Stanislav Huml ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Velký rozruch vyvolal na svém Facebooku sociálnědemokratický poslanec Stanislav Huml. Za pádem malajsijského letadla nad Ukrajinou totiž vidí Ukrajinu a rukopis americké CIA. Kdo podle něj chce válku? Proč jsou zavedené sankce humorné? A jakou kritiku si za své výroky vysloužil? Budeme se ptát.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPoslanec České strany sociálně demokratické Stanislav Huml je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Vítejte, pane poslanče, dobrý den.

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/Dobrý den.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJak dlouho jste přemýšlel, pane poslanče, nad tím, co jste napsal o pádu toho malajsijského letadla?

Čtěte také

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/Nad tou poslední zprávou jsem přemýšlel víc jak 24 hodin, jestli to pustit nebo nepustit veřejnosti, protože ta zpráva je poměrně závažná a pokud bude utajena, tak to bude velká chyba.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle jak dlouho jste to psal, protože je to poměrně obsáhlá věc, na Facebooku člověk většinou čte pár vět.

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/Ne, ne, ne, já jsem, ono se to narodilo tak, že jsem dostal konkrétní dotaz na Parlamentních listech od nějakého čtenáře, já tam na ty dotazy odpovídám a musím říct, že ten dotaz byl tak zajímavý, že jsem na něj odpověděl takhle rozsáhle, a pak jsem v rámci toho, že když už tedy se mi podařilo rozhodnout, že to, co vím, řeknu nahlas, tak jsem to nasdílel i na Facebook, aby se to dostalo do širší veřejnosti.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA stojíte si tedy za vším, co jste napsal?

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/Ano.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaKloníte se tedy k tomu, že pád letadla má na svědomí ukrajinská armáda?

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/Neřekl jsem armáda, ale ano, stojím si ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaZpůsobila úmyslně UA armáda, tak asi neumím číst.

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/Ano, ono to logicky z té situace na té Ukrajině vyplývá, takže ano, ano asi armáda, protože jiné letadlo vojenského typu tam v té době být nemohlo.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA čím to podle vás je více než jasné, že to byla právě ukrajinská armáda? To jsem nepochopila.

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/Takže pojďme začít tou informací. Já jsem se ve čtvrtek dozvěděl od svého dobrého známého, který mý kontakty na vyšetřovatele, dokonce i na západní části Evropy a oni už mají podle tohoto sdělení výsledky laboratoře zkoumání fragmentů těch trosek z malasijského letadla a zjistili, že tam jsou opravdu průrazy v těch troskách třicetimilimetrového kanonu, což je zbraň, kterou používají stíhačky a udělali i chemický rozbor a zjistili, že tam jsou stopy jaksi tedy střeliva.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPardon, pane poslanče, že vám skáču do řeči, můžete nám říct, kdo je ten dobrý známý, který má takovéto informace?

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/Já vám to neřeknu. Já si myslím, že jsem tu informaci dostal proto, že jsem poslanec a protože cítím odpovědnost, tak zase nechci dělat někomu nepříjemnosti, protože ta zpráva, pokud mám správné informace, je stále utajená. Mezi čtyřmi státy měla být podepsána dohoda, že to zveřejňovat nebudou, dokud to nebude ukončeno celé to vyšetřování.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNo, právě a možná by bylo správné v takovém případě, než člověk něco takového vypustí, počkat ještě na nějaký další nezávislý zdroj.

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/Já si myslím osobně, že to předkládám tak, jak to je, předkládám to úmyslně a vy si udělejte názor. Je to informace, která není ověřená, dávám jí ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNo, právě, novinář třeba postupuje tak, že vždycky musí mít dva zdroje.

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/Já vím, ale já nejsem novinář.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVy jste poslanec.

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/Ano, dávám ji vám novinářům, abyste se pokusili tu zprávu ověřit, proto jsem to dal do veřejného prostoru, protože v této situaci já potřebuji pomoct od veřejnosti.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVy tam píšete, že rukopis CIA se nedá zapřít. To by mě zajímalo, protože já na to nejsem expert, jak se pozná rukopis CIA v daném případě?

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/Víte, celé to vyšetřování, kdy jsou zabaveny tajnou službou na Ukrajině záznamy řízení letového provozu, tedy komunikace mezi letadlem a dispečerem, je velmi podobná situaci, kdy do Pentagonu narazilo letadlo a tenkrát zabavili všechny záznamy z kamer v celém širém okolí a v podstatě přes veliký tlak veřejnosti byl puštěn jeden, kde byla jenom šmouha a tam bylo 52 kamer, pokud si dobře pamatuji dopravních, byly tam kamery na benzinových pumpách, v obchodních domech nebo tedy v obchodech, takže zkrátka v celém širokém okolí všechny záznamy prostě stopil a veřejnosti je prostě neukázal a jsou tam velké pochybnosti pilotů o tom, že to bylo možné s tím letadlem do té budovy nabourat. Jsou tam ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTeď mluvíte o Pentagonu.

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/Ano, ano.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle, pane poslanče, víte s tím Pentagonem tehdy FBI zveřejnila dva záznamy z bezpečnostních kamer, na kterých je výbuch letadla v tom Pentagonu zachycen.

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/Se šmouhou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJsou tam desítky očitých svědků a potom jsou tam také DNA analýzy a otisky prstů, které pomohly identifikovat všechny oběti z budovy i z letadla, takže těch důkazů o tom je celá řada, proto já nechápu, proč vy dnes zpochybňujete, že do Pentagonu narazilo letadlo?

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/Protože zrovna tak je spousta věcí nevysvětlených. Ale budiž. Pojďme věřit oficiální verzi. Dnes je aktuální situace na Ukrajině, a já jsem hrozně zvědav na to, jestli se někdy dozvíme a uslyšíme ten rozhovor mezi řídícím letového provozu, protože dnes se dává za odpovědnost za pád toho letadla ruské straně, i náš ministr zahraničí vyhlásil, že díky tomu se zostřily sankce a sankce jsou dávány a označován je jako agresor jenom jeden, byť je tam občanská válka, kterou mají na svědomí obě strany.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVíte, já se hned zase samozřejmě vrátím k té situaci, která je na Ukrajině, ale mě hodně zaujalo to, co vy jste říkal teď v souvislosti s 11. zářím, tedy s tím, jestli letadlo narazilo nebo nenarazilo do Pentagonu. Nezdá se vám, pane poslanče, že se začínáte názorově podobat Petr Hájkovi, bývalému spolupracovníkovi prezidenta Klause, který říkal, že útoky z 11. září 2001 byly komplotem CIA a vládní garnitury USA.

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/A tak jako já si myslím, že právo věřit nebo nevěřit máme každý z nás a já vám můžu ocitovat operaci Northwood z roku 62, která zahrnovala únosy letadel a potopení amerických ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTo nemusíte, mně by stačilo jenom, kdybyste mi řekl, kdo podle vás může za ty útoky z 11. září?

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/A počkejte, ale tu operaci Northwood, která byla velmi podobná, tak jaksi schválili náčelníci štábu americký a díky Johnu Kennedymu nebyla realizována jenom, takže to bylo na otázce jednoho prezidenta, takže útoky pod falešnou vlajkou, to přece víte sama, že díky tomu začala druhá světová válka.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA teď jenom rychle k té mé otázce, ať se vrátíme zase k té Ukrajině, ale kdo tedy podle vás může za útoky z 11. září?

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/Možná, že budu v 90 % souhlasit s panem Hájkem, ano, a já se za to nestydím, že pochybuji, protože jenom ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTedy komplot CIA a vládní garnitury USA?

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/Já si osobně myslím, že to byla operace pod falešnou vlajkou, ano.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaŘíká Stanislav Huml, poslanec České strany sociálně demokratické ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Tak, pane poslanče, vraťme se k tomu, co vy jste tehdy napsal, tehdy, mám na mysli v pátek minulý týden na Facebooku právě k té situaci, která je na Ukrajině. Vám se hodně nelíbí, že je Ruská federace označována za agresora, mimo jiné je to slovo, které používá se i tady v České republice, konkrétně třeba TOP 09 mluví také o Rusku jako o agresorovi, jak vy byste označil Rusko?

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/Já vnímám to, že na Ukrajině začal Majdan jako protest proti ekonomickému vedení státu, ale na druhou stranu jsem přesně od začátku vnímal to, že tam je velká vůle potom neeskalovat napětí, viděl jsem hořící policisty Berkutu, kteří byli neozbrojeni a stáli trpělivě a jenom bránili svými těly prezidentský palác. Pak jsem viděl, že když tedy to násilí na policajtech nevyvolalo tu reakci, která byla očekávána, že někdo začal střílet do demonstrantů a ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA to jste viděl v televizi tady tyto věci, nebyl jste se tam podívat náhodou, pane poslanče?

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/Ne, to jsem viděl. Já jsem prosím pěkně nebyl v Rusku, byl jsem jako mlád jednou v Oděse a to je všecko, co o té zemi vím.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNa tom Majdanu, jestli jste se nebyl podívat?

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/A na Majdanu jsem se nebyl podívat, ale díky internetu dnes opravdu ty záběry byly autentické a byly hned druhý den úplně pravidelně nahrávány na internet, takže já vím, že internet je dnes nepřítel mainstreamu, ale nezlobte se na mě, videozáznam toho, že někdo hází Molotův koktejl na policisty, ten asi těžko zfalšujete.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNo, to jsem se právě ptala, proč tedy podle vás Rusko není agresor, protože to bychom mohli úplně stejně vám protiargumentovat v tom, že dneska vidíme, že ruská armáda už působí na Ukrajině, že jaksi jsou ruští vojáci na území nezávislého státu, a proto se ptám, jestli to označení agresor není na místě?

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/Já tam stále vnímám to, že jsou tam dobrovolníci a je potřeba si uvědomit, kam to obyvatelstvo, které je nejvíc ohroženo válkou, občanskou válkou, kam utíká. Jako 900 tisíc zhruba lidí podle těch informací uteklo na ruskou stranu a do Kyjeva zlomek, takže já to vnímám tak, že tady, proto jsem začal na Majdanu, se někdo pokoušel i potom svrhnout prezidenta demokraticky zvoleného státu způsobem, který už je trošku za hranou a dnes tedy, pokud mám správnou informaci, dokonce Janukovyč podal žalobu na to, že stále je prezidentem Ukrajiny a bude zajímavé, jak to právně někdo posoudí. A na druhou stranu, když nakonec ten parlament v podivném hlasování, kdy jeden poslanec hlasoval na třech strojích najednou a rozhodně to nemělo se správným postupem a demokratickým postupem vůbec nic společného, zakázal ruštinu v jeden moment, a muselo to být vetováno a na druhou stranu, tam se začaly prosazovat síly Pravého sektoru, což je, což je organizace, která dokonce má už svoje bataliony a pohybuje se dneska ve směru k východu, zkrátka suma sumárum, pokud vláda jakékoliv země začne používat těžkou vojenskou techniku proti části svého území, tak pokud si dobře pamatuji, za podobné věci byl souzen v Haagu Miloševič, protože to dělal v Srbsku a v Kosově.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA to je správné, že Rusko má své vojáky na Ukrajině? Protože vy říkáte jsou to dobrovolníci, to je samozřejmě názor, který říká například také ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin, ale na druhou stranu my tady máme názory třeba a tvrzení ruských matek, které přišly o své syny při bojích na Ukrajině a ty tedy rozhodně neříkají, že by tam ti jejich synové tak jeli dobrovolně, když měli zrovna dovolenou, pane poslanče.

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/Já vím, pokud vím, tak se tam zaběhlo někde 10 vojáků, kteří měli u sebe doklady a byl z toho veliký humbuk.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNo, počkejte, počkejte, satelitní snímky, které jako důkaz uvedla aliance NATO a podle kterých na Ukrajině operuje výrazně více než tisíc ruských vojáků. To jsou věci, ze kterých vycházím já.

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/Já vím, ... Disponujeme nějakými snímky, které dodala soukromá firma, které byly zpochybněny zase i v českých médiích, ale budiž. Já si osobně myslím, že nemůžeme ze satelitního snímku poznat, jestli ten člověk je nebo není ruský voják. Najíždí tam zřejmě nějaká technika, já osobně považuji přiživování konfliktu z obou stran ať už je to z naší strany nebo z druhé jakýmkoliv materiálním vybavením za špatné, protože občanská válka se nemá podporovat, nemá, nemáme ji podporovat ani my ze strany Západu ve vztahu k Ukrajině a neměl by ji podporovat ale ani ten Východ, tedy teď myslím Ruskou federaci, a teď mluvím o materiálním vybavení. Jestli tam jsou nebo nejsou vojáci, na to jsou velké pochybnosti. Já si myslím, že to dodnes nemáme evidentně prokázáno.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVás musela, pane poslanče, hodně potěšit slova vašeho premiéra Bohuslava Sobotky, který po jednání v rámci Evropské unie prohlásil, že sankce vůči Rusku zatím nesplnily svůj účel a Česko si vyhradilo právo s částí unijního návrhu na jejich zpřísnění z ekonomických důvodů nesouhlasit, potěšila vás jeho slova víkendová?

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/Já vám řeknu, že jsou to slova řekněme velmi, velmi pragmatická, velmi uvážlivá, a na druhou stranu vám ale musím říct, že ekonomickou stránku věci v této situaci, kdy nám opravdu hrozí velká válka, a ono je to za hranicemi téměř naší republiky ten konflikt, který se odehrává, tak já se přikláním na stranu těch, kteří říkají, že ekonomika by měla teď jít stranou. Teď se musí opravdu rozhodnout, kdo je agresor, kdo je ten, kdo se brání.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaKdo by to měl rozhodnout, pane poslanče?

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/Nechte mě domluvit. Zda tedy budeme akceptovat právo na sebeurčení národů, nebo budeme akceptovat to, že hranice států se mění jenom válkou a že to není možné udělat diplomatickou cestou a zkrátka, jestli budeme akceptovat to, že je legální a správné, že se používají balistické rakety ve směru na část svého vlastního území, že používáme děla proti obyvatelstvu, jestli to náhodou není už také za hranou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA, pane poslanče, teď mě zase nechte vy položit otázku, takže kdo by měl podle vás rozhodnout o tom, kdo je ten agresor a kdo ne?

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/Tak ono o tom rozhodujeme ve své podstatě i my všichni, protože, pokud fandíme jedné nebo druhé straně, tak, a pomáháme té straně, tak tím jsme rozhodli, protože, pokud podpoříme Ukrajinu ve smyslu dodáme vám tam odborníky, dodáváme vám tam poradce, dodáváme vám tam brýle na noční vidění, abyste mohli líp vraždit ty domobrance, tak jsme rozhodli, tak jsme v ten moment součástí toho konfliktu, to prostě tak je.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJá vám ocituju, pane poslanče, co v souvislosti s tím, o čem tady mluvíme, s souvislosti s vašimi slovy, která jste uvedl na Facebooku, napsal Jiří Dienstbier, váš kolega stranický v dnešním Právu a píše: "Měl by si dát," jako vy myslí, "studený obklad a přestat vykládat paranoidní nesmysly." Jak vám je, když si čtete v Právu taková slova?

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/Ještě jsem to nečetl a pokud má takový názor, tak ať ho prezentuje. Já si myslím, že pokud se ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaŽe to není na studený hadr to, co vyprávíte?

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/Vy máte pocit, že je to na studený hadr?

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJá to neumím posoudit, pane poslanče, ale tady máme o tom názory třeba Romana Sklenáka, což je šéf poslaneckého klubu České strany sociálně demokratické a ten také říká, že to vypadá na další ze série vašich nešťastných výroků a že to rozhodně nepředstavuje postoje a názory České strany sociálně demokratické a říká, že se máte držet toho oblastem, kterým se dlouhodobě věnujete, tedy například dopravě. Jak reagujete na jeho slova? Myslíte, že byste se měl držet pouze dopravy, nebo máte právo jako poslanec se vyjadřovat k čemukoliv?

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/Já si myslím, že pokud mám informaci, tak jsem povinen ji předat a myslím si, že pokud mám názor na věc takového významu, která hrozí konfliktem, do kterého možná budeme zataženi, takže se k tomu mlčet nedá. Jestli slušní lidé budou mlčet, tak budeme mlčet a budem jenom koukat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA máte pocit, že u vás ve straně je v tomto směru jaká nálada? Třeba, když vy zveřejníte takový názor, tak samozřejmě já jsem tady teď ocitovala názory dvou politiků, kterým se váš názor nelíbí, ale jsou ve straně třeba i jiní, kteří chodí za váma a plácají vás po ramenou a říkají hm, dobře jsi to napsal?

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/Poslouchejte, tohle není ale vůbec důležité v této situaci.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNe, mě to zajímá, jestli jsou i třeba takové reakce, se kterými se vy setkáváte?

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/Já mám reakcí pozitivních hodně.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaHodně? Od koho třeba, jestli můžete být konkrétní?

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/Musím říct, že dnes ještě klub nebyl, takže s našimi kolegy jsem mluvil jenom se dvěmi, opět nebudu jmenovat. Ta situace je taková, jaká je, vidíte sami, jak se k tomu staví mainstream, takže ano, nechme si ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže tu podporu, ale jako pokud chápu správně vaše slova, nemáte úplně uvnitř vaší strany vůči tady při těchto vašich výrocích?

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/Já si myslím, že jsem rozhodně neprohlásil nic, co by bylo oficiálním stanoviskem ČSSD. To přece tak nemůžete vůbec ale vnímat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJá se pouze ptám, protože šéf klubu Sklenák si s vámi bude chtít promluvit.

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/Může být.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA to říká v dnešní Mladé frontě. Ještě se vám neozval zatím?

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/Já vám znova opakuji, klub máme dnes, mám pocit, že se tam o tom možná budeme i bavit, ale na druhou stranu já jsem neprohlásil oficiální stanovisko ČSSD. Já jsem vám tady, celou tu dobu mluvím sám za sebe, ale jsem poslancem Parlamentu České republiky, a tak to je třeba vnímat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaCo mu řeknete, mám na mysli panu Sklenákovi, když vás bude kritizovat za tento váš výrok?

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/Ale my tady odbíháme od tématu a tohle není vůbec důležité.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNe, ne, to téma jsme probrali docela dobře, to jsme probírali. Teď mě bude zajímat, co bude následovat s vámi, protože pan Sklenák dokonce připustil, že pokud překročíte určitou mez, mohla by strana uvažovat o vašem odchodu z bezpečnostního výboru, tak mě zajímá, jestli se třeba tohohle obáváte?

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/Ne, ne, ne, já se nebojím ničeho, protože ve své podstatě v situaci, kdy jde o víc než o nějakou osobní věc, tak člověk nemůže brát ohled.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJá jenom připomínám, že my samozřejmě tento náš rozhovor předtáčíme, předtáčíme ho dopoledne, takže potom bude už po klubu, když se bude tento rozhovor vysílat, ale mě by zajímala ještě jedna věc, pane poslanče, protože to není jediný výrok. Také jste mluvil, není to tak dávno, o Petře Kvitové, ale já se k tomu nechci teď vracet, jenom by mě zajímalo, když slyšíte čas od času výroky politiků z vaší strany na vaši adresu, myslíte si, že ještě budete příště na kandidátce České strany sociálně demokratické a chcete být?

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/Heleďte se, já jsem ve věku, že doběhne toto volební období a já půjdu do důchodu, takže nemám problém s tímhle tím. A na druhou stranu, tohle jsou osobní věci a myslím si, že je to otázka dalšího jednání.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA chcete být nebo nechcete být na kandidátce ČSSD?

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/Co bude za tři roky, nevím. Teď vám neodpovím, protože nevím. Ale já, jestli se ptáte na to, jestli chci odejít z ČSSD, tak ani náhodou. Já jsem ztotožněn s programem, jsem ztotožněn s chováním předsedy a nemám pocit, že bych měl někam odcházet.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaStanislav Huml, poslanec ČSSD, byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Děkuju za to. Na shledanou.

Stanislav HUML, poslanec /ČSSD/Na shledanou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNa Radiožurnálu za chvilku další zprávy, Helena Šulcová přeje dobrý poslech.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. NEWTON Media, s.r.o. poslechnout v iRadiu.

autor: heš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.