Petr Gazdík: Navrhovaný služební zákon je to nejhorší, co se Česku může stát

Poslanci se scházejí na mimořádné schůzi. Budou jednat také o služebním zákonu, který by měl dát jasná pravidla zaměstnávání a odměňování státních úředníků. Opozice však návrh zákona kritizuje. Proč? Helena Šulcová se ptala Petra Gazdíka, místopředsedy Poslanecké sněmovny z hnutí Starostové a nezávislí.

Jak podle Petra Gazdíka bude vypadat situace na finančním nebo třeba katastrálním úřadu, pokud navrhovaný služební zákon projde? „Bude tam sedět úředník s definitivou, který si na vás bude moct vymyslet téměř cokoliv. A pokud se s ním budete soudit, stejně neponese odpovědnost,“ popisuje. „Je to to nejhorší, co se českému státu může stát,“ dodává.

Absenci služebního zákona však kritizuje i Evropská unie. Pokud ho nebudeme mít, Česko by prý nemohlo čerpat peníze z evropských fondů. „Jenže my máme služební zákon. Je platný, ale ne účinný,“ tvrdí Petr Gazdík. Co tedy navrhuje? „Chceme jednat s koalicí. Když se nedomluvíme, můžeme mluvit o obstrukcích,“ upozorňuje.

Čtěte také

Ke schvalování služebního zákona přirovnává princip výběru eurokomisaře. „Je škoda, že s námi vládní koalice nejedná. Eurokomisař zastupuje celý stát a měl by být silným hlasem v Evropské unii,“ zamýšlí se. Vládní koalice se podle něj není schopná dohodnout. Proto je pravděpodobné, že Bruselu nabídneme více jmen.

Kam se poděl Karel Schwarzenberg a proč se neúčastní všech hlasování Poslanecké sněmovny? A jak se staví k prokazování nepovoleného paliva v soukromých kotelnách? Také na tyto otázky odpověděl Petr Gazdík.

Záznam celého rozhovoru si kdykoliv poslechněte v iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , šše
Spustit audio