Ladislav Vízek hodnotí fotbalové MS: Jedna argentinská hvězda je málo, vyhrát by mělo Německo

„Mistrovství světa v Brazílii mě baví – je barevné, veselé a hraje se útočný fotbal,“ říká fotbalová legenda Ladislav Vízek. Který tým ho v Brazílii překvapil? Kdo se stane fotbalovým mistrem světa? A jak hodnotí trest uruguayského útočníka Suáreze za kousnutí italského protihráče? Na to odpovídal v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou.

Proč vypadly týmy jako Itálie, Anglie nebo Španělsko? „Fotbalová úroveň se dnes ve světě vyrovnala, kopanou za chvíli ho budou hrát i Eskymáci, “ usmívá se s tím, že Angličané měli trochu smůlu, naopak Italové a Brazilci nehráli dobře. „Tak vysoká prohra Brazilců byl šok, ale na to, jak hráli, se dostali příliš daleko. Mají sice hvězdy, ale nikoliv tým,“ nastiňuje.

Čtěte také

A právě silné a kompaktní mužstvo mají Němci. „Jsou srovnaní a hrají jednoduchý fotbal. Jedna hvězda v mužstvu v dnešním fotbalu je málo,“ míní s tím, že ve finále MS favorizuje díky stylové hře Německo. V Brazílii ho překvapili fotbalisté Kostariky, od kterých se nečekal postup do čtvrtfinále, ale dobře hrálo i Chile.

A jak hodnotí Ladislav Vízek kauzu uruguayského útočníka Suáreze, který kousl italského obránce?

Luís Suárez se stal terčem pro řadu vtipálků - tady jako vlkodlak a navíc s náhubkem

„Ve fotbale se to nedělá, byl to blikanec, které míval Tomáš Řepka. Ale výše trestu pro Suáreze je neadekvátní, nespravedlivá a velmi přísná,“ říká s tím, že svou roli sehrála medializace a fakt, že se celá událost stala na mistrovství světa. „V odvolání mu měli trest minimálně o polovinu snížit,“ dodává.

Jak by se mělo trestat filmování faulů v šestnáctce? A jak by čeští fotbalisté dopadli v Brazílii? I to jste mohli slyšet ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Záznam celého rozhovoru si kdykoliv poslechněte v iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.