Robin Böhnisch z ČSSD: Pro národní parky bychom měli mít jednotná pravidla

Obce marně čekají mnoho let, co smí a nesmí ohledně Národního parku Šumava. A sněmovna? Ta dnes odložila schvalování senátního zákona o národním parku, který měl měnit fungování nejchráněnější šumavské zóny. Proč? A jak má fungovat Národní park Šumava. V rozhovoru s Helenou Šulcovou odpovídal předseda sněmovního výboru pro životní prostředí Robin Böhnisch z ČSSD.

„Ještě neproběhly debaty o peticích, které prošly petičním výborem. Rádi bychom se jim poctivě věnovali ještě před projednávání samotného zákona,“ vysvětluje Robin Böhnisch s tím, že dalším důvodem odkladu zákona jsou komunální volby. „Chtěli bychom počkat na nová obecní zastupitelstva a nové starosty, se kterými bychom dále pracovali,“ nastiňuje.

Čtěte také

Do sněmovny navíc míří změna zákona o ochraně přírody a krajiny, kterou iniciovalo ministerstvo životního prostředí. „Předpokládám, že oba zákony budou posuzovány vzájemně na jedné schůzi,“ říká. Přípouští také, že by bylo lepší, aby ve finále prošla vládní novela zákona o ochrany přírody a krajiny. „Novela chce pod sebe pojmout všechny národní parky, nastavit jasná a obecná pravidla, přestože každý park má svá specifika, kterým se má rovněž věnovat,“ popisuje.

A jak velká by měla být bezzásahová zóna Národního parku Šumava? „Nemá smysl se hádat o jednotlivá procenta, to by měla určit příroda tím, jak se bude vyvíjet. V průběhu existence parku budeme vyhodnocovat, kam se příroda posunula a co je reprezentativní na to, aby bylo zařazeno do první zóny,“ míní.

O všem co tu roste, si počtete

Jak dlouho bude trvat debata o tom, jak má vypadat zóna v národních parcích? A jaké zásahy by se měly povolit v nejpřísněji střežené zóně Národního parku Šumava? Poslechněte si Dvacet minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio