Přepis předvolebního speciálu Radiožurnálu z Dolní Rožínky

Předvolební Speciál Radiožurnálu vysíláme z obce Dolní Rožínka. Žije tu 627 obyvatel, je tady dům s pečovatelskou službou, obchodní centrum, poštovní úřad, zdravotní středisko, lékárna, základní a mateřská škola, kulturní dům, letní kino, dětské hřiště, fotbalové hřiště, tenisový kurt, přírodní koupaliště, ubytovna a benzinová čerpací stanice.

Jan POKORNÝ, moderátor Mají tu i bezdrátový internet a v důsledku racionálního přístupu k výstavbě v historii Dolní Rožínce dostatek zeleně a zelených ploch. No, a v této obci právě začíná další předvolební debata Radiožurnálu. Dobrý podvečer. Hlásíme se vám tedy ze zasedací místnosti obecního úřadu v Dolní Rožínce. Hosty kandidujícími do komunálních voleb, které budou o tomto víkendu, jsou Tomáš Starýchfojtů, který kandiduje za Sdružení nezávislých kandidátů I. Dobrý den.

Tomáš STARÝCHFOJTŮ, Sdružení nezávislých kandidátů IDobrý den.

Čtěte také

Jan POKORNÝ, moderátorPak je tu s námi Vlastimil Skalník, který kandiduje za Sdružení nezávislých kandidátů za Sbor dobrovolných hasičů Dolní Rožínka. Dobrý den.

Vlastimil SKALNÍK, Sdružení nezávislých kandidátů za Sbor dobrovolných hasičů Dolní RožínkaDobrý den.

Jan POKORNÝ, moderátorVedle něj sedí Zdeněk Horák z ČSSD, současný starosta. Dobrý den, pane starosto.

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Dobrý den.

Jan POKORNÝ, moderátorA současný starosta sedí po pravici šéfa místní organizace Komunistické strany Čech a Moravy Karla Starýchfojtů. Dobrý den.

Karel STARÝCHFOJTŮ, KSČMDobrý den.

Jan POKORNÝ, moderátorZejména u Karla Starýchfojtů oceňuju, že přišel, přesto, že má zlomenou nohu. Dobrý den.

Karel STARÝCHFOJTŮ, KSČMDobrý den.

Jan POKORNÝ, moderátorTo jenom, aby bylo jasno, na jedné straně tohoto stolu sedí Tomáš Starýchfojtů a na druhé straně Karel Starýchfojtů. Karel je zřejmě otec Tomáše, je to tak?

Tomáš STARÝCHFOJTŮ, Sdružení nezávislých kandidátů IAno.

Jan POKORNÝ, moderátorKaždý kandidujete, pánové, za jinou politickou stranu. Proč? Proč Tomáš nekandiduje za tutéž stranu, co jeho tatínek?

Tomáš STARÝCHFOJTŮ, Sdružení nezávislých kandidátů IProtože nějakým způsobem jsme na vsi, na malé vesničce, jak říkal váš kolega 629 obyvatel.

Jan POKORNÝ, moderátorTo jsem byl já ten, co to říkal.

Tomáš STARÝCHFOJTŮ, Sdružení nezávislých kandidátů ITak se omlouvám. A samozřejmě tady si na politiku až na tak velkou nehrajeme. A jestli jedni mají takový názor nebo druhý mají onen názor, vždycky se musí všechno udělat společně na té malé vesnici.

Jan POKORNÝ, moderátorA doma, jak to vypadá u Starýchfojtů doma? Tam si vyměňujete zdravě názory?

Tomáš STARÝCHFOJTŮ, Sdružení nezávislých kandidátů INe, ne. Klasika jako v každé domácnosti.

Jan POKORNÝ, moderátorTak vy jste mistr světa v muškaření, musím dodat, to znamená, že jste spíš povahou tichý člověk?

Tomáš STARÝCHFOJTŮ, Sdružení nezávislých kandidátů INo, ale taky to kolikrát vybouchne.

Jan POKORNÝ, moderátorZeptám se tedy pana Karla Starýchfojtů, proč vy jste v té straně, v které jste a nekandidujete za ten subjekt, za který kandidutuje váš syn?

Karel STARÝCHFOJTŮ, KSČMNo, tak já v komunistické straně jsem od 72. roku a nevidím důvod ani po takzvaném převratu, ani dneska, ani předtím, abych měnil své názory a převlíkal kabát, takže proto kandiduji za KSČM.

Jan POKORNÝ, moderátorA má pravdu váš syn Tomáš, že politiku si doma netaháte a že třeba, když se sejdete při nedělním obědě, tak si to tam nerozdáváte jako politici v televizi třeba?

Karel STARÝCHFOJTŮ, KSČMMá pravdu, netaháme.

Jan POKORNÝ, moderátorDalším kandidujícím, jak už bylo řečeno, je Vlastimil Skalník, SNK za Sbor dobrovolných hasičů Dolní Rožínka. Proč kandidujete v těchto volbách?

Vlastimil SKALNÍK, Sdružení nezávislých kandidátů za Sbor dobrovolných hasičů Dolní RožínkaTak my už jsme kandidovali v minulých komunálních volbách. A proč? Aby byla nějaká pestrost a trochu výběr i na tý obci, že jo, i v těch lidech, co by nechtěli kandidovat jakoby za jinou stranu, tak proto asi.

Jan POKORNÝ, moderátorPane starosto Horáku, je to těžké v 627hlavé obci sestavit vůbec kandidátky?

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/No, abych řekl pravdu, jednoduchý to není, protože my máme zastupitelstvo 15členné a jak jste si ...

Jan POKORNÝ, moderátorU vás víme, že kandidujete za ČSSD.

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Ano. Jak jste si určitě všiml, žádná kandidátka těch 15 členů vlastně kandidátů ve svých volebních stranách neobsadila. Nejvíc máme my ČSSD 11, potom jsou komunisti 9 a pak jsou 7, myslím, hasiči, že jo, a až 5 nebo 6 nezávislí I.

Jan POKORNÝ, moderátorTakže kandidujete, kdo se přihlásí?

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Ano, kolikrát se ani nepřihlásí, my ho musíme přesvědčit, aby do těch voleb šel.

Jan POKORNÝ, moderátorJak ho přesvědčujete, aby šel do komunálních voleb?

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/No, svým osobním kouzlem. Teď jsem to trošku ...

Jan POKORNÝ, moderátorJá vám rozumím, já tomu věřím.

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/... zlehčil, ale no přijdete za ním nebo si s ním smluvíte schůzku nějakou a ...

Jan POKORNÝ, moderátorTo ano, to je ta technická stránka věci, ale něco mu říkáte.

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/A vysvětlíte mu, že je dobrý kandidát nebo dobrý občan, aby taky něco prosadil v té obci, jo, že má dobré názory a že takový lidi jsou ve vedení potřeba.

Jan POKORNÝ, moderátorPánové, my jsme včera vysílali předvolební debatu z Teplic, uznávám, je to o něco větší město, než je Dolní Rožínka. V tom sále bylo 100 lidí. My, když se podíváme do sálu a já vám za chvíli řeknu, kde můžete sledovat náš videopřenos, i když logičtější bylo, kdybych to řekl teď, tak buď na kanále Českého rozhlasu na YouTube anebo na zpravyrozhlas.cz anebo na webu Radiožurnálu, tak, když se podíváme tady do sálu, jednacího sálu místní radnice, tak, když nepočítám naše kolegy ze štábu a kolegyni redaktorku z Českého rozhlasu z Jihlavy, tak je to vlastně 4 na 4. Tam vzadu v zadní řadě se nikoliv krčí, tam sedí jedna dáma a 3 pánové, kteří věřím, že přišli debatovat s vámi jako s možnými budoucími členy zastupitelstva nebo možná starosty, je to tak, mám pravdu? Pardon, neslyším.

osobaMy na Rožínku nepatříte.

Jan POKORNÝ, moderátorVy sem nepatříte? Vy jste tady ještě notabene náhodou?

osobaJo. /Nesrozumitelné/ tak jsme se šli podívat.

Jan POKORNÝ, moderátorJá se zeptám pana starosty, on sem tedy nepřišel nikdo z vašich občanů?

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Z našich občanů přišli 2 pánové, kteří sedí vedle dámy napravo z naší strany, to jsou občané Dolní Rožínky.

Jan POKORNÝ, moderátorAle ne všichni.

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/No, všichni určitě ne, ti by se sem ani nevešli, že?

Jan POKORNÝ, moderátorA ten pár v tom bílém je tedy horník?

osobaAno, bývalý.

Jan POKORNÝ, moderátorKterý fárá už 11 let?

osobaNo, 11.

Jan POKORNÝ, moderátorJedenáctým rokem, dobře.

osobaNe, to už nic, to už jsem pryč.

Jan POKORNÝ, moderátorVy už nic, vy už jste tam ... Zeptám se vás všech 4 a začnu tedy u mladého Tomáše Starýchfojtů, je to nezájem o věci veřejné v Dolní Rožínce, anebo si to všichni najdou na internetu a sedí teď všichni vaši občané u rádia anebo je ta domácí politika nebo ta komunální politika nezajímá?

Tomáš STARÝCHFOJTŮ, Sdružení nezávislých kandidátů IJá si myslím, že je ta komunální politika téměř nezajímá. Tady na té vesnici nebo na všech těch vesnicích, si myslím, se to odehrává tak, že je potřeba mít zameteno, posekáno, opravený stavby, které si opravy žádají, popřípadě, pokud je možnost, tak zde postavit prostě další baráčky pro mladé lidi a samozřejmě přitáhnout nějakým způsobem nové občany do vesnice. S těma rozpočtama, jaké vesnice mají, si myslím, že to není zcela jednoduché, a proto je zájem o tu politiku na těch vesnicích takový, jaký je.

Jan POKORNÝ, moderátorCítím se jako u nás doma na vesnici, tam by taky nepřišel zřejmě nikdo, ale vy jste řekl jedno velké téma, přitáhnout sem nové lidi do Dolní Rožínky. To není úplně snadný úkol, na to je nějaký recept, který má třeba Sdružení nezávislých kandidátů I?

Tomáš STARÝCHFOJTŮ, Sdružení nezávislých kandidátů ISamozřejmě, že to není jednoduché a ani my ten recept nemáme, protože samozřejmě zde máme zátěž uranových dolů a ty na výstavbu vlastně nových domků nebo paneláků mají přísné podmínky kvůli poddolování, takže zde vlastně výstavba nějakým způsobem připadá na bod mrazu.

Jan POKORNÝ, moderátorTomáš Starýchfojtů už řekl několik politických témat. S jakými politickými tématy kandiduje Vlastimil Skalník ze Sdružení nezávislých kandidátů za Sbor dobrovolných hasičů Dolní Rožínka?

Vlastimil SKALNÍK, Sdružení nezávislých kandidátů za Sbor dobrovolných hasičů Dolní RožínkaTak my jako sdružení kandidujeme víceméně jenom s tím, aby někdo z nás ne, že dostal, nebo pokusil se dostat do ...

Jan POKORNÝ, moderátorŘekněte to tak, jak to je.

Vlastimil SKALNÍK, Sdružení nezávislých kandidátů za Sbor dobrovolných hasičů Dolní Rožínka... zastupitelstva prostě, aby člověk viděl, co se děje na tý obci, jaký je dění, jak se hospodaří s penězma, i když těch peněz není ...

Jan POKORNÝ, moderátorTakže takový kandidát pozorovatel?

Vlastimil SKALNÍK, Sdružení nezávislých kandidátů za Sbor dobrovolných hasičů Dolní RožínkaTak se dá říct.

Jan POKORNÝ, moderátorBez nějakého silnějšího politického tématu? Nebo co byste chtěl ve vaší obci změnit?

Vlastimil SKALNÍK, Sdružení nezávislých kandidátů za Sbor dobrovolných hasičů Dolní RožínkaTak, jak tady říkal pan Starýchfojtů, že jde o to s tím balíkem těch peněz, aby, že jo, není velká možnost udělat nějaký veliký projekt, protože těch peněz není tolik.

Jan POKORNÝ, moderátorAle z toho výčtu, který jsem říkal na začátku, se zdá, že ta vaše obec nechřadne, máte tady poměrně dost věcí.

Vlastimil SKALNÍK, Sdružení nezávislých kandidátů za Sbor dobrovolných hasičů Dolní RožínkaAle to ano, to jako nechřadne, ale na druhou stranu se dá ještě zvelebovat něco.

Jan POKORNÝ, moderátorTakhle, my se potom dostaneme k tomu silnému tématu, a to je těžba uranu tady na Dole Rožná, a tam nastane otázka, jestli chřadnout ta obec nezačne, ale k tomu se dostaneme. S jakým aktuálním politickým tématem vstupuje do těchto komunálních voleb současný starosta z ČSSD Zdeněk Horák?

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/No, tak ono to ani není takový politický téma. Silný politický téma, to je spíš takový občanský a obecní téma, je to vlastně získat pozemky pro stavbu rodinných domků, i když ...

Jan POKORNÝ, moderátorPardon, to znamená něco podobného jako říkal Tomáš Starýchfojtů přitáhnout sem nové lidi a postavit jim baráky?

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Já mluvím teď o parcelách, o parcelách stavebních, protože naše obec, naše obec, jak už jsme před pořadem spolu diskutovali vlastně, je to obec, která nemá až tak velký katastr. Navíc tento katastr před válkou vlastnil velkostatkář Mitrovský, hrabě Mitrovský to byl a ten se dal za války k Němcům, tím pádem na něj padly Benešovy dekrety, veškerý majetek mu byl zkonfiskován. Po válce padl státním statkům, po sametové revoluci to dostal Pozemkový fond. Pozemkový fond ...

Jan POKORNÝ, moderátorA situace dnes tedy, pardon, že vám skáču do řeči, jsou tu parcely nebo nejsou?

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Parcely vlastně nejsou, máme jedinou stavební parcelu, protože parcely, pozemky v katastru obce byly především v restitucích rozdány zemědělcům, kteří splňovali podmínky předání, jo, což, já nevím, víc jak 10 hektarů zaručit 10 let zemědělskou výrobu a tak dál, a na zájmy obce, zájmy obce nebylo až tolik místa.

Jan POKORNÝ, moderátorJak se dá tedy legálně sehnat parcela?

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Legálně se dá parcela sehnat tak, že odkoupíte pozemek od soukromýho vlastníka, ale pozor, ti, co dostali v restitucích, zase musí některé roky, určitý počet roků na nich hospodařit a pokud se chtějí zbavit nebo ukončit, tak nazpátek musí nabídnout Pozemkovýmu fondu k odkoupení. Většina majitelů této půdy, těchto parcel je občany, kteří nejsou občani Dolní Rožínky. Jsou to cizí, vedlejší, z vedlejších obcí nebo úplně je to nějaký zemědělský sdružení až támhle někde od Velkého Meziříčí, který zde ...

Jan POKORNÝ, moderátorTo jste řekl hezky až támhle někde od Velkého Meziříčí. To je kolik? 25 kilometrů.

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/25 kilometrů, ano, ale ...

Jan POKORNÝ, moderátorPardon, když dovolíte, ať má ta debata nějaké proporce, já teď dám slovo Karlovi Starýchfojtů, který kandiduje za KSČM. Proč kandidujete do těchto komunálních voleb?

Karel STARÝCHFOJTŮ, KSČMNo, tak to je otázka dobrá, proč kandiduji. Každá strana nebo každé sdružení chce mít zastoupení v obecním zastupitelstvu, to samé samozřejmě se týká i naší strany, která se snaží, aby měla co největší zastoupení v zastoupitelstvu, proto kandiduji. Kandiduji již několikrát několikeré volební období, někdy jsem se dostal, někdy jsem se nedostal, podle toho, na jaký místo v kandidátce jsem se v podstatě napsal, protože kandidátku ...

Jan POKORNÝ, moderátorJako předseda sestavujete vy.

Karel STARÝCHFOJTŮ, KSČMProtože kandidátku sestavuji většinou já, takže podle toho.

Jan POKORNÝ, moderátorKdyž se vám chtělo, tak jste se napsal dozadu a když jste si řekl ...

Karel STARÝCHFOJTŮ, KSČMPodle potřeb spíš.

Jan POKORNÝ, moderátorTomáš, váš syn, se usmívá, teď si dáchnu tenhle rok nebo tohle volební období, tak se napíšu dozadu a teďka máknu politicky, tak se napíšu jako jednička.

Karel STARÝCHFOJTŮ, KSČMTak zrovna doslova ne, ale ...

Jan POKORNÝ, moderátorA letos jste na kolikátém místě jste se ráčil napsat?

Karel STARÝCHFOJTŮ, KSČMNa třetím.

Jan POKORNÝ, moderátorNa třetím, takže to vypadá nadějně, jestli tak dobře začínám rozumět těm poměrům tady v Dolní Rožínce.

Karel STARÝCHFOJTŮ, KSČMSnad jo.

Jan POKORNÝ, moderátorPosloucháte předvolební debatu Radiožurnálu. Hlásíme se vám z místního úřadu v Dolní Rožínce. Je tady velké téma, horníci z Dolní Rožínky tady na Žďársku už řadu let doufají, že nepřijdou o svou práci. Jediný aktivní uranový důl ve střední Evropě ale pomalu dosluhuje. Pro řadu místních rodin to znamená velkou nejistotu. Podnik je v hospodářsky slabém regionu, mnohdy jediným místem, kde lze s jistotou zatím sehnat zaměstnání, jak potvrzuje reportáž reportérky Hany Mikulincové.

osobaHorník těžko shání potom uplatnění někde jinde. Nechtějí horníky, protože mají strach z marození a takový. Dnešní firmy jsou prostě na tom jinak.

osobaTo je právě ten problém, protože člověk přijde vlastně odsud zhuntovanej a kde pak potom, co dál dělat? Práce tady v regionu není.

osobaBy sháněl těžko jinde, no, jako nastálo a na neurčito, to teď jako nikde není, no.

Hana MIKULINCOVÁTo jsou hlasy 3 z asi 950 zaměstnanců pracujících pro uranový důl Rožná. Po 57 letech těžby jsou tam zásoby už asi jen na 3 roky.

osobaMy budeme prosím vás teďka fárat.

Hana MIKULINCOVÁDnes horníci pracují v hloubce asi 1200 metrů, dlouhá cesta dolů začíná sestupem výtahu o rychlosti 8 metrů za vteřinu. Kromě těžby uranu pracují horníci na přípravných pracích ke stavbě obřího zásobníku plynu, uvádí ředitel Diama Tomáš Rychtařík.

Tomáš RYCHTAŘÍK, ředitel, DiamoV současné době běží průzkum plynového zásobníku, průzkum vhodnosti realizace plynového zásobníku v této lokalitě. Zatím výsledky ukazují, že lokalita je vhodná.

osobaKdyž se to navrtá, naláduje, odpálí a třeba vybere bagrem, vybagruje.

Hana MIKULINCOVÁVrtací soupravu obsluhují 2 horníci. Za směnu se posunou asi o 1,80 metrů. Stále doufají i ve znovuobnovení těžby uranu v Brzkově na Jihlavsku. Tam by našli práci i místní lidé, upřesňuje ředitel odštěpného závodu Diamo GEAM Dolní Rožínka Pavel Koscielniak.

Pavel KOSCIELNIAK, ředitel odštěpného závodu Diamo GEAM Dolní RožínkaDrtivá většina zaměstnanců je z nejbližšího okolí, takže předpokládáme, že v případě přechodu do ložiska Brzkov by došlo k obdobné situaci jak na Dolní Rožínce, že by se začli zaměstnávat místní lidé z okolí a byli by zacvičováni stejným způsobem, jak u nás, protože dnešní školství víceméně žádné horníky neprodukuje, takže vlastně my přijímáme zaměstnance z okolí, kteří musí projít nějakým zácvikem a postupně se dostat tak, aby mohli těžit.

Hana MIKULINCOVÁTo bude nejdřív za 7 let. Rozhodnutí je na příští vládě. Z Dolní Rožínky Hana Mikulincová, Radiožurnál.

Jan POKORNÝ, moderátorA my jsme stále v předvolební debatě v jednacím sále místní radnice v Dolní Rožínce, připomínám, že hosty jsou kandidáti do místního zastupitelstva Tomáš Starýchfojtů za Sdružení nezávislých kandidátů I, Vlastimil Skalník za Sdružení nezávislých kandidátů za Sbor dobrovolných hasičů Dolní Rožínka, dále je tady Zdeněk Horák z ČSSD, nynější starosta a předseda místní organizace KSČM Karel Starýchfojtů. Pánové, my jsme slyšeli reportáž naší kolegyně Hany Mikulincové. Důl Rožná má fungovat možná ještě 3 roky. Jak přemýšlíte o tom, co by mohlo být s těžkou uranu tady v Dole Rožná u Dolní Rožínky dál? Začnu u Tomáše Starýchfojtů z SNK?

Tomáš STARÝCHFOJTŮ, Sdružení nezávislých kandidátů INo, tak já podle sebe a podle své praxe, kterou jsem tady na dole zažil, mám odfáraných 12,5 roků přímo na dobývce, myslím si, že důl dosluhuje a už dosluhoval za nás, protože nás přesunuli vlastně z jámy Jasan R3 na jámu Karla Havlíčka Borovského R2, abysme dotěžili vlastně zásoby. Jsem tam odsud pryč 10 let a když jsem nastupoval, tak už se to zavíralo, takže stále tam ještě nějaké to ložisko bylo, ale už, co jsou hlasy jak z ředitelství GEAMU, tak od horníků, je to velice slabé a blíží se opravdu konec.

Jan POKORNÝ, moderátorMimochodem čím se teď živí bývalý horník?

Tomáš STARÝCHFOJTŮ, Sdružení nezávislých kandidátů IBývalý horník se teď živí na obecním úřadě jako údržbář.

Jan POKORNÝ, moderátorJako údržbář na místním úřadě, takže tady znáte vlastně každý kout, tady, kde jsme. Ale všechno vám tady funguje. Vy jste popsal ten stav věcí, ale co bude dál, nebo co byste chtěl, aby bylo dál? Nebo co je možné, aby bylo dál?

Tomáš STARÝCHFOJTŮ, Sdružení nezávislých kandidátů IŘekli jste to v té úvodní reportáži, je tady to velice jakoby chudší lokalita na práci. Co se týče silnic, cest, které by měly nějakým způsobem křižovat z jednoho velkého města do druhého přes Dolní Rožínku, Bystřici, tak zde nejsou v dobrém stavu. Ta logistika není obsáhlá dokonale tady. A jediný městečko, které má postavené fabričky, je Bystřice nad Pernštejnem, ale to pokrývá vlastně svými obyvateli.

Jan POKORNÝ, moderátorNe, já se možná ptám špatně, když se ten důl zavře tady Rožná, kde pracuje několik stovek lidí, co to bude znamenat pro Dolní Rožínku? Že vzroste nezaměstnanost na 1517 %?

Tomáš STARÝCHFOJTŮ, Sdružení nezávislých kandidátů IZ Dolní Rožínky je zaměstnáno v dole zhruba 40 lidí.

Jan POKORNÝ, moderátorZe 627, nedokážu to tak rychle vypočítat.

Tomáš STARÝCHFOJTŮ, Sdružení nezávislých kandidátů ITakže ...

Jan POKORNÝ, moderátorJak vidí osud, dobře, děkuji, jak vidí osud Dolu Rožná pan Starýchfojtů otec?

Karel STARÝCHFOJTŮ, KSČMNo, já řeknu k tomuto asi tolik, že já jsem samozřejmě taky pracoval na šachtě, na uranových dolech jsem odpracoval 33 let, z toho 18 v podzemí, no, a nic netrvá věčně, jednou musí dojít ke konci tak, jak došlo v Jáchymově, tak, jak došlo v Příbrami, tak, jak došlo na ostatních místech, kde se těžil uran. No, a i tady musí dojít zákonitě k tomu závěru té těžby. No, jako záchrana, tak aspoň na několik let by byla ražba těch zásobníku plynu, ale zatím to všechno stojí a padá na, jednak na průzkumu a jednak na penězích, kdo to bude financovat.

Jan POKORNÝ, moderátorV souvislosti s Dolní Rožínkou se v daleké budoucnosti nebo v té vzdálenější budoucnosti mluví také o možnosti hlubinného úložiště uranu. Vy sám osobně byste byl pro?

Karel STARÝCHFOJTŮ, KSČMJá jo, protože ..., asi takhle, většina obyvatel, která tady bydlí, je na tenhle stav už 50 let zvyklá, takže tady ty lidi se tomu až tolik nebrání, protože ví, do čeho jdou.

Jan POKORNÝ, moderátorProtože jsou zvyklí. Takže hlubinné úložiště jaderného paliva by jim nevadilo?

Karel STARÝCHFOJTŮ, KSČMA žijou tady celej svůj život většinou v tomhle prostředí, takže ... A navíc to hlubinné úložiště není přímo na Dolní Rožínce, to je asi 5 nebo 6 kilometrů tady odsud směrem na Nedvědici za obcí Věžná.

Jan POKORNÝ, moderátorA tak zas tak daleko to není. Co říkáte situaci, nynější starosta, pan Horák? Vy se nějak už připravujete mentálně na to, že se tady těžba uranu jednou uzavře a leckdo přijde o práci?

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/No, samozřejmě o konci těžby uranu na Dolní Rožínce se mluví vlastně od začátku devadesátých let, někdy od 93. roku. Vždycky nějakým rozhodnutím vlády se to o 2 roky posouvalo, posouvalo, nakonec, myslím, v roku 2007 nebo kolik stoupla cena uranu asi čtyřnásobně, takže se to začalo opravdu vyplácet a usnesení tehdejší vlády bylo, že pokud bude ekonomicky výhodné těžit, takže se těžit bude, což teda probíhá až doposud nějak. Ale ...

Jan POKORNÝ, moderátorMůžu v téhle souvislosti položit jeden dotaz, který nám napsal jeden z našich posluchačů na Facebook? Jak často jezdí mezi horníky z Rožínky zástupci vlády a jestli máte pocit, že se o vás vláda postará? A je vláda Bohuslava Sobotky k horníkům na uranu vstřícnější než vláda Petra Nečase? Teď bych se možná neměl ptát tedy zástupce sociální demokracie, ale udělám to?

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/No, to nevím, proč byste se nemohl ptát teda.

Jan POKORNÝ, moderátorNo, protože jste ze stejné strany jako premiér, tak jsem si říkal, že asi k němu budete vlídný.

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Já ze strany nejsem stejný, já za ni jenom kandiduju.

Jan POKORNÝ, moderátorZa ní kandidujete, pardon.

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Ale chci říct, že v letošním roce právě předsedy vlády navštívil Dolní Rožínku s ministryní sociálních věcí, navštívil potom někdy v srpnu ministr průmyslu a obchodu, pan Mládek, inženýr.

Jan POKORNÝ, moderátorAno.

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Dokonce dvakrát navštívil, asi potom o 3 týdny později znovu navštívil tuto oblast, kdy se diskutovalo právě úložiště, trvalé úložiště radioaktivního odpadu s dotčenými obcemi, jo, Rožínka ...

Jan POKORNÝ, moderátorTedy i s vámi. A vy máte jaký názor na hlubinné úložiště jaderného paliva?

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/No, názor mám asi takový, že doposud se mluví jenom o geologickém průzkumu, jo, o geologickém průzkumu, který vlastně už byl jednou schválen, potom zase ho odvolali, vláda, ministr životního prostředí, teď je znovu daný požadavek na to, aby mohl proběhnout tento geologický průzkum a geologický průzkum nezaručuje, že se bude budovat trvalé úložiště. Nabízí dotčeným obcím finanční kompenzaci, která pro tyto obce, 7 dotčených obcí, 2 jsou nebo 3 jsou z kraje, Jihomoravskýho kraje.

Jan POKORNÝ, moderátorAno, 7 dotčených obcí, ale 6 z nich to nechce.

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Tak to máte špatnou informaci, to je obráceně, 6 to chce a 1 to nechce.

Jan POKORNÝ, moderátor6 obcí chce úložiště jaderného paliva?

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Nechce úložiště, ale chce geologický průzkum.

Jan POKORNÝ, moderátorChce geologický průzkum. Já říkám, že 6 obcí nechce úložiště jaderného paliva, jestli mám dobré informace.

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Nevím, tuto otázku, snad ještě tady ani nepadla, jestli chce, nebo nechce, tady se vždycky mluvilo o geologickém průzkumu. Jsou zde různé občanské iniciativy, který už staví, už budujou a staví, ale opravdu předbíhají, protože 7 lokalit, jo, vy jste mluvil o lokalitách?

Jan POKORNÝ, moderátorAno.

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Ne o obcích, já jsem myslel, my zde máme totiž 7 dotčených obcí, jo.

Jan POKORNÝ, moderátorU vás tady?

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/U nás tady, a těch 6 je pro a v sedmé bylo referendum, kde ...

Jan POKORNÝ, moderátorTo jsme si nerozuměli, já mluvil o lokalitách v České republice.

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Jasně, já se omlouvám jo.

Jan POKORNÝ, moderátorJá se omlouvám, mám mluvit přesněji. Vlastimil Skalník, SNK za Sbor dobrovolných hasičů. Myslíte si, že by místním lidem nevadilo, kdyby tady bylo hlubinné úložiště jaderného odpadu?

Vlastimil SKALNÍK, Sdružení nezávislých kandidátů za Sbor dobrovolných hasičů Dolní RožínkaTak, co je jako můj názor, jak už tady zaznělo, že ty lidi jsou na to 50 let zvyklí. Já tu zkušenost nemám, já jsem s uranovými doly nikdy nepřišel do styku, nikdy jsem tam nedělal, takže nemám víceméně na to, ale jako názor můj, asi by mi to nevadilo to úložiště, i když to zatíží za několik X generací, asi takhle.

Jan POKORNÝ, moderátorUž jsme to říkali na začátku, že účast občanů na téhle debatě tady v Dolní Rožínce z různých důvodů není úplně masivní. Teď vidím, že se váš počet rozrostl o jednoho, ne o dva, o jednoho, nebo jeden se vyměnil dokonce, což jsem asi nepostřehl, o dva, o dva. Pokud máte nějaký dotaz na kandidáty do komunálních voleb, tak můžete využít téhle té příležitosti v živém vysílání předvolební debaty Radiožurnálu z Dolní Rožínky. Vy? Takže ..., pardon, my vám dáme mikrofon, protože jsme v rádiu, tak, aby to bylo slyšet. Jenom posluchačům řeknu, že všichni návštěvníci si sedli, jak bývá při takových besedách zvykem, nikoliv do první, ale do poslední řady z těch čtyřech, co tady máme, ale povídejte.

osobaJá se domnívám, že životní prostředí poškodilo mnohem víc než hlubinné úložiště vyhořelého paliva případná stavba větrníků. Jak byste se chovali, kdyby hrozilo tohle to nebezpečí, že nám postaví na nějakém kopci za Dolní Rožínkou větrnou elektrárnu?

Jan POKORNÝ, moderátorA pardon, můžete se představit?

osobaMilan Baláž.

Jan POKORNÝ, moderátorVy jste místní?

osobaJá jsem místní.

Jan POKORNÝ, moderátorOtázka na větrníky, je to pro vás téma? Zeptám se Tomáše Starýchfojtů, SNK I?

Tomáš STARÝCHFOJTŮ, Sdružení nezávislých kandidátů ISamozřejmě, že je to pro nás téma. Co se týče větrných elektráren, tak samozřejmě jako každý z vás, nás větrné elektrárny viděl i slyšel a do naší Vysočiny si myslím, že by tato stavba neměla patřit.

Jan POKORNÝ, moderátorJaký má názor Vlastimil Skalník, SNK za Sbor dobrovolných hasičů?

Vlastimil SKALNÍK, Sdružení nezávislých kandidátů za Sbor dobrovolných hasičů Dolní RožínkaJá mám úplně stejný názor jako pan Starýchfojtů, určitě na vzhled krajiny určitě ne.

Jan POKORNÝ, moderátorI kvůli tomu hluku, který to dělá,

Vlastimil SKALNÍK, Sdružení nezávislých kandidátů za Sbor dobrovolných hasičů Dolní RožínkaAno, samozřejmě.

Jan POKORNÝ, moderátorŽe v Německu jich mají mraky, že jim to tak nevadí?

Vlastimil SKALNÍK, Sdružení nezávislých kandidátů za Sbor dobrovolných hasičů Dolní RožínkaAsi si na to zvykli rychleji než my tady.

Jan POKORNÝ, moderátorMají Němci horší uši?

Vlastimil SKALNÍK, Sdružení nezávislých kandidátů za Sbor dobrovolných hasičů Dolní RožínkaAnebo.

Jan POKORNÝ, moderátorPane starosto Horáku?

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Tady k těm větrným elektrárnám už minulý volební období byly, protože ty iniciativy zde byly, a i do našeho okolí chtěli stavět, ale tam bylo usnesení jak obce, tak dokonce kraje Vysočina, že se nebudou stavět větrné elektrárny, jestli jsem tenkrát to dobře pochopil, jo, před těmi 5 rokama někdy.

Jan POKORNÝ, moderátorTakže vy také říkáte větrné elektrárny ne?

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Já říkám ne.

Jan POKORNÝ, moderátorA pan Karel Starýchfojtů KSČM?

Karel STARÝCHFOJTŮ, KSČMAsi takhle, v téhle lokalitě jsou vesnice poměrně blízko od sebe, takže na poměrně malém území se nachází několik vesnic a podle mýho názoru není ani možnost kde to postavit, protože to by to stálo prakticky za humnama každé dědiny, takže já si myslím, že ne.

Jan POKORNÝ, moderátorTak, jestli to není kde postavit, pak je problém asi vyřešen, nebo ve vašich slovech je vyřešen. Zeptám se, spokojen s odpovědí?

osobaJistě.

Jan POKORNÝ, moderátorDěkuju. Poprosím další dotaz, zase z poslední řady.

osobaPánové, když už jsem tady, já bych se rád zeptal.

Jan POKORNÝ, moderátorPardon, můžete se představit pro mě? Pánové vás asi znají.

osobaOni mě znají pánové. Ale já jsem sem přišel z toho důvodu ...

Jan POKORNÝ, moderátorAle já vás neznám.

osobaSlyšíte mě.

Jan POKORNÝ, moderátorSlyším, ale neznám.

osobaŘíkal jsem Jambor, já jsem Jambor.

Jan POKORNÝ, moderátorÁ, tak jsem nahluchlý. Dobrý den, pane Jambore.

osobaJá jsem sem přišel z toho důvodu, že my se známe teda léta letoucí a jaksi si věříme i se můžeme spolu domlouvat, ale já jsem sem přišel z toho důvodu, abych zjistil, že tady pánové, kteří tady v současné době sedí, už tady kandidují několik volebních období a přišel jsem proto, aby mně řekli, co chtějí změnit, když už jste v začátku svého vystoupení říkal, že lidé ztrácí zájem o tu svou vlastní vesničku. Vždyť my jsme tady hrstka lidí, že jo, my bysme mohli scházet, řeknu na autobusovém nádraží, aby řekli svůj program, který by přitáhl ty obyvatele k tomu, co nám chtějí v minulém nebo nastávajícím období věnovat ve své práci? A rád bych se zeptal třeba, když už tady sedíme támhle pana Skalníka, ten je hodně mladý, který teda aspoň, když už jde do druhého volebního období, to předešlé období, které dělal, které se nejevilo až tak bych řekl okázale, ale co změní, aby to bylo lepší? To je jedna otázka.

Jan POKORNÝ, moderátorTakže vaše otázka je jednoduchá.

osobaJeště moment.

Jan POKORNÝ, moderátorTak položíme tu jednu otázku, co změní, aby to bylo lepší u vás v Dolní Rožínce? Možná ta nepříliš velká účast obyvatel Dolní Rožínky je způsobena tím, že vysíláme přímý přenos na Radiožurnálu, takže všichni a jak nám prozradila vaše žena, pane Jambore, nebo vy jste to prozradil, tak sedí teď u rádia a nábožně poslouchají v Dolní Rožínce. Možná jsme to měli zapnout do místního rozhlasu, pokud ho tady máte, pane starosto.

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Máme.

Jan POKORNÝ, moderátorTo nás nenapadlo.

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Nemáme místní rozhlas.

Jan POKORNÝ, moderátorNemáme místní rozhlas.

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Máme kabelovou televizi.

Jan POKORNÝ, moderátorMáte kabelovou televizi. A jsme, vysíláme tam?

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Ne, to nejde.

Jan POKORNÝ, moderátorTo nejde, to nejde. Nevadí, vysíláme na kanále Český rozhlas na YouTube, na www.radiozurnal.cz nebo na zpravy.rozhlas.cz. Otázka zněla a je stejná pro všechny, co chcete v obci zlepšit? Byl osloven nebo byl jmenován Vlastimil Skalník za SNK Sbor dobrovolných hasičů, tak odpovězte.

Vlastimil SKALNÍK, Sdružení nezávislých kandidátů za Sbor dobrovolných hasičů Dolní RožínkaTak my už jsme se o tom bavili hned začátku, že tady jde hlavně o ten, nějaký ten balík peněz, která ta obec s ní disponuje a jsou ty nutný opravy, co se musí udělat, pak nějaká ta údržba a to, co zbyde, že jo, a, asi takhle, to, co zbyde, tak se dá investovat do nějakých obcí na to, co zlepšit.

Jan POKORNÝ, moderátorPan Jambor mluvil o tom jako přitáhnout sem nové lidi. Pochopil jsem z odpovědi pana starosty Horáka, že je tady problém s pozemky. Vy máte nějaký kouzelný recept na to, jak to udělat?

Vlastimil SKALNÍK, Sdružení nezávislých kandidátů za Sbor dobrovolných hasičů Dolní RožínkaKdyby ho někdo z nás měl, tak už ho asi udělá, ale já ho rozhodně nemám.

Jan POKORNÝ, moderátorTakže vlastně není možné sem přitáhnout nové lidi? Můžeme o tom jenom mluvit, ale nemůžeme to udělat?

Vlastimil SKALNÍK, Sdružení nezávislých kandidátů za Sbor dobrovolných hasičů Dolní RožínkaTak, jak bylo řečený, že máme jednu stavební parcelu a zbytek těch parcel je na majetku soukromých zemědělců a soukromníků.

Jan POKORNÝ, moderátorUznávám, že na jednu stavební parcelu, aniž bych znal její velikost, příliš nových lidí sem nepřivedeme do Dolní Rožínky. Zeptám se Karla Starýchfojtů za KSČM, co zejména byste chtěl zlepšit na životě v Dolní Rožínce?

Karel STARÝCHFOJTŮ, KSČMVšechno se, jak už bylo tady řečený, odvíjí od financí, od nějakýho balíku, který obec má na to, aby mohla něco budovat. V prvé řadě je potřeba, je potřeba dát do kupy kulturní dům, který se nám evidentně rozpadá.

Jan POKORNÝ, moderátorDívám se na tazatela pana Jambora, jestli jeví známky uspokojení, dát do kupy kulturní dům.

Karel STARÝCHFOJTŮ, KSČMTo znamený výměny oken, výměny dveří, dále je to škola v zámku, kde fouká oknama, který jsou starý, ty jsou potřeba vyměnit. Na zámku střecha, která je, dalo by se říct v dezolátním stavu. A to jsou všechno prosím vás milionový částky, to nejsou ..., a na tak malou obec, která má rozpočet, teď nevím úplně přesně, abych nekecal, kolem 9 milionů korun, tak tady to ..., dále, jestli jste se byli podívat tady po Rožínce v průběhu dne, chodníky v dezolátním stavu kolem autobusového nádraží, tady kolem rybníka a tak dále, takže těch akcí by tady bylo dost, ale závisí to všechno od financí.

Jan POKORNÝ, moderátorProšel jsem si vaši obec, ale spíš v optice té dnešní debaty a hledal jsem nějakou předvolební agitaci, propagaci a vlastně kromě strany, za níž kandiduje pan starosta Horák, jsem tady moc plakátů, neřkuli billboardů neviděl. Vám to nestojí za to oblepit si obec ještě letáky nebo plakáty, které by propagovaly vaše politické hnutí nebo sdružení, pane Starýchfojtů?

Karel STARÝCHFOJTŮ, KSČMNaše strana vydala letáky s volebním programem a s kandidátkou.

Jan POKORNÝ, moderátorA to jste dávali lidem do schránek?

Karel STARÝCHFOJTŮ, KSČMTo jsme dávali přímo do schránky všem obyvatelům, takže obyvatelé znají náš program.

Jan POKORNÝ, moderátorPokud si to přečetli.

Karel STARÝCHFOJTŮ, KSČMVí, kdo bude kandidovat.

Jan POKORNÝ, moderátorVracím se k otázce pana Jambora, pane starosto Horáku, co byste chtěl zlepšit v obci v příštím volebním období, pokud byste uspěl ve volbách?

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Jak říkám, nejvíc nás trápí ty stavební pozemky, jo, který teda je těžký získat od těch soukromých vlastníků. Potom ta výstavba, on to zde nakousl Tomáš, je trošku blokovaná tím, že ke každé stavbě se vyjadřuje vedení GEAMu, jo, protože jsme na poddolovaným území. Ty se ke každému projektu vyjadřují a dávají k tomu doporučení.

Jan POKORNÝ, moderátorJenom vysvětlete, prosím, posluchačům, GEAM je?

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/GEAM je, závod GEAM je závodem Diamo, státního podniku.

Jan POKORNÝ, moderátorDiama, státního podniku.

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Vyjadřuje se s tím závěrem, že je potřeba udělat zpevněný základy, což znamená navýšení minimálně o 300 tisíc stavby. Když přišel nějaký zájemce, tak nám poděkoval a řekl my si za ty peníze koupíme pozemek ve vedlejší vesnici. Další ...

Jan POKORNÝ, moderátorJá vím, že to říkáte se smutkem v hlase, ale není jednodušší na tohle téma rezignovat, protože, jestli máte jednu parcelu a ještě to má takový doprovodný program, jak na tom stavět nebo nestavět.

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Pokud chceme, aby se obec rozvíjela, tak potřebujeme nové lidi, i když noví lidé přichází, protože my máme kolem 120 bytů na sídlišti, jo, kde vlastně nějaká výměna lidí je.

Jan POKORNÝ, moderátorJá vím, při vší úctě sídliště a parcela pro rodinný dům, to je něco jiného. A nezkoušeli jste GEAMo oslovit v tom smyslu, jestli by se finančně nepodílel, když už to tady poddoloval na možnosti sem přitáhnout nové lidi? Pan Karel Starýchfojtů se usmívá pod vousy, a to vousy má, respektive v podobě kníra. Zkoušeli?

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Mě se ptáte?

Jan POKORNÝ, moderátorAno, pořád se ptám na vás.

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Ano, zkoušeli jsme, ne na finanční, zkoušeli jsme, jestli by nešlo třeba změkčit toto nařízení.

Jan POKORNÝ, moderátorTa povolení.

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Jo, že kdyby mu podepsal ten stavebník, že nežádá až takový zabezpečení, jo, že by ..., ale byli jsme odkázáni na důlní zákon, který hovoří jasně, obejít ho nejde. Kdyby, oni si můžou podepsat nějaký prohlášení, ale potom se odvolá na zákon a tím to končí.

Jan POKORNÝ, moderátorTak měli jste tady toho pana premiéra, měli jste tady ministra Mládka. S ním jste mluvili na tohle téma?

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Na toto téma jsme nemluvili, tady jsem ...

Jan POKORNÝ, moderátorProtože, pokud jde o důlní zákon, tak si dovedu představit, že lidé s legislativní pravomocí by se mohli tohoto tématu chopit.

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Určitě by to nevyřešili na hodinové diskusi, že jo, kde se diskutovalo o bytí a nebytí řekněme tisíců zaměstnanců, no.

Jan POKORNÝ, moderátorRozumím. No, a Tomáš Starýchfojtů z SNK I, který už také o tom mluvil na začátku, ale co byste chtěl v tom příštím období v obci zlepšit, jak se ptal pan Jambor?

Tomáš STARÝCHFOJTŮ, Sdružení nezávislých kandidátů ITak máme, pane Jambore, rozjednáno samozřejmě spoustu akcí, které jsme uvedli vchod teprve v letošním roce, to znamená na konci volebního, nebo našeho volebního období. Jsou to dotace na okna zámku, která, tato akce se potáhne ještě nějaký ten, jak se říká, pátek, než se to teprve podaří udělat.

Jan POKORNÝ, moderátorJasně, takže okna na zámku, střecha na zámku, jak už říkal váš tatínek.

Tomáš STARÝCHFOJTŮ, Sdružení nezávislých kandidátů IPak zde budeme mít věcný břemeno v podobě nějakého doplatku na opravu naší silnice, místní komunikace. Pomaličku dáváme dohromady tady ten centrální plácek, teď jsme vyměnili zastávky, není to dávno, 14 dní, 3 týdny, nahoře jsme jim udělali nový podesty prostě a teď se chystáme v příštím roce tady upravit vlastně ty chodníky, protože jsme to postavili na starý chodník, aby teda občan nemokl a na tu zimu a na podzim byl trošku chráněnej před tím povětrnostním počasím, když přijde na ten autobus.

Jan POKORNÝ, moderátorNež dám prostor panu Jamborovi, aby se zeptal na tu druhou otázku, omluvte, jsem tady u vás v Dolní Rožínce, tuším, že podruhé v životě, ale ten strašidelný zámek tady máte proč? Tomáš Starýchfojtů, to lidé chtěli?

Tomáš STARÝCHFOJTŮ, Sdružení nezávislých kandidátů INe, ne, ne, je to stará sýpka taky po panu hraběti Mitrovským, která nám chátrala, protože to je obrovský objekt, obrovská stavba a demolice byla, tuším, spočítaná na 4,5 až 5 milionů, tak to obec prodala zdejšímu nebo sousedskému podnikateli, panu Ondru Šiklovi a ten z toho udělal turistickou atrakci, kterou si připojil k westernovému městečku.

Jan POKORNÝ, moderátorTo je tady, jak se to jmenuje ...

Tomáš STARÝCHFOJTŮ, Sdružení nezávislých kandidátů IŠiklův mlýn.

Jan POKORNÝ, moderátorŠiklův mlýn 4 kilometry za Dolní Rožínkou. Pane starosto, ...

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Mohl bych jenom doplnit?

Jan POKORNÝ, moderátorTen strašidelný zámek mi doplňte.

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Ten strašidelný zámek, jasně, ten nikdy obci nepatřil, ten patřil Fondu národního majetku a ten ho potom převedl nebo odtud si ho díky získaným restitucím podnikatel, pan Šikl získal, jo, z čehož jsme měli radost, protože ...

Jan POKORNÝ, moderátorVám se ten zámek líbí nebo nelíbí, pane starosto?

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Je to takový kýč, ale furt to není ruina, je to spravený barák, který ...

Jan POKORNÝ, moderátorLepší než polorozpadlá sýpka je strašidelný zámek?

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Ano, přesně tak.

Jan POKORNÝ, moderátorLidé se tam chodí rádi bát?

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Ano, v sezóně je to navštěvovaný hojně.

Jan POKORNÝ, moderátorA místní asi tam nechodí?

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/No, tak to je tak jednou tam jít za 18 let, no.

Jan POKORNÝ, moderátorDobře, děkuju. Pane Jambore, vaše druhá otázka eventuálně?

osobaNo, já jsem ještě chtěl k tomu úložiště, k tomu úložišti jaderného odpadu. Podle mých znalostí tady ta soudržnost nadloží je naprosto bezpředmětná, to tady ani nebude v oblasti Dolní Rožínka. To úložiště jaderného odpadu má být tam na Stříteži, že jo, tam se má dělat průzkum a zde ne, tady se měl dělat jedině ten zásobník plynu na spodních horizontech. Ale protože to nadložiště je protkáno grafitem, to by asi bylo nesoudržitelné, velmi špatné.

Jan POKORNÝ, moderátorA vaše otázka, tedy druhá otázka na kandidáty do voleb?

osobaA je tady ta dolnorožínecká porucha, že. Ale jak zde hovořil pan předseda vlády, tak ta cena jde stále níž a níž a v současné době se doly pohybují v červených číslech, tedy nerentabilní, takže ta údržnost, ta údržnost dobývání toho uranu je naprosto bezpředmětná, takže pak prakticky dvouletá nebo tříletá možnost dobývání v této době.

Jan POKORNÝ, moderátorDobře, já bych /nesrozumitelné/ to byl povzdech a teď ta otázka.

osobaProsím?

Jan POKORNÝ, moderátorTo byl povzdech a teď ta otázka.

osobaA teď ta otázka k tomu, že co se týkalo těch voleb do zastupitelstva, ještě jsem chtěl říct, že jak říkal pan starosta, že spousta lidí, jak je musí shánět, by třeba kandidovalo, ale kandidovali by na prvních místech, ne dělat křoví té straně nebo tomu sdružení, že jo.

Jan POKORNÝ, moderátorA oni jim to předsedové těch stran neumožňují tady?

osobaA když by ti lidé, místní občané tam chtěli nebo nechtěli, tak je zakroužkují, jak říkáme, že jo, a dostali by se tam ti praví. A možná, že by ti praví uměli v té obci udělat to, co je potřeba. Já nevím, já nejsem věstec, ale je to možná tak a v současné době třeba na těch prvních místech, co se týká stran a sdružení, jsou lidé, kteří už tam jsou několik volebních období, že jo. A když se podíváte zde na tu plnost toho sálu, tak to vyplývá, že asi příliš zájmu nás občanů asi není o to, ale proč?

Jan POKORNÝ, moderátorDobře. To je otázka, proč? Pane starosto? Odpovídá Zdeněk Horák kandidující za ČSSD.

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Ano, já bych panu Jamborovi odpověděl, pokud má zájem jít kandidovat, pane Jambor, v životě jste neměl zájem kandidovat na Dolní Rožínce, tak si založte stranu, strana nezávislých, desítky si může založit a napsat se na první místo. Proč čeká? Proč chce jít ke komunistům? Proč chce jít k ČSSD, proč chce jít k hasičům? Založím si svou stranu nezávislou, napíše se na první, na druhý, na třetí místo a jsem vítěz voleb, jak říkáte. To nesvádějte to na strany. Tyto jsou klasický strany, který kandidujou a drží kandidátku celou porevoluční dobu, jo.

Jan POKORNÝ, moderátorPane Jambor, je to tak jednoduché, založte si stranu.

osobaNení to tak jednoduché, pane starosto. Když já vám řeknu pravdu, tak vy se hrozně zlobíte. Když vám řeknu pravdu, ať je to v čemkoliv. Teď jsem vám řekl pravdu o tvorbě kandidátek a najednou začínáte vykřikovat, že to pravda není, že bych měl založit svou stranu. Nač já bych ji zaregistroval.

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Ne vy, kdokoliv. Vy mluvíte ...

osobaVe svém věku mně to není potřeba. Já čekám na to, že vy jako obec, obecní úřad se o nás postaráte, protože my jsme se starali o vás taky, když vy jste nosil ještě plíny, víte? Všechno.

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Pan Jambor, jestli na vás můžu reagovat?

Jan POKORNÝ, moderátorUrčitě.

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Já nevím, v jakým způsobu se o vás nestarám, pane Jambor, nebo obec se nestará. Vy tady nastolujete takovou atmosféru, že Rožínka nic nedělá pro občana, že se o vás nestará. Já vás nechci urážet, já jsem vám jenom říkal, proč proto něco neuděláte a nezaložíte si svou stranu, vítěznou stranu, kde postavíte si svý kandidáty? Vždyť to pochopte, já vám jenom oponuju.

osoba/Nesrozumitelné/, pane starosto.

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Prosím?

osobaNo, když už jsem tak daleko na SNK SDH vůbec registrovanou u ministerstva vnitra jako sdružení, je zaregistrováno?

Vlastimil SKALNÍK, Sdružení nezávislých kandidátů za Sbor dobrovolných hasičů Dolní RožínkaSDH je registrovanou.

osobaJsou zaregistrovaní? Já o tom třeba nevím vůbec.

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Sdružení nezávislých kandidátů nemusí být registrováno. Sdružení, to je právě výhoda komunálních voleb.

osobaAha, tak to ani nevím.

Jan POKORNÝ, moderátorPředpokládám, pardon, pardon, předpokládám, že pan Jambor tou otázkou oslovil zejména pana starostu, ale i vás ostatní, jaká by byla odpověď Tomáše Starýchfojtů z SNK I? Je to tak, že tady neumožňuje ta obecní vládní garnitura na kandidátkách účast občanů, kteří by rádi spravovali věci veřejné?

Tomáš STARÝCHFOJTŮ, Sdružení nezávislých kandidátů INemyslím si, že je to pravda. Sám dobře vidíte, kolik zde sedí zájemců o místní politiku, jak se říká v uvozovkách.

Jan POKORNÝ, moderátorMálo?

Tomáš STARÝCHFOJTŮ, Sdružení nezávislých kandidátů IMálo. Opravdu si myslím, že to je jenom v lidech a jenom o tom, jak se Petr s Frantou domluví, zdali půjdou kandidovat nebo nepůjdou kandidovat za tu či onu stranu a zdali pro tu ves budou přínosem nebo nebudou přínosem.

Jan POKORNÝ, moderátorTo odpovídal Tomáš Starýchfojtů z SNK I. Vlastimil Skalník, SNK za Sbor dobrovolných hasičů?

Vlastimil SKALNÍK, Sdružení nezávislých kandidátů za Sbor dobrovolných hasičů Dolní RožínkaTak nezbývá jenom, než souhlasit. Takhle to prostě je. Buď do toho půjdem s nějakým počtem lidí, anebo ...

Jan POKORNÝ, moderátorTakže to není tak, že mezi sebe nikoho nepustíte?

Vlastimil SKALNÍK, Sdružení nezávislých kandidátů za Sbor dobrovolných hasičů Dolní RožínkaUrčitě ne, určitě ne.

Jan POKORNÝ, moderátorNaopak byste přivítali, kdyby třeba pan Jambor, když už to budeme personifikovat, si založil politickou stranu a stal se vaším politickým konkurentem?

Vlastimil SKALNÍK, Sdružení nezávislých kandidátů za Sbor dobrovolných hasičů Dolní RožínkaNebudem se tomu bránit určitě.

Jan POKORNÝ, moderátorA co byste taky mohli dělat? Zeptám s Karla Starýchfojtů z KSČM.

Karel STARÝCHFOJTŮ, KSČMNo, podívejte se, já to vezmu takhle, oslovil jsem X lidí, aby šli na kandidátku. Oslovil jsem i X mladých lidí a ten zájem není. Když už vám někdo kývne na to, že půjde na kandidátku, tak vám řekne, ale někde dozadu, abych nebyl zvolenej.

Jan POKORNÝ, moderátorMy bysme určitě nechtěli obci Dolní Rožínka škodit, aby si posluchač Radiožurnálu nemyslel, že je to takhle jenom v Dolní Rožínce. Takový příběh je na řadě obcí, které nemají ani tisíc obyvatel, kde opravdu je problém sestavit kandidátku. Pane starosto, vy jste chtěl k tématu ještě něco říct?

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Chtěl jsem k tomu říct, že pan Jambor sice namítá proti žebříčku sestavení kandidátky, ale, pane Jambor, vy přece nemusíte volit stranu, vždyť zakřížkujte lidi z té strany, kteří se vám líbí, zbytek se vám nelíbí, zakřížkuju si z jiné strany. Tohle přece umožňuje volby do, komunální volby a navíc ještě umožňují kandidáta samostatnýho nezávislýho kandidáta, který kandiduje jenom za sebe, za nikoho jinýho a vy přece nemusíte volit stranu, která se vám nelíbí. Z té strany se vám líbí 4 lidi, tak je zakřížkuju, vezme si vezmu u hasičů dalších 5 a u Tomáše si vezmu 2 a je jich 15 hned. Já v tom nevidím problém.

Jan POKORNÝ, moderátorTak já uzavřu tohle okénko počtu kandidujících a ochoty kandidovat otázkou na pana Jambora, proč nekandidujete?

osobaJá ...

Jan POKORNÝ, moderátorDo mikrofonu, prosím, pane Jambore.

osobaJá už jsem ve věku, kdy prostě už mě to nestojí za to, tak to řeknu.

Jan POKORNÝ, moderátorPůsobíte velice mladistvě a máte jiskru v oku. Dobře, nestojí vám to za to. Taková byla vaše odpověď.

osobaJá si užívám odpočinku a ...

Jan POKORNÝ, moderátorJá bych, dámo, a pánové, otevřel tady na závěr debaty v Dolní Rožínce nebo znovuotevřel to jedno téma, to znamená uzavření místního dolu a ukončení těžby uranové rudy. Ono se může stát, že s uranem se lidé tady na Bystřicku budou setkávat i po ukončení těžby, na místě totiž zůstane úpravna uranové rudy, kam možná budou proudit miliony tun materiálu z 50 kilometrů vzdáleného Brzkova. Stát zvažuje, že tam znovu otevře starou jámu. Víc teďka v reportáži Daniela Burdy.

Daniel BURDAVyštěrkovaná cesta v lesích nad Brzkovem vede k nápisu Zákaz vstupu poddolováno. Za ním je velká betonová deska a na ní nápis Jáma číslo 12 Brzkov. Právě tady chce ministerstvo průmyslu a obchodu obnovit těžbu, místním lidem se to ale vůbec nelíbí.

osobaNázor takovej, že s tím nesouhlasím.

osobaJá si to pamatuju, jak to tady vypadalo kdysi, když tady těžili uran ještě, takže bych s tím taky nesouhlasil, protože to je hroznej binec.

Daniel BURDAProti všem nesouhlasným argumentům ale stojí fakt, že otevření dolu v Brzkově by zaměstnalo stovky lidí z okolí.

Pavel KOSCIELNIAK, ředitel odštěpného závodu Diamo GEAM Dolní RožínkaV případě, že dojde k otvírce ložiska, jsem o tom přesvědčen.

Daniel BURDAŘíká za Diamo ředitel závodu GEAM Dolní Rožínka Pavel Koscielniak. Od začátku odborníci mluví o tom, že je pod Brzkovem asi 3 tisíc tun uranu. Vychází to z průzkumu z osmdesátých let. Jenže už teď státní podnik Diamo upozorňuje, že tehdy geologové hledali jen v uvozovkách na mělčině.

Pavel KOSCIELNIAK, ředitel odštěpného závodu Diamo GEAM Dolní RožínkaJednalo se o průzkum v úrovni 3. a 5. patra.

Daniel BURDA16 let těžby, o kterých se v souvislosti Brzkovem mluví, tak může být jenom začátek.

Pavel KOSCIELNIAK, ředitel odštěpného závodu Diamo GEAM Dolní RožínkaKdyž to vezmem adekvátně s ložiskem Rožná, kterej je v těžbě už dneska 57 let, když toto ložisko se otvíralo, tak mělo prozkoumané a vyhledané zásoby v úrovni 600 tun, takže tohle to se dá očekávat i na ložisku Brzkov.

Daniel BURDAA každý další rok těžby u Brzkova by ovlivnil život i v původní lokalitě u Dolní Rožínky. Na místě je totiž chemická úpravna s odkalištěm a ve hře je i možnost stavby závodu na výrobu jaderného paliva.

Edvard SEKVENC, předseda sdružení Kala, člen Strany zelenýchZnamenalo by to vysvětlit lidem po trase přepravy mezi Jihlavskem a Dolní Rožínkou, že ty 2 miliony tun uranové rudy, zářící uranové rudy se budou muset převážet kolem jejich domovů.

Daniel BURDAKritizuje předseda sdružení Kala a člen Strany zelených Edvard Sekvenc. Už teď je jasné, že uranovou rudu by převážely vlaky, říká radní kraje pro dopravu Libor Joukl z ČSSD.

Libor JOUKL, radní kraje pro dopravu /ČSSD/Nebylo by vhodné to samozřejmě vozit celý po silnici.

Daniel BURDANebylo by to ale poprvé, kdyby uranová ruda cestovala krajem. Prvních 11 let těžby v Dolní Rožínce jí těžaři převáželi až do 200 kilometrů vzdálených Mydlovar. Z Vysočiny Daniel Burda, Radiožurnál.

Jan POKORNÝ, moderátorNo, a ještě jedna otázka tedy společná pro všechny kandidáty do zastupitelstva obce Dolní Rožínka a začneme u Vlastimila Skalníka z SNK za Sbor dobrovolných hasičů a prosím jenom stručnou odpověď, jak se díváte na ten model dolovat v Brzkově a zpracovávat v Rožínce?

Vlastimil SKALNÍK, Sdružení nezávislých kandidátů za Sbor dobrovolných hasičů Dolní RožínkaTak, pokud bude zájem a nějaká rozumná cena výkupu uranu, tak asi jo. Teď záleží na těch lidech, co jsou tam, a jak bylo slyšet v reportáži, to ti tam nechtějí.

Jan POKORNÝ, moderátorAno. Zeptám se Karla Starýchfojtů za KSČM, těžit v Brzkově?

Karel STARÝCHFOJTŮ, KSČMJá si myslím, že jiná možnost ani se nám nenaskýtá, protože úpravna uranových rud tady u nás je otázka miliardových investic, kdyby se měla obdobná stavět v Brzkově nebo na Brzkově. A ten objem té těžby na tom Brzkově asi nebude až tak velký, jak byl, jaký byl na Dolní Rožínce, tudíž těžko někdo schválí, aby se podobná úpravna stavěla o 50 kilometrů dál.

Jan POKORNÝ, moderátorDěkuju. Zdeněk Horák, starosta za ČSSD?

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/No, já vím, že vláda v roce 2012 svým usnesením vlastně pověřila státní podnik Diamo o zpracování studie proveditelnosti těžby uranu.

Jan POKORNÝ, moderátorAle vy sám jako místní, byl byste pro těžit v Brzkově a zpracovávat tady v Rožínce?

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/Já bych byl pro. Já dneska myslím, že už jsou natolik bezpečné kontejnery, do kterých by se dala ta ruda ukrýt nebo uložit.

Jan POKORNÝ, moderátorŽe by to mohlo projet. Dobře.

Zdeněk HORÁK, starosta Dolní Rožínky /ČSSD/A ten převoz by ...

Jan POKORNÝ, moderátorDěkuju. Tomáš Starýchfojtů SNK I.

Tomáš STARÝCHFOJTŮ, Sdružení nezávislých kandidátů IJá bych nerad rozhodoval o záležitostech v jiné vesnici, to si musí rozhodnout samozřejmě ti lidé, kteří to jsou schopni ovlivnit a především vláda, která na to buď dá, anebo nedá.

Jan POKORNÝ, moderátorAle vy sám jako místní, jako bývalý horník, byl byste pro tenhle model těžit v Brzkově, zpracovávat tady v Dolní Rožínce?

Tomáš STARÝCHFOJTŮ, Sdružení nezávislých kandidátů IJak jsme řekli na úvod, my jsme si tady na to zvykli, nám to vcelku nevadí.

Jan POKORNÝ, moderátorTakže vám, vaše odpověď je, že vám to vcelku nevadí?

Tomáš STARÝCHFOJTŮ, Sdružení nezávislých kandidátů INe.

Jan POKORNÝ, moderátorMilí přátelé, vážení posluchači, pane Jambore, registruji, že se hlásíte, ale do konce naší besedy máme už jenom 30 vteřin, takže to by nestačilo ani na to, abych vám předal slovo. Já děkuji Tomáši Starýchfojtů, SNK I, za účast v besedě, Vlastimilu Skalníkovi za SNK za Sbor dobrovolných hasičů, Zdeňkovi Horákovi, kandidujícímu za ČSSD a Karlovi Starýchfojtů za KSČM za účast v této besedě. Přeju vám hodně úspěchů u voleb a možná vaší obci i obcím podobným větší zájem o věci veřejné a o místní politiku. To byla další speciální debata Radiožurnálu před volbami.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jap
Spustit audio