat, ale určitě byli možná další, řekli, že samozřejmě Ukrajina coby evropská země, pokud splní kritéria, tak může požádat o členství, a to je prostě dané, to je prostě v legislativě, ale opravdu nikdo Ukrajině členství nenabízel. Naopak si myslím, že je jasně dáno najevo, že dohoda, asociační dohoda skýtá určité možnosti, ale za předpokladu, a to je i v našem zájmu, v zájmu našich podnikatelů, v zájmu našich obchodníků, aby Ukrajina se reformovala. Jinými slovy, jsou to dvě spojené nádoby. Takže prosím vás, opravdu nemlžme a vraťme se ke konkrétním faktům.

Jan POKORNÝ, moderátorPardon, Ondřej, dostane se na vás, pánové, Ondřej Hýsek, Moravané.

Ondřej HÝSEK /Moravané/Tak Moravané už před vypuknutím té krize na Krymu doporučovali Ukrajině právě to, aby se přiklonila k federalizaci a to demokratickou cestou, tedy ne tou cestou anexe a toho Krymu a toho šíleného tlaku, který hlavně Rusko, nikoliv Evropská unie na Ukrajinu vyvíjí. Nevím přesně, co myslí pan Telička národními zájmy, protože definovat národ, národní zájem, to je velikánský problém a myslím si, že Česká republika je občanským, nikoliv národním státem, ostatně je to tak v celé naší legislativě.

Jan POKORNÝ, moderátorTakže vy úplně odmítáte terminus technicus národní zájem?

Ondřej HÝSEK /Moravané/Tak, ano, my odmítáme tento termín, můžeme mít společné Evropské zájmy, můžeme mít zemský zájem, dejme tomu, ale.

Jan POKORNÝ, moderátorA třeba bezpečnost?

Ondřej HÝSEK /Moravané/Bezpečnost si myslím, že je zájmem celé Evropské unie a ostatně i celé planety a taky každého jednotlivce. Je to zájem národa ve státě, kdy k české.

Jan POKORNÝ, moderátorTakže to může být národní zájem?

Ondřej HÝSEK /Moravané/Kdy k české národnosti se v České republice odmítlo přihlásit v posledním sčítáním lidu přes 2,5 milionu občanů, ti tedy nejsou zabezpečeni, jejich zájem naši politikové nehájí, to si myslím, že je docela terminologický problém a na tuto hru přistoupila v České republice média i téměř všichni politici, ale zpátky, zpátky tedy k té vaší otázce nebo k otázce té posluchačky, tady se právě ukazuje ta slabost Evropské unie, a proto strana Moravané vyzývá k tomu, abychom vytvořili právě kvůli bezpečnosti nás všech obrannou unii v Evropě, abychom vytvořili energetickou unii. Dnes ráno jsem v novinách nebo v rádiu zaznamenal, že Česká republika nepodporuje polský zájem na vytvoření energetické unie a byť tedy ten návrh detailně neznám.

Jan POKORNÝ, moderátorTo říkali v rádiu a na té stanici, kde právě teď hovoříte.

Ondřej HÝSEK /Moravané/A byť tedy tam určitě budou problematické otázky, které se týkají uhlí a podobně, tak si myslím, že naši politikové by měli usilovat o to, abychom společně třeba nakupovali v Evropě plyn. Bude to levnější.

Jan POKORNÝ, moderátorTak reagoval Ondřej Hýsek, Moravané. Pan Hemer, Vize 2014.

Aleš HEMER /Vize 2014/Já se úplně vrátím k tomu dotazu paní Sucháčové, proč Evropská unie vyvolává nový konflikt na Ukrajině. Já si myslím, že nic není černé ani bílé a že možná teda paní Sucháčová má více informací, než máme my zde všichni ve studiu. Já tedy po pravdě osobně, osobně si myslím, že jaksi tam si tu polívčičku, jak se říká lidově, ohřáli úplně všichni, protože to, že bohužel, bohužel říkám, je Ukrajina zemí, kde je velmi velká chudoba, tak vždy v těchto společnostech a v těchto zemích vždycky jsou tyto země náchylnější na jakékoliv problémy, to, že, to, že historicky to není nic nového, že východ a západ Ukrajiny jdou dnes proti sobě, že západ je proevropský, že východ je proruský, to je věc, která je letitá. Když na Ukrajině vládl proruský prezident Kučma, tak se snažil ovládnout, ovládnout západ, když tam byla Tymošenková, tak to bylo naopak, to znamená, já si myslím, že, po pravdě řečeno a je to můj, samozřejmě je to spekulace, můj, můj názor, že si tam tu polívčičku ohřáli všichni a že samozřejmě politika jde ruku v ruce s ekonomikou a že samozřejmě je jaksi ten trh tak veliký, že logicky je dobré, aby byl na té straně Evropské unie a že tam ten zájem, zájem je. Myslím si však, že samozřejmě to dnes odnášejí ukrajinští občané, že to je špatně a jediná správná cesta, a to tady souhlasím s kolegou Hýskem, je cesta federalizace a hlavně jednat za stolem, jít politickou cestou a ne se zbraní v ruce.

Jan POKORNÝ, moderátorAleš Hemer, Vize 2014. Petr Mach prý.

Petr MACH /Strana svobodných občanů/Já jsem byl skoro nařčen panem Teličkou.

Jan POKORNÝ, moderátorNo, nařčen ne. Tak Pavel Telička konstatoval, že mlžíte, no, tak takové nařčení, to je vlastně pohlazení.

Petr MACH /Strana svobodných občanů/A byl jsem nařčen navzdory tomu, že pan Pospíšil z TOP 09 a Starostové potvrdil, že pan Schwarzenberg jim za splnění podmínek sliboval členství v Evropské unii nebo možnost členství v Evropské unii, ale to plnění podmínek, to je právě to, co je pro ně ponižující. Víme, jak všechny ty euronormy byly drahé pro nás a jak asi o to víc budou drahé pro Ukrajince a oni někteří, ti, kteří vzhlíželi k Evropské unii, tak jako zavřeli oči nad tím plněním norem a těšili se na nějaké budoucí možné členství v Evropské unii, a to je to, co já považuju právě od Evropské unie za neférový deal. Já bych byl mnohem raději, kdyby Evropská unie navrhla Ukrajině férovou dohodu o volném obchodu, aby ti lidé z Ukrajiny se nemuseli za prací stěhovat k nám a do Evropské unie, aby prostě mohli vyrábět tam, aby to jejich zboží mohlo bez problémů putovat k nám a do dalších států Evropské unie. Myslím si, že to je něco, co by bylo velmi férové a co by tu zemi nerozeštvávalo.

Jan POKORNÝ, moderátorŘíká Petr Mach. Rastislav Lučanský reprezentuje Romskou demokratickou stranu a též se hlásí o slovo.

Rastislav LUČANSKÝ /Romská demokratická strana/Ano, děkuji. Já bych byl pro, aby Evropská unie víc byla na pomoc na Ukrajině, by jí dala možnost, prostor, aby se taky do dvacet osmičky zapojili a víc by tam měla zasahovat proti těm Rusům, co se tam děje a 28.

Jan POKORNÝ, moderátorPardon, pane Lučanský, ale jak?

Rastislav LUČANSKÝ /Romská demokratická strana/No, měli by tam v případě, Evropská unie je velký, velký státy, moc v Evropě, měly by tam být víc nápomocný, hlídat tu, hlídat tu situaci, co se tam děje na Ukrajině, mít to pod kontrolou.

Jan POKORNÝ, moderátorJá vím, ale jak? Měli by tam být pozorovatelé? Měli by tam být policisté?

Rastislav LUČANSKÝ /Romská demokratická strana/Pozorovatelé by tam měli být Evropské unie a měli by to mít pod kontrolou, co se tam děje, jak tady říkal pan Pospíšil, že tam posílají nějakého /nesrozumitelné/, že tam posílají si svoje vojáky a nebo ty svoje speciální policisty. Měli by to mít víc pod kontrolou.

Jan POKORNÝ, moderátorŘíká Rastislav Lučanský. Děkuju. Vladimír Dryml, Česká Suverenita.

Vladimír DRYML /Česká Suverenita/No, vidím, že je tady boj mezi eurohujery a mezi europesimisty.

Jan POKORNÝ, moderátorTak počkejte, když už jsme začali takhle hezky nálepkovat, kdo je eurohujer?

Vladimír DRYML /Česká Suverenita/No, tak, myslím si, že TOP 09 a Starostové, to je názorný příklad toho.

Jan POKORNÝ, moderátorTakže Jiří Pospíšil je eurohujer?

Vladimír DRYML /Česká Suverenita/Zcela určitě.

Jan POKORNÝ, moderátorS jeho zkušeností z Občanské demokratické strany?

Vladimír DRYML /Česká Suverenita/To je jeho problém, ale vidím, že se dokázal překabátit na úplně jinou stranu. Podívejme se na to z hlediska objektivity. Zaprvé si myslím, že by bylo nejlépe, kdyby Ukrajina si své vnitřní problémy řešila sama, ať už bez toho, že by tam zasahovalo Rusko, bez toho, že by tam zasahovaly Spojené státy a ministerstvo zahraničních věcí Spojených států řeklo, kolik miliard tam na to všechno dalo a možná i Evropská unie. Ona totiž ta věc není černá, nebo bílá, všichni bychom si přáli, aby tam došlo k nějakému zklidnění. Myslím si, že to by bylo nejlepší pro všechny obyvatele, protože naštěstí Ukrajina už nemá atomové zbraně, ale pořád je to velmi výbušná země. My se na to podívejme z toho hlediska, že pro nás je to otázka energetické bezpečnosti. Až budete vy všichni, pánové, tady platit x desítek korun navíc, tak pak řekněte svým voličům, o čem to vlastně bylo a nebo jestli pan Schwarzenberg nebo někdo jiný za vás ty účty zaplatí. Ostatně i ta Evropská unie, o které vy tady říkáte, že je jednotná, tak se podívejme, proč Francie prodala své zbraně Rusku bez, přes to, že tady je.

Jan POKORNÝ, moderátorPardon, jaké zbraně, pane Drymle?

Vladimír DRYML /Česká Suverenita/Byla to určitá, byla to, byly to válečné lodě.

Jan POKORNÝ, moderátorByly to lodě Mistral.

Vladimír DRYML /Česká Suverenita/Prodávali letadlové lodě. To znamená, že tady vidíte.

Jan POKORNÝ, moderátorJenom podotýkám, už jsem to tady jednou v té debatě říkal, že ty lodě nejsou osazeny zbraněmi.

Vladimír DRYML /Česká Suverenita/Jak je Evropská unie jednotná, když jde o obchod. Já jsem byl v jižní Africe, když začaly ty nepokoje na Majdanu. Nevím, kdo z vás byl na Ukrajině, já jsem tam byl několikrát.Ta země má obrovské rozdíly mezi obrovsky bohatými lidmi a myslím si, že tady je to i určitá válka oligarchů jednotlivých skupin a mezi hrozně chudými lidmi, kterým jde jenom o jedno, aby se měli o trošku lépe a je jim jedno, kdo jim to nabídne. To je jedna věc. A Kyjev vůbec není žádná Ukrajina. Rozdíly mezi chudou západní Ukrajinou, která samozřejmě pošilhává, a právem, po bohatší Evropské unii a mezi východní Ukrajinou je také dost velký, ale já nikdy nebudu podporovat lidi, kteří si vyvěšujou na Majdanu hackenkreize a nebo Banderu. To znamená, že tady se bavme o tom, co to přinese Evropské unii i nám všem a byl bych velmi rád, aby ty odsuzovačné a možná někdy i jednosměrné informace, abychom se na to podívali objektivně. A hlavně, pardon, už končím, a hlavně, jestli taky to, jakým způsobem to zasáhne naši českou ekonomiku. A jestli se díky tomu, a já doufám, že dojde ke zklidnění, protože stejně to nezklidní nikdo jiný než Spojené státy a Rusko a ta Evropská unie pak se bude sama někdy některým věcem divit. A.

Jan POKORNÝ, moderátorPardon, Vladimír Dryml, Česká Suverenita. Já se obloukem vrátím k tomu, čím jste začal, tedy k tomu nálepkování a směřoval jste to k Jiřímu Pospíšilovi. Jenom pro spravedlnost, Česká Suverenita není vaše první politická strana, aby.

Vladimír DRYML /Česká Suverenita/No, to je korektní, to není o politické.

Jan POKORNÝ, moderátorTo jsem dodal.

Vladimír DRYML /Česká Suverenita/Já jsem nezávislý, pane redaktore, to zaprvé, a za druhé to není o politických stranách, ale o politickém myšlení a prosazování některých politických názorů. Já jsem občanský zákoník neprosazoval.

Jiří POSPÍŠIL /TOP 09 a STAN/No, tak, nechte mě na to reagovat.

Jan POKORNÝ, moderátorTak, pardon, pokračuje Václav Srb, Koruna Česká.

Václav SRB /Koruna Česká/Jeden z největších Evropanů 20. století, doktor Otto HabsburskoLotrinský, 32 let poslanec Evropského parlamentu, doyen evropských poslanců, řekl, že spojená Evropa je celá Evropa. Takový ten trošičku přezíravý, lehce rasistický přístup k těm chudším státům na východě kontinentu jsme zažili my sami na vlastní kůži, proto bychom ho neměli sdílet. Samozřejmě, že Ukrajina, já těžko odhadnu, nestane se nebo nebude splňovat kritéria k tomu, aby se stala členem Evropské unie ještě několik desetiletí, ale konečným cílem to je, protože celé území Ukrajiny patří do Evropy. To zaprvé. Za druhé, co se týče Ruska, Krym, jsmeli historickopolitickými legitimisty, byl skutečně součástí Ruska, a to od dob Kateřiny Veliké. Můžeme nechat stranou úvahy o dávnější minulosti Chazarů, Tatarů a tak dále, na druhou stranu jsem přesvědčen, že to, co se stalo, se nemělo stát a řečeno lapidárně a lidově, Putin to neměl dělat. Já bych se vrátil k naší posluchačce, protože ta otázka tady pořád je přede mnou na té obrazovce a my jsme ji trošku zanedbali a trošku jsme od ní odběhli. Ona je formulována, v tom bych s panem Pospíšilem souhlasil, poněkud absolutisticky. Opravdu asi to není tak, že Evropská unie vyvolala ty nepokoje na Ukrajině. Můžeme diskutovat o tom, do jaké míry šťastně, nebo nešťastně do nich zasáhla a jak se je pokusila nebo nepokusila vyřešit. Vidění pana Pospíšila potom v následných větách už se mi zdálo příliš černobílé, protože ta problematika té Ukrajiny, tak je tak nesmírně složitá a té rozumí tak málokdo, viz například pan kolega Dryml, který promluvil skutečně kvalifikovaně, to musím uznat, ale Bandera, to je též dvojaký problém, protože je to zároveň bojovník proti bolševismu, čili my ho nemůžeme vnímat jenom jako banditu, ale tím jenom ilustruji.

Jan POKORNÝ, moderátorPojďme se domluvit, že historický exkurz zastavíme na kyjevské louce, dál nepůjdeme.

Václav SRB /Koruna Česká/Je to, je to, je to strašně složité, ale já bych ještě rád, já bych ještě rád úplně na závěr reagoval na druhou polovinu otázky paní Suchářové, jak to, že Evropská unie coby garant míru na evropském kontinentu po Jugoslávii vyvolává konflikt na Ukrajině. Já si skutečně myslím, že přístup Evropské unie k Jugoslávii nebo i mnoha takřka všech našich politiků byl nekvalifikovaný, nešťastný a vykazoval naprosté neporozumění tématiky. Jediný náš politik, byť jsem mu politicky a ideologicky značně vzdálen, který podle mého názoru rozuměl Jugoslávii, byl pan Jiří Dienstbier senior a překotné, řekl bych, takřka servilní uznání státu Kosovo, bylo zaprvé nekorektní vůči Srbsku a zaprvé bylo, za druhé bylo zbytečně urychlené.

Jan POKORNÝ, moderátorŘíká Václav Srb, Koruna Česká. Poprosím ještě nebo vyhovím žádosti o reakci Jiřího Pospíšila a pak přejdeme k dalšímu tématu.

Jiří POSPÍŠIL /TOP 09 a STAN/Děkuji pěkně, přece jenom, byli jsme tady já a pan předseda Schwarzenberg dvakrát zmiňováni, je dobré na to reagovat. Já opravdu nechci, aby ta debata byla v útočném, osobním stylu, nikdy to v politice nedělám, ale, pane doktore Drymle, zrovna od vás, taky zastupujete tady třetí politickou stranu, mluvit o převlékači kabátu fakt není úplně korektní a myslím, že to ani tak posluchače nezajímá. Já sebe definuju jako eurorealistu, jasně celou dobu říkám, co jsem v politice, že pozitiva pro mě osobně převažují nad negativy z hlediska členství v Evropské unii, jak mě, vy mě onálepkujete, je vaše věc, ale prosím, nechme si ty, řekněme, osobní invektivy. A k tomu Karlovi Schwarzenbergovi, dovolte mi ještě jednu malou poznámku. Tady to vyvolává dojem, jakoby Karel Schwarzenberg učinil nějaké zcela extrémní gesto, které jiní státníci v rámci Evropy nedělají. Karel Schwarzenberg jako specialista na zahraniční politiku navštívil také Majdan a mimo jiné řekl to, co říká celá řada západních státníků, že pokud Ukrajina jednou splní podmínky pro členství v Evropské unii, pak my ji budeme podporovat. Je přece fér dát Ukrajincům naději a současně říct jasné podmínky. To není falešné, když říkáme: "Až jednou splníte podmínky, můžete být členskou zemí Evropské unie, protože patříte historicky, svojí polohou do Evropy, a to přece není žádná extrémní pozice, takže /nesrozumitelné/ vysvětlit a říci, že s Ukrajinou musíme jednat, musíme jim pomoci podle mého názoru a hlavně musíme Ukrajincům dát naději, jinak se nemůžeme divit, že tam budou vzrůstat nálady, které budou protievropské a protidemokratické.

Jan POKORNÝ, moderátorUž vrstvíte tu odpověď, pane Pospíšile, do jisté repetice, takže já vám děkuju za reakci a posluchačům řeknu, připomenu, že poslouchají speciální předvolební debatu Radiožurnálu. Hosty ve studiu jsou Jiří Pospíšil TOP 09 a Starostové, Filip Drapák LEV 21 Národní socialisté, Pavel Telička ANO 2011, Ondřej Hýsek Moravané, Aleš Hemer Vize 2014, Petr Mach Strana svobodných občanů, Rastislav Lučanský Romská demokratická strana, Vladimír Dryml Česká Suverenita a Václav Srb Koruna Česká. Hnutí Antibursík se odmítlo této debaty zúčastnit. Ptát se hostů můžete i vy na webu Radiožurnálu, na Facebooku a nebo na Twitteru hashtag Volby EU. Milí hosté, když se podíváte znovu na obrazovku tady v rozhlasovém studiu S 1, tak vidíte dotaz Jaroslava Suchánka: "Jakkoliv vím, že Evropský parlament není tím, kdo by přímo rozhodoval o tom, která země vstoupí do eurozóny, tedy zjednodušeně o přijetí eura, tak je to otázka, která mnoho posluchačů zajímá. Budete v Evropském parlamentu hájil národní zájem České republiky a bránit udržení koruny?" Ptá se Jaroslav Suchánek, a tentokrát začnu u Aleše Hemera z Vize 2014.

Aleš HEMER /Vize 2014/Tak já si opravdu myslím, že vstup do eurozóny, respektive přijetí eura není opravdu tématem těchto evropských voleb, ale reagujme na tento dotaz. Vize 2014 ve svém programu do Evropského parlamentu říká, že v této chvíli nepodporuje vstup do eurozóny.

Jan POKORNÝ, moderátorVy máte, tuším heslo: "Více české koruny, méně eura."

Aleš HEMER /Vize 2014/Přesně, přesně tak. Česká republika.

Jan POKORNÝ, moderátorPardon, jak se to dá zařídit?

Aleš HEMER /Vize 2014/Jak se to dá zařídit? No, tak, znova říkám, to není tématem, které by se mělo projednávat v Evropském parlamentu, to je otázka tuzemské, české politiky a.

Jan POKORNÝ, moderátorMáte to ale ve volebním programu do voleb do Evropského parlamentu.

Aleš HEMER /Vize 2014/Přesně, přesně, přesně tak. Je to jedno z témat, nicméně není to ta priorita, nicméně po pravdě řečeno jsme tím chtěli dát najevo jaksi svůj názor na tuto problematiku, ale znovu říkám, není to to hlavní téma, není to věc, kterou by Evropský parlament měl řešit, to znamená, Vize 2014 říká: "Nejsme v této chvíli v České republice na vstup do eurozóny připraveni," a je to téma, které, když jaksi bude na pořadu dne, tak je potřeba o něm velmi pečlivě mluvit. Já osobně nejsem příznivcem konat referendum u každého, u každé otázky, nicméně toto je věc, o které by si občané měli v referendu jaksi rozhodnout, byť jsme už jednou před 10 lety v referendu rozhodovali, ale je pravda, že Evropská unie mezitím změnila pravidla, to znamená, je na pořadu dne a je legitimní si říct, že je potřeba k tomuto tématu uspořádat národní referendum. A co se týče národních, co se týče národních zájmů České republiky. Je otázkou.

Jan POKORNÝ, moderátorOna ta otázka, ta se dá přeložit také, jestli je národním zájmem udržet národní měnu.

Aleš HEMER /Vize 2014/V této chvíli říkáme: "Držme, držme si korunu, buďme rádi za to, že korunu máme."

Jan POKORNÝ, moderátorAno, to už jsem říkal, máte to v tom sloganu: "Více koruny, méně eura."

Aleš HEMER /Vize 2014/Není k tomu co více dodat, přesně tak.

Jan POKORNÝ, moderátorAleš Hemer, Vize 2014. Co o tom soudí Petr Mach, Strana svobodných občanů.

Petr MACH /Strana svobodných občanů/Tak já hodlám, já hodlám v Evropském parlamentu prosadit to, aby Evropský parlament navrhl změnu smlouvy o fungování EU v tom smyslu, aby euro byla dobrovolná záležitost. Vy jste správně řekl, že Evropský parlament nerozhoduje o zavedení eura u nás, o tom rozhoduje bohužel pro nás ani ne český parlament, ani ne česká vláda, ale rada ministrů EU, která to má podle smlouvy v kompetenci a naším cílem je, aby to nemohli bez nás rozhodnout. Aby, když nebude chtít Česká republika, jako že ona nechce, aby u nás nemohlo být euro zavedeno. V současnosti je to tak.

Jan POKORNÝ, moderátorPardon, jak to, že Česká republika nechce, odkud čerpáte to stanovisko?

Petr MACH /Strana svobodných občanů/No, tak, poslední průzkumy, poslední průzkumy.

Jan POKORNÝ, moderátorPrůzkumy.

Petr MACH /Strana svobodných občanů/Říkají, že to je asi 76 % dotázaných, kteří odmítají euro. Já teď jsem.

Jan POKORNÝ, moderátorKdybych byl rychlejší, tak si to tady najdu, podle výzkumu agentury STEM z konce března se chce se korunou rozloučit pouhá čtvrtina obyvatel, skoro polovina, konkrétně 48 % oslovených respondentů naopak přijetí eura kategoricky odmítá.

Petr MACH /Strana svobodných občanů/Kategoricky, a když k tomu kategoricky přičtete ještě spíše odmítá, tak vám z toho vyjde, že 76 % zavedení eura odmítá, buď kategoricky, nebo spíše a já jsem se, po pravdě řečeno, nesetkal s nikým, kdo by euro chtěl, a to se bavím s voliči na ulici každý den za ten poslední měsíc a kousek.

Jan POKORNÝ, moderátorPočkejte, tak to zkusíme tady ve studiu. Pane Lučanský, chcete euro? Ano, nebo ne?

Rastislav LUČANSKÝ /Romská demokratická strana/Ano.

Jan POKORNÝ, moderátorAno, pane doktore Drymle, chcete euro? Ano, nebo ne?

Vladimír DRYML /Česká Suverenita/V současné době ne, ale v budoucnosti ano.

Jan POKORNÝ, moderátorPane Srbe, z Koruny České?

Václav SRB /Koruna Česká/Odpovídám podobně jako pan kolega Dryml, v dohledné době to není priorita.

Jan POKORNÝ, moderátorJiří Pospíšile z TOP 09 a Starostů?

Jiří POSPÍŠIL /TOP 09 a STAN/Až bude Česká republika na to připravena, bude to pro nás ekonomicky výhodné, pak ano, ale chci referendum.

Jan POKORNÝ, moderátorDobře, Filip Drapák, LEV 21.

Filip DRAPÁK /LEV 21 Národní socialisté/Za sebe mohu říct, že rozhodně, rozhodně euro chci a myslím si.

Jan POKORNÝ, moderátorVidíte, další.

Petr MACH /Strana svobodných občanů/Tady je obrovský propad, pana Teličky, toho se ani neptejte, myslím.

Jan POKORNÝ, moderátorJo, ale já se ho zeptám, můžu si to tady moderovat, pane Mach? Děkuju.

Filip DRAPÁK /LEV 21 Národní socialisté/Můžu jenom domluvit, mě pan Mach bohužel.

Václav SRB /Koruna Česká/Jiří POSPÍŠIL /TOP 09 a STAN/Aleš HEMER /Vize 2014/Filip DRAPÁK /LEV 21 Národní socialisté/Pavel TELIČKA /ANO 2011/Ondřej HÝSEK /Moravané/nejmenovaná osobaDejte mi potom prostor, ať to můžu taky vysvětlit, jo?

Jan POKORNÝ, moderátorUvidíme.

Filip DRAPÁK /LEV 21 Národní socialisté/Skočil do řeči.

Václav SRB /Koruna Česká/Jiří POSPÍŠIL /TOP 09 a STAN/Aleš HEMER /Vize 2014/Filip DRAPÁK /LEV 21 Národní socialisté/Pavel TELIČKA /ANO 2011/Ondřej HÝSEK /Moravané/nejmenovaná osobaŠkoda, že tady nemáme šachové hodiny, protože jsme to mohli už.

Jan POKORNÝ, moderátorZtrácíte čas tím, že chcete upravovat pravidla téhle debaty, která jsou trochu volnější, protože je to debata, je to diskuse, pane Drapáku, ale ta otázka zněla, dostanete se ke slovu, jenom euro ano, nebo ne, protože mě zajímalo, jestli Petr Mach by tady se mohl seznámit s někým, kdo euro chce.

Filip DRAPÁK /LEV 21 Národní socialisté/Rozhodně ano, až splníme kritéria, až na to bude ten správný čas, tak rozhodně ano, protože euro přinese České republice obrovské benefity. Ta pondělní studie, kterou, kterou, myslím si, tady už diskutovali, kterou zveřejnilo, zveřejnil úřad vlády, tak ta jednoznačně říká, že euro by České, že Česká republika by dnes měla o 5 až 6 % vyšší HDP.

Jan POKORNÝ, moderátorJá bych ale tady fakt potřeboval jenom ano, nebo ne, pak se dostaneme k dalším patrům téhle debaty.

Vladimír DRYML /Česká Suverenita/To rozvíjíme jinak, ale teďka buď ano, nebo ne.

Filip DRAPÁK /LEV 21 Národní socialisté/Rozhodně ano.

Jan POKORNÝ, moderátorAno. Pavel Telička, umíte říct ano, nebo ne jenom.

Pavel TELIČKA /ANO 2011/Ano, a pak později vysvětlím, za jakých podmínek.

Jan POKORNÝ, moderátorOndřej Hýsek?

Ondřej HÝSEK /Moravané/Ano.

Jan POKORNÝ, moderátorAno co?

Ondřej HÝSEK /Moravané/Ano euro, si Moravané přejí v řádu několika let.

Jan POKORNÝ, moderátorA Aleš Hemer už o tom mluvil, takže Petře Machu.

Petr MACH /Strana svobodných občanů/No, vidíte tady ten propastný rozdíl mezi tím, co si přejí politici, ať už ve vládě, nebo ti, co tady sedí a co si myslí veřejnost. Veřejnost si ze 76 % myslí, že by euro pro nás bylo nevýhodné. Já si to myslím taky a je mi líto, že jsem v tom osamocen, ale proto říkám, že když to nechce naše vláda vyjednat, že to udělají Svobodní v Evropském parlamentu, navrhnou takovou změnu smlouvy, aby euro nebylo povinné.

Jan POKORNÝ, moderátorUž jste to říkal, díky, díky. Ondřej Hýsek tedy ptám se, budete v Evropském parlamentu, pokud se tam dostanete, hájit národní zájem Česka a bránit udržení koruny? Dotaz pana Suchánka.

Ondřej HÝSEK /Moravané/Případně by se dalo hovořit o státním zájmu České republiky, už jsem o té národnosti hovořil.

Jan POKORNÝ, moderátorJo, vy máte problém s tím národním zájmem.

Ondřej HÝSEK /Moravané/Nebudu se k tomu vracet, abych nezdržoval. Co se týče hájení té koruny. Uvědomme si, že když jste si před 5 lety kupovali eura na dovolenou, zaplatili jste za euro 23 korun, dnes za to zaplatíte 28 korun. Dovolená se vám na každém euru prodraží o 5 korun. Slovákům se díky přijetí eura dokázalo dohnat jaksi v nákupní síle Českou republiku, ač měli daleko horší startovní pozici. Euro pomůže mnoha firmám, zeptejte se podnikatelů, zeptejte se firem, že jim euro tedy brání v rozletu. Zavedení eura by překonalo spoustu bariér. Na druhou stranu Moravané si uvědomuj, že eurozóna ještě není úplně teď připravena, není vyřešena ta krize. Jižní státy eurozóny mají problémy, Česká republika nesplňuje některá ta konvergenční kritéria, ale přesto strana Moravané si myslí, že v řádu nějakých 5, 6 let je možné uvažovat o přijetí eura v České republice.

Jan POKORNÝ, moderátorAno, říká Ondřej Hýsek. Rastislav Lučanský, Romská demokratická strana.

Rastislav LUČANSKÝ /Romská demokratická strana/Já, říkal jsem pro to, jsem pro přijetí eura kvůli důvodu toho, podívejme se na Slovensko, byli víc míň ekonomicky na, jak my v České republice a jsou na tom trošku víc jak my, z důvodu toho euro by pomohlo podnikatelům plus ekonomika by se zdvihla a bylo by to vyrovnanější produktování pro podnikatele, posun koruny k euru.

Jan POKORNÝ, moderátorTo byl názor Rastislava Lučanského z Romské demokratické strany. Pavel Telička, ANO 2011, který už řekl: "Ano." Tedy že by chtěl zavedení eura v České republice.

Pavel TELIČKA /ANO 2011/Děkuji. Já využiju to, že říkáte, že máme debatu, že to je trošku volnější režim, jenom jednu poznámku, abych na pana předsedu Macha, já jsem ho nenařknul, já jsem vás nenařknul, ale zároveň se vám omlouvám, protože já jsem si myslel, že mlžíte a ona je to v zásadě vaše neznalost, takže ať už to, co jste konstatoval, co se týká dohody o volném obchodu, možná je dobrý se podívat do asociační dohody s Ukrajinou nebo když říkáte, že Evropský parlament schválí všechno, co mu Evropská komise předloží, nyní k euru. A začnu zase u pana Macha, aniž bych vás chtěl nějak extra zviditelňovat.

Petr MACH /Strana svobodných občanů/Můžete být konkrétní, když říkáte neznalost, co tedy Evropský parlament Evropské komisi zamítl?

Jan POKORNÝ, moderátorPtá se Petr Mach Pavla Teličky.

Pavel TELIČKA /ANO 2011/Ježišmarjá, tak když s podíváte třeba na reformu společné zemědělské politiky, tak ten návrh dostal, tak zásadní změn doznal, i co se týká České republiky, můžeme vzít jenom jedno téma zastropování o zelenině. Můžu prostě pokračovat.

Petr MACH /Strana svobodných občanů/Zastropování čeho?

Pavel TELIČKA /ANO 2011/Zastropování přímých plateb, já vám to pak vysvětlím. Ale když dovolíte.

Jan POKORNÝ, moderátorPojďme, pojďme, pardon, děkuju za /nesrozumitelné/, teď pojďme k tomu euru.

Pavel TELIČKA /ANO 2011/Teďko k té otázce, k té otázce, co se týká eura. Zase tady už asi to není neznalost, tady je to napůl neznalost mlžení, svobodní to nevyjednají v Evropském parlamentu, protože Evropský parlament toto nebude jednat, nebude jednat totiž ani o euru a nebude ani jednat o.

Jan POKORNÝ, moderátorPardon, Petr Mach neříkal, že to budou vyjednávat v Evropském parlament.

Petr MACH /Strana svobodných občanů/Pane Teličko, já jsem řekl.

Pavel TELIČKA /ANO 2011/Ne, udělají to, když dovolíte, já bych to.

Petr MACH /Strana svobodných občanů/Když mě nařkáváte, že neznalost nebo mlžení.

Pavel TELIČKA /ANO 2011/Pane předsedo, já jsem vám neskákal do řeči, když dovolíte, jestli vám pan moderátor dá potom slovo, doslova jsem si poznamenal: "Udělají, když ne vláda, udělají to Svobodní v Evropském parlamentu."

Petr MACH /Strana svobodných občanů/Navrhneme změnu smlouvy, a to Evropský parlament může a to je vaše neznalost, že si myslíte, že Evropský parlament nemůže navrhnout změnu smlouvy, tak se to doučte vy.

Pavel TELIČKA /ANO 2011/Ale když dovolíte, právě, kdybyste mě nechal domluvit, tak se dozvíte jednu věc, že Evropský parlament se na tomto nikdy neshodne. To znamená, vy ji budete navrhovat, vy slibujete tady něco, co je absolutně nerealizovatelný.

Petr MACH /Strana svobodných občanů/No, jestli tam budete sedět vy, tak se neshodneme.

Jan POKORNÝ, moderátorPardon, pane Machu, pojďme se vrátit zpátky k otázce, která zní, zda budete hájit národní zájem Česka a bránit udržení koruny. Pavel Telička.

Pavel TELIČKA /ANO 2011/Takže nyní k euru. Otázka zní, budete v EP hájit národní zájem? Ano, ale skutečné národní zájmy, nikoliv to, co tady je zmiňováno v rovině nějakých pseudotémat, která tam nejsou řešitelná. Naopak bychom je chtěli hájit skutečně jinak, než se hájili v uplynulých 10 letech a ne jenom v Evropském parlamentu. Já si myslím, že je zásadní chyba europoslanců, kteří tam dosud seděli, že se omezovali na své kanceláře. Každý europoslanec, který má kontakty, který ví, jak fungují orgány, bude se snažit zasahovat už v tom zárodku, kdy Evropská komise připravuje návrh, kdy se tím zabývají členské státy. My tu schopnost máme, my tu možnost máme, to znamená, my je budeme hájit v Evropské unii, byť samozřejmě ten mandát se týká především Evropského parlamentu. A teď velmi stručně k euru, abych doplnil to, co jsem řekl za odpověď k vaší otázce. Česká republika musí být na přijetí eura připravena a já dodávám, musí být udržitelně připravena, protože i některé jiné země, Řecko, Itálie, další, byly připraveny a už ten výhled ukazoval, že ta připravenost není udržitelná, to znamená, že to politikum převážilo nad ekonomikou, to je jedna věc. A druhá věc je, když dovolíte ještě k samotné eurozóně. My chceme, aby eurozóna na to byla připravena, aby vyřešila některé své aktuální problémy spojené s finanční krizí, ale aby minimálně dvě systémové slabiny odstranila, já si myslím, že to je fér požadavek z naší strany. A třetí poznámka, my chceme, a to je absolutní předpoklad jakéhokoliv dalšího pozitivního ekonomického vývoje, a tudíž růstu a vytváření pracovních míst, že se některé, především některé členské státy zasadí o to, že budou provádět zásadní strukturální reformy. Jakmile se toto naplní, pak se můžeme bavit samozřejmě po důsledné a důkladné veřejné diskusi, ne toho typu, jak ji některé politické strany vedou, pak můžeme samozřejmě přistoupit k tomu klíčovému a zásadnímu politickému rozhodnutí.

Jan POKORNÝ, moderátorPavel Telička, ANO 2011. Stejná otázka na Vladimíra Drymla z České Suverenity.

Vladimír DRYML /Česká Suverenita/Tak zaprvé národní zájem České republiky by měl být životně prioritou pro všechny, kteří nás budou zastupovat v Bruselu, ať už je to zprava nebo zleva, to znamená, že národní zájmy České republiky by měli hájit především čeští, čeští europoslanci a ne, aby se spojovali do různých frakcí podle politických stran a podle toho si tam prosazovali svoje zájmy.

Jan POKORNÝ, moderátorAle ono to tam asi jinak nejde, jestli jsem si.

Vladimír DRYML /Česká Suverenita/To je otázka, jestli ta Evropská unie by se měla změnit nebo neměla a o tom se.

Jan POKORNÝ, moderátorMyslíte tím, že by se měl změnit volební systém a že by měly vzniknout nějaké panevropskounijní strany?

Vladimír DRYML /Česká Suverenita/Ne, volební systém ne, ale ty lidi, kteří v té Evropské unii figurují, ať už na straně europarlamentu, nebo v radě, anebo, anebo na místech některých komisařů. Ale.

Jan POKORNÝ, moderátorRozumím, pojďme k té, pojďme k té otázce.

Vladimír DRYML /Česká Suverenita/Ale to jsme se, to jsme se, to se nedostáváme k tomu, k čemu, tady jste se nás ptal. Zaprvé my jsme už v přístupových rozhovorech, a to pan Telička asi ví, zavázali k tomu přijetí eura, takže my už jsme udělali nějakou smlouvu o tom, že tu euro přijmeme. Otázka je, jestli splníme kritéria, za kterých se dá euro, za kterých se dá euro přijmout a bohužel, bohužel to zatím není možné, protože ty kritéria, hlavně vnitřní zadluženost, nesplňujeme. A za druhé se.

Jan POKORNÝ, moderátorA pardon, to je váš názor? Má Česko vstoupit du eurozóny hned, jakmile to bude schopno?

Vladimír DRYML /Česká Suverenita/A za druhé, můžu? Eurozóna probíhá určitým vývojem, to, co platilo, když jsme přistupovali do Evropské unie a týkalo se to i eura, už neplatí nyní, dneska euro je velmi ohroženou měnou, tiskne se, tisknou se jenom bankovky, jsou tady problémy nejen s Řeckem. Řekové, ti se mají dobře, podvedli Evropskou unii, já nevím, jak je to možné, že Evropská unie se nechala podvést tím, že kritéria Řecka se nesplnila.

Jan POKORNÝ, moderátorPardon, pane doktore, takže?

Vladimír DRYML /Česká Suverenita/Ale, a přistupují k tomu další státy a je otázka, co bude, co bude s eurem. Ale já hlavně, co bych chtěl, aby nedošlo k tomu, že se znehodnotí úspory všech našich občanů, že nedojde ke zdražení, to všechno na Slovensku bylo, vy, co tady vyzvedáváte to Slovensko, že vlastně ti občané určitým způsobem zchudli, dopad na nezaměstnanost, podívejte se, jaká je nezaměstnanost v Evropské unii. Podívejte se na jiné věci, ať si ti občané tedy rozhodnou v referendu, jestli skutečně se bude držet.

Jan POKORNÝ, moderátorUž se začínám orientovat. Takže referendum o případném vstupu do eurozóny.

Vladimír DRYML /Česká Suverenita/Referendum, referendum, protože my jsme v podstatě euro už přijmuli.

Jan POKORNÝ, moderátorV té přístupové smlouvě. Děkuju. Pokračujeme dál, Filip Drapák, LEV 21.

Filip DRAPÁK /LEV 21 Národní socialisté/Podívejte se, já jako ekonom, já jako ekonom nemohu, nemohu doporučit nic jiného, než abychom, a v tom a střednědobém vývoji se snažili euro v každém případě přijmout, pokud, a abychom ho již přijali, jako to udělalo, jako to udělalo Slovensko, tak by Česká republika už, už viděla velice, velice patrné ekonomické benefity, které by z eura měla. Pokud já vím, tak na Slovensku je valná většina obyvatelstva velice spokojená, že má euro, nejenom na Slovensku. Myslím si, že, a že Slovensko už vidí, že, a mimo jiné díky, i díky euru se podařilo, a i díky euru se podařilo v příjmech domácností vlastně dohnat Slovensku Českou republiku a já si myslím, že tady ty, tady ty výhody vlastně z přijetí eura jsou zcela nepochybné. Otázkou je, proč, proč české společnosti trvá ten pesimismus k euru. Já si myslí, že to je dané i tou mediální masáží, která tady probíhala zejména ze strany té bývalé vlády, která tady probíhala ze strany pana prezidenta po tu dobu, co, co vlastně měl ty dva termíny k dispozici, no, a myslím si, že mimo jiné teda českým národním zájmem, který bychom si měli definovat a který my samozřejmě hájit budeme, tak nejsou nějaké vyloženě partikulární zájmy České republiky, Evropský parlament je přece, a má projevovat vůli celého evropského lidu. Je to, je to zákonodárný orgán celé Evropské unie a národním zájmem České republiky, který je potřeb tam hájit, tak je, je právě to, aby Evropa byla stabilní, stabilním ostrovem, co se týká ekonomiky, stabilním ostrovem, co se týká politiky, aby to byla, aby to byl ostrov bezpečnosti a měli bychom, měli bychom, a tímto způsobem hájit zájmy České republiky v Evropském parlamentu. Samozřejmě to je na voličích, kteří tedy přijdou, kteří přijdou k volbám.

Jan POKORNÝ, moderátorA to už je na voličích, kteří přijdou možná v tom či onom počtu k volbám o blížícím se víkendu. Václav Srb, stejná otázka na vás od Jaroslava Suchánka, zda budete v Evropském parlamentu hájit národní zájem České republiky a bránit udržení koruny české.

Václav SRB /Koruna Česká/No, tak, pan Suchánek, při vší úctě, položil takzvanou sugestivně kapciózní otázku, to jest, položil ji tím způsobem, že už vlastně implikuje odpověď, že tedy, kdyby náhodou někdo byl pro euro, že je tedy antinárodovec. Já v této souvislosti velmi děkuji panu Hýskovi z Moravanů, protože podobně jako on jsem citlivý na to slovo národní. Tam bychom spíš měli mluvit o státním zájmu, ale to je formalita. Jenom na upřesnění. Tak monarchisté nepovažují podepsané dohody za cár papíru a snaží se držet slovo. Monarchisté samozřejmě nebyli u vyjednávání přístupových podmínek, ale vědí, že jak správně připomněl pan kolega Dryml, my jsme se k tomu přijetá eura už vlastně zavázali, čili stojíme před otázkou, zda je možné se z tohohle slibu neboli závazku nějak čestně vyvázat, ne pouhým ignorováním.

Jan POKORNÝ, moderátorA máte na to odpověď?

Václav SRB /Koruna Česká/Já nemám na tohle odpověď. Čili současná naše poslední verze programu pro tyto evropské volby, je, že dohody se mají plnit, ale přijetí eura je otázka delšího časového horizontu a my se dokonce domníváme, že nejde jenom o to, abychom splňovali ty podmínky my, ale po všech těch bolestných zkušenostech typu Řecka a tak dále, by je pravděpodobně měly splňovat všechny členské státy, aby se tedy jednalo o smysluplnou, silnou, funkční, jednotnou, evropskou měnu. To by rovněž dle našeho názoru mělo projít referendem a to vidíme v horizontu určitě ne tohohle volebního období, tohohle nastávajícího parlamentu, takže.

Jan POKORNÝ, moderátorDěkuju, Václav Srb, Koruna Česká. A Jiří Pospíšil, TOP 09 a Starostové je posledním, kdo uzavře téma, které vyvolal tento dotaz, koruna česká a národní zájem.

Jiří POSPÍŠIL /TOP 09 a STAN/Děkuji pěkně. Já nejprve asi na úvod k té přestřelce mezi panem Machem a panem Teličkou. Já tady stojím názorově.

Jan POKORNÝ, moderátorVy jim to chcete pískat?

Jiří POSPÍŠIL /TOP 09 a STAN/Ne, ne, ne, já řeknu svůj názor. Já si myslím, že pravdu měl pan Telička, protože je opravdu populistické a není pole mého názoru reálné říkat a slibovat voličům, že jsme schopni měnit přístupové smlouvy. Jako řekněte teda voličům, pane předsedo Machu, až dokončím já potom, že s tím budou muset souhlasit všechny členské státy Evropské unie. Jenom za těchto okolností je možné změnit přístupové smlouvy. To je třeba korektně občanům říci, že to je závazek, otázkou je, a to je třeba to B, které teď k tomu já dodávám, že my jsme sice řekli: "Přijmeme euro," ale není tam žádný datum, to znamená, my klidně můžeme o tom vést debatu veřejnou, mezi politiky, mezi ekonomy, odborníky, můžeme se bavit o tom, kdy to bude pro Českou republiku nejvýhodnější a ve chvíli, kdy opravdu to pro nás bude výhodné, kdy to nepovede třeba ke zdražení nebo k jiným problémům, kterými tady někdo straší a podle mého názoru se tak ukazuje, že to úplně není pravda. Pak můžeme euro přijmout. Podobný přístup k tomu třeba má Švédsko. Nechte mě dokončit, prosím vás, to. Podobný přístup má Švédsko, které má stejný závěr tak, jako my, udělali, udělali jedno referendum, euro nepřijali, Evropská unie to respektuje, v budoucnu dále budou jaksi, nechte mě prosím vás dokončit větičku, děkuju, Evropská unie to respektuje a Švédsko dál vede veřejnou debatu o tom, kdy případně přijmout euro. Takže já říkám, dělejme všechno pro to, abychom měli odpovědnou rozpočtovou politiku, to znamená, malou inflaci, malý schodek veřejných rozpočtů, malý státní dluh, abychom splňovali ty podmínky, ale o tom konkrétním datumu, kdy to budeme chtít, ať opravdu proběhne referendum. To není referendum o závazku, chceme někdy euro nebo vůbec ten závazek nechceme, to podle mého názoru nejde, ale řekněme si v referendu, kdy případně euro budeme mít.

Jan POKORNÝ, moderátorNechci tady vyvolávat spirálu otázek a odpovědí, ale už jedno referendum bylo přece.

Jiří POSPÍŠIL /TOP 09 a STAN/To bylo, ale to bylo o tom závazku, kdy jsme řekli: "Ano, jednou přijmeme euro," a já subjektivně říkám, zdůrazňuji, je to můj názor odlišný od názoru TOP 09, takhle jsem to korektně řekl, když jsem jako nezávislý byl navržen na jejich kandidátku, že já se subjektivně domnívám, na rozdíl od TOP 09, že by ještě jedno referendum mělo být o konkrétním datumu, kdy by to euro mělo být přijato.

Jan POKORNÝ, moderátorTak.

Pavel TELIČKA /ANO 2011/Pane redaktore, takže bylo zmíněno moje jméno, mohu reagovat, velmi stručně, bude to opravdu velmi stručně. Zaprvé jedna upřesňující poznámka, my jsme se zavázali převzít právní řád Evropské unie. Samozřejmě ten obsahuje mimo jiné hospodářskou měnovou unii, ale já bych rád, aby tady zaznělo jasně právě v kontextu té otázky, která padla, omlouvám se, že se zase dotknu jednoho z diskutérů, aby EP.

Jan POKORNÝ, moderátorTo zase padne jeho jméno, ten bude chtít reagovat, to se z toho nedostaneme.

Pavel TELIČKA /ANO 2011/Pan předseda Mach, aby EP nemohl bez nás rozhodnout, on opravdu bez nás nemůže rozhodnout, opravdu, to je rozhodnutí čistě v českých rukou. Jestli to bude referendum, jestli to budou příslušné orgány, to je věc jiná, ale Evropský parlament, takže ušetřte si tu práci a nemusíte to navrhovat. EP, Evropský parlament bez nás nemůže rozhodovat.

Jan POKORNÝ, moderátorFér bude, když dostanete tedy ještě slovo Petr Mach a pak už přejdeme k dalšímu tématu, hlásím dopředu.

Petr MACH /Strana svobodných občanů/Ano, já jsem byl jmenován jak panem Pospíšilem, tak panem Teličkou. Znovu opakuji, že my hodláme v Evropském parlamentu prosadit to, aby Evropský parlament, což může, navrhl změnu smlouvy. Bohužel pro nás, když se vyjednávala smlouva o přistoupení, a tu vyjednával tehdy pro pana Špidlu pan Telička, tak žádná výjimka pro Českou republiku, jako že by to bylo na nás, jestli zavedeme euro, nebyla vyjednaná.

Pavel TELIČKA /ANO 2011/Protože to není možný, pane předsedo.

Petr MACH /Strana svobodných občanů/Ano, až na to, že Velká Británie nebo Dánsko si při svém vstupu takovou výjimku vyjednaly.

Pavel TELIČKA /ANO 2011/A to je základní rozdíl, jestli jste už v Unii a něco vyjednáváte, a tudíž potřebují váš hlas k tomu, tak vy si tu výjimku můžete vyjednat, pokud přistupujete, kde s výjimkou přechodnýho období musíte /nesrozumitelné/.

Jan POKORNÝ, moderátorTak vstupuju do vašeho dialogu, opravdu.

Petr MACH /Strana svobodných občanů/Tady je potřeba ale odpovědět ještě na to, co říkal pan Pospíšil.

Jan POKORNÝ, moderátorAno, k panu Pospíšilovi, ale pomněte, že je vás tady 9 ve studiu a nemůže to být jenom duel Mach Telička.

Petr MACH /Strana svobodných občanů/Ano, on říkal, že těžko si můžeme myslet, že všichni budou souhlasit s návrhem České republiky, abychom měli výjimku z eura, až na to, já bych panu Pospíšilovi, kdyby byl ještě v ODS, tak bych mu nadával za to, že ODS, když byla ve vládě, ale teď mu nadávám vlastně za TOP 09, protože ta tam byla taky, nevyjednali tu výjimku, když mohli, když přišla paní Merkelová s tím, že se musí změnit smlouva, že se tam musí přidat odstavec, aby si členové eurozóny mohli mezi sebou zřídit záchranný fond, tak jim to bývalý premiér Petr Nečas jen tak podepsal, přitom tehdy byl vyzýván Českou národní bankou, byl vyzýván prezidentem dvěma dopisy, aby spolu s tím vyjednal výjimku pro Českou republiku. Neudělali to. Takže když nesou asi všechno.

Jan POKORNÝ, moderátorPardon, pane Machu, snažím se to držet v nějakých proporcích, aby zhruba tak všichni jste dostali stejně slova. Posloucháte Radiožurnál, a to předvolební speciál. Hosty ve studiu jsou Jiří Pospíšil TOP 09 a Starostové, Filip Drapák LEV 21 Národní socialisté, Pavel Telička ANO 2011, Ondřej Hýsek Moravané, Aleš Hemer Vize 2014, Petr Mach Strana svobodných občanů, Rastislav Lučanský Romská demokratická strana, Vladimír Dryml Česká Suverenita a Václav Srb Koruna Česká. Hnutí Antibursík se odmítlo této debaty zúčastnit. Ptát se hostů můžete i vy na webu Radiožurnálu, na Facebooku a nebo na Twitteru hashtag Volby EU. Tak my děkujeme posluchačům za otázky, které nám posílají, hned se budeme věnovat tomu, co píše Daniel Čepelák, který nám napsal na Twitteru tento dotaz, který je také svým způsobem aktuální, protože ve Washingtonu se projednávají detaily smlouvy o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy, ale my jsme se na začátku dotkli toho, co je dnes také aktuální. Ruský Gazprom podepsal dohodu o dodávkách plynu do Číny. Dá se říct, a někteří komentátoři to tak vykládají, že symbolicky je ta dohoda velkým triumfem Vladimira Putina, který se v době ukrajinské krize a snahy evropských zákazníků omezit závislost na ruském plynu pokouší najít nová partnerství v Asii. Co tady Evropské unii zbývá podle Václava Srba z Koruny České?

Václav SRB /Koruna Česká/Já myslím, že Evropská unie v tomto bodě není nikterak zasažena nebo ohrožena, protože.

Jan POKORNÝ, moderátorPardon, nepovažujete za reálné, že by Rusko přestalo Evropě dodávat plyn?

Václav SRB /Koruna Česká/V žádném případě. Já považuju za.

Jan POKORNÝ, moderátorUž jenom proto, že ta za něj platí.

Václav SRB /Koruna Česká/Právě a ta cena podle mého názoru možná skýtá ještě nějaký prostor pro zvyšování, ale již dávno je cenou komerční, to dokonce i v případě právě nás a jiných bývalých satelitů, jestli Rusko někam donedávna dodávalo jakousi, za jakousi dotovanou cenu tyto suroviny, tak to byla právě Ukrajina nebo, a to už přestalo, a nebo je to možná ještě dosud Bělorusko, ale v případě Evropské unie jsou to ceny zcela komerční, podle situace na světových trzích.

Jan POKORNÝ, moderátorDěkuju, Václav Srb, Koruna Česká. Předávám slovo Vladimíru Drymlovi z České Suverenity.

Vladimír DRYML /Česká Suverenita/Děkuji. Tady jsme se bavili něco o národních zájmech, o bezpečnosti a samozřejmě k tomu patří i energetická soběstačnost, potravinová soběstačnost, jak tady vidíme před sebou, a také budování dopravních cest. Abychom se vrátili k tomu plynu. Samozřejmě, že to je rána Evropské unii. Je to o tom, že Rusko už nebude odkázáno na to, aby plyn prodávalo jenom Evropské unii, to znamená, že část toho prodá Číně a je otázka, za jakou cenu bude dál dodávat Evropské unii. On i pan Barroso, mimochodem v portugalštině to znamená bláto, tak pan Barroso se snaží určit Rusku, aby dál dodávalo Evropské unii plyn, protože to je jedna.

Jan POKORNÝ, moderátorOn jenom říká, aby Rusko dodrželo závazky.

Vladimír DRYML /Česká Suverenita/Dodrželo závazky, ale je otázka, za jakou cenu budou naši lidé platit za ten plyn, to už jsem tady jedou říkal, jak to bude s Evropskou unií a jaký to bude mít dopad na ekonomiku Evropské unie, která určitým způsobem je zafixována na cenu plynu, kterou dodává Rusko přes Ukrajinu. Vy všichni říkáte, že jsou.

Jan POKORNÝ, moderátorPardon, pane doktore, kdybych psal titulek k tomu, co jste teď řekl, tak ten titulek by zněl: "Je to rána Evropské unii."

Vladimír DRYML /Česká Suverenita/Určitě, určitým způsobem, z hlediska ekonomického zcela určitě.

Jan POKORNÝ, moderátorVěřte, že se ke slovu ještě dostanete.

Vladimír DRYML /Česká Suverenita/A žádný břidlicový plyn, ani zkapalňování plynu, jak se někteří tady snaží nám to naznačit, to rozhodně nevyrovná ten výpadek. My budeme závislí na ruském plynu a je otázka jenom, kolik nás to bude stát.

Jan POKORNÝ, moderátorKdyž se dostaneme k tomu s tím souvisejícímu dotazu o té transatlantické smlouvě, o které s také jedná, tak možná na to narazíme. Rastislav Lučanský, Romská demokratická strana, také byste řekl, že je to rána Evropské unii?

Rastislav LUČANSKÝ /Romská demokratická strana/Já si myslím, ani ne, tak Rusko je Rusko a oni tam mají ty plyny, pokud oni si vybrali Asii, aby dodávali.

Jan POKORNÝ, moderátorPočkejte, dohodli se s Čínou.

Rastislav LUČANSKÝ /Romská demokratická strana/Dohodli se s Čínou o spolupráci dodávání plynu, já si myslím, že pokud mají na Evropským parlamentu napsanou smlouvu o dodávání Evropě plyn, tak by to měli dodržovat dál.

Jan POKORNÝ, moderátorDobře, děkuju za názor, Petr Mach?

Petr MACH /Strana svobodných občanů/Rusko má samozřejmě právo se dohodnout s kýmkoliv na dodávání plynu, asi budou muset dostavět plynovod do Číny. Česká republika a mnoho dalších evropských zemí má zdroje diverzifikované. K nám jde jak norský plyn z Norska plynovodem ze Západu, tak nám jde Gazpromem ruský plyn z východu, to stejné se týká ropy. Jde nám z východu ruská ropa ropovodem Družba, jde k nám ze západu ropovodem IKL, ropa z přístavu v Terstu, takže Česká republika je v tomto diverzifikovaná a pro země, které mají moře, přístavy a terminály je samozřejmě možnost vozit zkapalnělý zemní plyn nebo ty břidlicové plyny, takže Rusko rozhodně nemá nikoho v hrsti, možná Ukrajinu, ale rozhodne ne žádný z evropských, ze států Evropské unie.

Jan POKORNÝ, moderátorTakže to není rána Evropské unii podle vás?

Petr MACH /Strana svobodných občanů/No, není, já si myslím, že Putin by rád do Evropské unie ten plyn a ropu dodával, ale problémy na Ukrajině, když Ukrajina nebude platit, oni nebudou chtít pustit ten plyn ani skrz území Ukrajiny jako tranzit, v tom je eventuálně problém pro, řekněme, Slovensko.

Jan POKORNÝ, moderátorŘíká Petr Mach. Aleš Hemer, Viza 2014.

Aleš HEMER /Vize 2014/No, já si myslím, že, já si myslím, že toto je problém, který, kde trošku Evropská unie zaspala, a nejenom Evropská unie, G 7 a tak dále. Víte, že, já nevím, 14 dní zpátky bylo sezení G 7 v Římě, kdy jaksi byla vyhlášená ta, ta v podstatě iniciativa, že je potřeba diverzifikovat zdroje a budeme dovážet do Evropy zkapalněný právě břidlicový plyn z USA. To znamená, to jsou věci, které se měly řešit daleko dřív a pouze naivní politici, pouze naivní politici v podstatě by teďka říkali: "Je to pro nás novum." Vždyť přece už dávno známe, že Rusko se dívá na Čínu, dívá se na Indii, což jsou ty perspektivní, obrovská teritoria, to jsou ta odbytiště a ta jednání probíhají už od dodávkách plynu a ropy léta. Samozřejmě ta aktuální situace na Ukrajině a to, co se děje, ta jednání teďka urychlí a já si myslím, že teprve až dobudují plynovod, až dobudují ropovod, tak teprve Rusko začne takzvaně kousat. Jako v této chvíli souhlasím s kolegou Machem, Česká republika v tom není úplně špatně, protože k nám plyne i ten norský plyn před Nord Stream a plynovodem GAZELA, to znamená, my naopak v této chvíli bychom měli jednat o tom, jak budeme pomáhat například tomu zmiňovanému Slovensku. To znamená, to jsou věci, ale znovu.

Jan POKORNÝ, moderátorAle to myslím, že se přinejmenším na předsednictvu Bezpečnostní rady státu jednalo.

Aleš HEMER /Vize 2014/Ale, ale opakuju znova, to je přece, toto není nějaké novum, v roce 2005 byly problémy s dodávkami ruského plynu. Rok 2008, 2009 byly opětovné problémy a my teď se něčemu divíme, to znamená, to znamená, je to zase ukázka toho, že Evropská unie zaspala a že teď se divíme něčemu, co jsme měli řešit daleko dřív.

Jan POKORNÝ, moderátorCo na to říká, děkuju, to byl Aleš Hemer, Vize 2014, Ondřej Hýsek, Moravané?

Ondřej HÝSEK /Moravané/Moravané si myslí, že jsme dostali jakýsi čas, protože je potřeba dostavět opravdu ten ropovod, i když ta smlouva byla uzavřena, a plynovod. Není úplně jasné, jestli se podařilo dohodnout i cenu. Každopádně je to úspěch Vladimira Putina tady v této politice nebo v tomto obchodu s Čínou. Uvědomme si ale, že Evropská unie se v tomto, v té energetické politice na tu Unii spíše hraje. Je opravdu potřeba dotvořit tu energetickou unii a vyjednávat o ceně plynu jako celek, protože Rusku velmi vyhovuje, když může uzavírat cenu s 28 malými státy. Uvědomme si, že Gerhard Schröder, bývalý německý kancléř, pomohl Rusko spojit s Německem přes Greifswald a vybudovat ten plynovod Nord Stream, takže na to vlastně velmi doplatila právě ta Ukrajina, protože plyn do Evropy může jít i tou severní cestou. Evropská.

Jan POKORNÝ, moderátorPardon, a to mluvíte o tom, o čem referoval i dnes náš zpravodaj z Bruselu, že Poláci chtějí pomocí energetické unie mimo jiné zabránit tomu, aby Rusko účtovalo unijním zemím rozdílné ceny za zemní plyn, což právě od Moskvy používá jako politický nástroj.

Ondřej HÝSEK /Moravané/Mluvím jednak o tom, mluvím také o tom, že když jsem v tom Německu, v tom Greifswaldu studoval, tak se, se to prostě stavělo, už je to nějakých 10 roků, takže to opravdu není žádná novinka. Mluvím o tom, že jsou zdroje plynu ropy na Blízkém východě a tam Evropská unie zcela nechala volné a otevřené pole Spojeným státům americkým, proč bychom nemohli si postavit také plynovod z jihu a více diverzifikovat ty naše zdroje?

Jan POKORNÝ, moderátorDěkuju. Ondřej Hýsek, Moravané. Pavel Telička, ANO 2011,

Pavel TELIČKA /ANO 2011/Já bych začal poznámkou v reakci na pana Drymla, když hovořil o ceně plynu. Já si myslím, že největší problém, se kterým se potýkají české podniky, české společnosti a české domácnosti je to, co se tady odehrálo na půdě českého parlamentu v uplynulém období, a to je to fotovoltaika. To je opravdu proti tomu určité zdražení, případné zdražení, který navíc není dané, je opravdu téměř nicotná záležitost, takže to je první poznámka, abychom si taky řekli, kde leží zodpovědnost právě za něco podobného. Druhá poznámka, ta už se týká energetické politiky. Jistě hnutí ANO je pro větší diverzifikaci, a to jak z hlediska, řekněme, plynovodů, ropovodů, jinými slovy infrastruktury. Jsme pro větší diverzifikaci zdrojovou, určitě máme jasný názor na jadernou energetiku, máme jasný názor na některé dnes možná drahé zdroje, ale které po, řekněme, určitém období mohou dále zlevňovat, ať už je to gazifikace uhlí, prostě břidlicový plyn, vůbec bych ho nezavrhoval, zkapalněný plyn, to jsou evidentně komodity, které se v celé řadě zemí světa osvědčují, to znamená, v tomto případě určitě diverzifikace, energetická bezpečnost a co se týká Unie, je otázka, jak jí, jak jí definujeme. Já si dovedu představit, že Evropská unie se dohodne na mechanismu, vnitřním mechanismu, který pojistí, že Rusko nebude rozehrávat jednotlivé členské státy proti sobě a bude z toho profitovat na ceně plynu, a to si myslím, že můžeme zajistit určitě, určitě.

Jan POKORNÝ, moderátorTo znamená, energetická unie, jak to navrhují Poláci, má smysl?

Pavel TELIČKA /ANO 2011/Víte co, já pod energetickou unií si představuju něco jiného, já jsem pro společnou energetickou politiku a v rámci té společné energetické politiky si dovedu představit mechanismus, který bude ošetřovat mimo jiné koordinaci mezi členskými státy, co se týká ceny, ale berme v úvahu jednu věc, zde nehovoříme pouze o členských státech o vládách, zde hovoříme o komerčních subjektech, to znamená, my musíme vytvořit předpoklady pro to, aby to bylo atraktivní pro ty komerční subjekty, takže zase zpět k faktům.

Jan POKORNÝ, moderátorPavel Telička, ANO 2011. Filip Drapák, LEV 21 Národní socialisté?

Filip DRAPÁK /LEV 21 Národní socialisté/No, já, já bych rád připomněl to, co občas slýchám od našeho předsedy Jiřího Paroubka, který je předsedou teda strany LEV 21.

Jan POKORNÝ, moderátorVíme.

Filip DRAPÁK /LEV 21 Národní socialisté/Tak ta vlastně politika státu týkající se energetické bezpečnosti by měla být skutečně velmi pragmatická a mělo by, měli bychom, měli bychom tady zajistit a zajistit skutečně energetické zdroje, protože, a já bych se úplně, já bych se tak úplně neuklidňoval tím, že máme, že máme ropovod Ingolstadt například, protože tím potencionálně poteče trošičku jiná ropa, než na kterou jsou postavené naše rafinérie, což je ta ruská ropa ten výpadek planu, který by nastal z případné, případně teda přerušení dodávek z Ruska, tak si myslím, že by bylo skutečně šokující pro Evropskou unii, nemyslím si, že Evropská unie je na to připravená, my máme nějaké, my jsme předzásobeni, ale to ještě neznamená, že po těch 100 dnech a po těch 100 dnech budeme skutečně mít a mít ještě čím topit, ale pochopitelně se to projeví nejenom na tom, že třeba nebude plyn, ale on třeba bude za úplně jiné ceny a já bych nechtěl, aby český občan platil za topení desítky tisíc měsíčně, prostě nechtěl.

Jan POKORNÝ, moderátorFilip Drapák, LEV 21 Národní socialisté. Jiří Pospíšil kandidující za TOP 09 a Starosty.

Jiří POSPÍŠIL /TOP 09 a STAN/Děkuji pěkně, ona ta otázka je hodně obecná, protože všichni máme hodně kusé informace. To, že se pan Putin dohodl s Čínou je velmi jaksi nová informace, bez toho, že bychom znali podrobnosti, detaily a natož pak konkrétní plán, takže není ani zřejmé.

Jan POKORNÝ, moderátorCenu?

Jiří POSPÍŠIL /TOP 09 a STAN/Jasně, cenu, kdy bude postaveno potrubí, a tak dál, když to vulgárně řeknu. Takže v zásadě není ani úplně tak v tuto chvíli zřejmé, zda se jedná spíše o politické gesto prezidenta Putina, který chce tímto gestem ukázat Evropě: "Podívejte se, když budete mě jaksi tlačit ve vztahu k Ukrajině, k možným ekonomickými embargům," promiňte, "tak jsem schopen své suroviny prodávat jinde," anebo je to opravdu jasný záměr omezit dodávky těchto surovin do Evropy a vybudovat, řekněme si, alternativní obchodní partnerství. V každém případě já tady chci říci, že souhlasím s tím, co zde bylo už asi několikrát předřečníky řečeno, že je důležité dále pokračovat v diverzifikaci našich zdrojů, to znamená, abychom byli co možná nejméně závislí na Rusku a že v rámci Evropské unie asi není třeba hned hovořit o energetické unii, ale opravdu o společné energetické politice tak, aby Rusko nevyjednávalo podmínky a ceny dodání surovin s každou zemí Evropské unie individuálně, ale abychom zde postupovali jednotně a byli tak schopni, nebo alespoň koordinovaně, a byli tak schopni dohodnout lepší cenu, takže to v tuto chvíli asi to hlavní, co je nutné říci a já si myslím, že je nutné počítat s tím, že do budoucna v rámci zhoršující se mezinárodní politické situace budeme muset řešit otázku, jak být na Rusku z hlediska surovin co nejméně závislí, jak my jako Česká republika, tak celá Evropská unie.

Jan POKORNÝ, moderátorDěkuju, tak to byl Jiří Pospíšil, TOP 09 a Starostové. Máme 10 minut, přátelé, do konce našeho volebního speciálu a my to teď uděláme tak, když dovolíte, já se omlouvám Danielu Čepelákovi, který nám poslal na Twitter tenhle dotaz, ale ten si také zaslouží zevrubnější odpovědi, než jenom jeden nebo dva slogany. Ten závěr v těch otázkách a odpovědích a bude spíš zkouška vašich formulačních srozumitelných schopností. Já jsem vybral z vašich programů, tedy z těch politických stran, které programy pro volby do Evropské unie mají, protože ne všichni je mají. Vždy jednu zajímavou pasáž a poprosím vám o jednou větou glosu. Souhlasíte s těmito pravidly? A neříkám.

Václav SRB /Koruna Česká/Jiří POSPÍŠIL /TOP 09 a STAN/Aleš HEMER /Vize 2014/Filip DRAPÁK /LEV 21 Národní socialisté/Ondřej HÝSEK /Moravané/nejmenovaná osobaCo nám zbývá?

Jan POKORNÝ, moderátorNo, co vám zbývá? No, tak, jako, projevíte se buď jako více či méně zkušení řečníci. Začnu u Strany svobodných občanů, u Petra Macha: "Vážnější jsou směrnice a nařízení Evropské unie, které zničily naše cukrovary, nutí nás vyrábět elektřinu ze solárních panelů a naftu z řepky nebo kvůli nim musíme zdaňovat dětské plenky vysokou sazbou DPH. Tyhle regulace nás všechny stojí miliardu korun a likvidují pracovní míst a celá odvětví." Jeden příklad.

Petr MACH /Strana svobodných občanů/Miliardy korun, no, to, že musíme přimíchat řepku do nafty, to stojí asi 5 miliard ročně, to, že musíme dělat 13 % elektřiny ze solárních a větrných elektráren, to stojí asi 43 miliard ročně. To, že si nemůžeme vybrat, jestli budeme svítit žárovkou a nebo zářivkou, stojí domácnosti taky stovky milionů.

Jan POKORNÝ, moderátorKteré odvětví se zlikvidovalo?

Petr MACH /Strana svobodných občanů/No, třeba cukrovarnictví, vždyť to tam říkám.

Vladimír DRYML /Česká Suverenita/V roce 2017 pak to budou.

Jan POKORNÝ, moderátorPracovní místa v cukrovarech?

Petr MACH /Strana svobodných občanů/Cukrovarnictví.

Jan POKORNÝ, moderátorDěkuju. Řekl jste to posluchačům. Tak to byl Petr Mach, Strana svobodných občanů. Moravané, Ondřej Hýsek, vy tady píšete v programu, pane Hýsku: "Vyrovnání výše evropských dotací pro Moravu a Slezsko a výši dotací pro Čechy včetně Prahy." Kdybyste mi to zkusil vysvětlit?

Ondřej HÝSEK /Moravané/Tak jde o to, že v České republice mají regiony velmi nešťastně ustavené různý přístup k různým penězům z Evropské unie, Praha má zcela zvláštní fondy a uvědomte si, že ty nejchudší regiony a oblasti, okresy v České republice leží na Moravě a ve Slezsku. Je to, Praha je jedním z nejbohatších regionů Evropské unie, Bruntálsko, Jesenicko, Karvinsko jsou naopak nejchudší regiony.

Jan POKORNÝ, moderátorUž je těch vět hodně.

Ondřej HÝSEK /Moravané/Pardon?

Jan POKORNÝ, moderátorUž těch vět je hodně.

Ondřej HÝSEK /Moravané/Tudíž bychom tedy rádi pomohli nasměrovat evropské finance do těchto regionů, které to nejvíce potřebují.

Jan POKORNÝ, moderátorDěkuju za vaši odpověď. Česká Suverenita, za níž je tady pan doktor Aleš Dryml.

Vladimír DRYML /Česká Suverenita/Já nejsem Aleš Dryml, já jsem Vladimír Dryml, pane redaktore, já jsem na tohle to hrozně citlivý, protože se svým bratrem nevycházím dvakrát dobře.

Jan POKORNÝ, moderátorVladimír Dryml. Já se, a já jsem nevěděl, že je to váš bratr, promiňte. Omlouvám se Vladimíru Drymlovi. "Současné pojetí Evropské unie nedává záruky různého druhu, blížíme se, a to i díky současné vládnoucí koalici, k jakési nové formě protektorátu," se tady píše. To myslíte vážně?

Vladimír DRYML /Česká Suverenita/Tady se moc politická přeměnila v moc byrokratickou v Evropské unii.

Jan POKORNÝ, moderátorAle ta nová forma protektorátu mě tam na tom.

Vladimír DRYML /Česká Suverenita/No, já si myslím, že to jsou silná slov, ale diktát Evropské unie.

Jan POKORNÝ, moderátorAle v programu České Suverenity.

Vladimír DRYML /Česká Suverenita/Tak ta je určená pro občany, kteří tomu možná rozumí trošku lépe. Je to o tom.

Jan POKORNÝ, moderátorNež já.

Vladimír DRYML /Česká Suverenita/Že Česká republika nemůže a ani nechce podléhat diktátu Německa a Francie, kteří vlastně ovládají v současnosti Evropskou unii.

Jan POKORNÝ, moderátorPochopil jsem to jenom pocitově, že vy s tou formulací.

Vladimír DRYML /Česká Suverenita/Německoekonomický, s tím ekonomickým tlakem.

Jan POKORNÝ, moderátorPočkejte, pane Drymle, Vladimíre Drymle, pochopil jsem to, takže ta jakási nová forma protektorátu je i pro vás příliš velká nadsázka?

Vladimír DRYML /Česká Suverenita/Je to určitá nadsázka, ale na druhé straně Německo, a víte dobře, že tady je hodně německých firem, tady diktuje určitým způsobem ekonomiku i politiku České republiky.

Jan POKORNÝ, moderátorDobře. Děkuju. Když se zeptám Rastislava Lučanského z Romské demokratické strany, proč vy nemáte speciální program pro volby do Evropského parlamentu nebo jsem ho nikde nenašel.

Rastislav LUČANSKÝ /Romská demokratická strana/Nevím, má to na starost pan Tancoš, předseda, nevím, proč nepřipravil, já se za něho omlouvám, ale budeme prosazovat změna sociálně slabších v České republice.

Jan POKORNÝ, moderátorV Evropském parlamentu.

Jan POKORNÝ, moderátorŽe bude prosazovat pan Lučanský pomoc sociálně slabým v Evropském parlamentu.

Rastislav LUČANSKÝ /Romská demokratická strana/Ano.

Jan POKORNÝ, moderátorJenom bych se zeptal jak?

Rastislav LUČANSKÝ /Romská demokratická strana/Změníme to, co se nedá v České republice změnit, v českém parlamentě, na půdě parlamentu.

Jan POKORNÝ, moderátorDobře, děkuju za odpověď. Obracím se na Jiřího Pospíšila z TOP 09 a Starostové. Vy tam máte pasáž, kde si přejete rozvíjet vztahy s Tureckem na bázi strategického partnerství.

Jiří POSPÍŠIL /TOP 09 a STAN/Ano, my tam jasně říkáme, že Turecko je strategický partner pro Evropskou unii, a také férově říkáme, že si nemyslíme, že v nejbližší době, v následujících 20 letech by Turecko mohlo být členskou zemí Evropské unie, to znamená, Turecko je partner, ale nebude členem Evropské unie.

Jan POKORNÝ, moderátorLEV 21 Národní socialisté, Filip Drapák: "Budeme usilovat o více peněz z rozpočtu Evropské unie na výstavbu škol, školek, na modernizaci a výstavbu silnic." K těm školám a školkám, jak to chcete udělat?

Filip DRAPÁK /LEV 21 Národní socialisté/No, tak, já si myslím, že na to by bylo dobré se spíš zeptat odborníka, což je Jiří Paroubek, který vyjednal vlastně.

Jan POKORNÝ, moderátorVáš předseda.

Filip DRAPÁK /LEV 21 Národní socialisté/Ano, který vyjednal v době, kdy, kdy teda byl předsedou vlády, největší dotace na hlavu, pokud vím a vlastně ze všech členů Evropské unie, takže v rámci.

Jan POKORNÝ, moderátorDobře. Budu si to pamatovat a až se potkám někde s Jiřím Paroubkem, tak se ho na to zeptám, takhle můžeme ukončit náš dialog?

Filip DRAPÁK /LEV 21 Národní socialisté/No, ne, já myslím, že, já myslím, že Evropská unie má fondy, které, které je možné získat, je možné je získat i na sociální projekty.

Jan POKORNÝ, moderátorI na školy a školky.

Filip DRAPÁK /LEV 21 Národní socialisté/A my se budeme zasazovat o to, aby sociální projekty získávaly evropské peníze.

Jan POKORNÝ, moderátorJedna věta nebo jich bylo víc? To je jedno. Koruna Česká, Václav Srb: "Nesouhlasíme s přijímáním zemí nekřesťanské orientace do Evropské unie." Čtu dobře?

Václav SRB /Koruna Česká/Ano, i tohle je poněkud silná formulace, ale jde o ten historický základ, neoddiskutovatelný civilizační základ Evropy, nejenom Evropské unie, a to je nepochybně křesťanství spolu s judaismem a s antickou kulturou a na rozdíl od pana kolegy Pospíšila, uklidnil mě tedy tím, že v nejbližších 20 letech neplánuje přijetí Turecka, ale my si myslíme, že Turecko by nemělo být přijato do Evropské unie nikdy, protože to není Evropa.

Jan POKORNÝ, moderátorDržme se, držme se jako cíle té jedné věty. Děkuju. Aleš Hemer, Vize 2014: "Více pohybu pro Evropu," ale tím myslíte boj proti obezitě a hlavně u dětí.

Aleš HEMER /Vize 2014/Tak, tak, tak, je to problém, který si myslím, že Evropu sužuje, a to velmi.

Jan POKORNÝ, moderátorŽe děti jsou tlusté.

Aleš HEMER /Vize 2014/Je to podle statistik každý druhý dospělý v Evropské unii trpí nadváhou, každé sedmé dítě obezitou.

Jan POKORNÝ, moderátorJak chcete rozpohybovat děti v Evropě?

Aleš HEMER /Vize 2014/A v podstatě Česká republika vždy byla velmocí pohybu a my chceme toto téma na půdě Evropského parlamentu a vůbec v Evropské unii otevřít a ukázat tu cestu, jak pracovat s mládeží, jak dostat ty děti od počítačů, od tabletů a je to, je to věc, která obezita jako taková, a já jsem tušil, že se na toto můžete zeptat, mám tady dopis, který jsme dostali od.

Jan POKORNÝ, moderátorMá víc než jednu větu ten dopis?

Aleš HEMER /Vize 2014/Ne, má těch vět víc, nicméně je to velmi, velmi, je to problém, který bychom chtěli v Evropském parlamentu řešit.

Jan POKORNÝ, moderátorRozumím, Pavel Telička, ten chce hrát v Evropské unii významnější úlohu. Česko tam bude mít 21 mandátů, jak to chcete udělat?

Pavel TELIČKA /ANO 2011/Tak jako jsme to dělali.

Jan POKORNÝ, moderátorDoteď? Ne.

Pavel TELIČKA /ANO 2011/Třeba v dobách jednání o přistoupení? Ne, bohužel, těch posledních 10 let nebylo ideální a nebo jsme to dělali v profesi mé předchozí, kdy jsme zastupovali zájmy některých českých subjektů.

Jan POKORNÝ, moderátorTakže jak?

Pavel TELIČKA /ANO 2011/To znamená, skutečně mít jasně definované zájmy, stanovit si strategii, hledat správné spojence, anticipovat ten vývoj, chytat to opravdu v tom samotným zárodku, předkládat včas příslušné návrhy a mít odvahu je prosazovat, to znamená, je to, je to o kvalitě ve všech směrech.

Jan POKORNÝ, moderátorI tak vypadá.

Pavel TELIČKA /ANO 2011/A já si myslím, že třeba u společné zemědělské politice, na tu, když jsem se podíval.

Jan POKORNÝ, moderátorI tak vypadá jedna věta v podání Pavla Teličky, omlouvám se.

Pavel TELIČKA /ANO 2011/No, a všiml jste si, že tam byly čárky.

Jan POKORNÝ, moderátorVím, Bohumil Hrabal takhle napsal celou jednu povídku na několik stránek.

Pavel TELIČKA /ANO 2011/No, to jste mě, to jste mě poctil.

Jan POKORNÝ, moderátorA takto umělecky končí další volební speciál Radiožurnálu. Já vám, pánové, děkuju za účast ve studiu S 1 Českého rozhlasu a hodně štěstí u voleb. Na shledanou. Za chvíli další zprávy Radiožurnálu i s publicistikou. Hezký večer.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jap
Spustit audio