Miroslav Singer ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Čím byl dán propad koruny v posledních dnech? Ustoupí centrální banka od dalšího umělého oslabování naší měny a jak se budou u nás vyvíjet ceny, budeme se ptát. Miroslav Singer, guvernér České národní banky, je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka Vítejte. Dobrý den.

Miroslav SINGER, guvernér České národní bankyDobrý večer.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJe hodnota měny pod hranicí 28 korun za euro pro vás přijatelná, to je kurz z dnešního odpoledne.

Čtěte také

Miroslav SINGER, guvernér České národní bankyMy se k těm konkrétním kurzovým vývojům o ty desetníky už vůbec teda o desetníky nevyjadřujeme. Ta měna je v tuto chvíli v podstatě tažena tržními faktory, samozřejmě je tam ten náš závazek, že ji nenecháme posejít nad 27, ale teď ten vývoj je tak daleko od toho závazku, že se ..., co k tomu říkat, koruna je ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaStabilní?

Miroslav SINGER, guvernér České národní bankyKoruna je trošičku proměnlivější na začátku tohoto roku, než byla, ale ona byla poslední rok a de facto i předtím, předtím než jsme v tom listopadu 2013 ji oslabili, ona zažívá svým způsobem strašně neobvykle stabilní období. Ona, ona se pohybuje velmi málo proti tomu stavu, který byl předtím, kdy naprosto běžně za ten rok dělala několik řádově více procent. Já vám dám jenom příklad, ta koruna je dneska o necelý 2, tuším, 1,5, 1,7 % slabší, než byla před rokem. A to je z hlediska, a ještě navíc se v podstatě pohybovala ve velmi úzkém pásmu, takže až teda do prvních dnů tohoto roku, kdy trošičku víc oscilovala, ale zase to nejsou prostě oscilace, které by ..., nebo pohyby, abych mluvil česky, které jsou prostě neobvyklé u měny, která v podstatě plave.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle psychologicky to působí zvláštně, když najednou člověk vidí, že kurz koruny vůči euru je 28,40, tak se toho lekne.

Miroslav SINGER, guvernér České národní bankyJá si myslím, že tam byla ta 28. Tam ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTaková magická hranice?

Miroslav SINGER, guvernér České národní bankyMagická hranice, je to prostě to baťovský, to číslo najednou začíná jinak, nicméně stále jsou to pohyby, které u plovoucí měny prostě nejsou neobvyklé, no.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže vy jste z toho nebyl nervózní?

Miroslav SINGER, guvernér České národní bankyPřiznám se, že nijak zvlášť.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJá se ptám z toho důvodu, že jste napsal blog a tím jste tu korunu lehce posílil, tak jsem si říkala, že jste asi byl zneklidněn.

Miroslav SINGER, guvernér České národní bankyPřiznám se, že já už jsem to nosil v hlavě dlouho, protože my jsme před vánoci vlastně měli na tom posledním měnovém zasedání jsme se bavili o tom, co znamenají, co znamená pád cen ropy pro českou ekonomiku a shodli jsme se, a pak jsme to dali v tom prohlášení bankovní rady, že to je prostě pozitivní faktor, který sám o sobě si můžeme dovolit, dovolit nepříliš uvažovat. Prostě z mnoha důvodů, jednak je to jednorázová záležitost prostě za rok, což je to období, které měnová politika ovlivňuje až budoucnost za rok, až za rok a půl nejvíce, tak už to vlastně v tom indexu nebude. Jednak jsme to zažili v 27..., pardon, 2007. z opačného gardu, to už si asi nepamatujete, ale ropa dramaticky zdražila, do toho přišla neúroda, nám do toho přišlo zvednutí DPH a nám inflace vystřelila nad 7 % a my jsme na to reagovali jenom velice mírně prostě proto, že jsme věděli, že je to jednorázový faktor. A teď je to opačně.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA teď jste také si říkali, že to je opačně.

Miroslav SINGER, guvernér České národní bankyA teď je to opačně, teď je to akorát s opačným zmanínkem.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA projevuje se ta cena ropy třeba na kurzu koruny nebo nijak?

Miroslav SINGER, guvernér České národní bankyZatím se nám projevuje určitě na zahraniční bilance tím, že nakupujeme ropu levněji, to už prostě začne být vidět na lednových číslech, to je vcelku nepochybné. Už to mohlo být trošičku vidět na prosincových číslech, takže samozřejmě. Pro nás je prostě ropa vstup, kterej minimálně produkujeme. Ignorujili teda tu speciální ropu v naftových polích na Moravě, to znamená, že pro nás je to pozitivní faktor, nám dramaticky zlevnil vstup jeden, jeden ze vstupů do naší ekonomiky, jo.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaJá zpátky k té koruně a k té magické hranici 28 korun za euro, dokonce 28,40 to jednu chvíli bylo. Rozumíte tomu, že lidé z toho byli nervózní, že se obávali, jestli nedojde k nějakému zdražování, pane guvernére?

Miroslav SINGER, guvernér České národní bankyU nás je ta ..., u nás došlo, zdá se mi, k nějaké změně pojímání tý měny proti době, kdy jsem před 9 lety nebo skoro už před 10 lety vlastně už začínal v centrální bance. Já vám dám jenom příklad, já si pamatuju začátek tý, této finanční krize. Tam jsme začínali s korunou někde nad 27, slabší než 27, pak jsme se dostali jednu chvíli na 22,9080, to začli samozřejmě všichni výrobci zcela logicky se velmi hlasitě vyjadřovat, abych to řekl slušně.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaProstě ...

Miroslav SINGER, guvernér České národní bankyBěhem půlroku, koruna posílila o čtvrtinu, jo. Pak jsme, pak nějak si pamatuju, že intervenoval Zdeněk Tůma verbálně, říkal, že teda zasáhneme, jestli to bude pokračovat. Ty trhy se zklidnily a za necelý rok na to jsme měli korunu někde na 29, to znamená o třetinu levnější. A samozřejmě vznikly obavy, jestli ty, co maj závazky a jsou hedgeovaný, takovejhle propad jsou schopni zvládnout. Ta ekonomika ho zvládla a koruna zase během v podstatě roku zase udělala 2 koruny někde k 27. A to bylo jako to nejdobrodružnější, ale i předtím poměrně silně oscilovala z roku na rok a z nějakého důvodu si toho tehdy nikdo nevšímal, zatímco teď jsme takoví jako ultracitliví. Buď je to tím, že si všichni uvědomujou, že s tím kurzem prostě ta centrální banka jakoby víc, víc cvičí, ale taky si fakt myslím, že je to tím, že prostě máme za sebou nějaký docela dlouhý období, kdy ta koruna se skoro nehýbe, takže pak jakýkoliv pohyb v řádu prostě do jedné koruny je vnímán jako něco dramatického, neobvyklého.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA projeví se to nějak na cenách? Jsou obavy, že třeba zdraží zájezdy?

Miroslav SINGER, guvernér České národní bankyTak znova, koruna je, koruna je o necelé 2 % slabší vůči euru, což je náš hlavní dodavatel než, než, než před rokem. Ten vliv na ty ceny ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNo, já se ptám, jestli jste připraven, že by to bylo na vás, na vaši hlavu, protože si vzpomínáte, jak třeba deník Blesk o vás minulý rok referoval jako o muži, který zdražil úplně všechno, tak, jestli to bude podobné.

Miroslav SINGER, guvernér České národní bankyNo, vidíte, teď máme ceny, teď máme ceny, spotřebitelský koš stojí v podstatě totéž, co před rokem, čili žádné ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže nejste muž, který zdražil úplně všechno?

Miroslav SINGER, guvernér České národní bankyNo, když to řeknu jinak, nic nezdražil, nebo najdete položky, které zdražily, ale jsou v tom spotřebním koši kompenzovány tím, které zlevnily a ten, ta celková inflace jedna desetina, pardon ten přírůstek spotřebitelských cen je desetina procenta. V tuto chvíli i s tím kurzovým pohybem se dá, dá se i očekávat, že ty ceny budou kolem nuly, klidně i mírně padat, akorát budou padat především kvůli tý ropě, což, jak říkám, to je náš vstup, to je, to není, to není tak špatná zpráva.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaMiroslav Singer, guvernér centrální banky je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. A, pane guvernére, neopustíte od dalších intervencí, které jste plánovali až do roku 2016, tedy že až do toho roku 2016 budete ten kurz koruny držet nad 27 za euro?

Miroslav SINGER, guvernér České národní bankyTakhle, já musím trošičku, trošičku to opravit, to se omlouvám. Ale intervence v tom nejjednodušším slova smyslu, ve kterém je používána, znamená, že prodáváme, prodáváme a jsme na trhu a na trhu nejsme, my jsme na trhu byli 3 dny roku 2013 nebo 4, teď si nejsem jistej, ani nevím, jestli vlastně ..., určitě, určitě mnohem méně než 1 pracovní týden a tehdy, a od té doby v tom smyslu intervencí jako obchodu tam nejsme, jo. Pokud se mě ptáte na ten závazek bankovní rady nebo to vyjádření, že neopustíme od držení toho kurzu 27 do konce roku tohoto minimálně, tak to je prostě rozhodnutí bankovní rady z posledního měnového zasedání, které si rozumě neumím moc představit, proč bychom měnili, prostě proto, že cenový nárůst bude mimořádně nízký, neli záporný a z toho důvodu jako přiznám se, že nepochybně to budeme probírat další, na dalším měnovém zasedání, ale přijde v únoru, ale toto rozhodnutí je tady, platí a já ho nemám důvod zpochybňovat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle proč nedat koruně prostě volný průběh, víte, takhle jsem to myslela?

Miroslav SINGER, guvernér České národní bankyNo, prostě proto, že ty cenový nárůsty i tak za ..., v tuto chvíli je cenový nárůst naprosto, naprosto minimální, jo, to ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNo, protože i prezident Miloš Zeman včera řekl, že centrální banka by si neměla hrát na svrchovaného tvůrce české ekonomiky a měla by, pokud možno, okamžitě zastavit intervence, které plánovala, až právě do konce roku 2016, tak proto se ptám.

Miroslav SINGER, guvernér České národní bankyDobrý, ale my žádné intervence do konce roku 2016 neplánujeme, my jenom říkáme, že nenecháme posílit kurz nad 27. Ten kurz se v tuto chvíli u tý hranice 27 drží poměrně daleko. Já si fakt nejsem jistý úplně přesně, co tím pan prezident myslel, jo. Trošičku jsem vnímal tento týden, že se objevily spekulace o tom, že tu hranici posuneme k slabším hodnotám právě proto, že ten cenový vývoj bude tak utlumený nebo záporný.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaŽe tedy skrytě jaksi oslabujete měnu?

Miroslav SINGER, guvernér České národní bankyNe, ne, ale to bysme udělali, to bysme museli udělat veřejnost, jo. My skrytě, skrytou intervenci, já si nejsem vědomej, že my bysme ji, že by ji tato centrální banka dělala nějakých přes 10 let a upřímně řečeno i ty statistiky, které zveřejňujeme, nám žádnou skrytou intervenci prostě dělat neumožňujou. My za 10 dnů zveřejňujem statistiky, ze kterých už se velmi slušně dá poznat, jestli intervenujeme, nebo ne, říkám, každých 10 dnů, každou dekádu, a to je prostě nástroj, který jsme si svým způsobem zařekli, a který, kdybysme ho chtěli realizovat, tak si toho všichni všimnou, že najednou něco nezveřejňujem.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVíte, ale europoslanec a ekonom Petr Mach na svém blogu napsal, že prudké změny kurzy jako byl lednový se sotva dějí samy o sobě na volném trhu, kde denně poptává a nabízí koruny tisíce lidí a firem. Cituju Petra Macha: "Tak prudké změny dokážou zajistit jen centrální banky, které mohou peníze neomezeně tisknout." Proto jsem se ptala, jestli někde skrytě ...

Miroslav SINGER, guvernér České národní bankyNo, jo, ale to je, za tím je ten omyl o tom, co je prudká změna na kurzu, na trhu s měnou. Prudká změna na trhu s měnou, to prostě historicky a na žádném trhu s východoevropskou měnou prostě není změna o, já nevím, 60 halířů.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaAle ta slabá koruna vám vyhovuje, protože to je zase poznámka, kterou říká ekonomka Helena Horská. "Guvernér slabou korunu potřebuje, tlumí totiž proud deflace, který k nám teče z Evropy."

Miroslav SINGER, guvernér České národní bankyTak to ano, jasně, celý ten závazek a důvod, proč zůstává ekonomicky kromě toho, že výsledkem samozřejmě bude i to, že u nás ty ceny budou stagnovat, naprosto minimální růst, naopak mírně klesat, což je vliv tý ropy, ale ten smysl toho ekonomického závazku je hodně v tom, že my vedle toho, máme vedle nás skutečně jako deflační, deflační oblast, kde ta poptávka má velké problémy v řadě teritorií vůbec nepadat, které se jmenuje eurozóna, kde klesají všechny, kde klesá mnohem víc cenových okruhů a především z našeho hlediska důležitě klesají ceny průmyslových výrobců. My ..., my třeba teď zaznamenáváme inflaci, která je podstatně nižší, než jsme čekali, přírůstek cen až do pádu té ropy, což je prostě faktor, který stlačí ty ceny dál, ale nevadí nám nějak výrazně, tak v podstatě to všechno bylo o tom, že eurozóna se postupně propadává do deflační situace, aniž by musela klesat ropa, ona už /nesrozumitelné/ v podstatě je, to poslední číslo bylo záporné a k nám se to přenášelo přesto, že ceny výrobců v eurozóně klesaly, a to výrazně.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNo, když zmiňujete eurozónu, eurozóna, to je případ sám pro sebe. Čím si vysvětlujete propad eura, protože společná evropská měna se propadla na 11leté minimum vůči americkému dolaru, euro je za 1,15 dolaru. Čím to?

Miroslav SINGER, guvernér České národní bankyJasně, no, euro je asi o ..., kleslo o 15, dneska víc vlastně ještě procent za 9 měsíců a je to dáno tím, že Evropská centrální banka začla od května loňského roku signalizovat a dělat věci, které se snaží uvolnit měnovou politiku a ačkoliv to nedělá tím způsobem jako my, tak, když uvolňujete tu měnovou politiku, tak ten výsledek je vždycky stejný, ta měna začne klesat, pakliže není fixovaná. A to je to, co se děje v Evropě. V Evropě prostě všichni čekaj, všichni, nechci říct všichni, ale prostě tržní očekávání je, že vedle těch záporných sazeb a těch programů, které Evropská centrální banka už spustila, ještě dál spustí program příští týden a to už se projevuje v tom, že euro klesá, protože všichni si uvědomujou, že tam budou peníze, které povedou k tomu, že jich bude víc, a tím pádem ta, ten kurz začne oslabovat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA není to tím, že Evropa jaksi stagnuje, zatímco třeba Spojené státy jakoby vlastně se ekonomicky pohnuly ...

Miroslav SINGER, guvernér České národní bankyAno, jasně, celá měnová politika, jasně, měnová politika Evropské centrální banky je samozřejmě odrazem toho, že Evropa stagnuje, ona se ji snaží oživit.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA stagnuje čím, že ji brzdí jižní státy?

Miroslav SINGER, guvernér České národní bankyNo, ne, tak ona stagnuje, ona neroste úžasně nikde, že jo, tak jednak proto, že ta míra zadluženosti v Evropě je vysoká, prostě mnohem vyšší než ve Státech, ale je to samozřejmě i o tom, že teprve teď, teprve v loňském roce přichází v Evropě to podstatné uvolnění té měnové politiky i těma nestandardníma prostředkama, kdežto Spojené státy v podstatě už v tuto chvíli se spekuluje, kdy odejdou od uvolnění měnové politiky nestandardníma prostředkama, a naopak začnou zvyšovat úrokové míry. Kdybych to měl říct lidsky.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaProsím.

Miroslav SINGER, guvernér České národní bankyPřed pár lety jsme se všichni smáli, co to ten Fed vyvádí nebo tedy mnozí a říkali: "To bude hrozný a přijde hyperinflace a tak dále, a tak dále." Jenomže faktem je, že to dramatické uvolnění makroekonomických politiků ve Spojených státech prostě tu ekonomiku nastartovalo. Spojené státy z nich budou odcházet, no, a Evropa teď začne svým způsobem velmi podobné politiky akcelerovat, čili je pozadu, ona je pozadu a ten cyklus se rozevírá a ten dolar jde nahoru, protože tam už se čeká, že půjdou nahoru i úrokové sazby, americká ekonomika vcelku slušně roste, tempy, které pro Evropy by znamenaly jako závratný růst, pro Ameriku je to slušný růst, stále si ještě drbou hlavu, jestli je to fajn nebo ne a my budeme de facto teď dělat to, čemu se, nerad to říkám, ale mnozí před pár lety posmívali, jo.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaCo to říká o tom, jestli přijmout, nebo nepřijmout euro a kdy ho přijmout?

Miroslav SINGER, guvernér České národní bankyUpřímně řečeno nic.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaVůbec nic, vůbec to nemá vliv? Vy jste v prosinci zmiňoval, že dřív než 2020 stejně euro nepřijmeme.

Miroslav SINGER, guvernér České národní bankyTak my tu máme technický, technický lhůty, který prostě říkají, že euro nepřijmete dřív než za 3 roky od té chvíle, co se rozhodnete, jo. Pak tu máme ty věcné lhůty, to znamená, že tu máme vládu, která nemá vstup do eura v programu a to všechno, když si pak začnete sčítat, tak vám prostě z toho vyjde, že 2020 je první, první termín, jo. Ale z toho taky plyne, že to, co se teď děje v eurozóně, to rozhodování o vstupu, ke kterému prostě může de facto dojít až někdy kolem roku 2017 nebo v roce ..., to už uvidíme, co se stalo, jestli ECB, ty politiky vyšly nebo ne, jo, to už prostě budeme někde jinde než teď.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTak pojďme ještě probrat švýcarský frank, protože by mě zajímalo, jak se díváte na rozhodnutí švýcarské centrální banky, která zrušila limit omezující pokles eura vůči švýcarskému franku, no, a frank na to konto odpoledne posílil o zhruba 40 %.

Miroslav SINGER, guvernér České národní bankyFakt myslím, že teď už asi o 20, co jsem se naposledy, naposledy díval. Švýcaři jsou v hodně specifický situaci, protože oni mají to, čemu se říká rezervní měna, měna, kterou všichni přijímaj, do který ukládaj peníze a se kterou jsou jakoby připraveni žít, jo, jako je dolar, jako je libra, jako je euro. Oni podle mého odhadu, nechci moc ty kroky komentovat, to není ode mne fér, abych komentoval jinou centrální banku, ale zdá se mi, že tržní konsensus neboli ten názor trhu je, oni si uvědomili, že právě to masivní uvolňování, ke kterému se podle názorů trhů v eurozóně schyluje, k nim povede ohromný množství peněz. Jo, prostě ty eura si budou hledat někde, někde ten přístav a jedním z těch přístavů může být švýcarský frank. A oni si uvědomili, že hájit pevnou hranici je, je hrozně těžký, takže to uvolnění měnový politiky se pokusej realizovat přes ostře negativní úrokové míry, tam ta základní úroková míra je teď 0,75 %, čili za to, že si uložíte peníze k centrální bance, budete platit 0,75 %, to podotýkám, samozřejmě, když si uložíte u komerčních, budete platit ještě víc a krom toho de facto zrušili tu pevnou hranu, ale řekli, že jsou připravený poslední 2 věty toho statementu, který guvernér říkal, říkal po poledni, jsou, že jsou připraveni prostě intervenovat na trhu jakoby bez pevných hranic, kdykoliv to bude situace vyžadovat, jo.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže je to krok, který třeba vy chápete, proč ho švýcarská banka udělala?

Miroslav SINGER, guvernér České národní bankyJá si myslím, že oni maj ... Já, mámli ho takto chápat, tak já rozumím tomu, že tváří v tvář té, tomu kvantitativnímu uvolňování Evropské centrální banky, které může hrozit, říkám, teď chápu ten názor trhu, může být z nějakého důvodu rozumné si říct nebudu hájit pevnou hranici, ale budu prostě aktivně ovlivňovat tu měnu, jak se mi zachce a jak usoudím.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaA kdybyste přestali hájit tu pevnou hranici vy v České národní bance, jak by podle vás výrazně posílila koruna? Máte nějaký odhad? Já vím, že to je spekulace.

Miroslav SINGER, guvernér České národní bankyNo, ne, my říkáme, že ji přestaneme hájit až v okamžiku, kdy, za a) si ta ekonomika na ty kurzy zvykne, to znamená, že ony projdou do mezd a přes ten lepší výkon ekonomiky samozřejmě do příjmů vlastně většiny subjektů a začnou nám prolínat do cen, takže, takže budeme schopni jednak, pakliže se bude měna chovat rozumně potom, co uvolníme, samozřejmě zvednout úroky z té nulové hranice, to všechno, co se děje teď u nás, v ECB, ve Švýcarsku, bylo dáno tím, že ty centrální banky se dostaly s úrokama na nule, jo, že už nemohly klesat dál, respektive klesání na záporné, na záporné hodnoty může vést k tomu, já jsem skutečně zvědavej, jak to bude ve Švýcarsku vypadat i k tomu, že ty subjekty si začnou z těch bank vytahovat ty peníze v cashi, protože cash se samozřejmě neztrácí a neznehodnocuje, tak v takové ..., teprve v takové situaci jako zrušíme ten závazek a budeme připraveni samozřejmě nějakýmu drastickýmu posílení bránit, protože posílení prostě, byť ne o těch 40, ale o těch 20 %, to je samozřejmě ohromný, to jako vezměte si, vezměte si, jaká debata se tady rozvinula poté, co jsme měnu oslabili přímo o 4,7 % a pak se ten kurz ustálil někde o 7 % níže. Teď těm výrobcům jako zvedáte tu hranici o pětinu, o 20 %, to je přesně, jak u nás v tom roce ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaTakže to je věc, kterou vy byste nedopustili?

Miroslav SINGER, guvernér České národní bankyJá se přiznám, že takovej kurzovej skok si myslím, že u nás by byl rozdýcháván ještě, ještě mnohem tížeji, byť nám na té jiné straně, na straně těch výrobců, než, než kdekoliv jinde.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaMiroslav Singer, guvernér centrální banky byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Děkuju za to. Na shledanou.

Miroslav SINGER, guvernér České národní bankyNa shledanou.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorkaNa Radiožurnálu už za chvilku další zprávy, Helena Šulcová přeje dobrý poslech.

autor: heš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.