Jan Čuřík: Islámský stát může, cynicky řečeno, hrát za málo peněz hodně muziky

Islamisté pokračují i přes letecké útoky v postupu směrem k Bagdádu. Podaří se jim město získat? A lze je nějak zastavit? „Od června 2014 se islamisté systematicky vyhýbají útokům na velká městská centra, kde mohou narazit na velký odpor, stejně tak nemají ambici atakovat Damašek v Sýrii,“ míní v rozhovoru s Helenou Šulcovou arabista Jan Čuřík.

„Pokud existuje město, kde se Islámský stát infiltroval, které má ve svém hledáčku a kde má zájem působit, tak je to syrské Aleppo, které je početnější než například Damašek,“ vysvětluje.

Čtěte také

A jak dochází v Sýrii k proměně reakcí veřejnosti? „Ti stejní Syřané, kteří kritizovali zásah USA po chemických útocích v Damašku, si dnes přejí, aby útoky pokračovaly,“ říká s tím, že naopak některé ze syrských opozičních formací, které byly vyzbrojovány americkými zbraněmi, nyní útoky hodnotí jako zahraniční vměšování.

Čtěte také

A kde bere Islámský stát peníze? „Příjmy pocházejí z kontroly a spekulace s obilím, z ropy, vybírání práva za průjezd na silnicích, z výpalného, ale také z pašování uměleckých předmětů a památek,“ nastiňuje s tím, že Islámský stát může cynicky řečeno i za málo peněz hrát hodně muziky.

Jsou islamisté nejbohatší teroristickou organizací na světě? A proč se k leteckým útokům proti islamistům nezapojí evropské státy? Poslechněte si Dvacet minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio