Ruská armáda na Ukrajině není. Jde o mezinárodní konflikt, tvrdí Natallia Sudlianková

Na Ukrajině panuje příměří, i když křehké. Evropská unie přesto zpřísňuje sankce vůči Rusku. „Je to divné. Nerozumím tomu,“ říká k tomu Natallia Sudlianková, šéfredaktorka ruskojazyčného týdeníku Pražský telegraf.

Nemůže být důvodem ke zpřísnění sankcí pokles dodaného plynu, který hlásí Slovensko, Polsko a Rakousko? „Slovensko i Polsko začaly dodávat plyn na Ukrajinu. Proto tyto země chtěly zvětšit odběr od Gazpromu. Ten jim větší množství nedodal. Tím pádem jim plyn chybí,“ popisuje Natallia Sudlianková.

Čtěte také


Některé kroky Vladimira Putina jsou pro mě nepochopitelné a ani se je nesnažím pochopit,“ říká Natallia Sudlianková. „Vadí mi roucho tajemství a vytváření image jako novodobého Ramba. Je to divadlo, ale mohli by ho zahrát líp.

A že zpřísněná opatření, které zavádí Evropská unie, zasáhnou některé vysoké hodnostáře Ruska? „Je to jejich problém,“ míní Natallia Sudlianková.

Podle ní platí v Rusku zákon o státní službě. „Dávno měli zrušit účty v zahraničí. Pokud je mají a přijdou o ně, je to jejich problém,“ opakuje.

Čtěte také

„Ruská armáda na Ukrajině není,“ je přesvědčena Natallia Sudlianková s tím, že konflikt na tomto území je mezinárodní. „Stojí proti sobě i Francouzi, kteří jsou na obou stranách, stejně tak Italové,“ poznamenává. Nejde spíš jen o jednotlivce? A jak vnímá námitky ruských matek, které pohřbily své syny bojující na Ukrajině? Ptala se Helena Šulcová po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , šše
Spustit audio