Tomio Okamura ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Ještě včera podpořil předseda hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura text, který občany vyzýval, aby bojovali proti radikálnímu islamismu například venčením psů a prasátek u mešit. Dnes je vše jinak a po zasedání předsednictva se hnutí Úsvit usneslo, že příspěvek, který Tomio Okamura sdílel na svém facebookovém profilu je, cituji: "Zbytečnou bagatelizací tématu a zastírá skutečný rozsah nebezpečí radikálního islamismu," konec citace. Co se od včerejška změnilo? Jak konzistentní je předseda nejmenší opoziční strany ve svých názorech?

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaVe studiu vítám šéfa hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamuru. Dobrý den.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/Dobrý den.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaJeště včera jste, pane předsedo, pro Českou televizi řekl, že ten text je principiálně v souladu s programem hnutí Úsvit jen, že byste některá slova vynechal, to už teď neplatí, nebo platí?

Čtěte také

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/Tak, paní redaktorko, dovolte mi na úvod opravit ta posunutá vyjádření. Já nejsem autorem toho textu.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaTo jsem také ale neřekla, já jsem řekla, že jste ho sdělil na svém facebookovém profilu.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/Přesně, takže je potřeba to říct hnedka zkraje, aby to bylo jasné, o čem tady hovoříme.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaTo jsem udělala, pane předsedo, s dovolením, zkraje jsem to takto řekla.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/Jeden z našich kandidátů, pan Kobza, který byl velvyslancem nebo vedoucím české ambasády v Íránu, žil tam přes 10 let, tak vytvořil text na základě žádostí občanů, stovek žádostí občanů, jak se může obyčejný občan v rámci mezích zákona bránit nástupu radikálního islámu, pakliže s ním nesouhlasí. Tento text já jsem nechal zkouknout právníky, abychom se nedostali na tenkou plochu a v rámci demokracie, která u nás v hnutí panuje, jsem tento cizí text zveřejnil na svém Facebooku a v principech toho, že hnutí Úsvit jako jediné bojuje dlouhodobě proti nástupu radikálního islámu do České republiky, tak v principu je to pravda a s tím, co jsem říkal, že nesouhlasím, je, aby se tam, jak, kdybych to psal já, tak bych vynechal nějaká prasátka a nějaké takové to prostě zlehčující věty. Ten text, ten návod má 25 bodů a opravdu mě šokovala jedna věc, že média, aby, místo aby tu hrozbu vzala vážně, protože vzápětí po zahájení diskuse, kterou hnutí Úsvit na toto vážné téma veřejně zahájilo v sobotu, tak i česká tajná služba BIS zveřejnila a potvrdila to, co jsem říkal, že tady skutečně islamisté již operují a provádějí tady divné transakce.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaPane předsedo, ...

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/Takže místo, abysme se tomu tématu věnovali vážně a věcně v těch médiích, tím nemyslím Radiožurnál, tak se to posunulo na nějaká prasátka. Jo, a dnes jsme udělali závěry na předsednictvu, takže my jsme stále konzistentní, že hnutí Úsvit samozřejmě to téma a bojuje proti nástupu radikálního islámu do České republiky, připravujeme seminář v Poslanecké sněmovně, chceme dělat legislativní kroky, o to už se snažíme mimochodem rok, ale vláda to nechce.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaPane předsedo, promiňte, čekám jen na to, kdy klesnete hlasem, abych se mohla zeptat dále.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/Určitě, prosím.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaJestli tedy tomu rozumím správně, tak ten text principiálně tedy, jak říkáte, s programem hnutí Úsvit je v souladu, takže když budu citovat z textu Jiřího Kobzy, kdy vy jste říkal "jen bych vynechal nebo řekl jinak", například, cituji: "Můžeme chovat pejsky a prasátka jako domácí mazlíčky a chodit je venčit do okolí jejich center, mešit a oblíbených piknikovišť." jak byste tedy přeformuloval toto tak, aby byl zachován ten princip, o němž mluvíte?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/Já bych ..., tak, paní redaktorko, pojďme si vysvětlit, co je to princip, já už jsem to tady jednou říkal, tak ještě jednou. Princip toho, co hnutí Úsvit prosazuje v tomto programovém bodu, my máme program široký samozřejmě, hlavně je to přímá demokracie a přímá odpovědnost politiků, což tato vláda také nechce a už nám zákony smetla v tomto smyslu a je to, že my prosazujeme to, aby v České republice nepanovala nesnášenlivost, my odmítáme jakékoliv radikály, odmítáme nacisty, odmítáme fašisty, odmítáme tady nějakou ultrapravici a nějaké pogromy. My chceme, aby slušní lidé měli tady klidný život. A odmítáme radi...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaJá se ptám jenom na to, pane předsedo, promiňte, ...

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/Princip je ten radikální islamismus, že my jsme proti nástupu radikálního islamismu a proti zakořenění radikálního islamismu v České republice. To je ten princip, že souhlasíme.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaJá se ptám, jak by ten text vypadal.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/Já bych to vynechal, já bych to vynechal ten bod.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaJak by ten text vypadal právě vaším ...

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/Ale já už jsem to dneska říkal.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaDobrá. Tak mě by zajímalo, jestli byste vynechal ještě i další, čili tedy ...

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/No, to jsou ty dva, jak jste říkala, ten, to, co vzala média a zlehčila tu situaci, to je ten kebab.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaAno. To je bod 6.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/A to je, to jsou ty prasátky. Princip je to, že my chceme bojovat proti radikálnímu islámu a pakliže v demokratické strany nějaký náš člen anebo sympatizant přijde s nějakým návrhem, který je právně v pořádku a v mezích zákona, tak já skutečně nejsem cenzor, já nevím, jestli tady se jako cenzurujou vaše příspěvky nebo příspěvky někoho, ale my jsme demokratické hnutí a pakliže je to v mezích zákonu, tak my tu diskusi jsme otevřeli, to se povedlo, a ten text, nejsem jeho autorem, ale znova říkám, já, kdybych ho měl psát sám, tak vynechám tyto zlehčující okolnosti a já bych to tam vůbec nepsal tyto body.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaVy nejstem autorem, pane předsedo, to jste zmínil několikrát.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/To víte, no.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaNicméně vy jste ten text v podstatě zveřejnil nebo zveřejnil ho Jiří Kobza někde jinde?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/Už ho zveřejnil před měsícem na našem webu a na našem Facebooku.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaTak, jak byste jinak formuloval, když jsme se dotkli tedy především těch pejsků, prasátek, kebabů, bod 9, cituji: "Můžeme jim neustále připomínat, že mohou kdykoliv svobodně využít práva, které jim demokracie dává, tedy odejít prudit někam jinam."

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/Já bych vynechal slovo prudit a je pravda, že kdokoliv, kdo není spokojený s životem v naší České republice, kdo nehodlá se přizpůsobit našim zákonům a našim pravidlům a hodlá se neustále ostentativně vymezovat proti našim zvyklostem, tak má přeci tu svobodnou vůli, právě v tom je ta krása demokracie, že si může vybrat třeba jinou zemi on svobodně, my nikoho přeci nevyháníme, ale já bych byl rád, totiž hnutí Úsvit je hnutí, které je velice vlastenecké. My, já vím, co je to vlastenectví, protože jsem napůl z Japonska a jak to národ posiluje a já chci, aby naše Česká republika jsme zachovali český a moravský a slezský charakter České republiky, abychom se nerozmělnili v té Evropské unii a jednu větu, ...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaPane předsedo, ...

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/Do posledního dechu budu bojovat proti nástupu radikálního islámu v České republice, protože je to nenávistná nadřazenecká ideologie, která neslučuje se vůbec ani s naší ústavou podle mého názoru, ani s naším ústavním pořádkem.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaKdyž dovolíte, pane předsedo, já to vrátím k tomu dnešnímu předsednictvu, tak, jaké argumenty tam padly, které vás vlastně vedly víceméně k dementi toho svého původního prohlášení?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/Promiňte, tam žádné dementi nebylo. Já už jsem říkal včera, včera už jsem říkal celé dopoledne, když se mě média ptaly, protože včera bylo pondělí, ten článek pana Kobzy, to je totiž úžasné, jak, když já zveřejním na Facebooku cizí článek, ...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaVy jste, promiňte, ale řekl ...

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/A řeknu, že v principech souhlasím s tím, že principiálně podporujeme boj proti radikálnímu islámu, vy možná ne, já nevím, ale já ano, tak prostě se to vloží do úst mně. A když jsem v pondělí dopoledne, kdy teda média začnou, kdy média ...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaAle vy jste řekl ...

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/... jdou do práce, tak jsem tázán, s čím tedy souhlasím a /nesrozumitelné/ konkrétními body, tak já jsem řekl, že například body typu kebab a pejsky a prasátky, tak já bych je vynechal, protože já to téma beru vážně, mimochodem ...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaPakliže ale z těch záběrů toho dnešního předsednictva padlo také, že dnes byste ten text v té podobě už nezveřejnil, čili dá se říci, že dementujete část, nebo jak to vypadá tedy?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/No, já bych ho nezveřejnil především z toho důvodu, že jsem si myslel, že média vezmou to téma vážně v potaz a že z toho neudělají bulvár, protože, když tady česká Bezpečnostní a informační služba, což je tajná služba České republiky, nám tady sdělí, že tady už arabští fundamentalisti neboli arabští, muslimští radikálové, mluvím o radikálním /nesrozumitelné/, vážení, já nemám nic proti cizincům, ať si tady svobodně vyznává každý každé náboženství, pakliže ho nevnucuje a neobtěžuje ostatní, pak že tady ...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaPane předsedo, zkuste mi, prosím, odpovědět jen na to, co padlo na tom předsednictvu, co se tam dělo? Jaké argumenty padly? Protože poslanec hnutí Úsvit Milan Šarapatka, který je rovněž diplomatem, odborníkem, vystoupil včera proti tomu návodu a postěžoval si také, že po celou dobu vzájemné spolupráci se snaží vlastně ta vaše radikálně zahraničněpolitická vyjádření kultivovat, ale že jste to s ním nikdy dopředu nekonzultoval, to se teď změní.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/Tak teďka opět nemíchejme jabka s hruškami. Takže už popáté, toto vyjádření napsal pan Jiří Kobza, který byl bývalým šéfem české ambasády v Íránu, žil v arabských zemích 15 let, umí i persky, takže doufám, že jsme v seriózním médiu, takže pojďme sem třeba přizvat pana Kobzu, další odborníky, ať je tady věcná debata na to, co to znamená radikální islám a Milan Šarapatka velice správně upozornil na to, že tyto názory by bylo dobré šířeji konzultovat a diskutovat. My jsme se na to jako předsednictvo sešli dneska a řekli jsme si ano, to téma je jedno z mnoha důležitých nosných témat pro Úsvit, mimo to, že chceme zavést osobní hmotnou trestní odpovědnost politiků, zákon o referendu, odvolatelnost politiků, tyto zákony nám vláda neustále odmítá, leží v parlamentu, některé jsou zamítnuty, některé odmítají projednat, například tu odvolatelnost politiků, nechápu to. Přitom odvolatelnost starostů je ve všech zemích kolem nás, nic, já se vrátím k tématu.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaDěkuji.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/Chci říct to, a když tedy jeden prostě ze sympatizantů a odborníků na islám zveřejní, já nejsem odborník na islám, zveřejní text, tak je to přeci dobré to dát, tak jsem to dal demokraticky do diskuse. Ukázalo se, že ten text měl jiný efekt, než my jsme od toho očekávali, jiný mediální efekt, protože efekt mezi veřejností, když se podíváte na tisíce reakcí, tak je i na ankety na různých serverech, tak je vesměs kladný, protože lidé cítí, že jsme jediní, kteří bojují proti zavedení radikálního islámu v České republice a mimochodem u přímé demokracie jsme také jediní, to znamená, to znamená, Milan se ozval, že je to potřeba jinak. S Milanem jsem včera odpoledne seděl na kafi, domluvili jsme už včera odpoledne na tom, že mu zahraniční otázky a zahraničněpolitické otázky mu budeme přeposílat, aby to vždycky zkouknul, aby na to řekl svůj názor, jako náš odborník, který je poslanec, takže to jsme se dohodli už včera. Dneska jsme se dohodli na tom, že tyhle ty vyjádření, který napsal pan Kobza a zlehčil to, že nepomáhají tomu, že chceme seriózně toto téma diskutovat a seriózně připravit návrhy. Mimochodem je zajímavý, že i vy v Radiožurnálu jste si toho všimli až teďka po roce, ale já už jsem před rokem, a toho si média nevšimly, už jednal s panem ministrem Chovancem, s panem ministrem vnitra a apeloval jsem za přítomnosti jeho dvou ředitelů odborů, který mají starosti imigrační politiku, abychom připravili společně novelu imigračního zákona, která by umožňovala České republice, zamezit pobytu právě radikálních například islamistů a různých nepřizpůsobivých prostě lidí a z tohoto ..., a nic se neděje, vláda nic nepřipravila, to znamená, my na tom pracujeme legislativně. Teď chystáme další legislativní změny, například bysme chtěli upravit zákon o církvích, abychom mohli lépe, Česká republika vyhodnotit za pomocí odborníků samozřejmě různé třeba radikální skupiny a mimochodem víte, že i tajná služba chystá na základě toho novelu zákona teďka, která by lépe mohla kontrolovat toky peněz.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaAno, finance. Pane předsedo, promiňte já se vrátím ještě k Milanu Šarapatkovi, jestli byste ...

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/Takže to je ta debata, která je pro mě důležitá, zákony, no.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka... byl tak laskav.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/No, zase se nebavíme o principu problému.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaJá bych se ale chtěla vrátit přece jen k Milanu Šarapatkovi, který včera prohlásil, že už nechce nést odpovědnost vlastně za zahraničněpolitické názory hnutí Úsvit, to vzal zpátky?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/Tak s Milanem jsem hovořil i dneska. Hovořili jsme s ním i včera odpoledne, takže Milan už včera odpoledne mi řekl, že rád se bude, rád zkoukne a zkontroluje ty názory, které budeme připravovat, co se týče té zahraniční politiky, jsem rád, že ta spolupráce pokračuje. Milan zůstává v klubu, to říkal od začátku, říkal, že i souhlasí s programem, nesouhlasil s formou, jo. A já jsem rád, že jsme demokratické hnutí a že jsme si tu formu upřesnili, protože to, co vzniklo z těch prasátek a pejsků, my jsme chtěli zahájit věcnou debatu na řešení islámu a tu debatu už děláme rok a média si toho záhy nevšimla, všimla si bohužel jenom nějakých prasátek, což je opravdu děsivý.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaHostem Dvaceti minut Radiožurnálu je předseda hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura. Pane předsedo, vy jste dnes tedy také, alespoň z toho prohlášení vyšlo, že tedy v takové podobě, jaký ten text pana Kobzy, ne váš, je sdílen na vašem facebookovém profilu, že byste už takto nesdílel, proč tedy tam stále ještě v této podobě je?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/Tak proč bych měl něco mazat, vždyť ten text každý zná?

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaTak ho stále sdílíte tedy?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/Já ho nesdílet znamená, že uděláte klik a já jsem nic neklikal.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaTak jste ho zveřejnil.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/To znamená, to se ..., to bylo zveřejněno přeci v sobotu a text jako koluje i v mnoha serverech a mnoho serverů ho otisklo, teda jenom schválně účelově 2 body třeba, místo aby otiskly všech 25, které jsou jinak, myslím, relativně zajímavé.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaPtám se jenom na to, když říkáte, pane předsedo, že to není váš text a jaké změny byste tam případně udělal, tak, jestli ...

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/Vždyť už to koluje, už to koluje všude možně.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka... by nebylo záhodno tam právě uvést třeba tu vaši redigovanou verzi na vašem facebookovém profilu?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/Paní redaktorko, já, já žádnou verzi, přeci já mám připraveny zákony, zpřísnění imigračních zákonů. O tom jsem jednal už s ministrem Chovancem před rokem a nepřipravilo se nic a mezitím tady víme i na základě tajné zprávy tajné služby, že tady operují radikální islamisté. Takže já bych rád změnil zákony, pojďme se vrátit k věcné debatě, a dokonce policie včera zveřejnila, a o tom se pojďme bavit, že jsem měl pravdu, když jsem upozorňoval v sobotu na to, že tady radikální islamisté operují, v sobotu se tomu média a mnohé /nesrozumitelné/ se mi posmívala a v neděli informační služba zveřejnila, že mám pravdu, že tady islamisté, radikální islamisté skutečně jsou a v pondělí Policie České republiky dokonce zveřejnila, že jsem měl pravdu i s tou knihou, která byla distribuována v Pražském muslimském centru, která otevřeně vybízí k nenávistné a nadřazeneckému chování vůči občanům České republiky, to znamená, vůči těm nevěřícím občanům České republiky. To musíme řešit.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaPane předsedo, já se jinými slovy ptám, když se vaše předsednictvo shodlo na tom, že ten text Jiřího Kobzy vlastně vede k bagatelizaci nebezpečí radikálního islamismu, tak proč vy jako předseda ho máte stále na facebookovém profilu?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/Prosím vás, my jsme za a) shodli odpoledne, za druhé ten text už tam je dlouho a já ...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaSmažete ho tedy nebo ...?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/A proč bych ho měl smazávat?

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaProtože vede k bagatelizaci nebezpečí radikálního islamismu, na čem se shodlo vaše předsednictvo.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/Prosím vás, paní redaktorko, já jsem šokován Českým rozhlasem Radiožurnál, místo, abysme tedy ve veřejnoprávním rozhlase vedli vážnou věcnou debatu nad zákony, které připravujeme, aby tady radikální islám nezakořenil, točíme se tady okolo bulvarizace vážného tématu. Jsem šokován, co se děje ve veřejnoprávním rozhlase. Pojďme se bavit o tom, jak zabráníme legislativně a právně společně nástupu radikálního islámu do České republiky a přestaňme se tady točit ohledně nějakého příspěvku na Facebooku, jehož ani nejsem autorem, a kde předsednictvo jsme se dneska usnesli, že budeme dělat tu politiku společně prodiskutovaně a stanovíme si, jakým způsobem budeme tato vážná témata formulovat. My na to chystáme seminář, chystáme na to další legislativní kroky, které tato vláda odmítá, radikální islám je tady a já jsem myslel, že jdu do ...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaJá se ptám, pane předsedo, právě ...

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/Já jsem myslel, že jdu do vysílání, kde budeme rozebírat konkrétní legislativní kroky a návrhy, co s tím, a vy mně vyzýváte k nějakému klikání na Facebook.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaJá se ptám, pane předsedo, na to, když říkáte, že to berete ...

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/To opravdu teda, to je úplně pod úroveň, promiňte, tato debata.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaJá se ptám, pane předsedo, na to, že když mluvíte o tom, že tu debatu a ta témata a radikální islamismus berete vážně, ...

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/Ano.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaTak proč máte stále tu výzvu, kterou jste si sami odsouhlasili, že to je bagatelizace nebezpečí radikálního islamismu na svém profilu, to je celé, na co se ptám.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/Prosím vás, tak já vám odpovím, předsednictvo skončilo ve 14 hodin, potom byla tisková konference, potom jsem měl 2 rozhovory a teď jdu do Radiožurnálu, takže je teda dobré, že mě tlačíte do otázky a ...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaTakže ho dáte dolů?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/A jelikož ten text už zveřejnili úplně všichni, tak si myslím, že ať si lidé sami vyhodnotí, a já jsem demokrat, naši výzvu, tu máme zveřejněnou na webu, ji dáme taky, že je to bagatelizace, lidé ať si sami zveřejní, ať si udělají sami demokratický názor, nepodsouvejme tady lidem názor, lidé jsou soudní a inteligentní dost a já říkám, já bych tento text, kdybych ho psal sám, takto nenapsal. Já jsem proto, abychom legislativně připravili návrhy a bavili se o těchto tématech vážně. A ...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaHostem Dvaceti minut Radiožurnálu je předseda hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura. Vy jste, pane předsedo, dostali na stránky Washington Post, který o vás referuje jako o skutečně kuriózní tváři české xenofobie, co vy na to?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/Tak to je teda výborné, protože já jsem myslel, že xenofobie znamená, díval jsem se do slovníku, strach z neznámého. Ano, a já říkám, že já mám strach z radikálního islámu a není to neznámé, protože, když se podívám, že například Británie, muslimský gang přes 10 let znásilňoval místní dívky mezi 12 a 18 lety a zdůvodnili to tím, že v jejich očích se Britky oblékají jako prostitutky a znásilněno bylo nakonec několik set dívek, když se podívám na to, co policie, policejní znalec zjistil, když, když dělal ten zátah proti té knize v islámském centru, že tam je, že se tam píše, že věřící v Alláhových očích jsou vysoko nadřazeni nevěřícím, no, takto nadřazenecká ideologie, že se tady distribuuje, promiňte, já mám strach z radikálního islámu, mám strach z radikálního islámu, říkám to tady na plná ústa.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaŘekněte mi, pane předsedo, promiňte, jaká je vaše definice radikálního islámu, abychom věděli, o čem mluvíme?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/Určitě. Takže já vám řeknu, radikální islám například říká a já vám budu citovat, aby to bylo jasné, takže v té knize se píše: "obnáší to i skupinový závazek, že zavedeme Alláhovy zákony všude na zemi, a proto jsou věřící v Alláhových očích vysoko nadřazeni nevěřícím, protože přijímají své odpovědnosti." A kniha naopak dovozuje, že stávající demokracie odporují islámu a víře v Alláha. Cituji: "Jelikož termín Ibadah znamená naprostou poslušnost, Alláh je považován za nejvyššího zákonodárce, zavedení světských právních systém, jež se nezakládají na Alláhových zákonech šaría," /nesrozumitelné/ Alláhem zjevené zákony.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaPane předsedo, ...

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/Oni otevřeně vyzývají radikální islamisté k likvidaci našeho demokratického zřízení, likvidaci naší kultury, která vychází z křesťanských hodnot a taková nenávistná a nadřazenecká ideologie je pro mě radikální islám s uřezáváním hlav.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaJsou ti, kdo chodí do mešity, podle vás radikální islamisté?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/Ne, samozřejmě. Podívejte se, vždyť přeci máme náboženské svobody a pakliže, ať si každý vyznává náboženství, jaké chce, pakliže neomezuje ostatní, nevnucuje ostatním, já jsem sám položlutý, mně je úplně jedno, jestli je někdo žlutý, černý, bílý, moje bývalá manželka Japonka, syn je tříčtvrteční Japonec. Já jsem nikdy neměl nic proti cizincům, ani jakémukoliv náboženství, které je prostě normální slušné a smířlivé, ale radikální islám, to je například ten Islámský stát, kdy jsem tam křesťanský zajatci, zotročováni křesťani, znásilňováni hromadně jsou křesťani, to prostě je radikální islám a proti tomu já budu do posledního dechu bojovat, protože chci zachovat naši, naši hodnotovou, naši kulturu a ...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaA ty znaky radikálního islámu vidíte i v našich podmínkách, pane předsedo?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /Úsvit/Myslím, že se ... No, tak já vám opět budu citovat, protože už tady vidím, že musím citovat, abych nebyl osočen z nějakého xenofobismu, z nějaké xenofobie, vždyť ty znaly radikálního islámu, paní redaktorko, doufám, že jste to četla, v neděli večer zveřejnila česká informační služba BIS, a už to opakuji potřetí, prosím, tak, nevím, jestli jsme se tady poslouchali, že tady jsou radikální islamisté a dělají podivné transakce finanční i z vlastních aktivit tady, které tady převádí. Policie České republiky, cituji, má usvědčující posudek na islámskou knihu, která byla distribuována vloni v Islámském centru v Praze na Černém Mostě, to znamená, tak já teď nevím, na co se mě ptáte, když já bojuji proti jevu, který už dávno prokázaly i ostatní orgány a organizace a vláda k nim mlčí a politici buď k nim mlčí, nebo dokonce napomáhají radikálnímu islámu v České republice.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorkaKončí Dvacet minut Radiožurnálu. Hostem byl předseda hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura a pokračuje odpolední Radiožurnál s Michaelou Van Erne.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: kko
Spustit audio