Šéf Národního parku Šumava souhlasí s novelou zákona: Přírodní zóny budou opravdu určené divočině

Vláda schválila novelu zákona, která upravuje pravidla pro všechny čtyři národní parky v České republice. Novelu si pochvaluje například ředitel Národního parku Šumava Pavel Hubený. Jaké části chráněné přírody by se měly otevřít? A co přinese novela turistům a obcím?

„Zákon musí reagovat na nové zkušenosti, které máme s ochranou území,“ říká s tím, že se mu líbí, jak je novela zasazená do rámce velkého, obecného zákona a že podobně ošetřuje všechny národní parky.

Pokud novela začne platit, tak by lidé mohli chodit i mimo vyznačené cesty. V té souvislosti připouští, že to nějaká rizika přináší, a to jak pro samotné návštěvníky, tak i pro předměty ochrany přírody.

Ale co takový tetřev, který odmítá lidi. Přežije? „Novela přichází s možností vyhlášení klidového území, takže i v národních parcích budou území veřejnosti nepřístupná. Ty ale budou určeny pro ochranu konkrétního ekosystému s těmi konkrétnímu druhy, které budou potřeba chránit,“ vysvětluje.


Novela zákona o ochraně přírody a krajiny zásadně mění pravidla pro všechny čtyři národní parky - v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě. Novinkou budou celoroční klidová území. Nově má být park přístupný celý rok a řada úseků jen v určitém období. Změnu ještě musí schválit Parlament České republiky.

Novelu ale kritizují například obce, které se obávají, že sníží jejich postavení a vliv na území národních parků. Tyto obavy však podle něj nejsou na místě. „Obce budou mít speciální zónu kulturní krajiny, a ta definice je více pro obce, jsou tam výrazně uvolněnější ochranné režimy, než v současném zákoně,“ podotýká.

Upozorňuje také, že obce mají postavení účastníka všech správních řízení, které vede správa, navíc jsou členy rady národního parku. Ve svém důsledku novela podle něj povede ke zklidnění.

Čtěte také

„Je tam větší polarita, než dnes, je tam přírodní zóna, která bude opravdu určená divočině, a proti ní bude druhý pól kulturní krajiny, který není dnes tak dobře garantovaný pro rozvoj obcí,“ shrnuje.

Co všechno má novela zákona o ochraně přírody a krajiny změnit? Jak to vypadá aktuálně s kůrovcem? A jaké jsou vztahy s bavorskou stranou? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

Čtěte také

autoři: heš , prh
Spustit audio