Příliš velkoryse se bourá, tvrdí architekt Ladislav Lábus. I v Praze jsou místa pro zástavbu

Ladislav Lábus si prý jde pevně svou cestou. Tento architekt a děkan Fakulty architektury ČVUT získal Cenu ministerstva kultury za přínos v oblasti architektury. Jaká je jeho cesta?

„Snažím se dělat architekturu, která není zahleděná do trendů,“ zamýšlí se Ladislav Lábus. Domy by podle něj měly být uživatelsky příjemné.

Zpočátku se však považoval spíš za stavaře. „V 60. letech byla architektura začleněna pod stavební fakultu. A byl v tom také ostych kvůli architektuře, která se tehdy stavěla,“ připomíná.

Čtěte také

Co čeká od nového magistrátu? „Začalo se pracovat na metropolitním plánu. Architekti byli respektovanými partnery radnice,“ popisuje současný stav. „Uvidíme, jak to bude pokračovat,“ dodává.


Výstavbě satelitních městeček mají zabránit stavební předpisy. „Orná půda se devastuje rozléváním měst do krajiny, což je naprosto zbytečné,“ zdůrazňuje Ladislav Lábus a připomíná, že hlavním developerem by měla být obec.

Jak by se postavil k problematice sídlišť v Česku? Co by s nimi udělal? A v čem si můžeme vzít příklad ze zahraničí? Také to jste mohli slyšet krátce po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio