Josef Středula ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Způsobí růst minimální mzdy vyšší nezaměstnanost? A jak se zatím osvědčily zavedené sankce proti Rusku? Témata pro následujících Dvacet minut Radiožurnálu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka Jsem Helena Šulcová, přeji dobrý poslech. Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu, vítejte, pane předsedo, dobrý den.

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Dobrý den vám i posluchačům.

Čtěte také

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaČeská republika si chce vymoci právo nesouhlasit s částí návrhu Evropské unie na zpřísnění sankcí vůči Rusku. Premiér Sobotka si tento svůj názor prosadil na vládě i přes odpor KDUČSL a vy jste ho v této myšlence také podpořili. Z jakého důvodu?

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazůTen důvod je poměrně jednoduchý. My třeba, když radíme našim členům, když dostanou jakýkoliv papír na stůl a mají jej nejlépe během několika vteřin podepsat, tak říkáme nejdřív si ho přečtěte. A pokud někdo dostane papír, který je bílý a na papíru není vůbec nic a má ho někdo podepsat nebo s ním souhlasit, tak se vystavuje obrovskému riziku, a to se stalo premiérovi České republiky při jednání v Bruselu. A on totiž nebyl jediným premiérem, což jsme se dozvěděli následně, který se bránil takovému přístupu jako rakouský premiér, o slovenském je známo a z tohoto pohledu si myslím, že se premiér České republiky a nejen já, ale také celá zaměstnavatelská reprezentace domníváme, že ten postup byl správný. Je nutno ale ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNo, ale máte silné státy, víte, které s tím souhlasily i přesto, jestli my se neukazujeme potom v Bruselu jako nějaký nespolehlivý partner, pro kterého je důležitější, co si o něm myslí v Moskvě, než co si myslí v Bruselu?

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazůVíte a to je přesně tak zkratka, která je nejvíc nebezpečná. Je nutno totiž vědět, jaké ty jednotlivé státy mají možnosti, takže třeba Německo, největší ekonomika v EU, taky s vysokým podílem dodávek do Ruské federace, tak ta má nástroj, pomocí kterého může ochránit své zaměstnance, myslím tím zaměstnance působící ve Spolkové republice a své zaměstnavatele. A my takový nástroj žádný nemáme. Rakousko ten nástroj má také a celá řada dalších zemí, takže z pohledu ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA jaký nástroj máte teď na mysli, pane Středulo?

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazůJedná se o nástroj, který my tady říkáme, i když dá se česky říct, že je to příspěvek pro zaměstnance v případě takovýchto nárazů, používáme pro to ten německý název kurzarbeit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle oni ho zavedou, teď česká vláda ho slíbila, že ho zavede teď u nás.

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazůTo ještě není jisté, my ho zatím nemáme. My o něj žádáme 7 let, nikdo ten nástroj tady nechtěl zavést, možná by to ochránilo i několik tisíc pracovních příležitostí v době krize, ale protože jsme ho neměli, tak jsme ho použít nemohli. A pokud něco máme v České republice, tak je to z evropských prostředků a na to musí ten příslušný zaměstnavatel vystavět projekt se vší administrativou a zaměstnavatelé nám jednoznačně řekli, že toto není cesta na ochranu pracovních příležitostí a podnikatelských záměrů, takže pozor na ten rozdíl, že ty země, mnohé země, které hovoří o sankcích, aniž by řekly, co si o nich myslí, tak oni mají nástroje, my ne. Co se týká ještě znova postupu premiéra, tady se směšují dvě věci. Ta první věc je, že tím, že nejsme pro sankce, tak jsme vlastně pro Rusko. To není pravda. Česká republika nikde nevyslovila, ani odbory, ani zaměstnavatelé, že bychom podporovali Rusko v některých krocích, o nichž se domníváme, že se dějí na pomezí Ukrajiny a Ruska.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže vy jste nazval Rusko, že to je agresor, který se vměšuje do práv suverénního státu na Ukrajině?

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazůJá jsem neviděl žádné zprávy žádných služeb speciálních, které by měly říkat pravdu, jak to tam je, protože zatím jsme spíš v zajetí velkých mediálních soubojů, ať už to ze strany Ruska, tak ze strany jiných, ale myslím si, že ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAgresor to není podle vás v Rusko?

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazůJá vím, že tady je diskuse o tom, zda to slovo vyjadřuje ten přesný názor nebo nevyjadřuje.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVy byste ho nepoužil?

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazůPři běžné řeči bych ho určitě použil, ale protože musím vážit každé slovo, tak bych řekl, že tady se skutečně Ruská federace od Krymu počínaje a v tomto případě /nesrozumitelné/ chová extrémně nestandardně a výsledek toho je, že tady zakazuje části nějaké země se chovat svéprávně. Já samozřejmě nemůžu zapomenout, co tady se odehrálo v roce 68, kdy tato přátelská pomoc bylo skutečnou agresí vůči České republice nebo Československu tehdejšímu a já to vnímám úplně stejně, že se děje v současné době něco velmi podobného, co se dělo v roce 68, ale druhá ..., to je jedna část. K tomu by měla, to znamená, my jednoznačně stojíme na té straně, aby bylo co nejrychleji domluveno mírové řešení té situace, žádná další eskalace a ....

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJá jenom připomínám, že my ten rozhovor předtáčíme, je krátce po druhé hodině, to jen, kdyby došlo k nějakým změnám v situaci v té oblasti. Já jsem vám skočila teď do řeči.

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazůTo vůbec nevadí. To přání je tady, věřím, to je naprosto většinové, že nikdo si žádnou eskalaci nepřeje, my také ne, ale obáváme se, že jakmile dochází k eskalaci ze strany sankcí, tak my jsme se také ptali a víte, co udělá ruská strana, nebo umíte předvídat, co udělá ruská strana, protože ta situace, celý ten konflikt, který začal anexí Krymu, tak už od té doby došlo k velkým ztrátám na obchodních příležitostech a Česká republika je velmi malá země na to, aby mohla, až ten konflikt skončí, protože platí to, že si přejeme, aby co nejrychleji skončil, tak už mohou být ty trhy, které my opustíme, mohou být zabrány a nebývají zabrány někým jiným z nějakého jiného světadílu, ale jsou tady země, které jsou velmi aktivní jako je třeba právě Německo, kteří velmi aktivně pracují na tom, aby to jejich jméno bylo po tom konfliktu velmi dobré a mohli nastoupit do obchodních příležitostí, které se mezitím vyprázdnily díky těmto akcím. Takže ten příběh není vůbec černobílý.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVíte, pane předsedo, pardon, pane předsedo, ale nepřeceňuje se tady ale ten ruský trh, protože jak tento týden napsal komentátor Respektu Jan Macháček, při těchto debatách, cituji: "poněkud zapomínáme, kdo jsou opravdu naši největší a klíčoví obchodní a investiční partneři, že to je Evropská unie jako celek, že to je Německo, Francie, Nizozemsko, Rakousko, Slovensko a že jsou to Spojené státy a že to tak zůstane ještě nejméně po desítky let a třeba doufejme ještě mnohem déle," uvádí komentátor Respektu. Nemáte pocit, pane předsedo, že to Rusko přeceňujeme a zapomínáme, s kým vlastně hlavně obchodujeme?

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazůTak stejně bychom jej neměli podceňovat, si myslím, že tady nejde jenom o ten jednostranný pohled, tady jde o obě strany té mince. Co se týká Ruské federace, tak ty obchody se zvyšují. Současné cílení bylo podpořit obchodní partnerství s Ruskou federací a také to bylo vždy definováno tak, že Česká republika může být i mostem pro tvorbu toho obchodu, takže tady se nejedná jenom o současný obchod, jedná se i o ten obchod budoucí a budoucí obchod v Ruské federaci je každopádně zajímavý nejenom pro Českou republiku, ale pro celou řadu zemí. Samozřejmě je tady potom diskuse, do jaké míry je Rusko stabilní zemí, do jaké míry je zemí s předvídatelným chováním a podobně, ale to opravdu nejsem ten, který by to chtěl posuzovat, v jakém je to stavu a co to všechno přinese. Každopádně Česká republika má historicky vytvořené řadu partnerství, máme tady také řadu ruských investorů, kteří v České republice fungují a pracují a nejsou to nějaké zanedbatelné záležitosti, jsou to třeba velmi vysoké technologie, ve kterých pracují, takže ten obchod se rozvíjí bez ohledu na to, zda si to někdo přeje nebo si to nepřeje a my teď jsme v situaci, že se tady i díky sankcím řeší ty potenciální škody.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNo, a vy už máte nějakou představu o tom, jaké ty škody jsou v tuto chvíli?

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazůTy škody už jsou třeba u potravinářského průmyslu ty škody už jsou a ty odhady do konce roku jsou přibližně 300 milionů korun.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNo, dobře, ale máte už třeba teď zprávy o tom, že by firmy v Česku musely začít propouštět kvůli těm sankcím?

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazůAno, mám takové zprávy, že už ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA o jaké firmy jde?

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazůNeřeknu jména těch firem, to není to, co bych tady chtěl sdělovat, protože má to svůj důvod. Ty firmy přišly o obchody a řeší otázku toho, že zaměstnanci třeba pracují už na zkrácený pracovní týden na 4 dny v týdnu, protože nemají zakázky. Pokud bych řekl jméno firem, tak by mohlo dojít k tomu, že ta příslušná banka, která tu firmu financuje, tak by mohla přiškrtit ty úvěrové rámce, které mají, a tudíž by došlo ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle z jakého oboru je ta firma alespoň minimálně?

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazůPrůmysl.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaZ průmyslu. A kolika lidí by se to třeba to mohlo dotknout?

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazůVidíte, to je přesně to, co já už dál neřeknu, protože ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA co je na tom tajného, když ani nevíme, o jakou jde firmu?

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazůNení to podstatné v této chvíli, opravdu se jedná o stovky až tisíce zaměstnanců už v této chvíli, už v této chvíli.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaUž v této chvíli měsíc po zavedení těch sankcí?

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazůAno, ano, bohužel.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA kolik těch firem zhruba může být?

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazůPodívejte, to je zase ten základní, ten základní přístup. Ten cíl je co nejrychleji diplomaticky spor vyřešit, uklidnit situaci, aby nedošlo k dalšímu prohlubování, protože to není jenom, ty obchody nekončí jenom vlivem, bezprostředním vlivem sankcí, ale i proto, že je nálada nepokračovat v obchodech, které již byly nastartovány, takže máme třeba informaci z dnešního rána, že přestávají některé firmy platit, to znamená teď myslím na ruské straně, přestaly financovat, přestože bylo dodáno, tak zadržují tu platbu, což může být pro tu firmu také velmi škodlivé, která nějakou technologii dodala, byla objednána a podobně a je to proto, že vznikla atmosféra a ta atmosféra je někdy ještě zničující, než konkrétní typ sankcí.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle bylo by nějakým všelékem, když by tady byla zavedena kurtarbeit už v tuto chvíli, tak by to vyřešilo tu situaci podle vás?

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazůAno, pomohlo by to, protože ta firma by se mohla nadechnout v situaci, kdy nemá dostatek prostředků na to, aby se mohla poohlídnout po nových obchodech, po nových teritoriích, po nových odběratelích a protože pro firmu jsou klíčoví také zaměstnanci, protože je nechtějí propouštět, když je tam mají a propustili by je, tak by se jim mohlo stát, že kvalitního zaměstnance již nezískají. Právě aplikace toho nástroje, kdy dojde k určité podpoře té firmy, tak zamezí propad toho zaměstnance nebo těch zdrojů, které má třeba právě na zaměstnance a firma může hledat nové teritoria, ty kvalifikované lidi mají a mohou tím pádem pomýšlet na jiný obchod a tyto úseky jsou u každého typu zboží jsou různé. U některého typu zboží můžete relativně rychle obnovovat, ale jsou typy zboží, které potřebují velkou projektovou přípravu, potřebují, mají velkou dobu rozpracovanosti a tam toho kvalifikovaného zaměstnance skutečně si nemůžete dovolit ztratit, protože byste přerušila tu kontinuitu. Takže z toho pohledu je ten nástroj velmi očekávaný a zaměstnavatelé skutečně společně jsme udělali všechno proto, aby to právě už jsme mohli, ještě to zdaleka nemáme, od 1. 1. 2015 realizovat právě i pro užití v České republice.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJosef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Vy jste měli, pane předsedo, tento týden tripartitu, tedy sjednání zástupců vlády, odborářů a zaměstnavatelů, no, a tématem byla mimo jiné také minimální mzda. Ta by podle vaší představy a také vládní měla vzrůst o 700 korun , od příštího roku by tak měla být 9200 korun, ale samozřejmě proti tomuto vystoupili poměrně silně zaměstnavatelé a jsou ochotni přistoupit na to, že se zvýší podle toho původního návrhu minimální mzda, tedy o 500 korun. Vy jste se neshodli včera na tripartitě. Bylo důstojné se handrkovat o 200? Proč vám nestačí to zvýšení na 9000 korun?

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazůTo je teď ale zajímavé, vy jste to řekla, jako že my jsme tím problémem. Vůbec ne. To paradoxně nejsou ani ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA kdo byl tím problémem?

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazůProblémem není ani odborová strana, ani zaměstnavatelská. Tím problémem se stalo vyjednávání, které proběhlo tak, že sociální partneři nebyli vůbec kontaktováni ve výši navýšení minimální mzdy o těch 200 korun, protože byla dohoda na tripartitě, že těch 500 korun je akceptovatelných pro obě strany, jak odbory, tak pro zaměstnavatele. Z tohoto pohledu bylo jasno. Najednou jsme se dozvěděli, aniž bychom kontaktováni o tom, že se někde vyjednávalo o minimální mzdě, o navýšení minimální mzdy o dalších 200 korun, takže první věc ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak o tom vyjednávala vláda v době, kdy se bavila o tom, jakého zástupce vyšle do Bruselu, jestli to bude zástupce hnutí ANO nebo sociálních demokratů, no, a jako ústupek vlastně se dohodly tyto dvě strany, že tedy svého zástupce tam vyšle hnutí ANO, ale že se zvýší minimálně mzda ještě o dalších 200 korun.

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazůAno a nebylo to jen těch 200 korun, ještě tam byly prostředky na, pro lidi, kteří pracují v oblasti sociálních služeb, bylo to asi 750 milionů korun, abych řekl, abych řekl ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle zpátky k té včerejší tripartitě, co tam bylo tedy za problém, že jste se nedokázali dohodnout na tom navýšení?

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazůProtože zaměstnavatelé považují 200 korun za klíčoví, ten rozdíl mezi tou pětisetkorunovou hodnotou zvýšení a dvou set ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNo, oni to platí, víte? Tak oni možná z tohohle důvodu mají tu obavu, jestli na to budou mít ještě peníze.

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazůJo, takže, když máte práci, která, vy poctivě pracujete, dostanete částku, to je minimální mzda, a ta minimální mzda je nižší, než je sociální dávka, to je stávající situace v České republice. Zaměstnavatelé v minulosti byli proti zvyšování minimální mzdy a my jsme říkali pojďte to postupně zvyšovat, 300 korun, 400 korun, to bychom dneska se bavili o minimální mzdě možná 10,5 tisíce až 11 tisíc korun, ne o částce 9 tisíc nebo 9200. Takže my jsme tehdy byli také přehlasováni, tehdy s námi nikdo nediskutoval o tom, co si přejeme a zda je nějaký konsensus, tady bylo řečeno "nic nedostanete". Teď nastala situace, že se naposled zvyšovalo v srpnu loňského roku a po roku a půl dojde k zvýšení, dohoda byla na 500 korunách. A teď je opravdu diskuse o těch 200 korunách a 200 korun v tomto případě opravdu není rozhodující, protože ten počet lidí, kteří dostávají minimální mzdu není podle mého soudu těch 80 až 100 tisíc, je to daleko nižší počet, protože řada z těchto lidí dostává taky černou mzdu k té minimální mzdě, a to je si myslím, že je další typ problému. Takže v České republice podle našeho soudu dvousetkorunový rozdíl, teď hovořím o tom mezi tou 500 a 700.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAno, to jsme už si vysvětlili samozřejmě.

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazůNaprosto z našeho pohledu marginální záležitost, spíš se ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA jak to dopadne podle vás, protože vláda o tom bude rozhodovat příští týden, takže nakonec projde tady to zvýšení tedy o celkem 700 korun?

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazůMáte dobrý dotaz, já ho mám také, ale neznám výsledek, já nevím, jak se premiér České republiky a členové vlády k tomu postaví, ale pokud bych měl dedukovat ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak premiér vám to asi slíbil včera na tom jednání.

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazůNe, ne, ne, tam nedošlo k takové situaci, že by někdo řekl slibuju, tak to bude. Já to beru z toho pohledu, že jestliže se vládní koalice dohoda v souvislosti s jinou kauzou na navýšení, tak to by měla realizovat. A já to samozřejmě vítám, že to navýšení bude i o těch dalších 200 korun, protože si myslím, že opravdu minimální mzda v České republice je hluboce podhodnocena a ještě jsme poměrně hodně vzdáleni od toho cíle, který je, to znamená dosáhnout 40% podílu minimální mzdy vůči průměrné mzdě.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTedy řekněte konkrétní číslo a jaké by to mělo být?

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazůTo já ještě nevím, kolik to bude, protože průměrná mzda se bude zvyšovat, předpokládám, a teď osciluje minimální mzda kolem 33 %, takže se to trochu navýší, takže tady máme ten prostor přibližně nějakých 6 % pro další zvýšení minimální mzdy, pokud by průměrná mzda byla na dnešní úrovni. Ale byla tam, je nutno tady říct ještě jednu věc, že to nedopadlo takovým úplně čistým sporem, jak by se to mohlo tvářit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaŽe jste se tam na sebe mračili s panem Hanákem.

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazůTo se samozřejmě můžeme mračit, to se někdy stává, ale co se týká toho budoucna, tak tam bylo řečeno, že se v prvním pololetí roku 2015 sejdeme a budeme se bavit o minimální mzdě nejenom pro rok 16, ale dokonce do funkčního období vlády, to znamená, že je možné, že najdeme dohodu, jak se bude v jednotlivých letech ještě zvyšovat minimální mzda. Ten důvod je ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak, aby, když vláda skončí, aby to bylo na těch 40 % průměrné mzdy, to je asi ideální stav pro vás?

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazůTo nevím. Pro nás určitě, ale my souhlasíme s tím argumentem zaměstnavatelů, že by bylo dobré v této věci předvídat a mít jasno, jak se budou ty náklady vyvíjet, aby se mohl i podnikatelský sektor tomu přizpůsobit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJosef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů je stále hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Pane předsedo, vaši předchůdci v čele odborové centrály Jaroslav Zavadil, Milan Štěch, Richard Falbr vždycky skončili v politice, konkrétně v České straně sociálně demokratické byli zvoleni za tuto stranu do poměrně významných funkcí. Vás politika zatím neláká pořád ještě?

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazůVíte, já v té politice jsem tím, že se zabývám odbory, mzdami, důchody, sociálními dávkami, nezaměstnaností. Já s těmi politiky musím pracovat jako odborový předák, takže, když to vezmu z tohohle pohledu, tak v politice se pohybuju, musím, protože je to má práce a baví mě to.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA samozřejmě vy jste ve funkci šéfa největší odborové centrály zatím od dubna, tak by bylo divné, kdybyste hned odcházel do politiky, ale do budoucna to nevylučujete, že budete následovat své předchůdce a také skončíte v barvách ČSSD na nějakém vysokém lukrativním postu, ať už v europarlamentu nebo v Senátu?

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazůVíte, já tady musím jednu věc opravdu zrelativizovat, a to je to, že mými kolegy jsou taky Evžen Tošenovský nebo pan Kubera, to jsou lidé, kteří nejsou v barvách sociální demokracie a taky jsou to mí odboroví kolegové z minulosti. Pan Kubera trošku vzdáleně, protože ten byl mluvčím na prvním sjezdu odborového svazu KOVO po revoluci, ale Evžen Tošenovský byl kolega, který pracoval zároveň v hutní firmě a zároveň tam dělal předsedu dílenské organizace bílých límečků, techniků a já ho znám už od té doby.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže je možné, že byste třeba šel do jiné strany nám tím chcete naznačit?

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazůNe, vůbec ne. Já jenom chci říct, že já myslím, že každý odborář nebo odborářka má právo do politiky vstoupit, v té stranické, jak hovoříte, jako každý jiný člověk, a co se týká mě osobně ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle bylo by ideální ..., ano.

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazůTak já určitě nemám žádný cíl tímto směrem, že bych chtěl do nějaké politické strany vstoupit. Mě opravdu velmi baví ta práce pro odbory a pro odboráře, protože mi to dává velkou míru nezávislosti, to na straně jedné. Na straně druhé, když se podívám na datum svého zrození a budu uvažovat, co bude za 20 let, tak to opravdu nevím. A říct teď určitě se tohoto vzdávám a potom se podíváte na záznamy z některých mých vystoupení po 20 letech a řeknete ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNikdy neříkej nikdy, že radši ...

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazůV tomto případě by to nebylo úplně zodpovědné. A navíc musím říct, že mí kolegové třeba v Rakousku nebo v Německu, to je úplně běžná záležitost a nikdo se nad tím nepozastavuje, protože já si myslím, že lidé jako třeba Milan Štěch, to jsou lidé, kteří jsou velmi zdatní, velmi obratní a myslím si, že ty své funkce zvládají velmi dobře a nemám problém s tím, protože já je považuji za kvalitní lidi.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA není ale problém, že právě všichni končí v barvách ČSSD, že vy potom jako odboráři vypadáte, že jste nějakou prodlouženou rukou sociální demokracie?

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazůJá jsem slyšel ještě jinou variantu, že sociální demokracie je prodlouženou rukou odborů.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak jak to je tedy?

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazůJá to nevím, ani to zkoumat nebudu, ale každopádně si myslím, že my bychom si měli udržet tu nezávislost na těch politických subjektech, přestože některé subjekty mohou mít příznivější vztah k programu odborů a já budu opravdu dělat všechno proto, abych měl vždycky příležitost říct, ať už to pochvalná či naopak kritická slova ke každému politickému subjektu v České republice, protože si myslím, že pokud bych se stal členem nějaké politické strany, tak tu nezávislost, kterou jako předseda konfederace mám, takže bych ji rychle ztratil, a to není můj cíl.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJosef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Děkuji za to. Na shledanou.

Josef STŘEDULA, předseda Českomoravské konfederace odborových svazůNa shledanou a děkuju za pozvání.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNa Radiožurnálu za chvilku další zprávy. Helena Šulcová přeje dobrý poslech.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. NEWTON Media, s.r.o. poslechnout v iRadiu.

autor: heš
Spustit audio