Žádné mrakodrapy nebudou! odmítá Pavel Hnilička výtky k novým stavebním předpisům Prahy

„Způsob, jak se město Praha chovalo ke svému rozvoji, byl ve srovnání s ostatními evropskými městy tristní," míní garant nových pražských stavebních předpisů a 1. místopředseda České komory architektů Pavel Hnilička. Na předpisy se ale snáší z různých stran kritika. Je oprávněná?

Podle některých výhrad jdou nové stavební přepisy Prahy na ruku developerům – nebudou prý muset stavět parkoviště pod zemí. S tím ale Pavel Hnilička nesouhlasí.

Čtěte také

„Dosavadní předpis požadoval určitý počet parkovacích stání, ten nový to má nastaveno stejně,“ vysvětluje, ale také připouští, že garáže mohou mít za určitých okolností některou stranu otevřenou. „Vždy se ale musí jednat o garáž,“ dodává.

A jak je to s případným zahušťováním Prahy? Kde všude se může stavět? „Na polích a loukách za městem, v bývalých průmyslových areálech a oblastech, kde byla železnice,“ říká a namátkou jmenuje nádraží na Žižkově nebo Bubny.

Žádný mrakodrap ale například na Praze 1 nebo 2 podle něj stát nebude. „Zavádíme výškové hladiny, dosavadní plán neměl žádnou regulaci,“ nastiňuje s tím, že je popsáno, jak postupovat ve stabilizovaném území a jak odvodit výškovou hladinu.

Kde všude se dá v Praze stavět? Odpovídal architekt Pavel Hnilička

Proč se má omezit venkovní reklama? A co přináší nové stavební předpisy Prahy? Na to odpovídal Pavel Hnilička v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio