Většina lidí umírá v anonymním zdravotnickém prostředí. Změní to služby hospiců?

Nepohřbívej babičku zaživa, nabádá klidným hlasem Jiří Lábus ve spotu kampaně Nejste na to sami, zatímco se babička propadá do vykopaného hrobu. Za ní padají brýle, umělé zuby a chodítko. Podle průzkumů bychom rádi umírali doma, ale většina z nás nakonec končí v lékařském zařízení. Jde to nějak změnit?

„Se smrtí stále nedokážeme zacházet,“ soudí Jiří Krejčí, ředitel Hospice Dobrého Pastýře, který hodnotí spot jako odpovídající a s černým humorem problém nemá. „Ukazuje se, že většina lidí má trauma spojené s odchodem blízkého člena rodiny,“ připomíná. Nejde podle něj o smrt jako takovou, ale o způsob. „Například o fakt, že rodina u toho nemohla být a že jejich babička umřela v anonymním prostředí,“ vysvětluje.

Přitom hospic by mohl být adekvátním řešením celého problému. „Nabízíme služby pacientům, u nichž byly vyčerpány možnosti léčby a zbývají jim poslední týdny nebo měsíce života,“ přibližuje. Pacient navíc nemusí zůstávat v cizím zařízení, ale může trávit poslední chvíle svého života doma. „Nabízíme zdravotní, sociální, psychologickou a spirituální službu, a to i v domácím hospici,“ popisuje a dodává: „Takhle umíraly naše babičky před 50 nebo 60 lety.“

Čtěte také

Takovou smrt by si přál každý?

Zásadní problém tkví ve financování. Jeden den domácího hospice stojí 1 900 Kč, náklady na lůžkový hospic čítají 2 500 Kč. „Přitom akutní lůžko stojí 5 tisíc nebo spíš 10 tisíc za jeden ošetřovací den,“ srovnává náklady Jiří Krejčí. Jenže akutní lůžka jsou zahrnuta do systému veřejného zdravotního pojištění, zatímco služby hospiců jen částečně.

Ve spotu Nepohřbívej svou babičku zaživa, který připomíná, že umírat se dá i jinak, si zahrál Jiří Lábus. „Můj dědeček si sedl na zídku, snědl guláš, vypil pivo a umřel. To je velmi milosrdná smrt, ale taková bohužel není vždy,“ konstatuje herec v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou.

Jiří Krejčí, ředitel Hospice Dobrého Pastýře

Uznává však, že se o umírání mluví častěji než dřív. „Je dobře, že to tak je. Takový je život. Člověk se narodí a ví, jak to dopadne,“ říká k tomu a s trochou nadsázky připomíná, že by byl rád pohřben v kostýmu Jů.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.