Miroslav Jansta ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

3. říjen 2014

Jak daleko je příprava nového zákona o podpoře sportu? A jak se sport bude financovat? Téma následujících Dvaceti minut Radiožurnálu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu je Miroslav Jansta, předseda České unie sportu. Vítejte, pane předsedo, dobrý den.

Miroslav JANSTA, předseda České unie sportuDobrý den.

Čtěte také

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaMinistr školství Chládek říkal nedávno v rozhovoru pro sport, že byl překvapen, když přicházel do funkce, jak vlastně funguje přerozdělování peněz ve sportu a říkal doslova: "Ten systém byl nastavený tak, že když Pepa zná Frantu, dostane peníze, když Frantu nezná, tak je nedostane." Opravdu v tom financování sportu hrály velkou roli známosti?

Miroslav JANSTA, předseda České unie sportuTak známosti hrajou vždycky velkou roli, když není nastaven systém a ten systém byl tady 20 let a nebyl aktualizován. Teď vlastně pan ministr zahájil práce na postupný změně tohoto systému a ten systém má jednu zásadní vadu, těch peněz je málo a i když uděláte parametry, tak ty parametry třeba splňují 10 na jedny peníze, tak stejně pak musí někdo rozhodnout nějakou politikou. Takže my potřebujeme, a k tomu se asi v našem rozhovoru ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaDostaneme.

Miroslav JANSTA, předseda České unie sportuDostaneme. My potřebujeme samozřejmě dostat peníze takový, který náležejí a odpovídají úrovni českýho sportu tam, kde bysme ho chtěli mít.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTo znamená v současný chvíli nebo dosud byl ten problém v tom, že třeba bylo předloženo 10 projektů, které byly plus minus stejné a rozhodovalo se podle toho, kdo koho zná.

Miroslav JANSTA, předseda České unie sportuTo není 10 projektů, no, dejme tomu v investičních penězích je 10 projektů podobných od toho, všichni chtějí halu, opravit, rekonstruovat halu, protože to je většinou spolufinancování a ta hala jedna je v Ostravě, jedna je v Pardubicích, další je v Karlových Varech a mají stejný parametry, tak se rozhodne, kdo to přetlačí a to je, to je právě, to nikdo nikdy nezmění. To jako můžem si namlouvat, co chceme, to se dá jedině pak už jenom losovat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle ono to tak bude asi vždycky, ne, protože kontakty přece patří do byznysu, říká se kontakty škodí jen tomu, kdo je nemá. Není to spíš o té nešikovnosti?

Miroslav JANSTA, předseda České unie sportuNo, tak vezměte si, když máme určených 600 milionů na investice na celou republiku, kdy musíte dát 100, 200 milionů na svazy, který potřebujou na vlastní činnost, na palubovky a na další věci vybavení, pro vlastní činnost těch svazů tu hlavní a pak máte rozdíl 400 milionů na republiku, tak to zmizí, když máte žádosti na 34 miliardy, tak na to, pak ta nespravedlnost narůstá, ten pocit křivdy je a i když letos třeba byl ohromný skok dopředu o 1000 % průhlednější rozdělování, no, tak zase někomu se to nelíbí.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže proto je potřeba nastavit nová pravidla a ta nová pravidla by měl nastavit ten připravovaný zákon o podpoře sportu?

Miroslav JANSTA, předseda České unie sportuTo ne, to ne. Tohle to jsou pravidla, který jsou připraveny v rámci ministerstva školství pod náměstkem pro sport. Ty pravidla se částečně změnila, nyní se pracuje na další změně, ale znova říkám, ty pravidla se změní, zprůhlední se to, ale stejně budou ty lidi nespokojený, protože místo, já uvádím ten základní příklad, aby si to diváci vůbec představit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaLidi si to dovedli představit.

Miroslav JANSTA, předseda České unie sportuV roce 2006 šlo do sportu ze státních rozpočtů 7 miliard.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA dneska jde 3,5.

Miroslav JANSTA, předseda České unie sportuA dneska jdou 3 miliardy. Tak, kde to jsme? Tak potom ta, takový to napětí a ta nespokojenost narůstá. Ty spolky, ty sportovní kluby nemají ani na vlastní činnost, nemají na údržbu, takže všechno chátrá. To napětí je, začíná apatie, a potom není se co divit, že u nás prostřednictvím sportovních spolků sportuje 20 % naší populace, kdežto průměr v Evropské unii je 35, takže ty důsledky jsou, ty důsledky jsou, můžu tady uvést řadu, spousta hrozných čísel, ale to je to, že my jsme sportovní spolky a stát by se měl už konečně k tomu zásadním způsobem postavit a říct my konečně ten sport vezmeme na milost, sport, který pro tuto zemi vykonal spousty dobrýho. Je úplně jednoduchý uvádět, že 70 % pozitivní zpráv v zahraničních médiích je spojeno prezentace České republiky se sportem. Ti politici naši, dejme tomu, Václav Havel byl taková značka polistopadová jako že samý pozitiva, ale jako dost politiků je prezentováno pozitivně, kdo z našich umělců, kromě těch operních, je nějak pozitivně, všechno je se sportem. Ať ten stát postaví na občanech, protože 80 % financování českého sportu dělají občanů, v Německu je to třeba jenom 49 %.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNo, ale víte, potom máte také různé názory, které třeba mluví o tom, že by stát vůbec neměl dávat do sportu ani korunu, že sportovní kluby a svazy by si mohly vydělávat samy, prodávají sportovní práva, mají příjmy z reklamy, příjmy z prodeje vstupenek, mohou si sehnat sponzory. Co vy říkáte na tyto názory, které se objevují?

Miroslav JANSTA, předseda České unie sportuTo jsou analfabeti, ti tomu vůbec nerozumí a vůbec nechápou ekonomiku sportu a ekonomiku českýho státu. To jsou lidi, prostě my jsme malý stát, kdy toto je možný na profesionální klubu špičkový, aby si diváci udělali představu, nejvíc, kde se prodávají sportovní práva a vydělává se, je americká NBA, americký fotbal, americký baseball, Mezinárodní olympijský výbor a FIFA, tam jsou velký peníze, beru normální sportovní, nebere automobilismus.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle z toho se tady v Česku nedá asi jako ..., na tom vyrejžovat něco.

Miroslav JANSTA, předseda České unie sportuTohle se těžko dá jako financovat. Tady vydělávají sportovní agenti, pár sportovních manažerů, pár sportovních akcí, ale ta masa, ta to všechno financuje. Tady v podstatě vlastníci klubu volejbalu, házený, basketbalu, florbalu, to jsou donátoři, to jsou největší mecenáši, který tady existují. Nejvíc mecenářů v Česku je v podstatě ve sportu, protože ten systém vlastně k tomu tlačí, který ten sport mají rádi. My potřebujeme, aby ten stát změnit tu politiku ke sportu, aby stimuloval právě lidi tu chuť sportovat, protože není už, 450 dětí nemůže sportovat z ekonomických důvodů, protože ti rodiče na to nemají, protože musíte ty rodiče, musej zaplatit nějaký poplatek, protože, když se přihlásí do klubu, tak musejí dát nějaký příspěvek, aby mohli si pronajímat vůbec tu halu, kde mají sportovat, ono často ani není co pronajmout, protože ty haly často neexistujou, nebo jsou v nevyhovujících podmínkách. Potom musí jim taky koupit oblečení na to sportování a vězměte si třeba hokej, náš národní sport, tak to jsou desetitisíce ročně a co s tím? Obce to samy neutáhnou. Obce financují u nás sport značně, ale pořád je to pod průměrem Evropské unie asi o 20 %. Kraje financují značně, ale jedinej je stát ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže podle vás jediná cesta ...

Miroslav JANSTA, předseda České unie sportuAle jedinej je stát, který to musí stimulovat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA kolik tedy by stát podle vás ideálně měl ročně dávat do sportu? Teď mluvíme o 3 miliardách korun, tak ideální by podle vás bylo?

Miroslav JANSTA, předseda České unie sportuAbysme se odpíchli nahoru, tak 12 miliard, to je úplně jednoduchý.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA kde by na to ten stát ale, pane Jansto, vzal?

Miroslav JANSTA, předseda České unie sportuNo, počkejte, on to tomu sportu sebral. Sport přináší, sport přináší státu ročně 54 miliard, 54 miliard sport vydělává našemu státu, ale z těch 54 miliard on dostává 3 miliardy, tak jako ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže ideální by podle vás bylo 12 miliard korun ročně, že by šlo do sportu?

Miroslav JANSTA, předseda České unie sportuKdyby šla tendence, jako šla v roce 2006, kde jsme dostávali 7 miliard a byly nastavený programy tam, aby to šlo dál, tak těch 12 miliard jsme mohli teď už mít, protože nám byly sebrány peníze z loterií, to znamená z kurzového a z loterijního sázení, to se dalo do státního rozpočtu a pustilo se to obcím a do státního rozpočtu, teď je pravda, že proběhla v roce 2012 malá novelizace, kdy asi 350 milionů letos jde z kurzového a z kurzového sázení a loterijního sázení přes olympijský výbor, ale vezměte si, jestliže my jsme čtvrtý největší, stát je čtvrtý největší příjemce v Evropské unii z hazardu, kdy hazard se většinou podílí na podporu sportu, kultury a sociálních věcí, kdy na sport jde většinou z toho hazardu 50 %, na kulturu 2030 % a ostatní jsou sociální věci, tak u nás kultura a sport, ani sociální věci z toho hazardu nic nedostávají a máme 89 miliard. Takže, kdyby z hazardu jsme dostali 4 miliardy, kdybyste dostali další peníze, který byly nastartovaný už v těch letech především vlády, v letech 99 až 2006, to startovaly to financování sportu. Tehdy byl taky ostatně příjat první zákon o sportu, tak jsme u těch 12 miliard, takže ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaDobře, ale vy teď říkáte, vy říkáte částku 12 miliard, ale samozřejmě teď jsou to 3 miliardy, tak to vy víte asi, že je asi nereálné, že byste se na tu částku dostali hned nebo ...

Miroslav JANSTA, předseda České unie sportuAle to je ..., já vy jste položila, jaká je ideální částka, ale jako já jsem realista a rozhodně musíme udělat, musíme nastavit právě, a o tom mluvil pan ministr, musíme nastavit nové formy rozdělování peněz, na nich pracujeme a pak musíme jít za těmi představili vlády, říct pánové, tak podívejte se, stav je takovej a takovej a buď s tím něco uděláte, neboneuděláte, a potom, teď jsme nejtlustší národ a nejobéznější v Evropě, tak za chvilku budeme na světě. Naše prodlužování věku nebude, bude bohužel pokračovat tím, že se zlepšila zdravotní péče, to znamená, máme lepší vyšetření, máme lepší léky, máme prostě všechno, lepší přístroje diagnostický, všechno prostě se zlepšilo ze zdravotnictví, ať si každej myslí, co chce, natáhla se, prodloužila se doba věku, ale ve srovnání se Švédskem, kde se prodloužila taky /nesrozumitelné/, tak tam se to prodloužilo zdravým životním stylem, to znamená především sport.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle vy si myslíte, že když stát dá víc peněz do sportu, takže tím vyžene lidi z obýváků, že půjdou do tělocvičny? Vždyť to je přece o těch lidech, jestli chtějí cvičit nebo nechtějí cvičit, protože cvičit může jít člověk i zadarmo. Zaběhat si můžu jít, že nepotřebuju, aby mi to někdo platit ze státu.

Miroslav JANSTA, předseda České unie sportuNo, počkejte, ale to je právě o tom, kam ty peníze mají jít. Ty mají jít do škol. To není, že to dostaneme my jako na České unii sportu, na olympijský výbor nebo svazy, to jsou peníze, který by měly jít do škol, z těch 12 miliard by měly jít 23 miliardy minimálně do škol, kde by mělo posílit se právě, kdo tu tělesnou výchovu a ten sport, kdo to učí, vybudovat tomu zařízení adekvátní. Ono totiž největší problém je, že tady ..., my žijeme v zastaralých sportovních zařízeních. Tady se v roce 2002 převedl, kdo měl právo hospodaření, tak získal majetek sportovní, to bylo asi za 60 miliard, ale převedly se majetky klubům a tělovýchovným jednotám a spolkům sportovním, ale už se nepřemýšlelo, kde vezmou na tu údržbu. Potom říkat, potom musejí žít z těch příspěvků, z příspěvků obcí, ale stát na to nedává vůbec nic. Tehdy na to přispívala částečně Sazka a Sazka, to bylo kolem jedný miliardy, která šla do sportu, než se začala stavět ta nedostavěná, máme nedostavěnou nejdražší sportovní halu v Praze, která se začala stavět a vlastně ty příspěvky, který Sazka dávala do sportu, začaly klesat, až v podstatě zmizely a ty zmizely úplně po její insolvenci a přechodu do soukromých vlastnických rukou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaMiroslav Jansta, předseda České unie sportu, je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Když už jste právě zmínil tu Sazku, tak vy jste jako Česká unie sportu podali na bývalého šéfa Sazky Aleše Hušáka žalobu a chcete miliardu ušlého zisku. Jak reálné je, že se ten případ už brzo začne projednávat u soudu?

Miroslav JANSTA, předseda České unie sportuTak u civilního soudu už se začal projednávat, už tam bylo první stání, jenže advokát, advokátka pana Hušáka namítla podjatost soudu, takže teď se musí řešit podjatost soudu, takže tam to ..., žalobu jsme dávali před rokem, více než před rokem, teď se teprv to začalo projednávat, teď se řeší podjatost, tak to je soud na hodně let, no, a trestní oznámení, kterých jsme podali řadu, tak ty jsou v současnosti v šetření, takže k tomu nemůžu se zatím moc blíže vyjadřovat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTo znamená, že může trvat několik let, než vůbec se to začne celé projednávat, ty žaloby všechny, které vy jste podali?

Miroslav JANSTA, předseda České unie sportuNo, je to tak. Tady je na tom vidět, že takováhle kauza, která v podstatě asi v Evropě nemá obdoby, kdy monopolní společnost zkrachovala za přihlížení všech v podstatě, tak nemá nikdo ani radši zájem to rozkrývat, jak se to vůbec mohlo stát.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaMyslíte, že nikdo nemá zájem to rozkrývat? Proč by to neměli zájem rozkrývat?

Miroslav JANSTA, předseda České unie sportuNo, to my to máme zájem, my jako Česká unie sportu jsme v tom udělali maximum, ale jsme trošku zklamaný, že tady se šetří kauzy pronájmu bytů, pronájmu různých, stíhají se kde co, ale takováhle kauza, kdy evidentně, když jsme to zpracovávali, tak jsme to zkonzultovali s řady právníků, soudců i státních zástupců, tam viděj jednoznačně porušení zákonů jak trestních, tak obchodních, ale je potřeba jenom k tomu dohledat patřičné dokumenty, který my všechny nemáme, je potřeba provést řadu úkonů, který, my na ně nemáme vliv a bohužel zatím, co takhle mám zprávy, tak se to moc neděje.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA zůstane pouze u Aleše Hušáka, nebo si myslíte, že se to obvinění může rozšířit i na další lidi?

Miroslav JANSTA, předseda České unie sportuTak, když to budou, tak to už záleží, jaký všechny dokumenty dohledaj. My jsme to dávali na Aleše Hušáka z toho důvodu, že to byl generální ředitel, ono to nebylo přímo na něj dáváno, to je v podstatě dáváno na neznámého pachatele, ale směřuje to především z titulu jeho funkcí na Aleše Hušáka, to znamená, on byl předseda představenstva a generální ředitel a v představenstvu měl na starosti ekonomiku.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle on říká, že on má svědomí čisté a že všechno dělal, že dělal jenom to, co schválili akcionáři, tak proto se ptám, jestli vy máte jiný názor, tak, jestli byste neměli ještě nějakým způsobem rozšiřovat to případné obvinění?

Miroslav JANSTA, předseda České unie sportuNo, tak ti akcionáři, tohle je smutná kapitola sama o sobě, tak to byli vybraní členové představenstva, kteří byli ochotni tam sedět, kteří měli tam zájem sedět, brali tučné odměny za to a v podstatě on s nima ještě zacházel tak, že on jim dal materiály nahlídnout těsně před představenstvem, pak jim je sebral a prostě zacházel s nima jak s nevolníky a oni na to přistoupili, takže tohle není bohužel trestný, nebo bohužel, prostě to není trestný, za to my je postihovat nemůžem, ale svědčí to o jejich kvalitě, jak zastupovali to sportovní prostředí. Oni nesou jednoznačně morální odpovědnost za to, jak to dopadlo.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaMiroslav Jansta, předseda České unie sportu ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Pojďme k tomu připravovanému zákonu o podpoře sportu. Ministr Chládek říkal, že do konce roku by chtěl mít paragrafované znění, pokud se dohodne s vámi a šéfem Českého olympijského výboru, panem Kejvalem. Už jste měli schůzku, kde se bude řešit ten zákon o podpoře sportu tak, aby vlastně do konce roku mohlo být to paragrafované znění?

Miroslav JANSTA, předseda České unie sportuTak já si myslím, že na mě a na Jirkovi Kejvalovi to moc nezáleží, protože my jsme vlastně se už dohodli někdy v červenci, protože tehdy byly předložený zásady zpracovaný skupinkou právníků, který byly předloženy k veřejný rozpravě, kterou pořádalo právě ministerstvo školství a sportu a olympijský výbor.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTo bylo v srpnu už někdy tuším .

Miroslav JANSTA, předseda České unie sportuTo bylo někdy, no, přelom července, srpna, já přesně teď si nemůžu vybavit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaMyslím, že počátkem srpna byla tady ta veřejná debata, pokud se nepletu.

Miroslav JANSTA, předseda České unie sportuJá taky ne, právě já jsem celý prázdniny strávil pryč, no.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle nechci teď, abychom se takhle tahali o nějaký termín, ale spíš jde o to, kdy byste mohli mít schůzku s ministrem Chládkem, aby ...

Miroslav JANSTA, předseda České unie sportuNe, já vám tu právě popisuju, co probíhá. My jsme se tam dohodli o nějakých nejasnostech, který tam byly napsaný, tam jsme v podstatě si to vyjasnili, podle toho postupujeme, olympijský výbor se o to intenzivně stará, máme v pondělí zase poradu nad tím, sbírá poznatky, ty poznatky předává legislativnímu odboru ministerstva školství, který je zpracovává, Jirka Kejval se tomu osobně velmi věnuje a myslím si, že ty práce na ministerstvu pokročily, že se tam zpracovává novela již existujícího zákona o sportu, o kterém jsem se zmínil, ale ne novela tohoto zákona, ale i průnik do zákonů, které upravují věci, které bychom chtěli zákonem upravit, protože my si uvědomujeme, že ten zákon, ta novela, to není lék, ale to je zase nástroj na upravení určitých vztahů, který my potřebujeme, aby ten sport mohl lépe fungovat a lépe se rozvíjet a najít lepší vztah státu a sportu a na tom se tedy intenzivně pracuje a myslím, že ta schůzka, o které mluvil pan ministr Chládek, ta se uskuteční zřejmě po volbách, abychom si vyjasnili případné ještě nejasnosti nebo ještě, co bysme tam chtěli my zapracovat nebo co pan ministr přijde s nějakými nápady, takže myslím si, že to v podstatě postupuje harmonicky.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaBude po volbách, tak, aby se to do konce roku nějakým způsobem stihlo.

Miroslav JANSTA, předseda České unie sportuA vývoj je podle mě harmonický, že tam my máme jasno, co chceme.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTam je, ještě jedna věc, četla jsem v médiích, že jste se dostal do sporu právě s blízkým spolupracovníkem Jiřího Kejvala, Jiřím Bisem, kterého výkonný výbor České unie sportu na váš návrh měl ho odvolat z čela komise pro strategii v horských areálech. Vy jste prý proti němu vystartoval na základě anonymního dopisu, četla jsem v médiích. Bylo to zpětně zbytečné?

Miroslav JANSTA, předseda České unie sportuTo vůbec není pravda samozřejmě, to já jsem proti němu vystartoval na základě nějakýho anonymního dopisu. Anonymní dopisy, já jsem jich dostal řadu, některý jsem zahodil, v jiných případech jsem postupoval tak, že jsem dotyčnýmu ten anonymní dopis poslal, ať se k to mu vyjádří, stejně to jsem udělal Jiřímu Bisovi, ale Jiří Bis si dlouhodobě neplnil svoje povinnosti jako předsedy komise horských středisek, kdy tam zanedbal, buď zanedbal svoji práci nebo byl nekompetentní, neodváděl práci jako má, jaká měla být, a proto byl odvolán. On jenom prostě to neunesl, nebyl schopen nám vysvětlit svůj postup, tak se začal zaštiťovat anonymem a začal to rozviřovat, takže my jsme to brali, já to bral prostě tak, že jeden člověk, který ukázal neschopnost, tak jsme ho odvolali.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNo, ale on zase říká, že s vámi do sportu přicházejí intriky, když ho budu citovat, jeho výrok v Lidových novinách. Škodí tyto spory, které vedete, českému sportu?

Miroslav JANSTA, předseda České unie sportuTak já žádnej spor nevedu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJak to, že nevedete žádný spor? Teď jsme se o něm bavili.

Miroslav JANSTA, předseda České unie sportuAle počkejte, tak to byl člověk, který nepracoval, kterej právě si dělal svoje věci, který si spíš rozvíjel svůj byznys, /nesrozumitelné/ to, co jsme potřebovali, to znamená starat se o náš majetek, no, a ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA nemůže to být váš subjektivní dojem? Předpokládám, že kdyby tady seděl Jiří Bis, tak budu říkat, že, jak plnil povinnosti ...

Miroslav JANSTA, předseda České unie sportuŠkoda, že jste neviděla ten materiál, který je zpracovanej, protože on se nám k ničemu nevyjádřil. On neměl ani odvahu, aby přišel na ten výkonný výbor a oponoval to, co jsme my zpracovali a předložili. Kdyby byl chlap, tak přišel na výkonný výbor a řekl ne, tak to není. On neřekl nic. On prostě jenom napsal, rozeslal všude nějaký tyhle ty, panflet, kterej reagoval právě na námi zpracovaný materiál, ke kterýmu se vůbec nevyjádřil a vede to v osobní rovině, místo, aby to vedl v pracovní rovině.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaChtěl byste být předseda Českého olympijského výboru, pane Jansto?

Miroslav JANSTA, předseda České unie sportuNikdy mě to ani nenapadlo.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNení to vůbec váš cíl?

Miroslav JANSTA, předseda České unie sportuNe. Já jsem ani nepočítal, že budu někdy předsedou Český unie sportu, nikdy to nebyl můj cíl.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže nehrozí, že byste v budoucnu kandidoval na šéfa Českého olympijského výboru?

Miroslav JANSTA, předseda České unie sportuNe, ne, ne.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPojďme zpátky k tomu připravovanému zákonu o podpoře sportu. Jedna věc, která se hodně zmiňovala, byla ta, že olympijští vítězové by mohli na základě toho zákona o podpoře sportu dostávat 20 tisíc měsíčně rentu od státu. Je to podle vás na místě a nebylo by dobré to třeba rozšířit ještě i na další úspěšné sportovce? Třeba vítěze světových pohárů?

Miroslav JANSTA, předseda České unie sportuTak já mám trošku takovej na to názor, že by to mělo být spíš prostřednictvím sportovní nadace a samozřejmě musí to postihovat především ty potřebný, protože někteří mají sport, kdy vyhrajou olympiádu, v tenise třeba, tenista vyhraje olympiádu, ale zároveň je perfektní profík a vydělává si tím, tak asi nepotřebuje rentu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak to je zrovna sport, který opravdu nepotřebuje rentu, pokud je ten tenista úspěšný opravdu, ale potom máte sporty, kde to není úplně ono.

Miroslav JANSTA, předseda České unie sportuSporty, který jsou jako, který nejsou tak marketingově zajímavý, vyhraje zlatou medaili, nenajde si zaměstnání, nepodaří se mu dobře uplatnit a tam samozřejmě by měl přistoupit nějaký sociální program pro takovýho člověka, protože rozhodně ten člověk pro tu zemi něco udělal, přinesl i mezinárodní uznání a ta země by se k tomu měla nějakým způsobem postavit, takže rozhodně je dobře, že se to řeší. Tam třeba, vedeme diskusi, jakým způsobem řešit, protože ono právě se mluví o rozporech ve sportu. My vždycky budeme mít rozpory, ale na řešení věcných otázek, a právě to, když jste zmiňovala toho pana Bise, ten žádný věcný otázky neřešil, ten do toho dal jenom osobní ambice a takový lidi prostě do sportu nepatří.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak to říkáte vy, kdyby tady byl Jiří Bis, tak bude možná říkat to stejné o vás, protože jak už jsem říkala, on zase říká, že vy jste tam přivedl intriky, ale čas každopádně Dvaceti minut Radiožurnálu vypršel. Miroslav Jansta, předseda České unie sportu byl naším hostem. Děkuji za váš čas. Na shledanou.

Miroslav JANSTA, předseda České unie sportuNa shledanou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVás na Radiožurnálu za chvilku čekají další zprávy, Helena Šulcová přeje dobrý poslech.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: heš
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.