Milan Knížák: Ředitel Národní galerie Jiří Fajt dává jen velkohubá prohlášení

Milan Knížák by po 25 letech neměl vést Ateliér intermediální tvorby AVU. Neuspěl v konkurzu. Situace se však zkomplikovala poté, co se za něj postavili studenti. Co bude dál?

„Nesouhlasím, že jsem neuspěl v konkurzu,“ namítá Milan Knížák. Osobně se totiž domnívá, že byl ze všech kandidátů nejlepší. Současně ovšem uznává, že výkony svých konkurentů neviděl a vychází proto ze zprostředkovaných informací od svých žáků a kolegů. „Obstál jsem, ale komise předem věděla, že já ne,“ myslí si.

Žáci se pro jeho podporu prý rozhodli sami a Milan Knížák je o podobné kroky nežádal. Ve zmíněném konkurzu navíc uspěla Milena Dopitová, jedna z jeho žaček. Ani to ho však příliš netěší. AVU se podle něj chce změnit v trendovou školu, kterých je po světě tisíce.

Za problém považuje nedostatek osobností. „Jsou tam ti, kteří prezentují něco důležitého. Pak je tam ale také spousta ctižádostivých nýmandů, kteří jsou navíc líní, což mě děsí,“ zdůrazňuje. Rektora AVU Tomáše Vaňka navíc označuje za člověka pocházejícího z generace „postsvazáků“, kteří se chtějí rychle dostat nahoru.

Čtěte také


Co Milan Knížák říká o Miloši Zemanovi a Václavu Klausovi?
Miloš Zeman podle něj zanesl do naší politiky hrubost a v prezidentské funkci v tom jen pokračuje. „To mě docela děsí. Ale doba jeho slávy je už dávno pryč,“ tvrdí a srovnává současného prezidenta s předchozím: „Klaus je báječný tím, že má své názory. Respektuji jeho trvalost a úpornost v jejich prezentaci.“

Kriticky se Milan Knížák vyjadřuje také o řediteli Národní galerie Jiřím Fajtovi. „Nový ředitel je neustále v Německu. A pokud je tu, dává velkohubá prohlášení,“ tvrdí a odmítá myšlenku stavby nové budovy pro Národní galerii.

„Veletržní palác je legendární stavba. Před lety jsme vypracovali projekt na zlevnění provozu. Jakmile jsem odešel, začaly se zpracovávat nové a nové projekty,“ zmiňuje.

Čtěte také

V té souvislosti upozorňuje také na spojení Jiřího Fajta s developerem Luďkem Sekyrou. „Luděk Sekyra je hlavní sponzor KDU-ČSL. Jiří Fajt byl jmenován ministrem za KDU-ČSL, to je jasné spojení. A že se mluvilo o stavbě blobu na Rohanském ostrově, to je také realita,“ nastiňuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , šše
Spustit audio