Pětiprocentní hranice při volbách je diskriminační, říká předseda České pirátské strany

Česká pirátská strana měla ve volbách do Evropského parlamentu nejlepší výsledek ze všech evropských pirátských stran. Křeslo do Evropského parlamentu jí uniklo jen těsně – získala 4,8 procenta hlasů. Nyní piráti chtějí pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do europarlamentu zrušit.

„Nejde o žádné brečení po špatném výsledku,“ vysvětluje v rozhovoru s Helenou Šulcovou předseda České pirátské strany Ivan Bartoš. „Tato stížnost se totiž nedá podávat dopředu, je možné ji podat až poté, co se strana cítí poškozená. Podobnou stížnost jsme mimochodem podávali i po volbách do poslanecké sněmovny – dosud jsme nedostali odpověď.“

Čtěte také

Pětiprocentní klauzuli při volbách do europarlamentu, kde poslanci fungují ve frakcích, považuje za diskriminační. „Chápu ji jako špatnou i při volbách do národního parlamentu. Úkolem poslanecké sněmovny přece není pohodovou většinou schvalovat zákony jako na běžícím pásu, ale pomocí konsensu hledat cestu, jak schválit zákony vhodné pro co největší množství voličů,“ říká.

Neobává se toho, že by zrušení pětiprocentní hranice nutné pro vstup do europarlamentu vedlo k tomu, že v jeho lavicích usednou extremisté? A jak se to má s jeho odchodem z čela České pirátské strany? I na to se Helena Šulcová Ivana Bartoše zeptala.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , als
Spustit audio