Tomáš Sedláček ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Jaká je bilance roku 2014 pohledem makroekonoma? Jaké hlavní události předjaly náš hospodářský vývoj do Nového roku? A jak bude rok 2015 vypadat ekonomicky? Hostem silvestrovských Dvaceti minut Radiožurnálu je ekonom ČSOB Tomáš Sedláček.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka Dobrý den.

Tomáš SEDLÁČEK, ekonom ČSOBDobrý den.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaČili jaký byl rok 2014 z pohledu makroekonoma?

Čtěte také

Tomáš SEDLÁČEK, ekonom ČSOBČeská republika víceméně se nevymyká tomu, co zažívá celý západní svět, to znamená, jakési váhání, tápání, stání na místě, potřeba zefektivizovat ministerstva a státní správu, aniž by bylo zcela zřejmé, co tato státní správa jaksi má dělat. Otázky nad kapitalismem, otázky nad vlastně vůbec politikou, tady je zajímavá věc, že na začátku transformace, teď, když se ohlížíme 25 let za sebe, tak na začátku transformace byl podnikatel nebo podnikatelka sprostý slovo, kdežto politiky jsme si tenkrát vážili, tu první generaci těch polistopadovejch politiků, to byli hrdinové na slovo vzatí a kdykoliv kamkoliv přišli, tak hospoda i přednáškový sál i novináři vstávali a respektovali dotyčného nebo dotyčnou. Teď je to naopak. Teď podnikatelka nebo podnikatel, podařilo se jim do jisté míry očistit to svoje, ten svůj špatný začátek a naopak politik je slovo, který propadá v důvěryhodnosti. A dokonce je hezky vidět, jak vlastně tu nefunkční politickou scénu, my tady prostě nemáme moc kvalitní politiky, prostě odchodem Václava Havla tady nemáme žádného světově výjimečného politika a ten obor politika, kterou já beru stejně jako, já nevím, obuvnictví nebo opraváři dveří, prostě ...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaJako službu?

Tomáš SEDLÁČEK, ekonom ČSOBJako službu a jako nikterak netřeba fetišizovatelnou oblast v životě a zrovna tak jako /nesrozumitelné/ nefungují dobře instalatéři, protože prostě z důvodů, který není potřeba rozebírat, tak u nás nefunguje politika. Naštěstí u nás funguje dobře ekonomika a další oblasti. Máme tady vynikající umělce, máme tady opravdu výrobky, který se usadily, v celým světě se zabydlely, ale ta naše politika prostě přešlapává na místě, nenabízí zajímavé, zajímavé řešení a když je nabídne, tak je pak neustále mění.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaKdyž říkáte, že politika přešlapává na místě, jak to, že tedy, nebo jaký vliv to má na ekonomiku? Říkáte, že ta je v pořádku.

Tomáš SEDLÁČEK, ekonom ČSOBKdyž si vlastně rozdělíme těch 25 let od pádu železné opony, tak ...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaJá jsem se zatím omezila na tu bilanci za rok 2014.

Tomáš SEDLÁČEK, ekonom ČSOBNo, ale ten rok 2014 to právě hrozně hezky dokresluje. Tak ten první, těch prvních 12,5 pomyslných let se dělo plno věcí špatně, docházelo ke korupci, docházelo k neefektivitě a tak dále a tak dále, ale měli jsme nějakej směr. Teď to druhý pololetí já vnímám jako tragičtější než to první. Mnoho lidí, když se ohlíží těch 25 let, tak nadává na začátky kuponový privatizace a tak dál, a tak dále, ale jistě mnoho věcí se tam nepovedlo nebo udělaly se vysloveně špatně, ale to není průšvih. Průšvih nastal v tom, spíš v tý druhý polovině, kdy najednou došlo k velkému zastavení Česka, my jsme vstoupili tam, kam jsme vstoupit chtěli, stali jsme se členem Evropské unie a od té doby česká politika a rok 2014 toho byl jaksi posazení koruny, že už to vidí i člověk, který se tomu nevěnuje profesionálně jako třeba novinář nebo komentátor, že se bumerangově vracíme do jakési ruské ideologie, což bohužel je to, co mám pocit, zůstane z roku 2014 jak politicky, tak diplomaticky, tak zejména ekonomicky. Zase taková víra, že spása přijde z Ruska a že spása přijde právě díky politikům.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaVy právě o té bumerangizaci nazpět k Rusku mluvíte jako o největší hrozbě dneška. Jde skutečně podle vás o tu největší hrozbu v momentě, kdy právě jsme ještě ve strukturách NATO a Evropské unie?

Tomáš SEDLÁČEK, ekonom ČSOBTa naše konzistentní nekonzistence, ta naše nerozhodnost byla do jistý míry roztomilá, protože jsme tady měli Havla a koneckonců České republice se kdysi říkalo Bohemia, takže i ten bohémský způsob život nás trošku omlouval, ale teď už to moc vtipný není a ani Evropská unie a ani NATO už se tím moc jakoby nebaví. Spíš tam vidíte pozdvižený obočí a možná někdy i jakoby ukazováček v tom smyslu hele, jestli nechcete hrát fotbal, tak nehrajte fotbal, nikdo vás nenutí, v Evropský unii jste dobrovolně. Teď jakoby vy jste v Evropě, ale vlastně se nepodílíte moc konstruktivně na debatách, které vedeme. Nejste si jistí s eurem, nejsem jste si jistí se sankcema, jako kdyby se Česko vracelo do pomyslné země nikoho, do takové divné zóny, ve které bohužel se zasedla třeba Ukrajina a ty důsledky dlouhého setrvávání na půdě země nikoho, je vidět, co se prostě stalo s Ukrajinou a my v devadesátých letech jsme dělali všechno ekonomicky, diplomaticky, politicky i mezinárodní vztahy a tak dále, abychom se ...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaAbychom se z ní dostali.

Tomáš SEDLÁČEK, ekonom ČSOB... Z té země nikoho dostali a teď tady vidím aktivní snahu se do týhle tý nerozhodný země nikoho se zase tak trošku vrátit.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaKomu tu aktivní snahu přičítáte? Je to zahraniční politika, prezident?

Tomáš SEDLÁČEK, ekonom ČSOBZahraniční politika je moc silné slovo, protože na zahraniční politiku je zejména potřeba mít politiku, takže já jsem někde napůl v humoru, ale napůl vážně v článku do Hospodářských novin navrhl, abychom zvážili, zda bychom nepřejmenovali českou zahraniční politiku na hokynářství, protože by to zjednodušilo interpretaci jak českým pozorovatelům, tak zejména zahraničním a když někdo chce mít zahraniční politiku, tak musí mít zejména politiku a my jsme měli velice zajímavou, originální, naivní, nepravděpodobnou, ale funkční zahraniční politiku založenou na obhajobě lidských práv. To byla tak naivní a nepravděpodobná politika, že nikdo nevěřil, že bude fungovat, a přesto Václavovi Havlovi se podařilo tu zahraniční politiku postavit tak, že to nebyla jako snílkovsky naivní tak, jak se občas o něm hovoří, ale byla to opravdu funkční reálná zahraniční politika, díky které my jsme se dostali na trhy, když to vezmu ekonomicky, na které bychom se nikdy jindy nedostali a na to, jaký jsme národ, to znamená, národ střední velikosti, my nejsme malý národ, ale typicky evropský národ střední velikosti, tak jsme měli mnohem větší slovo, než bychom si z počtu lidí jaksi zasloužili.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaA teď fakticky vidíte, že tomu je naopak?

Tomáš SEDLÁČEK, ekonom ČSOBA teď a já jsem to říkal několika premiérům, proč rušíte něco, co funguje? Teď jako ideologii stranou Havel nehavel. Tohle to je věc, která fungovala, fungovala dobře, proč najednou zničehonic měnit a což je případ i Petra Druláka a takového zvláštního postoje ministerstva zahraničních věcí, a nejlíp je to vidět na Zemanovi, ale bylo to vidět vlastně i na minulém prezidentovi, záměrná snaha bořit, takže, když to mám shrnout, tak my jsme měli za těch 25 let urazit velký kus cesty a my jsme půlku toho času trávili tím, že jsme místo urážení cesty uráželi sami sebe navzájem.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaA vy skutečně máte pocit, že v tom roce 2014 toto takto vyhřezlo a máte ohlasy, že by to mohlo vést k tomu, že Evropská unie či NATO řekne, jak vy jste říkal, nechcete hrát s námi, tak nehrajte?

Tomáš SEDLÁČEK, ekonom ČSOBNo, tak zatím je tohle to pozice, která nám aktivně vyhovuje. Prostě máme prezidenta, který věří informacím Moskvy spíš než informacím ze zdrojů NATO, což je velice na pováženou, dnešní války už se dávno nevedou zbraněma nebo kulkama, ale vedou se ideologií a ta naše ideologie je zvláštní v tomto smyslu.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaZnovu ptám se, jestli opravdu máte nějaké reakce třeba takto hmatatelné, že by to mohlo dojít k tomu, že bychom opravdu byli vyzváni ...

Tomáš SEDLÁČEK, ekonom ČSOBTo ne, ale my se tam sami situujeme do tý pozice oblečená neoblečená, v Evropě neevropě, nemáme už žádných dalších cílů, to je problém. A to je ...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaJá se ptám proto, promiňte, když to stáhnu zpátky na ten rok 2014 a i na tu tuzemskou politickou scénu, jestli prostě není větší hrozbou, než ta bumerangizace nazpět k Rusku, jak vy o tom mluvíte, právě ta absence nějakého zásadního konsensu politických stran na těch tématech, která jsou u nás, a kdy vlastně vždy se navrhne nějaký směr a další vláda to zruší?

Tomáš SEDLÁČEK, ekonom ČSOBTo je, to s tím pochopitelně souvisí. To souvisí s tím zastavením. Souvisí to koneckonců i s jevem, který známe z psychologie nebo psychiatrie a to tím, že zdrojem depresí v mnoha lidech bývá naplnění cílů. V tom momentě, když si splníte svůj sen, tak pak to zná každý, kdo si udělá státnice nebo prostě kdo získá práci svých snů, tak po počátečním nadšení nastává deziluze v tom smyslu, že člověk sice splnil si svůj cíl a zjistil, že za tím cílem už žádný další nebyl a najednou dojde v mnoha případech k depresi. Možná se něco podobného stalo i v Český republice. Jsme neschop..., vlády nejsou schopný na sebe navazovat. Hrozně hezky je to vidět, paní redaktorko, třeba ve změních, na daních, daňových změnách. Přece úplně nejrozumnější by bylo dohodnout se tak podívejte se, tady máme nějakou základní karoserii, kterou budeme mít v České republice společnou a když tady bude levicová vláda, tak se ty daně zvýší, a když tady bude pravicová vláda, tak se ty daně sníží, když budu používat ten nejjednodušší model. U nás v České republice každá změna daně znamená reformu celého daňového systému, takže ten systém už je tolikrát reformovaný, že se v tom nevyznají samotní analytici, mnohdy ani účetní a už vůbec ne politici. Prostě každej politik má pocit, místo toho, aby se prostě řeklo místo 20 % se bude platit 25 %, a to je jediná změna, kterou uděláme, tak se vždycky přehazuje ten samotný systém, a to je hezky vidět na důchodový reformě, to je hezky vidět na reformě zdravotnictví. Takže, i kdybychom tady měli 12 apoštolů s Nobelovými cenami za všechny možný vědy, který tady máme ...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaCoby poradce myslíte politické garnituře.

Tomáš SEDLÁČEK, ekonom ČSOBAle klidně i jako ministry, ale kdyby se střídali 6 a 6 ve vládě a byli to nejbrilantnější mozky, nejupřímnější, který tady na týhle tý zeměkouli máme, a přesto, kdyby každá vláda zbořila to, co postavila ta předchozí, tak se nehneme z místa, a to je bohužel to, co se tady děje.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaHostem Dvaceti minut Radiožurnálu je ekonom ČSOB Tomáš Sedláček. Vy jste se dotkl té důchodové reformy jako příkladu jaksi té nekonzistentnosti názorů. Právě za uplynulý rok tedy se stalo to, že byl zrušen druhý pilíř důchodového systému. Jak tento krok vnímáte?

Tomáš SEDLÁČEK, ekonom ČSOBDůchodová reforma se připravuje pořádně nejpozději od roku 2004, to znamená, 10 let, to si pamatuji na vlastní kůži, kdy tato iniciativa vlastně začala na ministerstvu financí, kde se postavila Bezděkova komise právě proto, aby došlo k vybrání nejlepšího modelu. To nevybírala vláda, já jsem to tenkrát vlastně dával dohromady na mým stole, ale byla to parlamentní komise, kdy každá ..., kdy každá parlamentní strana zastoupená v parlamentu nominovala 2 své odborníky a ta Bezděkova komise měla spočíst všechny politické návrhy, vyškrtnout ty, který prostě nefungujou, a mezi těmi 3 jaksi nabídnout možnost vyjednat jednu verzi a už je skoro jedno, kterou. To, že ta Bezděkova komise dál nefunguje, to, že vlastně už ani NERV nefunguje. Kdysi jsem si naivně myslel, že by to mohlo být jakýsi stálý, teď o členství vůbec nejde, jestli tam budu já nebo někdo jinej, ...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaPoradní orgán.

Tomáš SEDLÁČEK, ekonom ČSOBAle že to bude prostě poradní orgán, který třeba bude trošku suplovat tu nenávist nebo to boření, které nastává, kdykoliv se jaksi k moci dostane jiná garnitura.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaA na vlastní kůži jste pocítil, že to tak nejde, že by to tak bylo, jak vy jste předpokládal nebo doufal?

Tomáš SEDLÁČEK, ekonom ČSOBNo, no, prostě tady my neumíme rozdělit věci, na kterých se shodnem, a pak jako ladit věci, které, které se musí měnit. Prostě opravdu je potřeba, aby daně se daly měnit nahoru a dolů podle toho, jaká je tady vláda, ale důchodová reforma se nedá měnit každý 4 roky, to je prostě, to nejde, to je jako kupovat si každý odpoledne jiný boty. A pokud prostě máme jet na společnou dovolenou, tak se musíme rozhodnout, že tam pojedeme společným autem, takže to nebude ani sportovní dvousedačkový nějaký závodní, závodní stroj, ani autobus, ale bude to prostě rodinný relativně fádní nezajímavý auto, které má třeba nízkou spotřebu, ale ne moc vysoký výkon motoru a holt někomu se to auto nebude líbit, protože každý si to své auto představoval trošku jináč, ale protože je to naše společné auto, tak je potřeba nepřestupovat na každém bazaru, kde vidíte auto, který vypadá trošku líp.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaA ten model s druhým pilířem byl tedy to optimální auto, pakliže se přidržím té vaší metafory?

Tomáš SEDLÁČEK, ekonom ČSOBJá jako chápu, ne, byl to systém, který mohl fungovat, systém, na kterém se pracovalo mnoho let a dlouho a tady prostě současná vláda, minulá opozice měla tu svoji roli opět sehrát konstruktivně. Já nevím, jestli je tady nějaký další nový návrh na nějaký lepší důchodový systém.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaJe bez druhého pilíře.

Tomáš SEDLÁČEK, ekonom ČSOBNo, ale to nebude fungovat nikdy, protože tady jaksi snaha je, nebo je potřeba, aby lidé spořili více peněz na důchod, ať už z donucení tím, že se z toho stanou daně, nebo dobrovolně v jakémsi druhém pilíři. Toto se mělo diskutovat mezi odborníky a politici měli v tomto smyslu sehrát roli jaksi exekutivní a provést, ale to, že se z toho stalo bohužel politikum, pak znamená, že se ty ..., tady máme, možná líp, když to řeknu takhle, máme představu, že opozice musí bořit všechno, co dělá vláda, to není pravda. Opozice je tady od toho, aby vylepšovala vládní návrhy, ne je bořila.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaHostem Dvaceti minut Radiožurnálu je Tomáš Sedláček. Jak z pohledu makroekonoma vidíte rok 2015? Co od něj očekáváte?

Tomáš SEDLÁČEK, ekonom ČSOBNo, rok 2015 bude rokem, kdy celá Evropa si bude muset dál rozmyslet, jakým způsobem tedy, na jakési společné lodi budeme plout a kam. Co se České republiky týče, tak vláda už by opravdu měla přijít s nějakým obsahovým programem a začít pracovat na těch věcech, na kterých se nikomu moc pracovat nechce. Populární kroky nás možná ještě nečekají, protože ...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaCo je klíčové, k čemu by měla vláda přistoupit?

Tomáš SEDLÁČEK, ekonom ČSOBKonsolidace veřejných financí, zefektivnění vládního sektoru. Já to beru v tomhle tom smyslu jednoduše, vláda není zodpovědná za to, jaký fouká ekonomický vítr, to prostě neovlivní ani Německo, ani Amerika, natož Česká republika, takže, jestli, jestliže nefouká silný hospodářský vítr ve smyslu růstu, tak tady se prostě manufakturně nevyrobí. A politik nemá být zodpovědný za něco, za co zodpovědný být nemůže, to znamená za ekonomiku, ale má být zodpovědný za to, za co zodpovědný ve skutečnosti je, a to je chod jeho ministerstev, aby se tam nekradlo, aby byly průsvitné, průhledné veřejné finance, aby se zveřejňovalo, co možná nejvíce informací, žijeme v době, která k tomu sama vybízí.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaTak deklaratorně to většina politiků chce.

Tomáš SEDLÁČEK, ekonom ČSOBNo, deklaratorně ano, ale ve skutečnosti po tom dohledání jednotlivých, jednotlivých věcí, u nás všichni tvrdí, jak je to drahý zveřejňovat. Já si myslím, že drahý je to naopak nezveřejňovat, to se dělaj velký náklady na to, aby se ty smlouvy, smlouvy tajily nebo nezveřejňovaly. Takže ať kdyby tato vláda velice mravenčí prací jaksi vystavila ministerstva, která, která budou fungovat, spojila je třeba dohromady, aby člověk nemusel vyplňovat 4 formuláře a stačilo by vyplnit 1 a byli tady ministr, nebo ministerstvo začlo znamenat to, co kdysi v latině, totiž služebník, lidé to budou znát i z kostela, ministranti jsou, jsou služebníci, ministrade znamená sloužit, a to přece politik a úřad má fungovat.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaTakováto předsevzetí by si tedy měli naši politici vzít?

Tomáš SEDLÁČEK, ekonom ČSOBJá bych ..., no, ano.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaVy jste vyhlášený eurooptimista. Jaksi utichla už taková debata či odhady, kdybychom se měli připojit k eurozóně. Vy vnímáte toto jak? Je euro u nás už mrtvým tématem?

Tomáš SEDLÁČEK, ekonom ČSOBNo, je to téma, o kterém se nehovoří zejména z toho důvodu, že už to musí každýho hrozně nudit, protože se o tom debatuje ...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaA mě by to zrovna teď třeba zajímalo.

Tomáš SEDLÁČEK, ekonom ČSOB... od roku 2004, kdy jsme vstoupili do Evropské unie, tak už tenkrát ministerstvo průmyslu a obchodu a Česká národní banka a ministerstvo financí dodaly, vydaly dokument první konvergenční program, kde se zavázaly tyto 3 ministerstva nebo tyto 3 instituce, že nejlepším momentem vstupu České republiky do ..., nebo přijetí eura bude rok buď 2008 nebo 2009, jak to udělalo Slovinsko a Slovensko. No, a byť ekonomika připravená byla, my jsme byli relativně nejpřipravenější, co se maastrichtských kritérií týče, tak jsme nebyli připraveni politicky. Takže ta naše nechuť politická vlastně zdražila podnikatelům podnikání, česká ekonomika je typickou malou otevřenou ekonomikou a drtivá většina západních zemí už si přestala hrát ty devalvační hry, který jsme viděli z Český národní banky, protože ty země mají zkušenost, že to vždycky vyvolá pouze kontroverzní reakce, někomu se to líbí, někomu se to nelíbí. Ono to ...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaČili zásah do kurzu koruny ze strany centrální banky u nás vy vnímáte spíše negativně?

Tomáš SEDLÁČEK, ekonom ČSOBJako hraní si hry, kterej západní svět už dávno nehraje, jo, protože když máte společnou měnu, tak tyhle ty devalvační hry hrát nelze a je to riskantní hra. Vidíte, že sama národní banka česká, která se těší velké úctě jak doma, tak i v zahraničí, tak prostě najednou tímto krokem se dostala snad poprvé v životě na titulní stranu v Blesku a co ekonom nebo co člověk, to jiný názor.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaJednotná měna u nás, je v dohlednu, nebo vidíte, že vůbec a vůbec to nebude tématem?

Tomáš SEDLÁČEK, ekonom ČSOBJe škoda, že jsme nevstoupili nebo nepřevzali euro před krizí, v průběhu krize to nešlo, skutečně tady byly jaksi jiné věci na řešení, ale teď, jak se věci pomaloučku polehoučku usedají, tak, tak by se toto téma mělo pochopitelně opět otevřít, už jenom kvůli tomu, že jsme se k tomu zavázali, ale to teď dejme stranou, na Slovensku třeba se třetina času ekonomických debat už nemusí věnovat tomu, jaký bude kurz koruny k euru a zda Slovenská národná banka pohne úrokovým diferenciálem mezi eurem a slovenskou korunou a kdy přijmou euro, protože prostě tam se o tom debatovalo, to je hezky vidět ta naše jakoby nerozhodnost česká. Tam se o tom debatovalo a prostě po nějaké době debat se došlo k závěru. Takže na Slovensku neřeší, jaký bude kurz koruny k euru příští rok, protože každé dítě ví, jaký bude kurz eura k euru, protože prostě tam je tohle to jednoduchý, taky nehrozí žádné devalvace, ani depreciace a tak dále, a tak dál. Je to prostě příjemnější a stabilnější prostředí. Ale abych odpověděl na vaši otázku, nejbližší možný termín je za 4 roky, ale takhle už je to od toho roku 2004.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaTakových bylo silvestrovských Dvacet minut Radiožurnálu s hostem, ekonomem ČSOB Tomášem Sedláčkem. Děkuji. Na shledanou.

Tomáš SEDLÁČEK, ekonom ČSOBNa shledanou.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaŠťastný nový rok přeje Karolína Koubová.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: kko
Spustit audio