Petr Macek ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

28. listopad 2014

Prožil 8 týdnů v Libérii, pracoval mezi lidmi nakaženými ebolou. Jak náročné to bylo? Je skutečně epidemie eboly v Africe na ústupu? Dozvíme se právě teď.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka Logistik Petr Macek z organizace Lékaři bez hranic je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Vítejte, dobrý den.

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicDobrý den.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJak jste reagoval, když vám v září zavolali, že pojedete do Libérie, do místa, které je úplně nejvíce postižené ebolou?

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicTak vzhledem k tomu, že jsem sledoval už nějakou dobu vlastně vý..., jak epidemie se vyvíjí, tak víceméně to bylo to, co jsem očekával, kde vlastně bude má další mise.

Čtěte také

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVy jste 8,5 roku u organizace Lékaři bez hranic, takže vy jste asi zvyklý na cokoliv, takže když přišel telefonát, že pojedete do Libérie, že tam budete bojovat s ebolou, tak vy jste si prostě sbalil pár věcí a nasedl jste do letadla.

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicTak já jsem měl čas se na to připravit, protože vlastně měsíc a půl předtím už jsem toto projednával s, vlastně s kolegy. Akorát tím, že se mi narodil syn, tak jsem dostal volno, takže jsem zůstal 2 měsíce doma a tím jsem vlastně ten, ten odjezd oddálil.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPočkejte, vám se narodil syn a vy jste přesto odjel do Libérie?

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicA 2 měsíce po tom. Tak já mám ženu, která teda ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaMá pro to pochopení? Ta musí být svatá teda, to vám říkám.

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicMá pro to pochopení. Vzhledem k tomu, že ona donedávna pracovala s lékaři také, takže přeci jenom o to to bylo trošičku jednodušší, i když si dokázala představit, že bych mohl jet na jiné místo.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAnebo zůstat doma ideálně, když máte tak malé, malé dítě.

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicAnebo zůstat doma.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle to asi se ani vám nemuselo, nemohlo odjíždět úplněji lehce, když máte doma malého syna.

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicTak samozřejmě, že ne a po návratu ty 2 měsíce byly vidět.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJako že vyrostl nebo ...

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicPřesně tak.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTo by muselo být velmi dojemné setkání po tom návratu.

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicTak ze 2 měsíců na 4 měsíce přeci jenom ta změna je dost velká.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaZpátky ale k tomu vašemu odjezdu. Vy máte samozřejmě zkušenosti z válečných oblastí, vy jste byl v Sýrii, vy jste byl také na místech, kde byly nejrůznější přírodní katastrofy, například Haiti, ale přece jen ta epidemie eboly v takovém rozsahu, jak jsme ji teď v posledních měsících sledovali v Africe, to je něco úplně jiného. Tak jak jste se na to vlastně mohl připravit?

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicTak na to úplně tak připravit se nedá. Jako je pravda, že samozřejmě to je úplně nová zkušenost pro všechny kolegy. V minulosti ty epidemie byly mnohem menšího rozsahu, kdy trvaly krátkou dobu, 2, 3 měsíce maximálně a jednalo se o daleko menší pacientů, takže pro vlastně organizaci jako takovou a celkově i ostatní jakoby hráče v této oblasti, samozřejmě je to úplně něco nového.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVy jste byl už v Kongu, pokud se nepletu.

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicPřesně tak. Před ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaKdyž tam byla ebola, to je pár let zpátky, nebo jak je to dlouho?

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicPřed, před 3 lety jsem vlastně byl v Kongu. Já jsem se v té době zrovna tam pohyboval na jedné misi, kde jsem prováděl školení ohledně vakcinace a v tu chvíli vlastně tam byl alert na ebolu, takže nás bylo pár vysláno na místo, kde jsme teda vytvořili izolaci, tam bylo těch případů pouze pár. Nakonec se ani nepotvrdilo, že se o ebolu jednalo, když přišly výsledky z laboratoří vlastně ze Spojených států.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTohle bylo ale něco úplně jiného v Libérii, takže když jste tam přijel, jak to vypadalo? Vy jste hned odjel na sever do města Foya na sever Libérie, a co vás tam čekalo? Jak vypadal takový pracovní den?

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicTak vlastně úplně na začátku, tak jako každý jiný kolega projdete vlastně týden až 2 týdny s někým nebo jste, pracujete s někým, kdo už tam delší dobu je, tak abyste si zvykla vlastně na ty podmínky tam a také zjistíte, jestli vůbec jste schopna tu práci dělat. Je možnost samozřejmě ve chvíli, kdy zjistíte, že je to příliš, požádat o to, aby vás odeslali zpátky, zpátky domů.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTo se vám nestalo, vy jste věděl, že na to máte.

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicTak to samozřejmě zjistíte až na místě. Domníval jsem se, že ano, ale nakonec teda jsem byl schopný práci, kterou jsem měl na starost, provádět.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA je hodně členů Lékařů bez hranic, kteří přijedou na místo a zjistí, že na to nemají?

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicTak hodně jich není, ale občas se to, občas se to stává. A to je jedna, je to jeden z důležitých vlastně momentů, že ten lékař na tom místě opravdu zjistí po týdnu, po 2 týdnech, že to je příliš, že prostě má možnost a vrátit se vlastně domů.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaPsychicky že to může být v první řadě náročné.

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicPsychicky, přesně tak.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle vy tam máte v tom týmu psychologa, využíval jste třeba vy jeho služeb čas od času?

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicTak já jsem, já jsem naštěstí tedy neměl potřebu ho využívat. Byl tam jak pro tým, tak samozřejmě i pro pacienty a všechny zúčastněné.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA když jste tedy se tam takzvaně "zabydlel" v Libérii, tak jste potom začal vyjíždět, když někdo zavolal, že třeba mají v rodině podezření na ebolu, tak vy jste jeli na to místo, a protože vy jste byl vedoucím toho týmu, tak vy jste byl první, kdo šel takzvaně do dveří do toho domu.

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicPřesně tak.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA jak to probíhalo? Jak tohle probíhalo? Protože vy jste se musel neustále hlídat, abyste se nenakazil. To je právě na tom to nejhorší.

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicTak první vlastně důležitá věc byla získat si akceptaci v té vesnici. To znamená, aby nedošlo k tomu, že bysme byli dejme tomu i napadeni, což se párkrát stalo jiným organizacím, který si na to nedávaly pozor, což znamenalo, že většina týmu zůstala mimo vesnici a já s kolegou, který je psycholog a má na starost vlastně jakousi osvětu, tak jsme vstoupili do té vesnice, většinou jsme tam přijeli na popud někoho právě z té vesnice, takže nás očekávali. Po příjezdu my jsme vysvětlili, co, jak to bude probíhat zásah, vysvětlili jsme jim jednotlivé kroky tak, aby nedošlo k nějakému překvapení, na které by vesnice špatně reagovala. A ve chvíli, kdy bylo patrno, že tedy ten zákrok můžeme provádět, tak byl povolán zbytek týmu a před vlastně populací jsme se oblékli do ochranných obleků.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAha, takže vy jste tam přijeli prvně v civilu.

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicPřesně tak. To je další věc.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaBez rukavic třeba i.

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicBez ruk..., rukavice jsme měli, měli jsme na sobě pouze takové ty lehké lékařské obleky, ale žádná kombinéza, žádné ochranné brýle nebo masky tak, abysme tu populaci nevyděsili. Tohle to se vlastně změnilo na základě zkušeností z minula, kdy někdy tým, který přijel do vesnice už kompletně vlastně v ochranných oblecích, tak ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVybaven takzvaně.

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicTak byl napaden, protože samozřejmě pro lidi z té vesnice tyto ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTo byli nepřátelé jako.

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicPřesně tak, takže, takže je napadli a vlastně došlo k nějakýmu zranění.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJak se manipuluje s pacientem, u kterého je podezření na ebolu?

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicTak tam záleží, v jakém je stádiu, jestli vlastně je ještě plně schopný se pohybovat a komunikovat, anebo už je ve stádiu, kdy vlastně ho, musíte použít lehátko, naložit ho do ambulance a odvézt.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVy ale nemůžete vědět hned, že má ebolu, to může být nějaká jiná nemoc přece.

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicPřesně tak. To znamená, proto v týmu je lékař, který vlastně udělá jakoby diagnózu, to znamená na základě příznaků rozhodne, jestli tato osoba spadá do, vlastně do definice ebola případů nebo zda se jedná úplně o něco jiného. To se nám stalo několikrát, že jsme dorazili na místo a během vlastně diskuse s tím pacientem nebo s někým z vesnice bylo zjištěno, že tento člověk má problém už 2,5 měsíce, že měl nějakou operaci předtím a vlastně je to úplně jiný případ.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJiný případ.

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicNic spojené s ebolou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle pokud je tam podezření tedy na ebolu, tak by toho pacienta vezmete a odvezete ho do nějaké nemocnice?

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicDo, do vlastně centra, přesněji do centra.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaDo toho centra. A to centrum vypadá jak?

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicTo má několik částí. První část je tam, kde se vlastně provádí jakýsi příjem a kde se odebírá vlas..., vzorek tkáně nebo teda krve na to, aby se provedl test v laboratoři, aby se mohlo potvrdit ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAby to bylo stoprocentní, že to je, nebo není ebola.

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicPřesně tak. Z té, z tohoto místa se potom pacient přesune do další části, kde vlastně čeká na výsledky a je oddělen kompletně od ostatních pacientů, aby nedošlo k tomu, že přivezeme někoho, kdo má sice příznaky, ale nakonec se projeví dejme tomu malárie, a on potom dostal se do kontaktu v centru s někým, kdo je potvrzený případ, takže proto každý pacient je vlastně oddělený v různé části.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA to centrum je tak dobře vybavené, že vlastně i tohle je možné takhle oddělit ty pacienty od sebe?

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicTak záleží na ploše samozřejmě, někdy je to, v první části se používá dejme tomu nemocnice s jednotlivými místnostmi, v další fázi je postaveno centrum, takže je potřeba velká plocha, několik stanů nebo dejme tomu budovy postavené ze dřeva a vlastně z plastu tak, aby bylo možné oddělit ploty jednotlivé části.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTo jsou centra, která vznikla vyloženě kvůli ebole?

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicPřesně tak.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTo stavili Lékaři bez hranic?

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicPřesně tak.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže jsou to takové improvizované nemocnice vlastně?

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicJe to, jsou to improvizované nemocnice. Jeden z důvodů je i takový, aby vlastně my jsme oddělili pacienty od běžné nemocnice, aby byl zajištěn provoz pro ostatní lidi vlastně, který potřebují pomoc. Jeden z velkých problémů byl to, že vlastně celkově se zhroutil systém nebo celkově se zhroutil systém nemocnic a center právě na základě toho, že lidé, ošetřující personál měl strach se o pacienty starat. Takže my jsme vlastně vytvořili zvláštní jakoby stavbu, kam teda jsme brali pacienty tak, aby v ostatních částech mohla probíhat normální léčba.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaLogistik Petr Macek z Lékařů bez hranic, který se před pár týdny vrátil z Libérie, kde pracoval mezi lidmi nakaženými ebolou, je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Tak teď jsme mluvili o lidech, u kterých bylo podezření nebo se i třeba to podezření nakonec ukázalo jako pravdivé na ebolu, ale vy jste pracoval také s lidmi, kteří, s mrtvými lidmi, mám na mysli, vy jste byl vlastně tím, kdo šel odebrat vzorek. Jakým způsobem se dělá tohle?

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicTak po příjezdu do vesnice ten průběh je téměř stejný v tý počáteční fázi, to znamená získat si ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTu důvěru.

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicTu důvěru a vlastně vysvětlit, jak přesně to bude probíhat tak, aby se předcházelo jakýmkoliv konfliktům nebo dohadům, co se s tím tělem děje, ze zesnulým tedy, tak my požádáme nebo navrhneme někomu z členů rodiny, aby se oblékl s námi do toho ochranného obleku a byl svědkem toho, kdy my ten vzorek třeba odebíráme.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTo se odebírá z dásně injekční ...

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicPřesně tak. Ne, ne, ne, je to vlastně jakoby taková ta tyčinka, kterou používáte na čištění uší, která má dvojité, dvojité jištění tak, aby kdyby první ochranný kryt prasknul, tak aby zůstala krev anebo teda virus v druhé části, a to se potom vkládá to dalšího ochranného obalu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA to byl tedy váš úkol a vy ...

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicPřesně tak.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVy potom jste na základě toho jasně řekli, že to bylo úmrtí na ebolu a že s tím ...

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicAnebo ne.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAnebo ne. V tu chvíli by bylo možné třeba toho člověka pohřbít jinak, než když by tu ebolu měl. A pokud se ukázalo, že tu ebolu měl, tak co se dělo s tím tělem dál?

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicTak ono vlastně k tomu pohřbu docházelo okamžitě po tom, co se odebral ten vzorek a vlastně jsme navrhovali rodině, že má tedy dvě možnosti. Může se provést pohřeb přímo v té vesnici, jestliže s tím komunita souhlasí, a jestliže tam byly nějaké obavy, tak jsme vlastně toho zesnulého převezli na hřbitovy, které byly speciálně vytvořené vlastně za městem pro tyto případy.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVy jste byl na tom hřbitově se podívat?

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicPřesně tak.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJá vím, že to je taková hloupá otázka, ale jak to tam vypadalo? Uvědomil jste si vlastně v tu chvíli, jaký rozsah ta ebola měla v Libérii nebo ještě má?

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicTak právě, právě na tom hřbitovu právě to člověku vlastně dojde, protože tam vidíte ty řady těch hrobů vždy se jménem a s datem úmrtí a na nich bylo vlastně vidět, jak ta, jak ten virus pokračoval, jak se to rozšiřovalo, kdy první den bylo pár případů a postupně se to rapidně teda zvyšovalo. Nakonec jsme se dostali do fáze, kdy teda už tam bylo 300 hrobů a kapacita toho hřbitova nestačila, takže ještě se musel několikrát zvětšovat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaCo si vlastně místní lidé o té nemoci myslí?

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicTak záleží na vzdělání. Samozřejmě ta populace, která je více vzdělaná, tak ta více reaguje na ty informace, které se jí dostávají. Ty ostatní někdy trošičku reagují na různé dohady, dokonce tam byly i takové fámy, jako že ebola je zavlečená do Afriky bílými lidmi a podobně.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA i to byl možná třeba ten strach, který oni mohli mít, když vy jste tam přijeli do těch vesnic třeba, že možná si mysleli, že vy jste ti, kteří by tam v případně tu ebolu mohli zavléct.

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicPřesně tak. Vono je potom důležité se vžít do vlastně pocitů těch lidí, kdy přijedete do vesnice, dejme tomu odtamtud odejde 10 lidí během 2 měsíců, kteří jsou s podezřením eboly a pouze jediný se vrátí, tak samozřejmě ve chvíli, kdy tam přijedete pro jedenáctého člověka, tak ty lidé mají strach.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJak vypadal návrat z té mise? Vy jste se vracel přes Ženevu, kde vlastně mají Lékaři bez hranic svoji centrálu.

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicTam je jedna, přesně tak, tam je jedna z centrál, z centrál. Já vlastně jsem první prohlídky podstoupil už v Libérii, tak jako vlastně denně, kdy jsem tam působil, další prohlídka byla na letišti v Libérii samotná zase lékaři, tedy z ministerstva zdravotnictví, třetí kontrola byla při přestupu v Casablance, kde každý vlastně pasažér, který přichází ze západní Afriky, musí projít zdravotní prohlídkou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže tam vám změří teplotu.

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicPřesně tak, přesně tak a vlastně je tam sledování osob termální kamerou vlastně na zvýšení teploty nebo ne. Po příjezdu do Ženevy jsem byl na univerzitní nemocnici, kdy jsem skončil vlastně na oddělení epide..., na oddělení epidemií, kde probíhá další vlastně, další kontrola. A teprve poté jsem vlastně mohl se vrátit domů.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle i když jste se vrátil do Prahy, tak tady ještě pokračovala ta takzvaná karanténa?

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicPřesně tak. Já jsem se vrátil do Prahy vlastně 5 dní před uplynutím těch 21 dní a vedoucí Lékařů bez hranic pražské pobočky byl v kontaktu s ministerstvem zdravotnictví, s hygienickou stanicí, měl jsem vlastně návštěvu lidí z hygienické stanice, od kterých jsem dostal jasné instrukce, čeho se vyvarovat, jak se zdržovat a jak vlastně by mělo proběhnout těch dalších 5 dní.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže vy teď už víte jednoznačně, že jste se nenakazil.

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicTak teďkom už je to asi 5 týdnů celkem, takže ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže je to, je to jednoznačné.

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicPřesně tak.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle přece jen, pročetl jste si, protože vy jste poskytoval už nějaké rozhovory, ať to bylo pro DVTV nebo pro iDnes.cz, a četl jste si třeba na internetu ty reakce pod těmi rozhovory?

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicTak četl jsem si a samozřejmě tam jsou pozitivní reakce, za které každý z nás, kdo se na těch misích pohybuje, jsme velice vděčný. Naopak se tam objeví i reakce od lidí, které o té nemoci nevědí toho tolik a ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaOni si právě myslí, že třeba můžete tu nemoc teď tady rozšířit, tak to můžete všechny uklidnit, že nemůžete.

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicTak samozřejmě teďkom už ne.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA potom další se tam také objevuje názor, že by se tam vůbec nemělo jezdit do takových oblastí.

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicTak přesně tak. U některých lidí ještě přetrvává vlastně názor, že ve chvíli, kdy zavřeme tady dveře, nebudeme se věnovat tomu, k čemu dochází venku, takže se nás to vlastně netýká. Jenže právě pro tyto lidi, byli by asi překvapení, až jim jednou takovýto problém zaťuká vlastně na jejich vlastní dveře.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVy jste, my už jsme zmiňovali, že vy jste byl na Haiti, když tam bylo zemětřesení a vy jste se tam nakazil horečkou dengue. To je vlastně nemoc, která je ebole trošku podobná, víte, jak jste se nakazil tehdy?

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicTak vlastně dengue se přenáší nebo můžete ji dostat od komárů, kteří se pohybují během dne, takže prostě tak jako malárie dejme tomu u komárů během noci, tak dengue je také přenosná komáry.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJak jste se léčil tehdy?

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicTak já jsem po několika dnech byl v takovém stavu, že jsem musel být evakuovaný teda vrtulníkem do Dominikánské republiky.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNemohl jste chodit vůbec?

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicNemohl jsem, mohl jsem chodit, ale začínala se ta nemoc projevovat velkou slabostí, vlastně jsem i zkolaboval částečně, a skončil jsem vlastně na jednotce intenzivní péče v Dominikánské republice.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaČím se to léčí?

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicTak tam vlastně to tělo se s tím muselo vypořádat samo s tím, že jsem dostával nějaké infúze a, abych řekl, léky, které mi byly podávány, tak já nejsem lékař, takže vám přesně neřeknu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAni toto vás neodradilo od toho pokračovat dál tady v takové nebezpečné práci?

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicTak neodradilo a já věřím tomu, že hodně lidí, kteří pochází dejme tomu z Čech a žijí vlastně v zemi, která jim dává zázemí, které tady máme, tak je to jakousi povinností, abysme pomohli někde jinde a pomohli vlastně s jejich životy.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA říkáte si někdy, jak se tady v Česku vlastně máme dobře? A říkáte to i třeba svým přátelům, když občas si třeba stěžují a nadávají? My Češi jsme tím takoví pověstní.

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicTak určitě, zvláště jestliže jste na misi, která je obtížná ať už fyzicky, nebo psychicky, tak si říkáte o tom, jaké to bude zase krásné, až člověk bude zpátky doma a projede se tramvají a podobně.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaZpátky ale do Afriky a zpátky k té situaci s ebolou, podle posledních zpráv se situace s ebolou v Libérii začíná stabilizovat, dá se to chápat i tak, že epidemie eboly pomalu končí v Africe, nebo byste byl velmi opatrný s takovými hodnoceními?

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicPřesně tak. Já bych byl velice opatrný. Samozřejmě ty celková čísla z Libérie klesají, zdá se, že se to teda zpomaluje, naopak dochází k tomu, že se šíří geograficky, to znamená ty čísla už nejsou tak velká, ale na místech, kde se do dnešní doby vlastně ty případy nevyskytly, tak začínají jakoby jednotlivé případy se, se projevovat, což je dáno samozřejmě i tím, že migrace populace je velká, takže ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaČím to je, že se vlastně ta epidemie tak strašně rozšířila? 16 tisíc lidí podle těch posledních údajů se nakazilo ebolou. Udělali třeba politici někde chybu nebo Světová zdravotnická organizace? Čím to, že vlastně tato vlna eboly byla tak mocná?

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicTak jedna z věcí, když se podívám vlastně historicky na výskyty eboly, tak se většinou ukázaly v nějaké velice izolované oblasti, dejme tomu v Kongu, to zasáhlo jednu, dvě vesnice, absolutně nepřístupná, nepřístupná oblast, zatímco tentokrát došlo vlastně k prvotním příz..., případům na místech, která jsou jednoduše dostupná a právě tím, jak se mobilita celkově v Africe zvyšuje, tak právě to byl jeden z velkých důvodů, proč k tomu došlo.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVás teď čeká jednak Vánoce, ale vy je nestrávíte tady v Praze, předpokládám, nebo v České republice nebudete je trávit.

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicNebudu je trávit v České republice, vlastně 8., 8. prosince odlétám do Sierra Leone na další, další misi.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA Sierra Leone, to je další země, která je velmi silně zasažena ebolou, takže vás čeká podobná práce, jakou jste teď měl v Libérii?

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicPřesně tak. Vlastně budu se znova věnovat týmům a školit, školit nové kolegy vlastně v té samé práci.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaMůže to být v něčem i horší, Sierra Leone, než v Libérii třeba?

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicTak nevím, jestli to může být horší. Rozdíl, který tam bude, že vlastně v Sierra Leone se teprve ta pomoc ve velkém rozjíždí, zatímco v Libérii, kam jsem přijel vlastně jakoby v druhé nebo třetí fázi, tak tam už všechno vlastně běželo.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVy jste průměrně tak 10 měsíců v roce na cestách?

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicPřesně tak, kolem 10 měsíců.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA vždycky se to dozvíte takhle pár dní dopředu, že ..., protože kdy jste se dozvěděl, že pojedete do Sierra Leone?

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicDneska.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaDneska. Dneska máme 28., pokud se nepletu, takže za 10 dnů odlétáte. To je běžné takhle, že se to spontánně ...

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicNo, ono to nebylo tak, oni mi vlastně, já jsem dostal informaci dneska, že odlítám v pondělí, a tak jsem informoval kolegy na centrále, že na základě toho, co bylo řečeno předtím, že mám mít ještě jeden týden odpočinku, takže oni se spletli o týden, takže vlastně to je jakoby z jejich strany 3 dny dopředu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA víte třeba, jak dlouho budete vždycky na té misi? Nebo to může být různé podle toho samozřejmě, jak vám budou síly stačit a podobně?

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicTak ta nastávající mise je plánovaná na 2 měsíce, ale to se samozřejmě může změnit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak to byl logistik Petr Macek z Lékařů bez hranic, který byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Já vám moc děkuju za to, že jste byl tady u nás v Radiožurnálu a přeju vám mnoho úspěchů ve vaší práci. Díky, na shledanou.

Petr MACEK, logistik, Lékaři bez hranicDěkuju, na shledanou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNa Radiožurnálu vás za chvilku čekají další zprávy. Helena Šulcová přeje dobrý poslech.

autor: heš
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.