Omezit prodeje o svátcích? Kdo chce prodávat, ať prodává! nesouhlasí Vladimír Dlouhý

Regulace prodeje o svátcích v prodejnách větších než 200 metrů čtverečních. Právě po tom volá senátní návrh, který má ale své odpůrce. „Regulace prodejní doby zákonem je něco, co bych nazval neodůvodněným zásahem státu do soukromoprávních vztahů podnikatelských subjektů,“ míní prezident Hospodářské komory České republiky Vladimír Dlouhý.

„Když chce někdo mít otevřeno, tak ať má otevřeno, když chce někdo pracovat, ať pracuje, a ten, kdo chce nakupovat, ať nakupuje,“ míní. Připomíná také, že mnoho zemí je bez regulace, a ta úplná, po které se v Česku volá, je podle něj pouze v 10 zemích Evropské unie.

Snahou senátního návrhu je podle zdůvodnění vychovávat národ k méně konzumní společnosti. „Také si myslím, že tah na konzumerismus tlačený reklamami, určitým životním stylem a internetem je společenským problémem, ale je absurdní ho řešit tímto způsobem,“ podotýká.

Na druhou stranu uznává, že pro řadu rodin se víkendová návštěva nákupního centra stala náhradou za kulturu pro děti. „Zákazem nedělního prodeje ale rodiče spíše nechají sedět děti doma u televize nebo počítače,“ argumentuje.

Čtěte také


Země EU s úplnou regulací prodeje o svátcích: Portugalsko, Belgie, Nizozemsko, Lucembursko, Německo, Rakousko, Maďarsko, Řecko, Malta, Kypr

A stejně tak může mít zákaz dopad i ve mzdové sféře. „Celá řada žen si prací přes sobotu a neděli přivydělávají. Když se bude méně prodávat, tak buď půjdou dolů mzdy, nebo firmy budou méně produkovat a jejich ziskovost klesne,“ míní s tím, že v některých oblastech prodejců může dojít k propouštění.

Čtěte také

Měly by se odvody OSVČ na zdravotní pojištění zvýšit? Mělo by ministerstvo průmyslu a obchodu podporovat export do Ruska? A hodlá Vladimír Dlouhý za tři roky kandidovat na prezidenta? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio