Marian Jurečka o přísnějších pravidlech pro sudová vína: Chceme chránit trh, spotřebitele i stát

Jako sudové se bude moci prodávat pouze to víno, které bylo vyrobeno vinařem v České republice registrovaným u příslušných orgánů. Také bude muset být vyrobeno z hroznů sklizených na českém území. Tak zní novela zákona, kterou představil ministr zemědělství za KDU-ČSL Marian Jurečka. Jaké jsou výhody této novely?

„Důvod, proč jsme udělali odlišný systém pro vína, kterou jsou k nám dovážená ze zahraničí, je proto, že podle zkušenosti našich dozorových orgánů většina pochybení a falšování vína se děje právě u vína dovážených ze zahraničí,“ vysvětluje.

Ale dá se případný výpadek zahraničního sudového vína kompenzovat vínem v bag in boxech? „Nevidíme žádný důvod, proč by mělo k nějakému výpadku dojít,“ namítá, ale také připouští, že víno z místních hroznů uspokojí 50procentní poptávku.

Podotýká také, že provozovatel vinotéky bude moci i v režimu bag in boxu nadále rozlévat víno do láhve, kterou si přinese zákazník. „Pro nás je klíčové, že obal nelze znovu naplnit a že na obalu je jasně doložitelné, že zákazník si kupuje to, co je uvnitř,“ nastiňuje.

Čtěte také

Vysvětluje také, že moravský a český vinař bude moci víno z hroznů domácí produkce uvádět v distribuci v balení bag in box i do vinoték, se kterými nebude mít smluvní vztah. Vyvrací také kritické názory, že by se víno v bag in boxech, tedy v balení, které se nedá znovu naplnit, mohlo po třech dnech zkazit.


Bag in box umožňuje balení pod ochrannou atmosférou, pod dusíkem, takže víno je výborně chráněno

Opatření má podle něj za cíl chránit trh, aby nebyl prostor pro nekalou konkurenci, za další chránit spotřebitele, a pak stát, který přichází o nemalou část peněz kvůli daňovým únikům.

Proč nebude Marian Jurečka kandidovat na předsedu křesťanských demokratů? Proč by měl stát zlepšovat podmínky pro růst malého a středního podníkání v Česku? A jaký bude mít dopad elektronická evidence tržeb na živnostníky? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: jap , prh
Spustit audio