Vladimíra Dvořáková o situaci UJAK: Navrhneme odebrání oprávnění k fungování této školy

Málokdo by chtěl být v kůži studentů soukromé Univerzity Jana Amose Komenského a jejího oboru speciální pedagogika, kterému Akreditační komise neprodloužila oprávnění. V kůži studentů by nechtěla být ani šéfka této komise Vladimíra Dvořáková, podle které se však studenti měli o fungování školy předem informovat.

Univerzita celebrit – tak se někdy mluví o Univerzitě Jana Amose Komenského. Hlavní problém školy vidí Vladimíra Dvořáková především v tom, že začala přijímat neuvěřitelné množství studentů, ale učitelů bylo málo.

„Pokud se student rozhoduje mezi školami, měl by sledovat média,“ soudí Vladimíra Dvořáková a připomíná, že na Univerzitě Jana Amose Komenského studují také ti, kteří si doplňují vzdělávání. Pro ty podle ní není stěžejní titul, ale zlepšení kvalifikace. „Tu nelze zlepšit pouhým napsáním titulu před jménem,“ míní.

Boj o počet studentů na Univerzitě Jana Amose Komenského je podle ní trvalý a hlavním argumentem pro odebrání akreditace je také fakt, že závěrečné práce studentů nevedou experti. „Více než 200 prací ze 400 končících studentů vedou lidé, kteří na univerzitě nejsou v pracovním poměru. To o něčem svědčí,“ dokládá Vladimíra Dvořáková. Na některých školách přitom bakalářské nebo magisterské práce externisté vůbec vést nesmějí.

Čtěte také

Akreditační komise chce proto navrhnout úplné odebrání oprávnění k fungování Univerzity Jana Amose Komenského. „V dubnu to zpracujeme a předložíme Akreditační komisi k projednání. Co s tím bude dělat ministerstvo školství, je už jiná věc,“ dodává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio