Tomio Okamura o situaci v hnutí Úsvit: Byl to puč. Poslanci se vyšplhali po mých zádech a teď zradili

Poslanci hnutí Úsvit okolo Marka Černocha se dohodli na založení nové politické strany, což Tomio Okamura, duchovní otec a nejviditelnější člen tohoto hnutí, označil za pokus o likvidaci Úsvitu. Mluví o puči a podrazu. Hnutí se však podle jeho slov nerozpadá.

Poslanci podle něj odhlasovali de facto zrušení hnutí Úsvit a to označuje za zradu na voličích. „Byli jsme zvoleni jako Úsvit přímé demokracie,“ připomíná Tomio Okamura s tím, že v programu vznikající politické strany postrádá téma přímé demokracie. „To je hlavní téma, kvůli kterému jsme byli zvoleni,“ zdůrazňuje v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou.

Zmínění poslanci se tak podle něj odvracejí od hlavních politických témat Úsvitu, tedy od přímé volby a odvolatelnosti politiků. Dosavadním spolustraníkům však prý vadí zejména populistické hájení politických zájmů a také protimuslimská rétorika Tomia Okamury.

„Sám jsem viděl na internetu kázání předsedy českých muslimů, ve kterém vyzývá k nenávisti vůči nevěřícím a k likvidaci státu Izrael. To mi připadá velmi radikální,“ reaguje Tomio Okamura.

Hnutí se nerozpadá, naopak, tvrdí Tomio Okamura

Dalším problémem, na který odcházející poslanci poukazují, je fakt, že hnutí má pouze devět členů, protože nemůže přijímat nové. „Můžeme přijímat nové členy. To je mediální fáma,“ odpovídá Tomio Okamura. Podle jeho slov se hnutí Úsvit nerozpadá, spíš naopak. „Většina lidí podrazy odsoudila,“ zdůrazňuje.

Hnutí Úsvit přímé demokracie Marek Černoch (uprostřed)

Mohlo by se zdát, že problémy Úsvitu, který byl založen na jaře roku 2013, přišly poměrně brzy. Tomio Okamura však v této souvislosti také upozorňuje na jednání členů ostatních parlamentních stran. „Dochází k přetahování poslanců, objevují se nabídky na přeběhnutí,“ tvrdí v závěru rozhovoru.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.