Peroutka artikuloval protektorátní politiku, opakuje Jiří Ovčáček. Článek Hitler je gentleman hledá ve volném čase

Bouři vyvolalo v akademické obci rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana nejmenovat tři uchazeče profesory. Rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima to označil za zásah do svobod akademické obce. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček však tvrdí, že prezidenta vedly k tomuto rozhodnutí mimořádně závažné důvody.

V případě Jiřího Fajta je podle Miloše Zemana tímto důvodem kauza spojená s Komerční bankou, o které napsala Mladá fronta DNES. Podle zmíněného deníku měl Jiří Fajt, současný ředitel Národní galerie a vyučující na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, uzavřít smlouvu s Komerční bankou.

Znamená to, že se prezidentova rozhodnutí opírají pouze o novinové články? „Nejde o to, že jde o článek Mladé fronty, ale o fakta,“ namítá Jiří Ovčáček v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. „Kauza je to skutečně závažná,“ dodává, i když nakonec zmíněná smlouva realizovaná nebyla.

Ivana Ošťádala odmítl prezident jmenovat kvůli jeho údajnému napojení na StB před rokem 1989. „Pan prezident si je v této věci jistý,“ trvá na hradním stanovisku Jiří Ovčáček s tím, že Miloš Zeman má k dispozici informace o vázacím aktu Ivana Ošťála a také o využívání bytu pro konspirační činnost.

Čtěte také

Zatím jsem se dočetl jen něco o „superdebilitě“. To nejsou argumenty, reaguje Jiří Ovčáček na kritiku historiků

Prezident Miloš Zeman poukazuje na nutnost morální bezúhonnosti nových profesorů, přitom jeho blízký spolupracovník kancléř Vratislav Mynář stále nemá bezpečnostní prověrku. „Srovnáváte nesrovnatelné,“ říká k tomu Jiří Ovčáček a připomíná, že prezidentský kancléř není jmenován ústavním aktem.


Článek Hitler je gentleman hledám ve volném čase. Není ho mnoho, ale vybude-li mi čas o víkendu nebo v pozdních večerních hodinách, věnuji se tomuto pátrání. Zatím jsem to nikomu neřekl, řeknu to tedy pro Radiožurnál, ale o období druhé republiky se zajímám dlouhodobě.

Další kauza, která hýbe Pražským hradem, je otázka, zda novinář Ferdinand Peroutka napsal text s titulkem Hitler je gentleman, nebo ne. Spor se táhne už od konce ledna. Zatímco prezident je přesvědčen o existenci zmíněného článku, Jiří Ovčáček po něm zatím neúspěšně pátrá a historikové odmítají, že takový text Peroutka vůbec někdy napsal.

„Ferdinand Peroutka nebyl kolaborantem ani příznivcem odboje. Byl žurnalistou, který artikuloval oficiální vládní politiku,“ tvrdí Jiří Ovčáček o novináři, jenž byl vězněn v koncentračních táborech Dachau a Buchenwald. Na kritiku historiků nereaguje. „Zatím jsem se dočetl něco o superdebilitě. To není diskuze, to nejsou argumenty,“ namítá téměř v závěru rozhovoru.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio