Dění na Ukrajině je jako loutkové představení. A za nitky tahá Vladimir Putin, naznačuje Jefim Fištejn

Schůzka Vladimira Putina, Francoise Hollanda, Angely Merkelové a Petra Porošenka v Minsku vyústila v dohodu o míru na východě Ukrajiny. Zavládne tedy na Ukrajině konečně klid?

Podle spolupracovníka Rádia Svobodná Evropa Jefima Fištejna je dění na Ukrajině závislé na vůli Vladimira Putina, který nakonec s mírovou dohodou souhlasil a také přemluvil separatisty, aby souhlasili s ukončením bojů. Znamená to, že od 15. února by mělo na východě Ukrajiny přestat umírat takové množství lidí jako doteď.

„Ano, Vladimir Putin přemluvil separatisty,“ připomíná Jefim Fištejn ve Dvaceti minutách Radiožurnálu s Helenou Šulcovou. To je podle něj důkazem, že navzdory tvrzení Vladimira Putina, podle něhož na Ukrajině neslouží ruští vojáci, jde o loutkové představení. „Loutkářem je Vladimir Putin, který mohl separatistům za zastavení bojů slíbit důchod v Rusku, funkce, nebo může jít jen o vojenskou lest,“ uvažuje.

Čtěte také

„Separatisti mají sofistikované zbraně,“ zdůrazňuje v té souvislosti s odkazem na informace ukrajinských úřadů. To podle něj naznačuje podporu z ruské strany a také fakt, že se Ukrajina nezvládá bránit. Nemá zbraně a nedočkala se ani jakékoliv vojenské pomoci.

Jefim Fištejn, publicista

Mírová dohoda se navíc nezmiňuje o Krymu. „Ukrajina se zbavila všeho, co by mohlo zabránit podpisu smlouvy,“ domnívá se Jefim Fištejn, podle něhož se otázka Krymu musí otevřít. „Sankce přece nebyly zavedeny kvůli konfliktu na východě Ukrajiny, ale z důvodu anexe Krymu,“ připomíná.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz v tomto článku.

autoři: heš , šše
Spustit audio