Matěj Hollan ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Jak významně se změní tvář Brna pod vedením nové koalice, v níž stane i hnutí Žít Brno? Kam se posune nebo neposune brněnské nádraží? A kdy bude referendum o jeho přesunu?

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka Do brněnského studia zdravím lídra hnutí Žít Brno a kandidáta na náměstka primátora Matěje Hollana. Dobrý den.

Matěj HOLLAN, lídr hnutí Žít Brno, kandidát na náměstka primátora města BrnaDobré odpoledne.

Čtěte také

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaNejprve k aktuální zprávě. Dosavadní primátor Roman Onderka se vzdal funkce v povolebním vyjednávacím týmu sociálních demokratů. Co vy na to?

Matěj HOLLAN, lídr hnutí Žít Brno, kandidát na náměstka primátora města BrnaMy jsme s nimi nejednali ani předtím, a to, že odstoupil, nic nemění na tom, že s nima jednat nebudeme a ta koalice už je dojednaná, takže si můžou měnit, co chtějí, ale na tom faktickém stavu to nic nezmění.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaAno, vy máte podepsanou předběžnou dohodu o koalici. Já jsem se na to jméno Romana Onderky ptala proto, že právě jeho jste spolu s Petrem Vokřálem z hnutí ANO, budoucím primátorem, uváděli jako hlavní překážku pro vyjednávání, čili tento krok, který on udělal, jaksi není možností, že by se ještě něco měnilo, protože ČSSD deklarovala, že do definitivního podepsání koaliční dohody je ochotná k dalšímu jednání.

Matěj HOLLAN, lídr hnutí Žít Brno, kandidát na náměstka primátora města BrnaAť jedná s tím, kdo s ní bude ochotný jednat. My to nejsme a ta zatím předběžná koaliční smlouva, co jsme vyjednali, tak vypadá, že všechny 4 strany jsou s ní naprosto spokojeni, jenom se bude vylepšovat a nedovedeme si představit, že bychom se sociální demokracií vyjednali takhle dobrou koaliční smlouvu, i když by tam nefiguroval pan Onderka.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaKdyž mluvíte o kladech té předběžné koaliční smlouvy, tak přesto pro časopis Týden jste uvedl, že jste už při jednání narazili na nějaké rozpory. Které byly nejzásadnější?

Matěj HOLLAN, lídr hnutí Žít Brno, kandidát na náměstka primátora města BrnaByla to otázka železničního uzlu Brno, ale i na té jsme se shodli, jakým způsobem to budeme řešit.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaTak prosím, můžete přiblížit?

Matěj HOLLAN, lídr hnutí Žít Brno, kandidát na náměstka primátora města BrnaMáme tam zatím napsáno dvě věci, jednak, že ta varianta, která bude nakonec upřednostněna, tak musí mít prokazatelnou podporu veřejnosti a druhá věc je, že budeme dbát na to, aby opravdu nezaujatě, nezávisle doběhla studie proveditelnosti, kterou zadává SŽDC v těch, teď aktuálně ji zadává, bude zanedlouho zadána a potom se zhruba rok a půl bude zpracovávat, a ta je velmi podstatná proto, aby obě ty dvě varianty, které jsou na stole, tedy nádraží v centru i odsunutá varianta, byly dopracovány do stejné úrovně a mohlo být vyhodnoceno ze všemožných parametrů, není to jen ten železniční, je to třeba i otázka dostupnosti pěší dopravou v návaznosti na městskou hromadnou dopravu, urbanismu vůbec Brna tak, aby všechny tyto otázky byly vyhodnoceny a potom bylo z hlediska odborného konstatováno, která varianta je pro Brňáky i cestující vlakovou dopravou lepší. Tyhle dvě a z těchto dvou věcí, tedy z podpory veřejnosti a z nezávislého odborného srovnání by se měl odvodit ten další postup.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaPane Hollane, když mluvíte o nádraží v Brně, tak včera také vyšla zpráva, že občanská aliance Referendum 2014 uspěla u krajského soudu s třetí žalobou na brněnský magistrát. Soud tak uznal, že počet podpisů pod tou peticí za referendum byl dostatečný a že magistrát chyboval, když některé vyřadil. Jak je to tedy teď s referendem vůbec, když mluvíte, jak třeba počítáte právě v té koaliční smlouvě o možnosti referenda? Počítá se tam s ní vůbec?

Matěj HOLLAN, lídr hnutí Žít Brno, kandidát na náměstka primátora města BrnaTo referendum je vyvoláváno zezdola a celkem nezáleží na tom, co si myslí politická reprezentace, protože ve chvíli, když se sbírá ten zákonný počet podpisů, tak zastupitelstvo musí referendum vyhlásit. My čekáme na to, co nám předloží teďka za svůj požadavek přípravný výbor referenda, má nám to předložit zítra a poté na něj zareagujeme. Právně je ta situace taková, že na nejbližším zastupitelstvu by se to mělo vyhlásit, ale počkáme, co bude chtít přípravný výbor a potom s ním budeme jednat nikoliv tak, jak to dělalo minulé vedení radnice, ale tak, abychom se opravdu domluvili na všechny přijatelném kompromisu, to znamená, aby se to referendum nemuselo konat v nevhodný termín někdy o Vánocích nebo v zimě, abychom se domluvili na nějakém smysluplném termínu, ale počkáme, s čím oni přijdou, protože oni to teďka mají v ruce.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaAno, člen přípravného výboru referenda Miroslav Patrik, tedy ten zezdola, jak jste vy říkal, který jste ještě přednedávnem byl i také vy tím zezdola, řekl, že se bude výbor snažit domluvit s novou politickou reprezentací města. Například na tom, ony jsou totiž dvě varianty, zorganizovat referendum do půl roku, pak je to ovšem obava, že by se nedosáhlo té potřebné účasti 35 %, anebo spojit konání referenda s krajskými volbami a Miroslav Patrik řekl, že by se chtěl domluvit s reprezentací města na tom, že by se třeba snížila ta 35% hranice účasti, jak vy se na to díváte?

Matěj HOLLAN, lídr hnutí Žít Brno, kandidát na náměstka primátora města Brna35% hranice je v zákoně, ...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaAno.

Matěj HOLLAN, lídr hnutí Žít Brno, kandidát na náměstka primátora města BrnaTak sice zastupitelé mohou dát čestné pionýrské, že budou respektovat i ty, i takové závěry, které nevyplynou z referenda, které by překročilo tu 35% účast, za sebe nebo za Žít Brno to klidně slíbíme, ale naše koalice může během těch 4 let kdykoliv skončit a to, co není v zákoně, to, co není zavázáno zákonem, tak víme, že je hodně slabé, tak je otázka, jak by se to vlastně dalo vymáhat, protože referenda jsou konstruovány tak, že když zastupitelstvo neplní tu vůli občanů, která ale musí splňovat ty zákonné parametry, tak je to možné vymáhat i zákonem, tady tohle by se ztrácelo ve chvíli, když by tam ta zákonná podmínka nebyla splněna, ale samozřejmě ve chvíli, když je, dejme tomu, větší než 20% účast, tak je jasné, že ten zájem veřejnosti je opravdu veliký, protože, když se podíváme, kolik lidí chodí k volbám, k druhému kolu senátních voleb, tak to taky jsou platné závěry a podle toho se odvozují zákony České republiky a vůbec její směřování. Tam není problém se domluvit na tom, že budeme ty výsledky referenda vnímat a budeme je uznávat, ale těžko můžeme říkat, že budou zcela právně závazné, když právně závazné nebudou.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaČili není lepší se přiklonit k další variantě, tedy spojit konání referenda s krajskými volbami za dva roky na podzim?

Matěj HOLLAN, lídr hnutí Žít Brno, kandidát na náměstka primátora města BrnaJá bych opravdu počkal na to, s čím ten přípravný výbor přijde a ve chvíli, když nám to předloží, tak my hned s ním chceme jednat a chceme se domluvit na nejlepší variantě, ale já teďka nevím, které varianty nám oni předloží na stůl.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaAle nějaký pohled na to, jestli by třeba za ty dva roky by to bylo možné nebo nemáte?

Matěj HOLLAN, lídr hnutí Žít Brno, kandidát na náměstka primátora města BrnaJe to, ono to bude znít hloupě, ale musím se opět odvolávat na právo, protože tady musíme postupovat striktně podle toho, co umožňuje zákon. Ve chvíli, když teďka soud konstatoval, že je těch podpisů dostatek, tak podle zákona má zastupitelstvo na svém nejbližším jednání referendum vyhlásit a nemůže vyhlásit referendum, že se bude konat za dva roky, to je prostě moc dlouhá, to je moc dlouhá doba. Museli bychom potom najít nějakou cestu, která neodpovídá zákonu, kdybychom zase dali čestné pionýrské a nic jiného a slibovali bysme to za to, že v červnu 2016 někdo vyhlásí referendum a už tam vůbec my nemusíme sedět, to mi připadá hodně vacherlaté, ale jak říkám, počkám si na to, s čím, nebo počkáme si na to, s čím přijde přípravný výbor a jak to bude mít obhájeno z hlediska legislativy a pokud bude legislativně komfortní řešení to, že by to bylo v roce 2016, tak o tom budeme jednat. Ale znova, aby to bylo jasné, zákon říká jasně, jeli dostatek podpisů, na nejbližším zastupitelstvu se referendum musí vyhlásit.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaVíte, on to má asi ten přípravný výbor teď poněkud komplikované, protože chtěl spojit referendum právě s komunálními volbami, aby tu byla ta účast, na stranu druhou, to se tedy nepodařilo. Soud uznal tedy, že dosavadní magistrát, který vyřadil podpisy pod peticí za referendum, ...

Matěj HOLLAN, lídr hnutí Žít Brno, kandidát na náměstka primátora města BrnaTo udělal nezákonně.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaTo udělal nezákonně, tak alespoň budete se třeba nějak snažit, dá se to, aby nesl odpovědnost za své pochybení?

Matěj HOLLAN, lídr hnutí Žít Brno, kandidát na náměstka primátora města BrnaAno, dá se to, nebo my můžeme nebo to, co bychom chtěli navrhovat jako Žít Brno, vyhodnotit, jak velké pochybení je na straně těch jednotlivých úředníků a zdali zde z toho lze vyvodit nějaká zodpovědnost pracovně právní například, jinou tam asi těžko najdeme, ale pracovně právní zodpovědnost toho může jít vyvodit, ale jinak, aby to nevypadalo, že od toho odbíhám, tam je totiž, je v konfliktu, jsou v konfliktu dvě věci. Přes 18 tisíc lidí i podle soudu teďka, že jo, podepsalo návrh, aby se to referendum konalo a my budeme muset zodpovědně zvážit, jestli je možné třeba tady tohle referendum o ty dva roky odkládat, což je možné, že ten přípravný výbor navrhne, protože lidi chtěli, nebo lidi nehlasovali nebo nepodpisovali, aby bylo referendum v roce 2016, ale možná, aby bylo co nejdřív a je to opravdu, konzultoval to jsem to s několika právníky, ty pohledy jsou různé a spíš se přiklánějí k tomu, co říkám, že nelze takhle to referendum odkládat.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaAle na stranu druhou zase asi za přípravný výbor je pravda ta, že by bylo dobré, aby to referendum bylo smysluplné.

Matěj HOLLAN, lídr hnutí Žít Brno, kandidát na náměstka primátora města BrnaAno.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaTo znamená, pakliže nebude možné nějakým způsobem zohlednit to, že by byla ta 25% hranice jaksi právoplatná.

Matěj HOLLAN, lídr hnutí Žít Brno, kandidát na náměstka primátora města Brna35 dokonce.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaAno, já vím, že 35, ale to mluvíte o tom, když by se to konalo do půlroku, tak se všichni obávají, že právě to se nenaplní a tím pádem nebude mít smysl ani takové referendum pořádat.

Matěj HOLLAN, lídr hnutí Žít Brno, kandidát na náměstka primátora města BrnaKdyž se k tomu udělá zodpovědná kampaň, která nebude jako v roce 2004, když radnice vyzývala lidi, aby k tomu nechodili k tomu referendu aktivně, když to bude děláno přesně naopak a budou se lidi vyzývat, aby k tomu chodili a bude k tomu několikaměsíční kampaň v řádu milionů, tak si myslím, že tam může přijít dost lidí, aby to bylo relevantní. Ony ani ty volby nezaručují, že těch lidí přijde dostatek. My sami jako občané proti hazardu jsme vyvolávali řadu místních referend ohledně regulace hazardu a ta 35% hranice byla překročena jen v minimu příkladu, takže to samo o sobě to nezaručuje, ale to, o co se musí vedení radnice snažit, a tak je to i v zákoně nebo vyplývá to z judikatury, aby bylo, aby byl zaručen co největší počet těch lidí, co tam přijdou, aby to bylo co nejvíce vypovídající. Radnice nikdy nesmí dělat to, což často dělají, že ty lidi fakt o tom neinformuje o tom referendu a říká jim, aby tam nechodili, pouze je ...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaČili vy za hnutí Brno jaksi potom naženete lidi k volebním urnám s nějakou kampaní?

Matěj HOLLAN, lídr hnutí Žít Brno, kandidát na náměstka primátora města BrnaAno, jako vedení města bychom se to v každém případě snažili, ať to referendum bude kdykoliv, ať to bude během toho půlroku následujícího, nebo ať bude v roce 2016, tak samozřejmě bude naším cílem, aby, když už je to referendum, tak, aby tam přišlo co nejvíc lidí a budeme muset vyřešit tu právní otázku, kdy je to možné z hlediska zákona udělat.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaŘekněte mi váš názor vlastně na to možná pro některé posluchače ne Brňany, tak vy jste proto, aby zůstalo nádraží na svém místě a modernizovalo se, nebo aby se přesouvalo?

Matěj HOLLAN, lídr hnutí Žít Brno, kandidát na náměstka primátora města BrnaJá jsem dlouholetý člen občanské koalice Nádraží v centru, z čehož ten můj názor vyplývá a je to opřené dlouholetým studiem materiálů a debat s desítkami odborníků, ale ten mechanismus, který jsme teďka nalezli v té rodící se koalici, je, myslím, nejlepší, prostě mít naráz oboje, mít tu aktivní podporu veřejnosti pro nějakou variantu a stanovisko studie proveditelnosti, které bude zhruba za rok a půl. Jinak vlastně ono je složité, že na nás se teďka háže zodpovědnost nebo ne háže, my poneseme zodpovědnost za chyby, co udělal magistrát podjatý vedením dosluhujícím a musíme si s tím, musíme si s tím ...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaA není to tak ale, pane Hollane, vždycky?

Matěj HOLLAN, lídr hnutí Žít Brno, kandidát na náměstka primátora města BrnaNějak se s tím vypořádáme.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaŽe ta nastupující reprezentace zkrátka se musí vypořádat s tou, s tím dědictvím té předchozí reprezentace?

Matěj HOLLAN, lídr hnutí Žít Brno, kandidát na náměstka primátora města BrnaSamozřejmě, platí to, hlavně platí to, co jsem říkal, že ať to bude kdykoliv, tak radnice se vynasnaží, aby tam přišlo co nejvíc lidí k tomu referendu, to je, myslím, to zásadní.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaPosloucháte Dvacet minut Radiožurnálu dnes s lídrem hnutí Žít Brno a pravděpodobným náměstkem brněnského primátora Matějem Hollanem. Pane Hollane, vy jste pověstný svým smyslem pro satiru a černý humor, už vás někdy ze současného vyjednávání přešel humor?

Matěj HOLLAN, lídr hnutí Žít Brno, kandidát na náměstka primátora města BrnaZatím, zatím ne, naopak se jako těšíme na to, jak se to bude vyvíjet a jaká budou zastupitelstva, když budeme mít v opozici ODS a ČSSD, ale zatím ty vyjednávání jsou poměrně hodně příjemné.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaTaké se ozývají hlasy, že vlastně není úplně jasné, co se od vás dá očekávat. Že vy jste vznikli v podstatě, nebo do těch voleb jste šli z takového protestu, tak, jak zaručíte, že budete podporovat vzniklou koalici, že nebudete určitým destabilizačním prvkem?

Matěj HOLLAN, lídr hnutí Žít Brno, kandidát na náměstka primátora města BrnaNejlíp se to asi zaručí tím, že všichni ti lidi, co se do zastupitelstva dostali, se těm problémům, které se týkají Brna, věnují v rámci svého občanského působení často už mnoho let a mají upřímný zájem na tom, aby se ty věci někam pohnuly, ať je to oblast kultury, územního plánování, sociálního vyloučení, bezbariérovosti, dopravy a ve chvíli, když se nám podařilo vyjednat v koalici a bylo to děláno často jako shodou napříč všemi čtyřmi stranami, my se shodujeme na tom, jak se ty jednotlivé věci mají řešit a jak se mají posouvat, tak by od nás bylo hodně zvláštní, kdybychom takovou koalici nepodporovali. Samozřejmě a to by řekl kdokoliv z jiné koaliční strany, kdyby tady seděl, pokud ta koalice začne dělat něco úplně jiného než jsme si teďka slíbili, tak samozřejmě z ní vystoupíme, nebudeme s tím souhlasit, ale pokud se bude realizovat tady tenhle program, co jsme si dohodli, tak nemáme žádný důvod z toho vystupovat a jakkoliv to bojkovat a shazovat.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaMě totiž zajímá, jak náročné třeba pro vás může být nějakým způsobem teď konstruktivně cosi vytvářet, protože vy sám jste také řekl, že všechny aktivity, které jste činili, byly jen reakce, jakési odpalování míče zpět k vedení města, nemůže být právě vaší Achillovou patou to, že teď už nebudete odpalovat, ale budete podávat?

Matěj HOLLAN, lídr hnutí Žít Brno, kandidát na náměstka primátora města BrnaOddělme dvě věci, jedna je politická satira, kde jsme se tak vědomě jako Žít Brno profilovali, která s tím odpálkováním míče zase zpátky vědomě pracuje. Co se týče ale našich občanských životů, tak ať je to u mně v regulaci hazardu, nebo u Hana Kašpaříkové či Karly Hofmannové v územním plánování, u Pirátů v tématu otevřenosti, tak tam naopak se snažíme aktivně prosazovat ty dobré věci, u regulace hazardu se často potkáváme s vedením ministerstva financí, debatujeme o /nesrozumitelné/ podobě zákona o sázkových hrách a v Rekonstrukci státu se taky aktivně snažíme, aby se tady nějaké, aby se tady přijaly nějaké potřebné dobré zákony a myslím, že tu práci docela umíme, respektive to se ukáže teďka v tom našem politickém působení a ukáže se, co na to budou říkat voliči.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaTo znamená, že teď už ale tedy satiry ubyde?

Matěj HOLLAN, lídr hnutí Žít Brno, kandidát na náměstka primátora města BrnaV rámci politického vyjednávání určitě, protože tam není důvod zesměšňovat partnera, se kterým jednáte. My jsme tu satiru dělali poměrně velmi ostře a bylo to proto, že vedení města bylo, jaké bylo, a myslím si, že si tu velmi ostrou satirickou reakci zasloužilo.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaHnutí Žít Brno zvítězilo také dokonce v Brněstřed, kde budete, nebo dokonce v Brněstřed, kde budete řadovým zastupitelem. Jaká je vlastně vaše představa o spolupráci magistrátu s brněnskými městskými částmi?

Matěj HOLLAN, lídr hnutí Žít Brno, kandidát na náměstka primátora města BrnaCo se týče Brnastřed, tak tím, že je to největší brněnská část a centrální, tak mnoho těch politik se nejvíce projeví na tom Brněstředu, ať je to změna přístupu k veřejnému prostranství, či právě sociální vyloučenost oblasti jako Bronx, a tam proto chceme, aby ta koalice byla velmi podobného složení jako na velké radnici. Co se týče přístupu k ostatním městským částem, tak už součástí té předběžné koaliční smlouvy je posílení pravomoci v městských částích, a to hlavně v oblastech územního plánování a územního řízení tak, aby městské části měly zásadní slovo při tvorbě územního plánu, aby bez jejich vědomí nemohly být navyšovány výšky budov, které tam stojí, aby nemohl vzniknout hypermarket ve chvíli, když si to ta městská část nepřeje a podobně, protože dneska, a to vám potvrdí kterýkoliv starosta, se vlastně nebere na stanoviska městských částí, že se neberou v potaz.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaTeď se tedy z pozice politika budete zasazovat a podílet na tom, jak bude vypadat Brno. Čili jak byste si představoval, aby Brno od teď za 4 roky vypadalo? Budete se snažit, aby už nebylo Krnem?

Matěj HOLLAN, lídr hnutí Žít Brno, kandidát na náměstka primátora města BrnaJá myslím, že Krno je hezký pojem a klidně se tomu tak dá říct.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaA rád byste byl, aby ...

Matěj HOLLAN, lídr hnutí Žít Brno, kandidát na náměstka primátora města BrnaAle co bysme hlavně chtěli, tak to minimum, čeho chceme dosáhnout je, aby to město bylo daleko otevřenější, neodmítalo své vlastní občany, nebuzerovalo podnikatele a do toho rozhodování o budoucnosti města přizvalo každého, kdo bude chtít, aby zavedlo ty standardní mechanismy, které dneska vidíme na Západě, kdy tam máte hromady poradních orgánů, ozvučných desek a každý člověk, kdo chce, do toho řízení města může promlouvat. Metropole jako Brno nebo město velké jako Brno už potřebuje takovéto řízení. Ti politici, i kdyby byli nejchytřejší na světě, tak nejsou schopni to město řídit jenom sami v 55 letech nebo v 11 lidech v radě, musí k tomu mít množství laických i odborných komisí a orgánů.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaA úplně něco konkrétního, kdybyste měl na závěr říct, že byste chtěl, aby se vám podařilo v Brně.

Matěj HOLLAN, lídr hnutí Žít Brno, kandidát na náměstka primátora města BrnaMinimálně jako to, co jsme řekli, že je minimum a že to prosadíme i z opozice, kdybychom v ní skončili, tak je, aby to město zveřejňovalo všechno své smlouvy, všechny svá data, aby člověk, aby občan věděl, co každý den ti politici dělají, s kým jednají, co uzavírají za smlouvy a kolik to všechno stojí. Tohle je takové minimum a ve chvíli, když tohohle dosáhneme, a to dosáhneme i z opozice, kdybychom v ní nakonec skončili, tak to město posune o hodně dál.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaHostem Dvaceti minut Radiožurnálu byl lídr hnutí Žít Brno a kandidát na náměstka brněnského primátora Matěj Hollan. Děkujeme vám za to, na shledanou.

Matěj HOLLAN, lídr hnutí Žít Brno, kandidát na náměstka primátora města BrnaNa shledanou.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaOd mikrofonu se loučí Karolína Koubová.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: kko
Spustit audio