Jan Mládek o protiruských sankcích: České firmy by mohly tratit až 2,2 miliardy

Ministr zemědělství Marian Jurečka na svém Twitteru napsal, že jsme „připodělaní“ z ruských sankcí. Má už vláda jasno, jestli bude, nebo nebude kompenzovat české firmy za dopady protiruských sankcí? Ptal se Martin Veselovský ministr průmyslu a obchodu Jana Mládka.

„Tomu výroku nerozumím,“ tvrdí Jan Mládek. „Ze zemědělské komunity jsem zaslechl vážnou obavu,“ dodává. Zemědělci se podle jeho slov obávají přesměrování produkce z Polska i jiných zemí do České republiky.

Co se týče průmyslu, české firmy by mohly tratit až 2,2 miliardy korun. „Stávající smlouvy však budou naplněny,“ připomíná s tím, že z tohoto důvodu začnou sankce dopadat až koncem roku. „V příštím roce to pocítíme naplno,“ tvrdí.

Čtěte také

„První reakce by měla být na podnikové úrovni i na úrovni státu. Je snaha přesměrovat exporty někam jinam,“ připomíná Jan Mládek. Údaj 2,2 miliardy korun odpovídá podle něj za předpokladu, že vláda ani firmy nic nepodniknou. „Je třeba udělat vše, aby ztráta byla co nejmenší,“ zdůrazňuje.

Co pro to hodlá udělat? Bude se v Česku těžit uran? A je stát odhodlán prosadit geologický průzkum pro případ výstavby jaderného úložiště i přes odpor obcí?

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: mav , šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.