Trváme na své připomínce, říká Karla Šlechtová o pozastavení pražských stavebních předpisů

Vláda má novoroční předsevzetí. Tím je podle premiéra Bohuslava Sobotky efektivní čerpání evropských fondů. Přitom za rok 2014 se nepodařilo vyčerpat přibližně 9 miliard korun. Jak to chce ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová napravit?

„Nevyčerpané peníze se nedají přesunout do příštího roku,“ připomíná Karla Šlechtová v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou s tím, že na přelomu ledna a února chce vládě předložit dokument s odhady na rok 2015. Možnou výši nevyčerpané částky si však zatím netroufá odhadovat. „Máme zastavené dopravní stavby kvůli řízení Evropské komise,“ uvádí hlavní důvod.

Současně připomíná, že uplynulé období od roku 2007 do roku 2013 bylo složité. „Měli jsme celkem 24 operačních programů, což je velké množství,“ uvádí. „Teď jsme jejich počet snížili asi o sedm nebo o osm,“ dodává.

Systém by tak podle ní měl být jednodušší. „Snažíme se zjednodušit i prostředí pro žadatele a příjemce, tedy pro podnikatele a lidi, kteří chtějí napsat žádost o dotaci,“ tvrdí.

Čtěte také

Moderátorka Helena Šulcová se ptala také na pozastavení pražských stavebních předpisů ze strany ministerstva pro místní rozvoj. „Nebojíme se a nemyslíme si, že by Praha měla mít nějaké výjimky,“ komentuje celou situaci Karla Šlechtová.

Nenahrává svým rozhodnutím billboardové lobby? Nebude Česká republika po roce 2020 v Evropské unii čistým plátcem? A neocitá se ministr financí Andrej Babiš ve střetu zájmů, když firmy, které vlastní, žádají o evropské dotace?

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , šše
Spustit audio