Zákaz sladkostí ve školách? Bylo by lepší se podívat, co děti jedí k obědu, říká Václav Klaus mladší

Novela školského zákona, kterou prosadil ministr školství Marcel Chládek, mimo jiné zakazuje ve školách nezdravé pochutiny, jako jsou například bagety a chipsy. Novela schválená Senátem ale má své kritiky. „Přibude pár stránek školského zákona, ale jinak se toho moc nestane,“ vysvětluje pedagog a expert ODS pro oblast školství Václav Klaus mladší.

Novela školského zákona podle něj zajímavá není, protože ministr neprosadil jednotný registr učitelů a skoro žádnou z věcí, na které svolával desítky tiskových konferencí. „Více méně mu z toho zbylo, že dětem zákal cukrovinky, a to je všechno,“ vysvětluje.

Podotýká, že úředníci nyní budou kontrolovat, zda je sádlo zdravé nebo nezdravé a dělat seznamy, což školám nijak nepomůže. „Nevede to k ničemu dobrému, tyto novely a regulace školám maximálně uškodí,“ míní.


Ubývá školních jídelen, které skutečně vaří, a čím dál více jídla se dováží nebo dodělává z polotovarů

Souhlasí sice s tím, že by se měly děti dobře stravovat, což ale není věc zákona – ve školách zasedne nějaká komise a bude rozhodovat, co je zdravé a nezdravé. To se podle něj nedá vždy jednoznačně určit.

„Skončí to tak, že nějaké větší mazané firmy si vylobují, že jejich potraviny budou schválené a budou se do škol chrlit, kdežto nějaká menší česká firma na to nebude mít dostatek sil, právníků a otestovačů, takže jejich potraviny ze škol vypadnou a akorát se zvýší nezaměstnanost,“ podotýká s tím, že dítě si bonbóny a nezdravé věci stejně koupí někde v trafice.

Pomůže novela školského zákona lepšímu začleňování romských dětí do škol? A proč mizí školní jídelny? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio