Petr Mach ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Hezké odpoledne. Má Česko vystoupit z Evropské unie a jak by nám bez Unie bylo? S kým bude český eurokritik spolupracovat v Evropském parlamentu a proč se nechce zapojovat do jednání parlamentu v Bruselu, i na to se budeme ptát. Předseda Strany svobodných občanů a nově zvolený poslanec Evropského parlamentu Petr Mach je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVítejte. Dobrý den.

Petr MACH, předseda Strany svobodných občanů, nově zvolený poslanec Evropského parlamentuDobrý den a omlouvám se za to zpoždění všem posluchačům.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaOno trochu pršelo, tak jste to asi těžko zvládal.

Petr MACH, předseda Strany svobodných občanů, nově zvolený poslanec Evropského parlamentuAno, mohl bych to svést na počasí, ale to myslím, že by nebylo slušné, takže se pouze omlouvám.

Čtěte také

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak pojďme hned na vás, protože vy jste dlouho pracoval pro Václava Klause, vy jste byl poradcem Václava Klause a vedl jste také Centrum pro ekonomiku a politiku, které Václav Klaus založil. Pogratuloval vám bývalý prezident k úspěchu ve volbách do Evropského parlamentu?

Petr MACH, předseda Strany svobodných občanů, nově zvolený poslanec Evropského parlamentuJá se nedožaduji nikoho, dostal jsem hodně gratulací. Jestli se ptáte, jestli jsem dostal gratulaci od Václava Klause, tak pokud jsem ji nepřehlédl, tak nedostal.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA očekával byste, že by vám váš bývalý, že by člověk, pro kterého vy jste dlouho pracoval, pogratuloval? Očekával byste to?

Petr MACH, předseda Strany svobodných občanů, nově zvolený poslanec Evropského parlamentuJá myslím, že se nějak vyjádří, protože se s ním uvidím zanedlouho na nějaké jazzové akci, tak uvidíme.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAndrej Babiš o vás včera v tomto pořadu řekl, že jste produkt Václava Klause, takhle doslova to řekl. Jaký je vlastně v současné době váš vztah k Václavu Klausovi? Pokud se nepletu, tak vaše cesty se docela dost před 5 lety rozešly.

Petr MACH, předseda Strany svobodných občanů, nově zvolený poslanec Evropského parlamentuNo, naše cesty se sešly někdy v roce, už si ani nepamatuju jakém, prostě je to hodně dávno, když jsem končil školu, Václav Klaus si přečetl nějaký můj článek, to se mu tehdy líbilo, takže se názorově naše cesty potkaly, já jsem dostal pracovat pro Centrum pro ekonomiku a politiku, nově vzniklé instituce, kterou jsem začal vést a když jsem v roce 2009 se rozhodl založit Stranu svobodných občanů, tak jsem ho jakožto svého zaměstnavatele požádal o ukončení pracovního poměru, založili jsme svobodné a od té doby vlastně se potkáváme jenom občas a když vlastně v loňském roce Václav Klaus podpořil stranu Jany Bobošíkové, tak tomu jsme vlastně nikdo moc nerozuměli. Byli jsme jako svobodní rádi, že jsme ten blok Hlavu vzhůru porazili. A tím nechci říct, že jsou naše vztahy nijaké nebo nepřátelské, prostě se občas potkáme na nějaké společenské akci dvakrát do roka a slušně se pozdravíme.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA řekl byste o sobě, že jste produkt Václava Klause, jak vás nazývá Andrej Babiš?

Petr MACH, předseda Strany svobodných občanů, nově zvolený poslanec Evropského parlamentuTo asi je hloupost, protože já jsem začal vydávat třeba svůj časopis Laissez Faire jako student, začal jsem psát články ještě dříve, než jsem začal pracovat pro Václava Klause. Samozřejmě, že jsem byl ovlivněn jeho myšlení, že už jako 14letý nebo 15letý gymnázia v roce 1990 jsem četl jeho články na obhajobu liberalizace cen, to mě oslovilo, takže jsem určitě inspirován Václavem Klausem, ale jsem inspirován spoustou dalších osobností.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaMá Václav Klaus podle vás na to, aby se ještě vrátil, ať už v jakékoliv pozici, do vysoké politiky?

Petr MACH, předseda Strany svobodných občanů, nově zvolený poslanec Evropského parlamentuTo si myslím, že ne, že on završil svoji kariéru tím postem nejvyšším, prezidenta republiky, a teď bude, řekl bych glosovat politickou scénu v politickém důchodu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVaše strana už by neměla zájem o nějakou spolupráci s Václavem Klausem?

Petr MACH, předseda Strany svobodných občanů, nově zvolený poslanec Evropského parlamentuMy jsme ani nikdy neusilovali o spolupráci. My jsme, když jsme byli v roce 2009 založeni, tak jsme obdrželi zdravici od tehdejšího prezidenta republiky Václava Klause, kde nám popřál úspěch, za to jsme byli rádi, ale pak jsme viděli, že podobnou zdravici dostávají i jiné strany. A my jsme vždycky věděli, že nějaké bitvy se bojovaly v devadesátých letech, jsou to prostě bitvy minulosti a teď se konají nové politické bitvy a ty si musíme vyhrát už sami.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPředseda Strany svobodných občanů Petr Mach je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Stále platí, že chcete v Evropském parlamentu spolupracovat především s UKIPem, tedy britskou Stranou za nezávislost Spojeného království?

Petr MACH, předseda Strany svobodných občanů, nově zvolený poslanec Evropského parlamentuJá se teď rozkoukávám, kdo vlastně se všechno prodral do toho Evropského parlamentu. Dneska jsem telefonoval jak s Nigelem Faregem, vůdcem strany UKIP, tak s Richardem Sulíkem, který se dostal do Evropského parlamentu za slovenskou stranu Sloboda a Solidarita. Mám radost, že se tam dostali i mnozí z německé strany Alternativa pro Německo, takže budeme se rozhlížet o tom a dívat se, kdo jsou naši nejpřirozenější partneři do frakce.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA když jste spolu mluvili po telefonu, tak co jste si řekli?

Petr MACH, předseda Strany svobodných občanů, nově zvolený poslanec Evropského parlamentuNo, že bychom se měli brzo potkat a my jsme se potkali třeba s Nigelem Faragem už v březnu, máme k sobě nejblíž. Já jsem byl několikrát pozván vlastně promluvit jako zástupce spřátelené strany na jejich sněm. Myslím si, že nás bojí hodně názorů, byť se můžem v něčem lišit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVás určitě spojuje kritika Evropské unie, to nepochybně ano, ale spojuje vás třeba i názor na imigraci, protože UKIP například říká, že je potřeba znovu získat kontrolu nad imigrací, imigranti musí finančně zajistit sami sebe a ty, kdo jsou na nich finančně závislí, a to minimálně po dobu 5 let. Jsou i toto názory třeba, které jsou vám blízké?

Petr MACH, předseda Strany svobodných občanů, nově zvolený poslanec Evropského parlamentuTak nám není obecně blízký postoj, který dělá z imigrantů nějakého strašáka, takže v tomhle bychom s UKIPem nesouhlasili, i když neznám přesně detaily té jejich politiky nebo jejich představy o imigraci. Já vím, že spousta Čechů v minulosti emigrovalo, to znamená, že byli někde imigranti a byli dobře přijati, zapojili se. Já sám mám tetu ve Švýcarsku, která odešla v sedmdesátých letech z Československa, z komunistického Československa a já sám znám mnoho lidí, kteří se rozhodli žít nebo pracovat nebo studovat v České republice, jsou třeba z Ukrajiny a já jako vysokoškolský učitel mám sám hodně studentů, kteří jsou z východu a myslím si, že to je obohacující, že tady jsou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaV Lidových novinách jste dnes řekl, že si dovedete si za určitých podmínek nebo na určitých věcech představit i spolupráci s francouzskou radikální političkou Marine Le Penovou třeba na plánu udělat dobrovolné euro. Nemáte obavu, že byste se ale jakoukoliv spoluprací právě s Národní frontou dost ušpinil, protože názory Marine Le Penové na imigraci jsou velmi radikální. Ona říká třeba je potřeba zastavit veškeré sociální dávky a všechny výhody spojené se statusem uprchlíka, a to mi věřte, cituji doslova, jak říká Le Penová: "V tu ránu k nám jezdit nebudou." Neobával byste se toho, když byste jakkoliv s ní spolupracoval, že se dost ušpiníte?

Petr MACH, předseda Strany svobodných občanů, nově zvolený poslanec Evropského parlamentuJá mám takový plán, aby Evropský parlament navrhl změnu smlouvy o fungování Evropské unie v tom smyslu, aby euro bylo dobrovolné, jak jste říkala, a proto budu potřebovat polovinu nebo nadpoloviční většinu členů Evropského parlamentu. A pokud půjdu za poslanci z Národní fronty z Francie, tak se jich nebudu ptát na názory na imigraci, prostě je poprosím, jestli by také zvedli ruku pro náš návrh, aby euro bylo dobrovolné a budu se snažit najít poslance odleva doprava, prostě většina Evropského parlamentu znamená, že skutečně budu muset hledat odleva doprava a já si také myslím, že by Evropa a jednotlivé evropské státy neměly imigranty nějak uměle lákat, ať už tím, že si budou chtít vylepšovat svůj penzijní systém nebo by jim nabízeli nějaké štědré sociální dávky. Já si myslím, že je zdravé, když lidé mohou cestovat, když se můžou přemístit a kdybychom se mnozí posluchači zamysleli nad tím, odkud přišli jejich předci, tak zjistíme, že mnoho z nás jsou napůl vlastně imigranti přes své předky, takže proti imigraci jako takové nic nemám, ale proti té uměle vybuzené nějakými sociálními dávkami nebo snahou vylepšit důchodové systém, proti té mám velmi, a to si myslím, že takováto umělá imigrace bude škodlivá.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA být v jedné frakci s Marine Le Penovou byste si dovedl představit?

Petr MACH, předseda Strany svobodných občanů, nově zvolený poslanec Evropského parlamentuJá bych chtěl být ve frakci s podobně smýšlejícími, to znamená s těmi, kdo jsou kritičtí vůči všem těm, jak mi říkáme euronesmyslům, ale zároveň jsou to duší liberálové, ekonomičtí liberálové, ti, kteří věří, že se stát nemá montovat do života lidí, že jim nemá brát veliké daně a rozdělovat všude možně veliké dotace, takže s takovými bych já chtěl být v jedné frakci, a to si myslím, že je Richard Sulík, že jsou i lidé z Alternativy pro Německo a že je asi i většina členů UKIPu a budeme se teprve rozhlížet.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPetr Mach je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Řekněte, kdo by pro vás byl ideálním předsedou Evropské komise? Byl by to spíš kandidát socialistů Martin Schulz nebo JeanClaude Juncker? Oni mají zatím největší šance, že by se mohli stát šéfy Evropské komise? Předpokládám, že vám není sympatický ani jeden?

Petr MACH, předseda Strany svobodných občanů, nově zvolený poslanec Evropského parlamentuAno, ale když se řekne Martin Schulz, tak se mi začnou ježit chlupy na rukou. Takže je to věc, kterou, která je podle mě z bláta do louže a vůbec ta otázka naznačuje, že se na šéfovi Evropské komise nějak dohodne to bratrstvo eurolidovců a eurosocialistů, že prostě hodlají pokračovat, vládnout v této eurovelké koalici a že ti, co jsou kritičtí k tomu současnému proudu, tak zůstanou v menšině, i když posílili. Tak já bych si přál někoho úplně jiného za šéfa Evropské komise, ale ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaŘekněte koho?

Petr MACH, předseda Strany svobodných občanů, nově zvolený poslanec Evropského parlamentuNo, já bych si představoval někoho, kdo by byl věrohodným člověkem v tom, že by měl odhodlání místo předkládání nových a nových směrnic a regulací začít navrhovat rušení těch stávajících směrnic, které jsou podle mě pro Českou republiku, pro české občany škodlivé, a to zatím ještě asi letos budeme mít smůlu, jak to vypadá.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle řekněte mi nějaké jméno člověka, který by pro vás byl přijatelný. Kdo by to byl?

Petr MACH, předseda Strany svobodných občanů, nově zvolený poslanec Evropského parlamentuMožná vaším hostem někdy byl Petr Robejšek. To je, myslím, solidní člověk, který má intelektuální převahu nad těmi dvěma jmény, která jste jmenovala. Je to člověk, který má původ v České republice.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaŽije v Hamburku.

Petr MACH, předseda Strany svobodných občanů, nově zvolený poslanec Evropského parlamentuŽije v Hamburku. Umí mnoho jazyků. V evropské, v evropské politice se vyzná, má ekonomický přehled a myslím si, že má prostě takovou zdravou míru kritičnosti, takže někoho takového já bych si velmi přál, ale asi to bude trvat dalších 5 let než ti, kdo jsou k současnému proudu skeptičtí, získají skutečně navrch, že budou mít nadpoloviční většinu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA pokud jde o našeho eurokomisaře, když slyšíte, jaká padají jména těch lidí, které by Česká republika mohla vyslat jako našeho zástupce do Evropské komise. Nejčastěji se zmiňují v poslední době už jenom dvě jména Pavel Telička, anebo Zuzana Roithová. Tak, když začnu Pavlem Teličkou, je to nepochybně člověk, který má velké zkušenosti právě s tou bruselskou legislativou.

Petr MACH, předseda Strany svobodných občanů, nově zvolený poslanec Evropského parlamentuOn už tam jednou byl v pozici eurokomisaře, tehdy za, nominován sociální demokracií, takže je zřejmě politicky pružný, to by se mu do Evropské komise hodilo, ale to, co je mu vyčítáno, je jeho minulost profesionálního lobbisty a myslím si, že ho včera v České televizi zdiskreditoval sám vicepremiér Babiš, který ho navrhuje, když ho vlastně tam vyloženě posílá jako lobbistu a říká budeme tam mít člověka, který bude lobbovat za české firmy a neuvědomuje si, že pozice eurokomisaře je pozice, která podle smlouvy o fungování Evropské unie musí být totálně odstřižena od toho státu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTo znamená, že tam nikdo nehájí české zájmy?

Petr MACH, předseda Strany svobodných občanů, nově zvolený poslanec Evropského parlamentuNo, on to má prostě ze smlouvy zakázáno. A pokud by to dělal, tak poruší ten svůj slib a poruší pravidla. Já si myslím, že pravidla by se porušovat neměla a v tomto smyslu bych si přál, aby tam byl člověk, který při hlasováních v Evropské komisi by hájil to, co hájím já, to znamená, aby nám nezakazovali žárovky, nediktovali, kolik procent elektřiny má být ze solárních panelů. Dneska mnoho regulací vydává přímo Evropská komise, aniž by potřebovala další souhlas Evropského parlamentu nebo Evropské rady, například, když si usmyslí tu zakázat žárovky, tu omezit výkon vysavačů, tak na to nepotřebují už ničí souhlas, o tom se hlasuje v Evropské komisi a tak bych si přál člověka, který má zdravý rozum. Nevím, který z těch dvou jmenovaných je to víc nebo míň, to bychom si je museli postavit v nějaký debatě a poslouchat, co říkají.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA tak vy jste nepochybně je několikrát slyšel, jakým způsobem fungují, takže kdo spíš by vám připadal vhodnější, Pavel Telička nebo Zuzana Roithová?

Petr MACH, předseda Strany svobodných občanů, nově zvolený poslanec Evropského parlamentuKdybych si měl vybrat, tak si vzpomínám minimálně na to, že Zuzana Roithová je člověk, který třeba vystupoval proti tomu, aby se střídal neustále letní a zimní čas, tak to si myslím, že je jeden z takových euronesmyslů, když Evropská unie směrnicí nařizuje, že všechny státy povinně musí střídat letní a zimní čas, takže v tomto mně přišla taková liberálně naladěná, ale nevím, jak v jiných věcech.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVaše strana tvrdí euro způsobilo ve všech zemích jen zdražování a problémy, Česká republika si musí vyjednat v Evropské unii výjimku, aby ho nemusela zavést. Není to, pane Machu, ale náhodou úplně jinak? Není to náhodou tak, že my bez eura stojíme dneska v Evropské unii úplně mimo důležitá jednání, na která mohou jezdit pouze zástupci zemí, které euro mají, ať už jsou to summity třeba ministrů financí eurozóny či různé neformální schůzky, na které právě jezdí pouze zástupci z eurozóny nebo třeba v Radě guvernérů Evropské centrální banky také sedí pouze zástupci ze zemí eurozóny, takže neškodíme si náhodou my tím, že euro nemáme?

Petr MACH, předseda Strany svobodných občanů, nově zvolený poslanec Evropského parlamentuNe, buďme rádi, že u toho nejsme, protože tam, kam jezdí zástupci ministerstev financí eurozóny, tak tam řeší problémy eurozóny. Tam vymýšlejí, jaký udělat nový záchranný mechanismus, jak vymyslet smlouvu ESM, jak dotovat Řecko a jak pomoci Portugalsku a Španělsku, jak udělat mezi státy eurozóny bankovní unii a vymyslet, že budou jedni vkladatelé ručit za vklady vkladatelů v jiných zemích, to si myslím, že je dobře, že se toho neúčastníme, takže oni jezdí a vymýšlejí, ale vymýšlejí pravidla pro sebe, ne pro nás. To si myslím, že je v pořádku, jenom bych si přál, aby to euro bylo dobrovolné, aby tam Česká republika nemusela a pak ať prostě si řeší problémy eurozóny jenom ministři financí eurozóny.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVíte, Pavel Kysilka, šéf České spořitelny, říkal v rozhovoru Týdne a teď budu citovat: "Euro by bylo v dnešní situaci stejně jako v roce 2013, 2012, 2011 a dalších předchozích letech pro Česko výhodou. Bylo by to výhodné pro české exportéry a naši ekonomiku, která stojí na exportu. Kdybychom měli euro, nemusela by naše centrální banka provádět intervenci proti kurzu koruny. Provedlo by to za ni euro. Zamezilo by to tomu, že máme měnu, která neustále posiluje." Ani argument takového odborníka, jakým nepochybně Pavel Kysilka, šéf České spořitelny je, vás nepřesvědčí o tom, že to má přece jen smysl pro takovou zemi, jako je Česká republika?

Petr MACH, předseda Strany svobodných občanů, nově zvolený poslanec Evropského parlamentuJá bych se jako ekonom velmi přel s panem Kysilkou a myslím si, že bych ho, kdybych s ním měl možnost na to téma mluvit, přeargumentoval. Skoro se divím, že toto vyřkl. Už asi není nezávislým ekonomem a říká to za nějaké klienty České spořitelny. Ve skutečnosti, kdybychom měli euro, tak tím nezabráníme posilování naší měny nebo zhoršování konkurenceschopnosti naší ekonomiky. Pokud naše měna posiluje, tak to má nějaké své příčiny. Posiluje třeba tehdy, pokud sem přichází více turistů, nebo, pokud sem přichází více investic, anebo, bohužel, pokud sem přichází více dotací, než kolik my peněz platíme od Bruselu, no, a pak výsledkem toho je posilování koruny. Ale v Řecku, kde měli euro a nemohlo tedy docházet k posilování drachmy, když jim tam posílali z Bruselu spoustu dotací, tak se dělo to, že tam rostly ceny. Prostě, když někam přitékají peníze, tak za normálních okolností, když má země svoji měnu, tak dochází k posilování měny. Když svoji měnu nemá a ty peníze tam dál tečou, tak dochází k tomu, že rostou ceny a z hlediska konkurenceschopnosti ekonomiky je těm exportérům úplně jedno, jestli zhodnocuje měna, kterou používají, anebo rostou ceny, i ceny vstupů pro ně. Takže žádní exportér by si ve skutečnosti nepomohl tím, když bychom zavedli euro. Naopak si myslím, že země, které euro mají, asi není v problémech jako je Řecko, Portugalsko, Španělsko, že by jim velmi prospělo, kdyby měly svoji měnu. Ta by začala odrážet sílu jejich ekonomiky, neboli oslabila by a to by pomohlo jejich exportérům, to by ponouklo turisty, aby tam více jezdili, různé podnikatele, aby tam otevřeli továrny a něco vyráběli.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPetr Mach, předseda Strany svobodných občanů je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Vy jste nově zvolený do Evropského parlamentu a v dnešních Lidových novinách už říkáte, že do Bruselu na jednání parlamentních výborů se zapojovat nechcete, že chcete jezdit jenom na jednání do Štrasburku. Nemá být poslanec Evropského parlamentu ale náhodou na obou místech, a to co nejčastěji, protože přece za to budete placen, pane Machu?

Petr MACH, předseda Strany svobodných občanů, nově zvolený poslanec Evropského parlamentuNo, Evropský parlament platí na základě rozhodnutí Evropské unie své členy nějakým paušálem a pak je platí za to, když se zúčastní nějakého jednání, a to si myslím, že je absurdní, že my si myslíme o mnoha poslancích, že teda jsou v Bruselu a že tam pracují v těch výborech, ale oni se tam kolikrát jdou jenom tak zapsat na prezenční listinu, ta se dá nějakým úředníkům a úředníci jim vyplatí ty peníze.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak to byste nemusel dělat, to nemyslím, ale že byste chodil na ty výbory a jednal tam.

Petr MACH, předseda Strany svobodných občanů, nově zvolený poslanec Evropského parlamentuNe, naopak říkám, že já tady to nebudu dělat. Jednak si myslím, že když se někdo jmenuje poslanec, tak je poslán do toho rozhodovacího orgánu, aby tam hájil zájmy svých voličů a myslím si, že aby člověk hájil zájmy svých voličů, tak musí i mezi nimi žít. Mně to prostě připadá jako absurdní myšlenka být zvolen do Evropského parlamentu a odstěhovat se do Bruselu. Myslím si, že to způsobí, že ten člověk potom je totálně odtržen od reality a že podvědomě, aniž by si to uvědomil, přestane prostě hájit zájmy těch svých voličů.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle přece se nemůžete nezapojovat do jednání parlamentních výborů. To je, jak kdyby tady nechodili poslanci třeba na druhé čtení pravidelně nebo, nevím k čemu to přirovnat teď. Možná jste to vyřkl jen tak pro ty Lidové noviny. V nějaké slabé chvilce.

Petr MACH, předseda Strany svobodných občanů, nově zvolený poslanec Evropského parlamentuNo, nevyřkl jsem to vůbec ve slabé chvilce. Já se skutečně nechci do Bruselu stěhovat a to, co je důležité, je finální hlasování a hlasování pléna, které se koná v tom Štrasburku, takže tam, když se najde většina proti nějaké směrnici, tak já proti tomu také zvednu ruku, někdy budu v menšině, zvednu proti tomu ruku a neuspěju, někdy, když by třeba Evropská komise navrhla něco rozumného, tak to podpořím a nepotřebuji kvůli tomu být v těch jednotlivých výborech, ve kterých podle mě spíš Evropská komise ty europoslance uplácí.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle přece spousta českých poslanců také nežije v Bruselu, to byste se tam nemusel stěhovat do toho Bruselu.

Petr MACH, předseda Strany svobodných občanů, nově zvolený poslanec Evropského parlamentuJá si myslím, že skutečně ti, co tam takhle pendlují, tak tam de facto žijí a odjíždí domů nanejvýš na nějaký každý druhý víkend a tím pádem totálně ztratí kontakt s realitou. Stanou se z nich jakýsi, jacísi eurolidé a začnou myslet úplně jinak. Prostě, jak žijou v tom prostředí, chodí jenom v těch bruselských chodbách a mají všechen ten servis, tak se prostě jejich duše změní a já si chci uchovat duševní zdraví.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže, když chodíte Prahou 1 a Prahou 5, tak si uchováte duševní zdraví.

Petr MACH, předseda Strany svobodných občanů, nově zvolený poslanec Evropského parlamentuJá si určitě uchován duševní zdraví, když zůstane žít tady a i si zachován svoji profesi, budu dál přednášet na vysokých školách, možná méně než dosud, asi určitě méně než dosud, ale myslím si, že by práce poslance neměla být náhradním povoláním. Že člověk, když je původní profesí lékař, tak má být dál lékařem, zámečník zámečníkem a to jeho hlasování pak odráží jeho životní zkušenost. A když se z něho stane totálně profesionální politik, že nežije ničím jiným než tou politikou, tak si myslím, že bude odtržen a já si myslím, že mnoho směrnic a nařízení, které na nás dopadly, jsou právě produktem toho, že se ti, kdo o nich rozhodovali, se stali těmi eurolidmi, kteří jsou totálně odtrženi od reality.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaŘekněte mi ještě jednu věc, ve volbách do Evropského parlamentu, když se člověk podívá na výsledek vaší strany a na výsledek Občanské demokratické strany, tak rozdíl je zhruba nějaká 2,5 %. Vy jste byl členem Občanské demokratické strany, opustil jste ji v roce 2007, protože jste nesouhlasil s tím, co ta strana, jakým způsobem s v té době prezentovala. Nestálo by ale teď za to podle vás nějakým způsobem začít s Občanskou demokratickou stranou znovu spolupracovat? Není už ta strana dnes jiná než v době, kdy jste ji opouštěl?

Petr MACH, předseda Strany svobodných občanů, nově zvolený poslanec Evropského parlamentuTak třeba v tom Evropském parlamentu budou Evžen Tošenovský a Jan Zahradil, jestli se nemýlím, a myslím si, že Evžen Tošenovský patřil k těm, kdo hlasovali pro všelijaké ty euronesmysly.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže v Evropském parlamentu si to neumíte představit?

Petr MACH, předseda Strany svobodných občanů, nově zvolený poslanec Evropského parlamentuNe, umím, Jan Zahradil patřil mezi ty, co hlasovali pro José Barrosa, toho, co předkládal jeden euronesmysl za druhým, podpořil Lisabonskou smlouvu, kvůli které vlastně Strana svobodných občanů vznikla. Třeba se tito lidé najednou přerodí a stanou se z nich rozumní lidé, třeba jo. Najednou ODS je silně proti euro, mě to překvapilo, protože když mohla ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže jasná odpověď, v tuto chvíli, pokud by hlasovali tak, jak hlasovali doposud, tak si tu spolupráci v rámci Evropského parlamentu představit neumíte. A dokážete si představit třeba vytvořit nějaké společné kandidáty třeba pro volby, které budou teď do Senátu a podobně?

Petr MACH, předseda Strany svobodných občanů, nově zvolený poslanec Evropského parlamentuNe, já si dovedu představit s nimi spolupráci a půjdu za nimi a poprosím je, aby byli pro můj návrh, aby euro bylo dobrovolné. Budu je potkávat na chodbách a budu je prosit, aby nehlasovali pro všelijaké euronesmysly, takže takhle se budem potkávat a budu se snažit je ovlivňovat a přeju si, aby hlasovali rozumně.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle spolupráci užší těch dvou stran pro nějaké další volby třeba ano, nebo ne?

Petr MACH, předseda Strany svobodných občanů, nově zvolený poslanec Evropského parlamentuNe, my se teď chystáme na komunální volby. Já nevím, v jakých případně naši členové v některých vesnicích nebo městech budou tvořit koalice, myslím si, že většinou žádné předvolební koalice tvořit nebudeme a nevidím důvod k takové spolupráci. Pakliže uspějeme v příštích volbách do sněmovny a pakliže ODS také uspěje, tak třeba budem nějak spolupracovat na půdě parlamentu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPředseda Strany svobodných občanů Petr Mach byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Díky za to, na shledanou.

Petr MACH, předseda Strany svobodných občanů, nově zvolený poslanec Evropského parlamentuDěkuju moc. Na shledanou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaHelena Šulcová přeje dobrý poslech.

autor: heš
Spustit audio