Máme se bát důchodu? Investujte a spořte, radí ekonom Pavel Kohout

Důchodový systém v Česku je jako tragikomedie plná omylů. To tvrdí ekonom Pavel Kohout. „Doufejme, že bude mít komický konec a ne tragický,“ dodal v rozhovoru s moderátorkou Karolínkou Koubovou.

Omyl podle Pavla Kohouta, který pracuje pro společnost Partners, nastal už v roce 1994, kdy byl schválen zákon o důchodovém připojištění. „Byl to nesystémový krok,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

Důchodu se tak podle něj mají obávat především dnešní čtyřicátníci, kteří jsou na vrcholu svých kariér. „Budou si muset leccos odříct,“ zamýšlí se a připomíná, že lidé narození v 70. letech pocházejí ze silné generace. „Alternativou je, že budou soukromě investovat nebo spořit,“ uznává Pavel Kohout. Lidem proto radí, že nejlepší je zařídit si vlastní čtvrtý pilíř.

Celý současný penzijní systém považuje za nefér. „Trestá ty, kteří mají průměrný nebo nadprůměrný plat. Střední třída je na tom nejhůře,“ domnívá se. Podle Pavla Kohouta jsou na vině české vlády. „Naše vlády vlastně pořádně nerozumím financím a finančním trhům,“ konstatuje.

Pavel Kohout, ekonom

Má smysl spořit si ve třetím pilíři? A je dobrý nápad vstoupit do druhého pilíře důchodového systému, i když se bude rušit? Pomůže české ekonomice kurzarbeit? Ptala se Karolína Koubová krátce po 17. hodině.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio