Alkohol u mladistvých? Jednorázové zákazy nepomůžou. A politici problém zlehčují! míní odborník

V Česku je půl miliónu lidí závislých na alkoholu. A třikrát tolik pije alkohol ve škodlivé míře. Takové jsou údaje Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti. „Ve srovnání s ostatními zeměmi jsme ve vztahu k alkoholu extrémně tolerantní, spotřeba alkoholu je velmi vysoká,“ potvrzuje klinický psycholog Michal Miovský. Pilo by se v Česku méně, kdyby se zdražil alkohol?

„Cenová politika ve vztahu k alkoholu je poměrně významným regulačním faktorem,“ říká. Upozorňuje ale také na to, že mladiství mohou poměrně snadno sehnat alkohol.

„Občanský průkaz se vyžaduje velmi málo, provozovatelé restaurací mají různá alibistická zdůvodnění,“ dodává. A to je také jedním z důvodů, proč je Praha tak oblíbenou destinací pro zahraniční studenty. „Něco takového by si ve své zemi dovolit nemohli,“ podotýká.

Čtěte také

A pomohla by situaci změnit legislativa? „Je nutné pojmenovat problémy správnými jmény. Nestačí jenom dobře definovat zákon, problém je v jeho vymahatelnosti,“ nastiňuje.

dopravní psycholog Michal Miovský

Důležité je také chování politiků, kteří jsou stále součástí elity společnosti. „Spousta politiků opakovaně v médiích bagatelizují tyto problémy. Je to něco, co nás v politické kultuře od některých zemí odlišuje,“ upozorňuje

Co je škodlivá míra alkoholu? Kdy nejčastěji sahají ženy po alkoholu? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.