Ministr zdravotnictví by měl vyvodit důsledky, tvrdí ředitel pražské záchranky o sporu s nemocnicemi

Pražská záchranná služba tvrdí, že nemocnice nejsou ochotné přebírat jejich pacienty. A navíc to dělají zdlouhavě. Nemocnice se brání s tím, že jde o předvolební kampaň. Ředitel Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy totiž bude obhajovat senátorský mandát. Neohrozí tyto spory pacienty?

Co by se stalo, kdybyste v Praze potřebovali záchranku? Podle Zdeňka Schwarze nic mimořádného. „Od té doby, kdy bitva skončila, to funguje. Doufám, že je spor ukončen. Pan ministr nás ubezpečil, že je po problémech,“ tvrdí a připomíná případ, kdy záchranka vozila dvě hodiny a šest minut po Praze.

Nemocnice ho odmítaly přijmout. I kvůli tomuto případu vznikla odborná komise ministerstva zdravotnictví, která došla k závěru, že se nic nestalo a zástupci pražské záchranky nemají pravdu.

Čtěte také

Pro občany a potenciální pacienty zřejmě celý problém skončil. Pro samotného Zdeňka Schwarze však ne: „Podali jsme dopisy a podněty k prošetření úřadům. Čekám na stanovisko právníka a chci se obrátit na nezávislý soud.“

„Byli jsme poškozeni a pošpiněni,“ říká o sobě a zaměstnancích Zdravotnické záchranné služby. „Byl jsem dokonce vyzýván, abych odstoupil a nekandidoval na senátora. Padla silná slova a občan na to musí reagovat,“ vysvětluje.

Je důvodem všech problémů nedostatek akutních lůžek? A proč na jiných místech republiky spolupráce mezi záchrankou a nemocnicemi funguje? Nejde ve skutečnosti o politický problém? Ptal se moderátor Martin Veselovský po 17. hodině.

Záznam celého rozhovoru si kdykoliv poslechněte v iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio