Matěj Stropnický k opencard: Praha se vydírat nenechá, proto jedná s EMS

Pražská primátorka Adriana Krnáčová dnes jednala s firmou eMoneyServices. Budou Pražané jezdit na papírové kupony? A dokáže si pražská koalice poradit s problémy souvisejícími s projektem opencard? „Není možné, aby se Praha nechala firmou EMS vydírat. Na tom je v koalici shoda, proto se vedou jednání,“ říká náměstek primátorky Matěj Stropnický.

„Obecně bez nějaké technické podobory opencard fungovat nemůže, právě proto jednáme s firmou EMS, jinak bychom už s ní velmi rádi dávno nejednali,“ podotýká.

Záložní plán papírových kuponů Praha podle něj přijala pro případ, že by jednání zkrachovala. „Nikdo si nemyslí, že by papírové kupóny byly trvalým řešením,“ vysvětluje s tím, že karta opencard není jediná karta, která splňuje parametry a požadavky. „Alternativní řešení může být soutěž o nějakou jinou kartu. V této situaci ale platí plán A, což je dohoda s firmou EMS, “ dodává.

Čtěte také

Připouští také, že Praha bude muset za opencard nějaké peníze zaplatit. „Platíme firmě EMS prostředky za poskytování vývoje karty a administraci. Ale nebylo už možné souhlasit s navyšováním prostředků, které firma požaduje,“ vysvětluje.

Čtěte také

EMS si je podle něj vědoma určitého monopolu, který ve vztahu k městu má. „Město si zkrátka řeklo, že už se nechce nechat vydírat, proto jsou jednání, proto se nějakou dobu peníze EMS nesplácely za služby, které poskytuje,“ nastiňuje.

Kdo rozhodne o dalším osudu sociálního centra Klinika sídlícího ve squatu na pražském Žižkově? Jak naloží rada hlavního města se stavebními předpisy? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio