František Savov ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

10. listopad 2014

Podnikatele Františka Savova policie stíhá jako uprchlého a žádá o jeho vydání. On sám tak žije a podniká v Londýně. V Česku je obviněn kvůli údajným stamilionovým daňovým podvodům. Je považován za miliardáře, a to i přesto, že se k většině svých firem oficiálně nehlásí. Sedíme v luxusním areálu nedaleko Londýna, proti mně vysoký muž, kterého dneska má hledat česká policie, František Savov.

Janek KROUPA, investigativní reportérDobrý den.

František SAVOV, podnikatelDobrý den.

Janek KROUPA, investigativní reportérDočetl jsem se, že máte náramek a musíte se hlásit britské policii. Prosím, můžete mi ten náramek ukázat? Já jsem takový nikdy neviděl.

František SAVOV, podnikatelVidíte, náramek, náramek nemám, ani obojek, ani nic jinýho.

Čtěte také

Janek KROUPA, investigativní reportérTak ... ještě na nohách byste ho mohl mít. Nemá ... nemáte. Proč si myslíte, že se to o vás říká? Vy byste měl teď být někdy vydáván do České republiky. Za týden nebo zhruba 10 dní by měl být soud. Bude takový soud o vašem vydání?

František SAVOV, podnikatelNemám pocit, že bych měl být vydán do České republiky. Já věřím v nějakou základní spravedlnost a hlavně věřím tady britským soudům, kam moji britští právníci podali spoustu podnětů a stížností proti mému stíhání v České republice. Neočekávám, že by se mělo v příštích týdnech něco významného stát nebo snad dokonce, co by mělo směřovat k mému vydání do České republiky.

Janek KROUPA, investigativní reportérJá bych jen připomněl, vy jste v Česku stíhán jako uprchlý, jste podezírán, že jste zorganizoval gigantický daňový únik, kdy policie ten daňový únik kvantifikuje na 3 miliardy korun. A vy jste organizátor podle české policie tohohle úniku. Čili, jak jste to organizoval?

František SAVOV, podnikatelTo je zajímavá otázka. Já si nejsem vědomej, že bych něco takovýho měl organizovat. Navíc zmiňujete tady nějaký částky. Já z dokumentace vidím, že by se mělo údajně jednat o 600 milionů korun, ale ani ta částka, kterou jste říkal vy na začátku, tak by mně nestála za to, abych dělal něco nezákonného, jak je naznačováno českou policií.

Janek KROUPA, investigativní reportérVy vlastníte společnost, která se jmenuje Artesa? Což je mimochodem společnost, ve které měly končit peníze z tohohle daňového úniku?

František SAVOV, podnikatelTo je taky zkreslená, zkreslená informace od policie, nebo nevím, kdo je původcem této, této informace, ale v zásadě ...

Janek KROUPA, investigativní reportérPodle policie prý skrytě ovládáte tuto společnost. Čili ovládáte tuto společnost?

František SAVOV, podnikatelRozhodně nic neovládám skrytě. Artesa je kampelička, v které jsou vedený stovky, možná tisíce, tisíce účtů. Jestli tam měly některé společnosti, které policie z něčeho podezírá, účet, nevím a ani to nemůžu ovlivnit.

Janek KROUPA, investigativní reportérNo, počkejte, ovládáte tu společnost?

František SAVOV, podnikatelA co se týká, co se týká mého vztahu k Artese, tak přiznávám, že s Artesou obchoduji a jsem velkým věřitelem Artesy, kdy jsem do Artesy vložil, vložil peníze a vlastně na ... v budoucnosti bych tuto společnost chtěl ovládnout a na ČNB běží nějaké řízení, kde ..., pokud bude úspěšně dokončeno, tak bych chtěl tuto společnost ovládnout.

Janek KROUPA, investigativní reportérOtevřeně?

František SAVOV, podnikatelJasně, otevřeně. Na tom není nic, na tom není nic tajného.

Janek KROUPA, investigativní reportérVy ji v tuto chvíli neovládáte tedy?

František SAVOV, podnikatelV tuto chvíli ji neovládám. Na tom není nic tajného. Tam to řízení běží, to je zcela transparentní, dělá to ČNB.

Janek KROUPA, investigativní reportérJste si jist, že ji v tuto chvíli neovládáte?

František SAVOV, podnikatelAno.

Janek KROUPA, investigativní reportérJste si jist, že vedená Artesy neposlouchá, co jim řeknete?

František SAVOV, podnikatelTo jsem si jist bohužel. Doufám, doufám, že to tak, doufám, že to tak v budoucnosti bude, že se mi podaří Artesu ovládnout.

Janek KROUPA, investigativní reportérJo, dobrá. Společnost Legios, což je další trestní věc, která běží ve vašem případě, opět je tam, opět tam jde o daňový únik, respektive o vratky DPH takzvaně. Tu ovládáte?

František SAVOV, podnikatelS Legiosem to je trošičku komplikovanější, protože firem s názvem Legios je po Evropě asi 5 nebo 6. Některé jsou součástí skupiny Legios, některé nejsou součástí skupiny Legios a k firmě Legios můžu říct, že Legios jsem v minulosti financoval, ovládám vlastně společnost, která Legios financuje. Poskytl jsem tam půjčku provozní a investiční.

Janek KROUPA, investigativní reportérČili ovládáte tu společnost? Je vaše?

František SAVOV, podnikatelNe! Pokud někam poskytnete půjčku, to neznamená, že tu společnost ovládáte.

Janek KROUPA, investigativní reportérKterou ze společností ve skutečnosti tedy opravdu ovládáte? Co je to, co vás živí? Co děláte?

František SAVOV, podnikatelTo, co mě živí? Tak mám vlastně investiční, investiční fond a v Čechách vlastním společnost Mladá fronta, vlastnil jsem pivovar Samson. Pivovar Samson velmi úspěšný, velmi úspěšný projekt, který jsem po 3 letech vlastně exitoval.

Janek KROUPA, investigativní reportérMimochodem vrátíme se k tomu Legiosu. Mluvil jsem s vedením VÚB banky a ti mi tvrdí, že když jednali o kauzách Legiosu a o dluhu Legiosu, tak jednali s vámi. Proč, když jej neovládáte a nevlastníte?

František SAVOV, podnikatelNo jasně, ale oni se mnou jednali z pozice největšího věřitele Legiosu. Oni jsou podstatně menším věřitelem, než jsem já, takže logicky, že se mnou jednali a jejich záměrem nebylo získat svoji pohledávku zpátky, ale hledali partnery pro nepřátelské převzetí, že jo. To je celá strategie VÚB.

Janek KROUPA, investigativní reportérNezlobte se, já si teda nemohu pomoci. My, když jsme se tady bavili předtím, tak vy jste říkal, že Legios ovládáte a teď zas říkáte, že ne. Já se v tom trochu neorientuji.

František SAVOV, podnikatelTak asi možná došlo k nepochopení toho, co, co je ovládat nebo vlastnit a tak dál, protože já jsem říkal, že Legios jsem financoval a dneska jsem největším věřitelem.

Janek KROUPA, investigativní reportérŘíká František Savov. Pojďme tedy ještě teďka se podívat na další vaší budoucnost. Co budete dělat dál s těmi vašimi trestními stíháními?

František SAVOV, podnikatelTak trestní stíhání je jenom jedno, a to je ještě navíc hodně, hodně podezřelý. Takže co budu dělat já, no, tak moji právníci na tom pracují, jak v Čechách, tak ve Velký Británii a já věřím v nějakou základní spravedlnost. Takže určitě to dobře dopadne.

Janek KROUPA, investigativní reportérJak dlouho to trestní stíhání běží a jak dlouho se vlastně budete skrývat před českými úřady? Nebo skrývat, utíkat před nimi?

František SAVOV, podnikatelVíte co, já se před nikým neskrývám, ani před nikým neutíkám. Já v Londýně mám kancelář i bydlení někdy od roku 2008. Adresa mojí londýnské kanceláře je na mojí vizitce taky už léta, stejně tak telefonní číslo. Já se před nikým neskrývám, jenom bojuju prostě s prostředky, který mně umožňuje občanství Evropské unie. To je celý.

Janek KROUPA, investigativní reportérO čem vlastně bude ten soud, který teď v nejbližší době má rozhodovat o něčems?

František SAVOV, podnikatelSoud, který pravděpodobně začaly ventilovat česká média, tak se týká procesního postupu ve stížnosti, kterou já jsem podal na Českou republiku.

Janek KROUPA, investigativní reportérTeda to není extradiční soud o vás?

František SAVOV, podnikatelNe.

Janek KROUPA, investigativní reportérVýsledkem toho soudu nebude tedy vaše vydání do České republiky?

František SAVOV, podnikatelUrčitě ne.

Janek KROUPA, investigativní reportérA ten soud se tím vůbec nebude zabývat podle vás?

František SAVOV, podnikatelJe možný, že se tím bude zabývat, ale ne o tom ... ne tím, jestli mě má vydat, nebo nemá vydat, ale spíš procesními postupy České republiky vůči mé osobě.

Janek KROUPA, investigativní reportérChápu správně, že to je jakási forma azylového řízení, nebo že jste tady požádal o azyl?

František SAVOV, podnikatelNe, o azyl jsem nepožádal.

Janek KROUPA, investigativní reportérMáte jiné občanství než české taky?

František SAVOV, podnikatelNemám.

Janek KROUPA, investigativní reportérJste jen Čech a žijete v Anglii a doufáte, že vás nevydá?

František SAVOV, podnikatelŘekl jste to hezky. Věřím, věřím, že mě anglická justice podrží v mém boji.

Janek KROUPA, investigativní reportérNepřemýšlel jste o tom, že byste jel do Česka a pokusil se tu svou kauzu vysvětlit?

František SAVOV, podnikatelTak já jsem vysvětlení nabízel už několikrát. Moji právníci samozřejmě celou kauzu vysvětlili i písemně, ale když někdo nechce poslouchat, tak se těžko vysvětluje.

Janek KROUPA, investigativní reportérŘíká František Savov. Ještě jednou mně dovolte vrátit se k těm potížím ve ..., které vaše podnikání trochu provázejí. Vy jste byl v českých médiích často označován, že jste vytuneloval majetek SSM. Můžete to, prosím, vysvětlit, jak se to tehdy odehrálo? Tedy vytuneloval jste majetek SSM?

František SAVOV, podnikatelJo, tak to je zajímavá, zajímavá věc. Jediné, co, co se mě týká z majetku SSM, tak je společnost Mladá fronta. A společnost Mladá fronta jsem koupil v dražbě spolu se svými kamarády a koupili jsme ji za 21 milionů, jestli si to dobře pamatuju. To je celý, co, co mám společného s majetkem SSM. Mladá fronta tehdy v roce 2001 měla obrat, tuším, 80 milionů korun a 100 milionů dluhů. Takže z mého dnešního pohledu i těch 20 milionů korun, které to stálo, tak, tak byla nadnesená suma. Z Mladé fronty jsme za ty roky udělali firmu, která má obrat miliardu a určitě má dneska vyšší cenu než 20 milionů korun.

Janek KROUPA, investigativní reportérBylo by dobré připomenout, že konkurzní správce, který se na té transakci podílel na začátku, skončil ve vězení. Byl odsouzen na 3 roky. To je, to je pravda?

František SAVOV, podnikatelKdyž to říkáte, asi to bude pravda, ale určitě nebyl odsouzen za nic, co by mělo něco společného se mnou nebo s Mladou frontou.

Janek KROUPA, investigativní reportérDále jste byl spojován s případem zmizelé půl miliardy z České konsolidační agentury, kde byli odsouzeni další 2 podnikatelé, jistý Šik a ještě, ještě jeden, jehož jméno si v tuto chvíli nevybavuji, Skořepa, tuším. A tam jste byl zprvu také jako podezřelý, jestli se pamatuji dobře.

František SAVOV, podnikatelVíte co? Jedna, jedna věc je skutečnost a druhá věc je, co produkují česká média, protože já jako významný hráč na české mediální scéně, tak mám trošku stíženou pozici v ostatních médiích a samozřejmě tato média se mě snaží programově poškozovat, kdykoli je to ..., kdykoli je to možné.

Janek KROUPA, investigativní reportérPočkejte, pojďme se vrátit k tomu, k tomu poškozování, od toho poškozování, jestli byste mi nemohl odpovědět na tu základní otázku, tedy byl jste tam jako podezřelý?

František SAVOV, podnikatelNebyl, byl jsem tam, vypovídal jsem tam jednou na policii a jednou u soudu jako svědek, ale protože ...

Janek KROUPA, investigativní reportérSoudkyně poté v rozsudku říkala, že jste byl krajně podezřelý, ale nebylo dost důkazů. Ptám se proto, že to vaše podnikání celé provází trestní stíhání zpravidla někoho jiného, než jste vy, ale je tam nějaký obchod, vy se v něm objevíte a šup, a je tam někdo trestně stíhán. Není to nějaká prapodivná smůla?

František SAVOV, podnikatelJá bych to nenazval smůlou, ale je to ..., já vlastně za svoji kariéru jsem dělal desítky, možná stovky restrukturalizačních případů koupě, prodeje firem, fúze. A při těchto věcech určitě není nouze, nouze o problémy. Co se týká ...

Janek KROUPA, investigativní reportérA vězení.

František SAVOV, podnikatelNevím, jestli vězení, co se týká té konsolidační agentury, tak je to věc banky UBS a vlastně bohužel ten českej soud nebo česká policie, když se na to podívám zpátky, tak nejsou, nebyly schopny připustit a vyhodnotit situaci, že banka UBS se chová jako zločinecká organizace určitým způsobem a ... a dopadlo to tak, jak to dopadlo, no.

Janek KROUPA, investigativní reportérPro nezasvěceného posluchače jen připomeňme, že 2 podnikatelé byli podezřelí z toho, že neoprávněně vyvedli do zahraničí půl miliardy korun, které, která pak zmizela a banka UBS poté musela nahradit škodu ze svého. Nikdy se vlastně nezjistilo, kde ta půl mili ..., půl miliarda skončila. Doopravdy netušíte, kde by ta půl miliarda mohla být?

František SAVOV, podnikatelTak banka UBS to samozřejmě dobře, dobře věděla a banka UBS věděla, že má máslo na hlavě a že ten problém způsobili její lidi a její bankéři, a proto, proto taky tu škodu promptně, promptně uhradila.

Janek KROUPA, investigativní reportérA vy netušíte, kde by mohly být ty peníze?

František SAVOV, podnikatelTo asi by se ... jste se měl zeptat UBS. Já nejsem ta správná osoba.

Janek KROUPA, investigativní reportérŘíká František Savov, který si bohužel nevzpomněl. Škoda je to pro nás. Pojďme se teďka podívat trochu, jaké to je být miliardář. O vás se, o vás se mluví, že, že ovládáte miliardy korun. Co s těmi penězi chcete dělat? Nebo jak dál podnikáte dneska?

František SAVOV, podnikatelJak dál podnikám? Snažím se podnikat v tom, co mě baví a dělat to s lidma, který mám rád a s kterýma mě to baví dělat. To je asi pro mě to, to nejdůležitější.

Janek KROUPA, investigativní reportérMáte byznys v Česku v tuto chvíli?

František SAVOV, podnikatelUrčitě. V Čechách zaměstnávám pořád několik tisíc lidí, ale samozřejmě posunujeme svoje aktivity spíš dneska do oblastí na jih a na západ od Česka, kde sledujeme vyšší výnosy.

Janek KROUPA, investigativní reportérMůžete být konkrétnější v tom, co třeba plánujete dělat v zahraničí? Nebo s kým spolupracujete v zahraničí? Zůstáváte se svým byznysem v Anglii?

František SAVOV, podnikatelV Anglii podnikám už od roku 2008. Mám tady realitní projekty, mám tady projekty, co se týkají letecké dopravy.

Janek KROUPA, investigativní reportérPojďme se tedy ještě na chviličku vrátit k těm vašim potížím v Česku. Vy jste v médiích naznačil, že máte podezření, že za tím někdo stojí a někdo to proti vám organizuje. Můžete být konkrétnější, kdo si myslíte, že je strůjcem vašich problémů v Česku?

František SAVOV, podnikatelTak já bohužel nemám žádný konkrétní důkazy. Kdybych je měl, tak samozřejmě je moji právníci použijí.

Janek KROUPA, investigativní reportérDobře a můžete, můžete říct alespoň názor, kdo si myslíte, že, že stojí za vašimi potíži?

František SAVOV, podnikatelOpravdu to říkat nechci, nechci, aby to nějakým způsobem ovlivnilo běžící řízení.

Janek KROUPA, investigativní reportérNějaký podnikatel, politik, policista?

František SAVOV, podnikatelHezky jste to vyjmenoval a možná, že to je kombinace.

Janek KROUPA, investigativní reportérMyslíte, že to je politik a podnikatel?

František SAVOV, podnikatelPolitik, podnikatel, policista v jedné osobě, to by asi nešlo, ale, řekněme, kombinace těchto faktorů má určitě vliv na, na probíhající řízení vůči mé osobě.

Janek KROUPA, investigativní reportérZnáte se s některými politiky českými?

František SAVOV, podnikatelUrčitě, určitě ano.

Janek KROUPA, investigativní reportérS kým si tykáte?

František SAVOV, podnikatelTo je, bych řekl, taková intimní otázka. Řekli jsme si, že na intimní otázky, na intimní otázky nebudu muset odpovídat.

Janek KROUPA, investigativní reportérRodinného charakteru. Ne, já se neptám na vaše rodinné příslušníky v politice, ale s kým si tykáte?

František SAVOV, podnikatelOpravdu nemůžu, nemůžu odpovědět.

Janek KROUPA, investigativní reportérDal jste někdy sponzorský dar nějaké politické straně?

František SAVOV, podnikatelNedal.

Janek KROUPA, investigativní reportérPomáhal jste nějakým politickým stranám v kampaních nebo politikům?

František SAVOV, podnikatelNe, nevzpomínám si, ale možná pro jednoho kamaráda kdysi jsem vylepoval letáky hned, hned po revoluci, ale to se asi nepočítá. To jste asi nechtěl slyšet.

Janek KROUPA, investigativní reportérNe, to jsem nechtěl slyšet. Já jsem měl za to, že, že ten váš typ byznysu s sebou nese to, že se snažíte s každým vyjít dobře. Ostatně něco takového jste i naznačoval v minulosti. Skutečně si nevzpomínáte, že byste někomu v kampani pomáhal? Třeba vaše tiskárna?

František SAVOV, podnikatelProč, proč myslíte, že ten typ byznysu, co dělám, tady to s sebou nese? Jakoby já jsem nikdy nečerpal dotace, nemám žádný státní zakázky, moje firmy nemají žádný státní zakázky. Já politiky nepotřebuju, takže ...

Janek KROUPA, investigativní reportérDobře, zeptám se jinak, znáte Ivo Rittiga?

František SAVOV, podnikatelIvo Rittiga znám, jasně.

Janek KROUPA, investigativní reportérA jste přátelé?

František SAVOV, podnikatelNevím, jestli to můžu nazvat, že jsme přátelé, ale známe se.

Janek KROUPA, investigativní reportérZnáte Martina Romana?

František SAVOV, podnikatelMartina Romana? Myslím, že jsem ho viděl.

Janek KROUPA, investigativní reportérKdy?

František SAVOV, podnikatelJe to léta zpátky.

Janek KROUPA, investigativní reportérDobře. Z české politické scény, s kým jste se viděl naposledy?

František SAVOV, podnikatelTo je zase intimní otázka.

Janek KROUPA, investigativní reportérTak, prosím, odpovězte.

František SAVOV, podnikatelOpravdu nemůžu, nemůžu tady to komentovat. Nechci, nechci nikoho poškozovat, nebo dneska v mojí situaci, kdy média mě pranýřují, nechci do svých problémů zatahovat někoho dalšího.

Janek KROUPA, investigativní reportérDobře. Já se znovu vrátím k vašim, k vašim trestním stíháním.

František SAVOV, podnikatelJe teda jenom jedno, jo.

Janek KROUPA, investigativní reportérOdpusťte ..., no, tak v souvislosti s Legiosem, který, který vlastníte, nevlastníte, ovládáte, neovládáte, jistě ovládat chcete, jste ostatně největší věřitel, jak jsem pochopil, v konkurzu, který právě běží. Není to trošku bizarní situace, že vlastně stojíte na obou stranách barikády v tom konkurzu?

František SAVOV, podnikatelJá nevím, kam tím míříte? Proč bych měl stát na obou stranách barikády?

Janek KROUPA, investigativní reportérJako člověk, který ovládal, či ovládá Legios na jedné straně a na druhé straně je největší věřitel té společnosti. Ten konkurz nemůže být úplně v pořádku.

František SAVOV, podnikatelTo, jestli je konkurz, nebo není v pořádku, to já asi nejsem schopen posoudit, ale já znovu říkám, Legios jako takový, co se týká insolvence, tak ta se týká jedné firmy, ale jinak Legios má několik dalších firem po celé, po celé Evropě a ten byznys tam normálně funguje, funguje dál a to, že tady VÚB Všeobecná úvěrová banka chce nelegálním způsobem ovládnout nějakou firmu a přeprodat, přeprodat ji konkurenci Legiosu, tak věřím tomu, že ten soud to správně, správně vyhodnotí a ...

Janek KROUPA, investigativní reportérLitujete něčeho ve svém životě, co jste udělal?

František SAVOV, podnikatelNelituju, určitě ne.

Janek KROUPA, investigativní reportérNelitujete? Není nic, co byste chtěl vrátit, a co si říkáte, že byste udělal jinak?

František SAVOV, podnikatelMožná, možná lituju jedině času, který jsem věnoval v některých případech nesprávným, nesprávným lidem. Čas je to nejcennější samozřejmě pro každýho.

Janek KROUPA, investigativní reportérJe něco, co vy považujete za důležitý říct a já jsem se nezeptal?

František SAVOV, podnikatelJá myslím, že jste se zeptal na všechno.

Janek KROUPA, investigativní reportérA to je pro tuto chvíli všechno. Děkuji vám za váš čas, kterého si tak vážíte a od mikrofonu se loučí Janek Kroupa, pěkný den.

František SAVOV, podnikatelJá vám děkuju, na shledanou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: kko
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.