Václav Rusnok ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Oddělí novelizace takzvaného vinařského zákona kvalitní víno od toho pančovaného? Čemu pomůže distribuování vína z dovozu v takzvaných BaginBoxech? Odzvonilo stáčenému vínu ze sudů? A jak se to dotkne vinařů a prodejců vína?

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu je předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték Václav Rusnok. Dobrý den. Zdravím do brněnského studia.

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték Dobrý den. Příjemné sluneční odpoledne všem posluchačům z Brna.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Vy jste sepsali petici proti návrhu zákazu prodeje kvalitních sudových vín. V návrhu novelizace se přece ale nemluví o zákazu prodeje kvalitního sudového vína, nebo ano?

Čtěte také

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték Já musím vysvětlit, jak to celé vzniklo od začátku. Původní návrh z ministerstva zemědělství, který uniknul někdy začátkem února, počítal s celkovým zákazem prodeje sudových dovozových vín. Počítal s tím, že bude umožněno prodávat pouze moravská vína od moravských vinařů.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Každopádně to se změnilo. Vy jste dokonce měli schůzku minulý týden 18. března s ministrem zemědělství, rovněž tedy vinaři, a ta petice je datována 23. února. Mění se tedy něco na ní, na vašem postoji?

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték Já jsem se s panem ministrem sešel poprvé 25. února za Sdružení obchodníků s vínem a vinoték, kde jsem mu navrhl několik opatření, který by bránily klamání spotřebitele a pančování vín a částečně i daňovým únikům. Postupně se upustilo od toho původního návrhu, který zakazoval celkový prodej sudových dovozových vín a byli jsme pozváni včetně mě minulý týden ve středu do Prahy na ministerstvo zemědělství k takzvanému kulatému stolu, kde nám ...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Jste spokojen se závěry té schůzky?

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték ... pan ministr představil jeho návrh, který počítá s tím, že už nezakazuje celkový prodej sudových vín.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Dovozových.

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték Dovozových vín pouze ho omezuje na nevratný obal.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Tak teď jde tedy o to, že víno z dovozu bude možné u nás stáčet, ovšem z takzvaných BaginBoxů, nikoliv ze sudů, to vám vyhovuje?

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték Bohužel tady tento návrh nám také nevyhovuje, nebo také nevyhovuje, my jsme rádi, že se to posunulo z toho celkovýho zákazu prodeje sudových dovozových vín k jejich regulovanému prodeji a kontrole. Ty BaginBoxy, to jsou obaly, které jsou určeny především primárně pro gastronomii a domácnosti a nejsou určeny pro distribuci sudových vín ve velkým.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Promiňte, ale právě ministr Jurečka tvrdí, že toto balení pod ochrannou atmosférou pak jaksi i zkvalitňuje to prostředí pro víno, že je v podstatě v pořádku.

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték Ten obal byl vyvinutý, vyvinutý pro, jak říkám, pro tu gastronomii a pro malospotřebitele. Je tam malý stáčecí ventilek, který je určený ke stáčení vína do skleniček v restauraci, v domácnosti při grilování, ale není určený k tomu, aby si tady z toho balení odnášel zákazník tak, jak je zvyklý, sudový víno domů.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Neříkejte, že není možné zvětšit ventil?

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték Tak, jak to prezentoval pan ministr, tak obal BaginBox je skutečně obal, který je o tom ventilku. Ale já bych chtěl říct další důvody, proč nesouhlasíme tady s tím balením. Dneska prodej sudovýho vína probíhá většinou ve vinotékách, které jsou vybaveny a uzpůsobeny prodeji z takzvaných nerezových sudů keg sudů a ty vinotéky se vyvíjely tak, aby byly co nejmenší, protože, když třeba sídlí v obchodních centrech, tak tam je vysoký nájem, tak se řešila logisticky věc tak, aby prostě ty sudy zabíraly co nejmíň místa a dneska nejsou přizpůsobeny tomu, aby prostě se z těch vinoték prodávalo víno z BaginBoxů.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Každopádně ale spotřebitel jednoznačně bude mít lepší přehled o původu vínu právě z BaginBoxů než ze sudů, je to tak?

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték To taky není pravda. Dneska je povinností ze zákona každý keg sud označil podle vinařského zákona. Musí být na tom sudu uvedeno štítek, na tom štítku musí být uveden dodavatel toho vína, musí tam ...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Tomu rozumím, pane předsedo, ale tady u těch BaginBoxů je zásadní věc, že nelze znovu naplnit, což ten sud, který je označen tak, jak vy říkáte, podle zákona lze, ale lze ho tedy naplnit potom něčím jiným, než na tom sudu je.

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték Ten BaginBox bude označen úplně stejně tak, jak ten stávající keg sud. Tam se na tom ...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Ano, ale nejde znovu naplnit.

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték To je pravda, že nejde znovu naplnit.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Což je zásadní věc.

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték To máte pravdu, ale my jsme navrhovali, aby prostě bylo třeba v novelizaci toho zákona vinařského uvedeno to, že ten keg sud bude opatřený nějakou plombou či nějakým jiným způsobem, aby nešel znovu taky naplnit.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Ona se ta plomba dá ale vždycky trochu obejít a prolomit, je to tak? Že zkrátka tady je ten hlavní argument ...

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték Samozřejmě. Žádný obal není nepřekonatelný. Dneska můžou existovat na trhu falešný vína v lahvích, může se prostě dát víno do lahví, uzavřít. Může se do toho BaginBoxu dávat taky víno jiný, než je tam deklarovaný. Podle nás, podle našich členů tady ten problém není řešený tím, že prostě se přejde na jiný obal, jo. Já za sdružení vidím, jak by se tenhle problém dal řešit, aby ten zákazník nebyl klamaný a aby nedocházelo k daňovým únikům, což třeba ten BaginBox vůbec neřeší.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Ano, řekněte ty 3 body, prosím.

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték Za první by to byl import vín pouze v režimu MSCS, což je elektronický systém mezinárodní pro přepravu a sledování výrobků podléhající spotřební dani. Za druhé, elektronická evidence tržeb, která by ve velkým zabránila daňovým únikům.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Dobrá, ale to promiňte třeba neřeší to, že zkrátka sice tam bude registrační pokladna, která tam jaksi bude monitorovat ty platby, ale už to neřeší to, jestli vám tam namarkují víno, které v tom sudu zkrátka je jiné nebo je pančované.

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték A třetí opatření bylo pečeť či plomba na stávajícím nerezovém 50litrovém sudu typu keg, takže tyhle 3 opatření jsou dostatečný k tomu, abychom toho spotřebitele ubránili.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Jak na tyto vaše návrhy reagovalo ministerstvo zemědělství?

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték Já jsem se s panem ministrem viděl naposledy na tom kulatém stolu a tam v podstatě nám byl poprvé přednesený ten jeho návrh s těma BaginBoxama. My jsme od toho 25. února ..., já jsem za Sdružení obchodníků s vínem a vinoték 27. února poslal panu ministrovi návrh opatření a on se nám k tomu nikdo z ministerstva zemědělství nevyjádřil. Potom jsme byli přizváni až k tomu kulatýmu stolu a tam nám to bylo přednesený jako nový návrh ministerstva zemědělství, takže ta reakce ...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Měl jste možnost u kulatého stolu přednést své argumenty, své návrhy?

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték Ano, měl jsem omezený prostor časový k tomu, abych prostě se snažil vysvětlit, že to není řešení, který by, s kterým by to naše sdružení, který je dneska druhý největší sdružení obchodníků s vínem nebo výrobců vína v České republice, s kterým bysme mohli souhlasit. Ono to hlavně souvisí s tím, že s tou technologií a distribucí těch vín v těch stávajících nerezových sudech je spojeno spoustu investic. Musíme si uvědomit, že jeden ten sud stojí cirka 2000 korun a v tom oběhu jsou tisíce a tisíce sudů, který by byly zmařeny ta investice, kdyby už začalo platit od 1. 1. 2016 nařízení nebo ta novelizace toho vinařského zákona.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Čili máte propočítáno, jak vám vzrostou náklady používáním BaginBoxů místo těch sudů?

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték Ta distribuce dneska je celkem slušně zvládnuta na ty keg sudy, takže odběratel, to znamená, ten koncový vinotékař dostává v rozvozu dle objednávky sudový víno dle odrůd, dle objednávky a zpátky se sváží ty keg sudy, takže ta deklarovaná úspora na tom, na té logistice není žádná.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Mluvíte o tom argumentu ministra, kdy říkal, ...

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték O tom stávajícím ...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
... že u sudů jsou vyšší přepravní náklady, než na BaginBoxy?

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték Ano, ano.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Každopádně těch krabic se přece jen asi vejde do nákladního auta víc než sudů, ...

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték Ono to není tak pravda, protože ty krabice nejsou nijak pevný, to je třívrstvá lepenka, která prostě se nedá nějak stohovat a bortí se. Nemůžete dát třeba ...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Dobrá, tak to bude muset být v nějakých paletách, nebo přece se převáží asi křehčí, křehčí věci, než jsou krabice s vínem.

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték Tomu rozumím, že na tom autě se to technicky vyřešit dá. Horší je to prostě, když to auto přijede k tomu obchodnímu centru a má to ten řidič přenášet nebo převážet stovky metrů vevnitř v tom obchodním centru, jo. Dneska mají takový speciální vozíčky na kolečkách, kde naloží ty keg sudy, táhnou to za sebou a dají to prostě té prodavačce přímo pod stůl a na těch kolečkách jí to do té skříňky zasunou. Teď prostě není domyšlený, jak se to bude přenášet.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Tak by měli asi trochu třeba jiný rudl, ale já se ptám proto, jestli to není tak, pane předsedo, že dovoz v BaginBoxech tuzemským obchodníkům s vínem vadí prostě proto, že do tohoto boxu nebudou moci nalít jiné víno, než v něm bylo původně, tedy to, oč v tom záměru té novelizace jde?

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték Ne, to v žádném případě. My jsme z těch návrhů, které jsme předkládali na ministerstvo zemědělství, tak všechny se týkaly podmínek, zpřísnění podmínek, který by bránily klamání spotřebitele a pančování vína ještě ve větším rozsahu než jenom ten obal. Ona se celá ta problematika smrskla pouze na ten obal, ale my jsme těch návrhů měli mnohem víc. My jsme ...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
A z nich zbyly ty 3 body, o nichž jste mluvil především?

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték V podstatě, když jsme pochopili, že prostě celá ta problematika se musí nějak zjednodušit, aby se to dalo státním úředníkům vysvětlit, tak prostě se to musí zhustit na ty nejpalčivější body. My jsme třeba na začátku navrhovali licencování dovozu lahvových a sudových vín, aby ty firmy tak, jak jsou, firmy, který obchodují s tvrdým alkoholem, tak i vinařský dovozci skládali kauce a prostě všechny ty opatření byly mnohem tvrdší, než dneska navrhuje ministerstvo zemědělství pouze ten obal.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték Václav Rusnok. Pane předsedo, jak chcete garantovat, že některý nepoctivý vinař nebo nepoctivý obchodník s vínem zkrátka nepřežene třeba pančování, nezpůsobí tím zdravotní újmu svému zákazníkovi, protože hlavním argumentem pro tu regulaci je to, že se někteří ti, kteří takto nekale podnikali, tedy na trhu s tvrdým alkoholem přesunují právě na ten trh s vínem.

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték Ten, z toho, co jsem pochopil z médií, tak ten hlavní tlak nebyl kvůli tomu pančování vína. Nejdřív se mluvilo strašně o daňových únicích, že se tady prodává 100 milionů litrů vína na černým trhu a že dochází stát o 2,5 miliardy korun, to byl ten základní impuls, na který začali dotčení úředníci slyšet.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Každopádně pan ministr tady v Českém rozhlasu mluvil také právě o ochraně spotřebitele, že tady tento zákaz dovozu vína v sudech je má chránit před negativními zdravotními následky pančování nebo falšování, čili určitě i vám záleží na zdraví spotřebitelů.

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték To určitě ano. Jako my jsme doporučili opatření typu, že jsme zpřísňovali ještě i značení na lahvích. My jsme doporučovali panu ministrovi na kulatým stolu, aby se řešily dovozový vína, aby hned třeba na lahvích měl konzument, spotřebitel uvedeno, odkud to víno pochází, aby třeba, dneska je to někdy uvedený na zadních etiketách.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Ano.

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték Tak, aby to bylo do budoucna na předních. Oni řekli, že dneska ten zákon nechtějí tolik zpřísňovat, že jim bude stačit, když podpoříme značení moravských vín tou speciální záklopkou, s tím speciálním symbolem, který vychází z trikolory.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Já jen nerozumím, pakliže jsme tedy u kulatého stolu a ta základní problematika se týká stáčených vín, vínech v sudů, že tedy potom tam přijdete s argumenty ohledně lahvového vína, nejen tedy předpokládám.

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték Ten kulatý stůl byl o dvou věcech, u toho kulatého stolu se řešil ten problém toho balení. Návrh ministerský pochází z toho obalu BaginBox. My jsme chtěli zachovat stávající obal, ten nerezový keg, který by se buď pečetil nebo opatřoval tou speciální plombou. A částečně ten kulatý stůl řešil značení těch moravských vín, kde se řešilo, jestli prostě ta povinnost značení moravských vín má být ze zákonu, tak proto jsem se tady k tomu vrátil, protože to bylo součástí toho kulatýho stolu.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Každopádně na kolik tedy na ty vaše argumenty, na ty body ohledně zpřísnění tedy kontroly stáčených vín nebo dovozu sudových vín slyší druhá strana, protože ...?

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték Tady se z toho, z těch informací, co mám, tak podnikají určitý kroky, který by prostě tu kontrolu měly posílat, vznikají tady nový pracovní místa kontrolorů v terénu na Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Měl by vzniknout speciální tým celníků, který prostě se tady tou problematikou bude zabývat. Takže tohle to jsou věci, který podporujeme a fandíme panu ministrovi, že je zavádí.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
A co se týče těch bodů, o kterých jste mluvil vy, tak ty, myslíte, prosadíte?

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték My jediný, s čím nesouhlasíme v současné době z těch návrhů, co nám byly předloženy u toho kulatého stolu, je ten obal, kdy prostě moravský vinař může moravské víno prodávat tady v tom obalu, který umožňuje klamání.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Myslíte tedy v sudu?

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték Myslím tedy v sudu. A dovozový víno, který prostě je levnější a nebude cíleně pančováno nebo zaměňováno, protože levnější tak budou v těch BaginBoxech, jako nerozumíme těm podmínkám, proč moravský víno, který chceme všichni chránit, který je dražší a má větší hodnotu pro toho zákazníka, se bude prodávat v podstatě beze změny stejně v tom keg sudu.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Nerozumíte těm argumentům, co se týká ...

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték Nerozumíme těm argumentům, který nám pan ministr předložil u toho kulatýho stolu.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Kdy on mluví o tom, že moravský nebo český vinař bude mít také možnost víno distribuovat v BaginBoxech, když bude chtít.

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték Ale nebude to mít povinný tak, jak ten prodejce dovozovýho vína.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
A to proto, že on sám ministr zemědělství Jurečka říká, že právě ten problém spočívá především v pančování či falšování dovozového vína, nikoliv tedy moravského či českého, na to také neslyšíte?

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték Já si nemyslím, že změna obalu vyřeší to pančování. Tam je ten ...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Teď jsme mluvili jen o tom argumentu, proč je to tedy zacíleno především na ten dovoz toho sudového vína a vy jste říkal, že nerozumíte tomu, proč je to jen dovoz a proč ne třeba moravští vinaři.

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték Mně to přijde jako nerovný podmínky a nevím, jestli prostě evropský právo zná takový pojem, že jeden distributor může pro své víno používat jiný obal, může používat jiný obal, který bude zakazovaný zase jinýmu distributorovi s dovozovým vínem.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Ministr Jurečka také tvrdí, že to opatření má chránit trh před nekalou konkurencí, což by vám poctivým obchodníkům s vínem mělo vyhovovat?

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték My jsme v tom návrhu, který jsme předkládali v únoru panu ministrovi, navrhovali, aby prostě se vína mohli prodávat jenom v prodejnách tomu určených, to znamená, v nějakých specializovaných vinotékách a nemyslíme si, že tak, jak se to rozmohlo v poslední době, že se vína prodávají na stáncích, v květinářstvích, v masnách, že prostě to je dobře. Tohle si myslím, že je nekalá konkurence a měli by být prostě nějakým způsobem ti prodejci sudového vína licencováni a měli by být pod kontrolou. My jsme si představovali, že by vznikl ...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
A tu kontrolu má právě, promiňte, pane předsedo, ale zavést právě třeba ten obal, ten BaginBox, že tam bude ta jasně daná kontrola tím, že bude jasné, odkud to víno je a kdo ho vyrobil a co tedy na tom stánku třeba je?

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték Já si myslím, že mnohem lepší kontrola pro Státní zemědělskou a potravinářskou inspekce je, když vznikne nějaký veřejný registr vinoték, který bude skutečně veřejný a ten prodejce toho sudového vína bude mít povinnost se do toho registru nahlásit, bude ho spravovat třeba Státní zemědělská a potravinářská inspekce nebo ministerstvo zemědělství a každý konzument, každý spotřebitel, který si chodí kupovat víno, zjistí, jestli ten jeho prodejce v tom registru a je není a zároveň ...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
A ta novela přece ale počítá se zavedením registru. Nebo že ta vína budou evidována?

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték U toho kulatýho stolu, u toho kulatýho stolu nic takového nepadlo.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Že vína budou evidována v registru, výrobce sudového vína může podávat pouze to sudové víno vyrobené ve vlastní provozovně, která je evidovaná v registru a také provozovna, ve které toto sudové víno prodává, musí být evidována v registru, čili to s tou evidencí se bezesporu počítá.

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték To, co jste přečetla, tak to se týká prodeje moravských vín.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Čili ne toho dovozu?

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték Ne toho dovozu.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték Václav Rusnok. Vy v té petici nebo také navrhujete, aby finální prodejce ručil za víno tak, aby se nemohl vymlouvat. Jak toho chcete docílit, kdy právě se vlastně přehazuje vždy ta /výpadek signálu.

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték /Výpadek signálu/ největší rozhodovací schopnost na tom, co bude nabízet těm zákazníkům, má ten koncový prodejce a on se může rozhodnout, od koho vína bude odebírat. Pokud prostě je bude odebírat od velkých firem, které se zabývají dovozem vín, mají své provozovny, mají své webové stránky a jsou lehce identifikovatelní i pro Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, tak si myslím, že nebude mít problém, ale pokud jako bude prodávat vína, který bude nakupovat od nějakých neznámých, od neznámých dodavatelů jenom kvůli tomu, že to má o 2 koruny levnější, tak si dovodí tady, může dovodit ty problémy a potom ani inspekce nemůže dohledat toho dodavatele, protože je to nějaký, řekněme, s. r. o., který vzniklo měsíc před tím, než dodalo tomu obchodníkovi s vínem to víno.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
A tento trend pozorujete, že to je, jak říkáte, že je to tlak na cenu?

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték Já nejsem úplně odborník na ty trendy, jaký jsou na trhu, ale takhle to bylo ...

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Ale jste profesionál, víte, jak to tam chodí.

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték Bylo to u toho kulatýho stolu šéfem Státní zemědělské a potravinářské inspekce takhle prezentováno, že podporují tedy obal BaginBox z toho důvodu, že naráží na problém, že u sudového vína ten obchodník jim řekne, že mu to dodala nějaká firma, oni jdou po té firmě na základě těch dodacích listů a té faktury a skončí někde na sídlišti a ta osoba je nekontaktní.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Čili, jestli to chápu správně, tak vám na té novelizaci vadí jen ten jediný bod, to se týká tedy toho, že by sudové víno z dovozu, tedy promiňte, stáčené víno z dovozu muselo být v BaginBoxech, jinak s tím záměrem, s tím návrhem tak, jak je, souhlasíte?

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték Přesně tak. Jako z toho posunu, kdy se uvažuje o celkovým zákazu prodeje dovozových vín, tak teď už jediný, co nás trápí, tak ten obal, aby prostě nebyly zmařeny ty investice, který souvisely s tím pořízením těch keg sudů. S tím samozřejmě souvisí i plnící linky na keg sudy. Tyhle investice všechny by byly znehodnocený a dneska, dneska jsme ve fázi, že to vyčíslujeme. Oslovili jsme, oslovíme všechny členy našeho sdružení a já jsem přislíbil panu ministrovi, že mu dodám přesnou výši tady těch zmařených investic v případě, že by se začalo prodávat víno od Nového roku jenom v BaginBoxech.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Jak budete tedy do toho konce května, kdy by novela měla být předložena poslancům, lobovat za to, aby BaginBoxy byly pasé?

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték My bysme rádi ještě jednou se sešli s panem ministrem mimo kulatý stůl, rádi bysme se sešli s ním jako představitelé Sdružení obchodníků s vínem a vinoték a ještě jednou tady ten bod, který se týká distribuce v tom konkrétním obalu, s ním prodiskutovali.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Říká předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték Václav Rusnok, který byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Děkuji za to. Na shledanou.

Václav RUSNOK, předseda Sdružení obchodníků s vínem a vinoték Na shledanou.

Karolína KOUBOVÁ, moderátorka
Od mikrofonu se loučí Karolína Koubová.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. http://www.newtonmedia.cz

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: kko
Spustit audio