S takovým zákonem bych nemohl žít, říká Pavel Zeman o návrhu ministerstva spravedlnosti

„Když jsem četl nejnovější návrh zákona o státním zastupitelství, zavládlo u mě zklamání,“ říká Pavel Zeman o návrhu, se kterým přišla ministryně spravedlnosti Helena Válková. Byl jím prosazovaný zákon skutečně tak vyvážený, jak tvrdí?

„Jsem zklamaný, ale nevzdávám to,“ tvrdí nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a připomíná, že má za sebou tři a půl roku legislativní práce. „Budu rozmlouvat s ministerstvem spravedlnosti, budu dávat připomínky a upozorňovat na to, co by se mohlo stát,“ uvádí.

Čtěte také

Příprava zákona o státním zastupitelství začala v roce 2011. Tehdejší verze byla připravena, ale ministryně Benešová připravila malou novelu. „Ta se nedostala do Poslanecké sněmovny. A následně Helena Válková začala připravovat nový zákon o státním zastupitelství,“ popisuje situaci.

Nový zákon podle něj může přinést neefektivitu na státní zastupitelství. „Obávám se, že státní zástupci budou zahlceni agendou,“ varuje Pavel Zeman. „Nechci být hrobníkem státního zastupitelství,“ dodává. Chtějí tedy podle něj politici ovlivňovat fungování státního zastupitelství? Také to zajímalo Karolínu Koubovou.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.