Robert Pelikán: Vadí mi úniky informací ze spisů. Novináři si myslí, že můžou zveřejnit cokoliv

12. března bude Robert Pelikán jmenován ministrem spravedlnosti. Nahradí tak Helenu Válkovou. Nového ministra čeká řada úkolů, například zákon o státním zastupitelství nebo úprava exekutorského řádu.

Exekuce už dnes fungují jinak, a to kvůli snížení advokátního tarifu. „To hodně uleví dnešním dlužníkům,“ konstatuje Robert Pelikán, který na ministerstvu spravedlnosti zatím působí jako náměstek. Na stole jsou také další návrhy, které v současné době procházejí druhým čtením v Poslanecké sněmovně.

Podle nastávajícího mistra spravedlnosti však přijde ještě třetí vlna zákonných opatření, které by mohly upravovat i teritorialitu exekutorů. „Vše je ve fázi rozpracovanosti. Nevíme, s čím přijdeme,“ říká k tomu Robert Pelikán.

Některá možná řešení přesto v rozhovoru s Helenou Šulcovou zmínil. V budoucnosti by například mohl mít dlužník speciální účet na nezabavitelnou částku. Takzvaná třetí vlna úprav by se měla dostat do Poslanecké sněmovny během léta, v platnost by tak mohla vstoupit na jaře příštího roku.

Čtěte také


Robert Pelikán o informacích ze spisů v médiích
„Velice mi to vadí,“ říká o úniku informací. „Je to také otázka pro novináře, kteří si myslí, že můžou uveřejnit cokoliv, co se jim dostane do rukou, protože nemusejí uveřejňovat zdroj,“ dodává s tím, že se musí na jednu misku vah položit veřejný zájem a na druhou narušení osobních práv.

Úkoly má Robert Pelikán ujasněny. Na nabídku ministerské pozice, kterou dostal od Andreje Babiše, si však podle svých slov nepamatuje. Odmítá ovšem možnost, že by od něj šéf hnutí ANO cokoliv požadoval. „Není to člověk, který by udílel pokyny, spíš se ptá, proč něco není nebo nefunguje,“ tvrdí.

Svou předchůdkyni Helenu Válkovou považuje za dobrou právničku. Slabinou byla podle něj politická část. „Ona zůstávala vždy spíš akademičkou než političkou. A jestli jsme měli problémy na ministerstvu, mohly být způsobeny tímhle,“ připouští.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz v tomto článku.

autoři: heš , šše
Spustit audio