Jiří Hynek ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Vývoz citlivých technologií spojených s těžkou ropy, přístup ruským státem vlastněných bank na finanční trhy, vývoz technologií dvojího užití a také vývoz vojenského materiálu a také dovoz, to všechno spadá pod poslední sérii sankcí Západu proti Ruské federaci. Jak se tato opatření dotknou českých zbrojařů?

Martin VESELOVSKÝ, moderátor To je otázka pro dnešní Dvacet minut Radiožurnálu. Spolu se mnou je ve studiu prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky Jiří Hynek. Dobrý den.

Jiří HYNEK, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republikyDobrý den.

Čtěte také

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPane Hynku, začněme jednou věcí, které se věnuje Radiožurnál téměř po celý den. Agentura Median provedla pro Český rozhlas veřejný průzkum, ze kterého vyšlo, že zhruba 46 % dotazovaných se obává, že vypukne celosvětový konflikt ohrožující i Českou republiku a 37 % respondentů je pro návrat povinné vojenské služby v České republice. Není to vlastně dobrá zpráva pro český obranný průmysl?

Jiří HYNEK, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republikyTak já si myslím, že to určitě není dobrá zpráva pro nikoho, ani pro český obranný průmysl, ale pravda je, že již delší dobu pozorujeme, když sledujeme nákupy ve světě, o tom, že dneska není k dostání munice, že ten svět, její politici vnímají tu bezpečnostní situaci jako velmi rizikovou a snaží se ty věci řešit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNení v současné době k dostání munice?

Jiří HYNEK, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republikyJe velmi problematické dostání munice, mít pocit, že když mám velkou zakázku, že si pošlu objednávku a kterákoliv světová zbrojovka mi ji do týdne splní, tak vám garantuju, že je dneska půl roku čekací lhůta.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJinými slovy, hodně zákazníků, hodně států na zemi považuje za dobré si udělat zásoby munice?

Jiří HYNEK, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republikyJsou tam dva aspekty, ten první aspekt je, že v minulosti se trošku takzvaně kašlalo na tu obranu, řešily se sociální věci, a lidé i v politicích byl pocit, že bezpečnostní situace ve světě je velmi dobrá a nic se neděje a bralo se ze zásob. Čili takové ty povinné zásoby munice se snižovaly, snižovaly a v tom momentě, kdy najednou zjistíte, že je dobré investovat do obranných technologií, tak se začaly ty zásoby opět doplňovat, a to je ten moment, který si myslím, že dneska nastal, proto je třeba problém sehnat, tím myslím větší množství munice.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorCo to je větší množství munice?

Jiří HYNEK, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republikyTím nemyslím, že do prodejny na běžnou střelbu na střelnici, když chcete 100200 nebo 1000 nábojů, ji koupíte, ale když potřebujete 22 milionů nábojů, tak už to není jednoduché ji opatřit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorBavíme se o puškové nebo dělostřelecké munici?

Jiří HYNEK, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republikyPlatí to obecně. Já tady mluvím hlavně o munici pro ruční palné zbraně, čili to jsou do útočných pušek, do pistolí, do kulometů, ale předpokládám, že i v oblasti těch dělostřeleckých granátů ta situace bude velmi podobná.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNení to příležitost i pro české firmy?

Jiří HYNEK, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republikyTak je to částečně příležitost, ale v momentě, kdy někde nastane konflikt, tak náš přístup na tento trh už je velmi ztížený, protože nedostanete povolení, nedostanete souhlas s licencí, protože je tam eskalován konflikt a my se tváříme, že bychom neměli dodávat do těchto oblastí. Pak, když ta situace je velmi varovná jako třeba dneska, nalijme si čistého vína, to, co se odehrává v Iráku, tak to je prohra celého civilizovaného západního světa a buď se nám podaří dodat vojenský materiál ať už do oblasti Kurdistánu a zastavit ten nástup těch militantních muslimských skupin, anebo se nám to nepodaří, a pak jsme prohráli velmi důležitou etapu v oblasti a jakési tvorby bezpečnosti ve světě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorNa druhou stranu, pane Hynku, Česká republika minimálně podle zprávy o vývozu vojenského materiálu v minulém roce do Iráku vojenský materiál dodává.

Jiří HYNEK, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republikyDodávala tam, ale když se podíváte na ty objemy, tak jsou naprosto nedostatečné proto, co je tam potřeba dodat, je to málo, je to opravdu málo.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA jenom pardon, rozumím tomu správně, minimálně podle jaksi tónu toho, jak to říkáte, že něco dělá v této oblasti z vašeho úhlu pohledu špatně česká vláda, že by měla udělovat více vývozních licencí nebo většího objemu?

Jiří HYNEK, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republikyTak ode mne se nedá očekávat nic jiného, než že budu říkat, že potřebujeme více exportních licencí.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJá vím, ale ode mne se nedá očekávat nic jiného, než že se budu ptát, jestli je úplně rozumný nápad zahrnout oblast, ve které už teď zuří boje, ještě větším množstvím zbraní?

Jiří HYNEK, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republikyTo je velká diskuse, kdyby, a teďko je to kdyby a nikdy to tak nebylo, kdyby svět byl jednotný a byl schopen tuto oblast odříznout od vojenského materiálu kompletně, pak my se nebudeme žádným způsobem vztekat, že se nám nedávají licence do této oblasti. Ale jak je možné, že tam vznikla jakási ISIL enkláva, která je vyzbrojená, má dostatek munice, má spoustu zbraní a my se máme na to tvářit tak, že na tu druhou stranu barikády, o které si myslíme, že je správná, bychom neměli vyvézt vojenský materiál? Vždyť bychom vytvořili nové bezpečnostní riziko ve světě. Já si myslím, že příklad s občanskou válkou ve Španělsku před druhou světovou válkou, je přesně příkladem toho, jak Evropa promarnila svoji šanci, kdy vyhlásila embargo na španělskou republikánskou armádu, nedodávala jim, zatímco fašistické Německo Francovu armádu vyzbrojilo. A my se v tom světě dostáváme opravdu do obdobných situací.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorChápu, že z vašeho úhlu pohledu je tedy správně to, o čem zejména ruské zdroje mluví, že je faktem, to znamená, že bylo v podstatě zrušen zákaz vývozu zbraní pro Kyjev, tedy pro tu stranu ukrajinského konfliktu, která není spíše na té ruské straně?

Jiří HYNEK, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republikyJá teďko jsem úplně nepochopil, zákaz exportu na Ukrajinu?

Martin VESELOVSKÝ, moderátorAno, přesně tak.

Jiří HYNEK, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republikyAle pokud vím, tak s Ukrajinou se normálně v minulosti obchodovalo. My tam sice nemáme žádné významné objemy, ale ty dodávky do toho, na tu Ukrajiny šly.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorA měly by chodit dál?

Jiří HYNEK, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republikyTo je spíš otázka tohle to pro politiky. Já ..., citlivé téma ukrajinskoseparatistický konflikt je, víří médii, člověk se snaží mít k tomu střízlivý názor, nepodléhat takového tomu mainstreamu a stejně těžko říct, kde ta pravda je. Ona ta hranice mezi separatismem a právem na sebeurčení, je velmi citlivá.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPřiznám se, pane Hynku, že jsem ani po vás nechtěl politologický rozbor té situace, spíš jenom postoj člověka, který prostě tady zastupuje, zastupuje zájmy vojenského průmyslu v České republice, tak váš pohled na věc, ale zajímá mě potom ještě jedna věc směrem k tomu citovanému průzkumu na začátku, 37 % respondentů říká, že by nebylo špatné nebo by souhlasilo s případným zavedením povinné vojenské služby v České republice, znovuzavedením, nebyla by to dobrá zpráva pro české zbrojaře?

Jiří HYNEK, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republikyTak určitě by to byla dobrá zpráva pro české zbrojaře, ale znovuzavedení povinné vojenské služby by muselo být následováno dalším krokem, a to je navýšením rozpočtu ministerstva obrany a hlavně pořizováním vojenské techniky od českých dodavatelů, to by byla ta správná zpráva. Já jsem ale přesvědčen, že by to tak mělo být, mělo by to být, protože ne že by ty, povinná vojenská služba kvalitativně byla lepší než profesionální, ale mám pocit, že se u občanů jakoby odtrhla to vědomí, ta sounáležitost s obranou vlasti od toho, já si platím daně, tak ať oni se postarají. A ta povinná vojenská služba trošku tohle to řeší.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorCo je principiálně špatného na několika desítektisícové profesionální armádě?

Jiří HYNEK, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republikyŠpatné je to, že nemáte zálohy, nemáte zálohy, kdyby opravdu nějaký konflikt se měl rozhořet, tak ty zdroje vyčerpáte velice rychle. Jak jsme tady mluvili o zásobách munice, tak je to schopnost nahradit i lidské zdroje a ten, ta základní vojenská služba má tu výhodu, že vy máte toho vojáka jakoby předpřipraveného. Mít pocit, že budu mít brannou povinnost a v případě konfliktu zavelím a vyřeším něco do několika měsíců, nic nevyřeším.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDá se k tomu podotknout, že právě novela branného zákona, která je připravována, směřuje k něčemu podobnému, tedy ne k zavedení přímo vojenské služby, ale minimálně k odvodům za trochu jiných okolností, než jsou uzákoněny teď. Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky Jiří Hynek je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Pojďme z jiného úhlu pohledu podívat se na ukrajinskou krizi. Co bude znamenat pro české zbrojaře rozšíření sankcí, to poslední rozšíření sankcí zejména ze strany Evropské unie na vývoz a dovoz vojenského materiálu z a do Ruské federace?

Jiří HYNEK, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republikyPodívámli se na to z pohledu čistě našeho exportu vojenského materiálu, tak ten export do Ruska je relativně bezvýznamný. Tím neříkám, že pro některé firmy je nezajímavý, ale děláme tam plus minus 120 milionů ročně ze 7,5 miliardy.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJenom, abych si to ujasnil, stojí na této částce, na tom, co vyvážíme do Ruska, stojí a padá nějaká česká zbrojní firma?

Jiří HYNEK, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republikyMyslím si, že nestojí a nepadá. Bude si umět poradit, i když jí to dá práci. Co trochu stojí a padá, je řekněme renomé České republiky jako výrobce letecké techniky, protože, když se podíváte na strukturu našeho exportu, tak je dominantní náhradní díly na L39, náhradní díly na L410, což jsou ve skutečnosti normální civilní letadla, ale protože je má ve výzbroji ruská armáda, tak jsou deklarovány jako vojenský materiál. Podle mezinárodních regulí leteckých výrobce je povinen dodávat po určitou dobu, bývá to 1525 let podle typu náhradní díly, jestliže zavedeme embargo i na tuto, na leteckou techniku, tak se jakoby znevěrohodníme nejenom v Rusku, ale ve světě, že jsme země, která vlastně nedodržela ten kontrakt v momentě, kdy tam dodávala ty letouny, tak to si myslím, že to je riziko.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJá se omlouvám, pane Hynku, pokud se bavíme o technologiích dvojího určení, tak pod to bezesporu ...

Jiří HYNEK, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republikyTo není, bohužel to je vojenský materiál. Technologie dvojího určení, to je ještě další kategorie, ale náhradní díly na leteckou techniku, jeli konečným uživatelem té letecké techniky armády, tak je podle našich předpisů deklarován jako vojenský materiál.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDobře. A my se te pohybujeme v momentě, kdy Evropská unie přijala nějaké šesté rozšíření sankčního seznamu vůči Ruské federaci, Evropská unie podotýkám.

Jiří HYNEK, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republikyAno.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorPotom dokonce Kanada, Norsko, Austrálie, Spojené státy americké, proč by tím měla utrpět Česká republika a jejich renomé?

Jiří HYNEK, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republikyTak se musíme podívat, co která země z Evropské unie z oblasti vojenského materiálu do Ruska exportuje? My jsme především v oblasti té letecké techniky, tak tam si myslím, že renomé utrpíme. Je otázka, co tam vyváží ty ostatní země Evropské unie. Já jsem přesvědčen ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJeště já úplně nerozumím tomu, proč bychom měli utrpět renomé nebo proč by mělo utrpět renomé České republiky? Tady přece se nejedná o nějaké jaksi nedodržení podmínek z pohledu toho, že jsme, nezlobte se na mě za to slovo, lemplové a něco jsme nedokázali dodržet? To je přece rozhodnutí svobodného státu a svobodného řekněme svazku států o tom, že prostě nějakým způsobem ekonomickým, aniž bych říkal, že to je správně nebo špatně, zatlačí na jiný stát?

Jiří HYNEK, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republikyPrvní věc je, jestli opravdu tímto způsobem na jiný stát Evropská unie je schopna zatlačit. Uvědomme si, že Rusko je druhý největší exportér zbraní na světě, které v oblasti vojenského materiálu pořizuje jenom to, co je pro něj výhodné a není pro něj problém nějakou dobu vydržet a vyrobit si to sám, to je prostě realita.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJinak řečeno, zákaz dovozu do Ruska je něco, co Rusko vůbec nebude bolet?

Jiří HYNEK, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republikyJá si myslím, že je to bude bolet minimálně nebo krátkodobě a ve finále, to je jako, když práskáte bičem a švihnete se tím bičem do oka. To se podle mě podařilo Evropské unii. Prostě vyroste nám nový konkurent, nainvestují do technologií a během několika let tam, kam, nejenom do Ruska, protože do Ruska už se nevrátíme, to Rusko bude soběstačné i v těch věcech, který jsme mu v minulosti dodávali, ale ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo znamená, že, pardon, bude soběstačné i co se týče třeba motorů pro L410?

Jiří HYNEK, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republikyPořídí prostě jiné letouny než ty 410 a je otázka, jak bude reagovat ten civilní trh třeba ruský nebo i jiný, který řekne ano, je zde nový výrobce, nabízí něco zajímavějšího, z České republice máme garanci, máme, velký otazník, garanci, že bude dále dodávat náhradní díly, nebo se ta sankce může rozšířit do budoucna i třeba na ten civilní sektor? A to je to, co si myslím, že té České republice v té oblasti toho vojenského materiálu ublíží nejvíc. Pak je otázka toho všeho ostatního, co se bude dít.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTo znamená, když bych uvedl dva příklady jiných zemí Evropské unie, jak se chovají vůči Rusku, co se týče zbrojního nebo vojenského materiálu, tak jeden příklad je Francie, která stále ještě odolává a hodlá dodat vrtulníkové výsadkové lodě Mistral Rusku tak, jak bylo domluveno a tak, jak bylo tuším zcela zaplaceno. A druhý příklad je Německo, které odebralo vývozní licenci společnosti Rheinmetall na vývoz celého výcvikového centra kompletu Mulino do Ruska. To jsou dva různé způsoby, tak, jak by se měla chovat Česká republika v tomto ohledu?

Jiří HYNEK, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republikyJsou to dva různé způsoby, ale jsou to dvě diametrálně odlišné zakázky. Ti Francouzi loď maj téměř vyrobenou, je vyráběna podle požadavků ruského zákazníka a není jiná země, která v této konfiguraci by byla schopna si tu loď odebrat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTy úvahy o tom, že by někdo ze spojenců ze Severoatlantické aliance ty Mistraly odkoupil, je podle vás mylná?

Jiří HYNEK, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republikyJá si myslím, že je mylná, protože předpokládám, že určitě ta koncepce lodi byla v souladu se zákazníkem a je to jako, když někomu šijete oblek na míru, tak není jednoduché, není to prostě konfekce, není jednoduché to přešívat na někoho jiného. A kdežto u toho Rheinmetallu ta zakázka byla úplně na začátku. Ten simulační systém je relativně univerzální a jsem přesvědčen, že Rheinmetall, když už nic jiného, tak to koupí třeba německá vláda pro výcvik vlastních vojsk, takže nějakým způsobem ten Rheinmetall bude saturovat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTak jinak úplně, když říkáte, že takto, takto formulované sankce proti Ruské federaci minimálně v oblasti vojenského materiálu prostě nebudou fungovat, tak dává ale logiku, když Evropská unie zrovna není s Ruskem v přímo přátelském vztahu, Rusko není spojenec v tuto chvíli, tak dává smysl vyvážet tam zbraně?

Jiří HYNEK, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republikyTo je vždycky velká diskuse. Na jednu stranu ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJe to opravdu velká diskuse?

Jiří HYNEK, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republikyJe to opravdu velká diskuse. Do, kdybyste se mě ptal na nějakou menší zemi, která nemá vlastní průmysl, tak vám řeknu, že podaříli se vám zabránit, aby tam vyvezl jiný stát, tak to může mít dopad. Když to, když je to země, která má vlastní průmysl, tak dodávkami, a teďko nebudu mluvit zbraní, protože spíš jde o technologie z oblasti vojenského materiálu, protože zbraň je to, co zabíjí, kdežto vojenský materiál, vrtulníky, takové ty univerzální věci, letecká simulační technologie, vy v té oblasti ...

Martin VESELOVSKÝ, moderátorCož potažmo také může zabíjet.

Jiří HYNEK, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republikyNo, tak jako zabíjet může i osobní automobil, když na něj namontujete kulomet.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorDobře. Od začátku se bavíme o vojenském materiálu, rozumíte.

Jiří HYNEK, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republikyAle je to, prostě je to opravdu vojenský materiál, který je primárně určen samozřejmě pro armádu, ale má víceúčelové použití. Tak v těch sofistikovanějším technologiích vy vytváříte určitou závislost na vás, takže bezpečnostně stabilizujete, protože ten produkt, to není na rok, na dva, na tři, to je třeba na 20 let. 20 let je daná země závislá na tom dodávky náhradních dílů, modernizace, výcvik, čili vytváříte tam jistou míru technologické závislosti, proto spousta velmocí ráda dodává právě ty složité sofistikované systémy, protože vytváří i politickou závislost dané země právě na sobě.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorJinými slovy německá vláda se možná mohla rozhodnout jinak a to celé velice sofistikované výcvikové středisko nebo centrum těm Rusům mohli prodat, protože by vytvořili v této oblasti závislost?

Jiří HYNEK, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republikyAno. Chtělili by Rusové provozovat dalších 20 let tento simulační systém, tak předpokládejme, že každý rok by byl upgrade softwaru, protože to je postavený na softwaru, který bez výrobce nejste schopen zařídit a dovoluji si tvrdit, že německá vláda by měla alespoň trochu to Rusko v určitých technologiích v hrsti a lépe by se jim ve spoustě věcech vyjednávalo.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorZajímá mě, pane Hynku, ještě jedna věc, společnost, česká společnost LOM Praha, je to společnost, která opravuje a modernizuje vrtulníky Mi17, jsou transportní, v případě některých úpravách v podstatě bitevní vrtulníky, které používá spousta zemí na celém světě. Vzhledem k tomu, že ty sankce jsou koncipovány tak, že fungují až na ty budoucí kontrakty, respektive na to, co bylo uzavřeno do spuštění sankcí, se to, by to nemělo mít vliv, tak jsou zakázky této společnosti ohroženy?

Jiří HYNEK, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republikyMusíme si uvědomit, že nejde jenom o sankce, které zavádíme my, ale i o reakci Ruska. Zaregistroval jsem v médiích u jedné naší společnosti, která dělá motory pro malé a střední letadla, že v podstatě několik dní potom, je to duální technologie, není to vojenský materiál, několik dní po tom, co byly vyhlášeny sankce, Rusko deklarovalo svůj zájem nahradit tyto motory vlastní výrobou. Takže to jsou ty reakce toho Ruska. LOM bude mít zájem spolupracovat s Ruskem, protože umí, má kvalitní lidi, kteří umí takzvanou westernizaci vrtulníků Mi řady 17 velmi kvalitních, ale je otázka, jak Rusko odpoví, jestli jim umožní pokračovat v těch obchodech.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorTakových bylo dnešních Dvacet minut Radiožurnálu. Mým hostem byl prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky Jiří Hynek. Díky za váš čas. Na shledanou.

Jiří HYNEK, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republikyNa shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátorMartin Veselovský byl u mikrofonu Radiožurnálu, přeji vám dobrý poslech.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: mav
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.