Náš systém je nespravedlivý. Neumí posoudit problémy lidí s autismem, tvrdí Václav Krása

Handicapované děti by neměly vzdělávat v běžných školách, řekl Miloš Zeman. Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása s tímto výrokem nesouhlasí, a proto se dnes s prezidentem sešel. Současně však připomíná: „Je třeba diskutovat o tom, kdy je ještě účelné vzdělávat handicapované děti v hlavním vzdělávacím proudu.“

Prezident Miloš Zeman mu prý vysvětlil svůj výrok, který měl údajně pronést v zařízení, v němž vyrůstají děti s těžkým mentálním postižením. „Proto padla věta o handicapovaných. Pan prezident si nemyslí, že by se děti na vozících nebo nevidomé neměly vzdělávat v běžných školách,“ shrnuje Václav Krása stanovisko Miloše Zemana na dnešní schůzce.

Václav Krása si dokáže poměrně dobře představit vzdělávání dětí s těžším mentálním postižením na běžných základních školách s tím, že by pro tyto děti byla vyčleněna speciální třída. Děti by se tak mohly vzdělávat zvlášť. „Ale měly by kontakt s běžnými dětmi a probíhala by mezi nimi socializace,“ přibližuje.

Čtěte také

Případné šikaně by pak zamezili pedagogičtí asistenti, kteří jsou dnes financování prostřednictvím jednotlivých krajů. A to by se mělo změnit. „Na asistenty by mohlo jít více peněz z centrálních zdrojů, tedy z ministerstva školství,“ doufá Václav Krása a připomíná, že lidé s autismem bývají často nadaní. „Jenže mají problém s komunikací, což nemůže být důvod k zamezení řádného vzdělání,“ domnívá se.

Kromě financování pedagogických asistentů Václav Krása poukazuje také na systém, který v Česku funguje a jenž považuje za nespravedlivý. „Dítě s austismem se sice umí obléknout a postarat se o sebe, ale má třeba problém jet veřejnou dopravou, proto potřebuje doprovod,“ přibližuje situaci. To však podle něj úřady nechápou, protože zákon ani tabulky podobné případy nezohledňují. „A to je špatně,“ zdůrazňuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz v tomto článku.

autoři: heš , šše
Spustit audio