Miroslav Toman ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Proč je pro menší dodavatele důležitá novela zákona o tržní síle? Jsou potraviny v Česku méně kvalitní než ty v Německu? A jak počasí ovlivní letošní úrodu? Zeptáme se. Miroslav Toman, prezident Potravinářské a také Agrární komory je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Vítejte, dobrý den.

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
Dobrý den.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
My jsme dnes na Radiožurnálu vysílali o tom, že na jihu Moravy už se sklízí obilí, tedy to horko se evidentně silně projevilo. Jen na jihu Moravy nebo v celé České republice začala sklizeň dřív?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
Já si myslím, že ta sklizeň je uspíšená letos dříve, v průměru o jeden týden. Co se týká té sklizně, tak zatím nebudu nic předjímat. Samozřejmě ta úroda pravděpodobně nebude tak velká, jako byla v loňském roce, kdy byla rekordní, nicméně uvidíme. Je příliš brzo na jakékoli odhady a počítat to jenom podle, podle teďka pár hektarů nelze.

Čtěte také

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Je to ale tím horkem, že začalo se dřív sklízet obilí?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
Tak je to samozřejmě i horkem. Je to i horkem ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
A čím ještě?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
... ale celkově tím vývojem počasí v průběhu celého jara a začátkem léta, takže je to vlivem počasí.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže teď, když nastanou další horké dny, jaký vliv to může mít vlastně na tu úrodu? Troufnete si to odhadnout?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
Já nechci být nějaký jakoby prognostik, co se týká úrody, protože mohou přijít bouřky. To může mít daleko větší vliv než horko, protože může být pomlácený obilí, může být dešťů, kdy nebude možnost sklízet to obilí, samozřejmě některé plochy mohou být zaschlé. Těch vlivů tam může být velká spousta, ale věříme, že se to nějak zvládne.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
A to, že ta úroda nebude taková, jako byla loni, kdy byla rekordní, to usuzujete z čeho? Že jste se prošel po poli nebo?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
Tak za prvé, za prvé jsem se prošel po poli také samozřejmě, ale v druhé řadě jsem komunikoval s kolegy z jednotlivých regionů, které, kteří, kteří provozují své, své družstva nebo svá, své statky. A ty porosty nejsou takové, jako byly v loňském roce.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Má ta úroda nějaký zásadní vliv na cenu potravin?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
Tak samozřejmě ta úroda má vliv na cenu potravin, ale mimo, mimo ceny komodit na to má vliv i ceny energií, jaký je přetlak na trhu, což vidíme například teďka u mléka, kdy je velikánský přetlak, přetlak mléka a zemědělci dostávají daleko méně peněz, takže samozřejmě cena komodit má vliv na ceny potravin.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Když už jsme u toho mléka, tak to je samozřejmě v současné chvíli velké téma, protože nejenom pro Českou republiku, ale i pro ostatní země Evropské unie, protože se začaly hromadit zásoby neprodaných mléčných výrobků. Je na vině pouze to, že Rusko uvalilo embargo na dovoz potravin?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
Já si myslím, že to je jedna, jedna z příčin. Ta další příčina je vlastně ukončení, ukončení mléčných kvót, nadvýroba mléka v Evropské unie a situace na světovém trhu, ať to je v Číně nebo i v Rusku, jak jsme říkali. Samozřejmě malér je, že vlastně Česká republika, potažmo Evropská unie nebo komise nepřijmuly žádná opatření a neudělalo se nic proto, aby se to těchto přebytků zbavilo z trhu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
A to Rusko se na tom podílí kolika procenty, byste řekl to embargo?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
Já si myslím, že to je velké číslo, protože vidím to tak z 40, 50 %.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
A to se nám nedaří třeba najít pro ty výrobky uplatnění na jiném trhu?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
To uplatnění na jiném trhu my hledáme, ale, ale v podstatě ta, ty ceny jdou tam prudce dolů, že vlastně například dneska už se to vykupuje mléko od zemědělců okolo 7 korun a v loňském roce to bylo přes 8 korun, takže, takže to je velký problém. A uplatnění na jiných trzích je otázka dlouhodobá. Nejde tu udělat cena na den. Jednáme například s Čínou, jednáme i s ostatními zeměmi postsovětskými, ale nejde to udělat tak, že to přesměrujeme ze dne na den.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže jak dlouho to potrvá podle vás, když už jednáte, tak máte nějakou představu, jak rychle to jde? Ze dne na den, to je nám všem jasné, že to nepůjde.

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
No já, nám to jasné je, ale já jsem slyšel, když, když začalo embargo na Rusko, tak vyjádření politiků, že musíme přesměrovat vývozy. My už jsme tenkrát upozorňovali na to, že bude podpora, potřeba podpora státu, že se musí dojednat také veterinární podmínky a bude podpora i Evropské komise. A já musím konstatovat, že v tuto chvíli vlastně se nic nestalo, protože, aby se něco pohnulo, tak by se musely zvednout výkupní ceny, intervenční ceny mléka v Evropské unii, musely by se zavést subvenční režim na vývoz, musely by se zavést také nějaké národní dotace a tak dále. A nic z toho se zatím do této chvíle nestalo. A nicméně věříme, že to zboží se nám podaří prodat. V případě že ne, tak opravdu ta situace může být velmi těžká, kdy cena mléka může ještě klesat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Vy jste říkal koncem května na Žofínském fóru, že pokud se nepřijmou opatření na úrovni ministerstva, tak to do 3 měsíců může mít dramatický dopad. Pořád si myslíte, že ten dopad může být tedy dramatický? Jak moc dramatický?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
Tak ten dramatický dopad může být už ten, že cena mléka se pohybuje dneska okolo 7 korun, nebezpečí je, že to může jít ještě, ještě daleko více dolů a samozřejmě někteří zemědělci se mohou rozhodnout, že ukončí svoji produkci mléka, to znamená, že skončí živočišnou výrobou. Tím se zase sníží zaměstnanost v zemědělství, sníží se ziskovost zemědělství a samozřejmě to odnese venkov, protože tam nebude zaměstnání pro ty lidi.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Vy mluvíte o tom, že se propadla cena mléka. Dívám se špatně, že to v obchodě nepoznávám?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
V obchodě se to neprojevilo prakticky vůbec. Já řeknu jeden příklad. Například mlékárny prodávají kostku másla, aby si to uměl každý představit, někdy mezi 22 až 25 korunami podle firmy, která to uvádí na trh, v řetězci se to prodává někde okolo 40 korun plus minus, až 45 korun, zase záleží podle značky. To znamená v řetězcích se to v tu chvíli v žádném případě neprojevilo.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže se hromadí třeba ve skladu Madety, tam už mají historický objem na skladě teď mléka, mléčných výrobků, ale my v obchodě zkrátka to máme pořád mléčné výrobky za tu stejnou cenu, jako byla před tady tou v uvozovkách mléčnou krizí.

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
V podstatě ta cena, cena mléka v obchodech pro zákazníka zůstává plus minus stejná. Hromadí se zásoby a ještě navíc nám narůstá dovoz, protože ten přetlak mléka není jenom v České republice, ale je v celé Evropě. Samozřejmě ty řetězce jsou zahraniční a berou primárně zboží ze svých domovských zemí.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Když Madeta říká, že tratí zhruba 17 milionů korun měsíčně, tak samozřejmě Madeta není jediná, jsou další firmy. Jaký to může mít dopad na zaměstnanost a další věci?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
Tak může to mít dopad v prvé řadě na další ze směřování firmy, to znamená z hlediska investic. Firmy budou muset omezovat investice, pokud budou ve ztrátě. Budou také samozřejmě nebezpečí propouštění, propouštění lidí a také nebezpečí, že mlékárny mohou odmítat mléko, které není zasmluvněné od svých dodavatelů.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Propouštění by se mohlo dotknout kolika lidí?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
Já si to takhle nechci troufnout ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Bude to v desítkách?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
Bude to, bude to, mohlo by to bejt ve stovkách lidí.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Ve stovkách lidí by to mohlo být.

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
Když vezmu mlékárenský průmysl jako celek.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Ministerstvo zemědělství ale oznámilo, že plánuje vypsat na příští rok nové dotační programy z národního rozpočtu, které by měly pomoci právě českým producentům a zpracovatelům mléka. Je to cesta, kterou vy si také představujete? Touto byste chtěli jít?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
Je to jedna z cest, ale myslím, že daleko důležitější v tuto chvíli by bylo prosazení na evropské úrovni, zvednutí výkupních intervenčních cen, dotačních subvencí na vývoz do třetích zemí, a samozřejmě také dotace pro zemědělce do výroby.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
A takže kdo by to měl prosadit? To by měl prosadit ...

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
No je to samozřejmě prosazování primárně u pana ministra zemědělství v Bruselu, což není samozřejmě lehké ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Ale když je to problém, který se týká většiny zemí Evropy nebo všech možná ...

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
Měl by se, měl by se spojit s dalšími zeměmi jako je Polsko, jako je Francie a další, které, které možná by to podpořily, ale je to záležitost ministerstva. My jsme o tom jednali minulý týden v Brně ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Na V4.

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
... na V4, shodli jsme se na všech těchto principech a všichni žádáme naše ministry, aby se do toho zapojili. To znamená minimálně V4 by měla mít stejný názor, plus další země.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak vy jste se tam sešli šéfové agrárních komor Polska, Maďarska, Slovenska, vy za Českou republiku jste tam byl. Která z těch zemí V4 je nejvíc tím postižena? Je to Polsko?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
No já si myslím, že tím jsou postiženy všechny země, ale samozřejmě ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Stejně?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
Plus minus stejně. Ty ceny mléka se pohybují orientačně stejně. A každá země má své problémy, ale Polsko samozřejmě z toho rozsahu je postiženo nejvíc.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Miroslav Toman, prezident Potravinářské a také Agrární komory je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Debatu o tom, kdo určuje ceny potravin v poslední době rozvířila novela zákona o významné tržní síle. Ta prošla nyní ve sněmovně prvním čteních ...

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
Ano.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
... ale takže stále se ještě ve sněmovně o ní jedná. Ta novela by měla narovnat vztahy mezi řetězci a menšími dodavateli. Proč je pro vás ta novela tak důležitá?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
Já se vrátím trošku do minulosti. Zákon platí od roku 2010 a argumenty, který používají odpůrci dneska proti této novele, tak to byly stejné argumenty v roce 2010. A řekněme si, co se zlepšilo tím zákonem, který se uvedl v život. Tak minimálně dvě věci, které jsou velmi důležité. Důležitá je jedna věc, to znamená spatnost do 30 dnů. Dříve bylo obvyklé, že se platilo 60, 80, až 120 dní za zboží, které se de facto prodávalo ihned, ať to bylo pečivo, ať to byly mlékárenské výrobky a tak dále, to znamená splatnost se zkrátila do 30 dnů, což je velmi významné pro, pro dodavatelské podniky. A druhá věc, která je významná například pro pekaře, omezily se vratky, vratky pekařského zboží, to znamená už tam nejsou tak velké ztráty u pekařů. A u této novely, která je, tak samozřejmě tam je velmi důležitá ta vymahatelnost, kdy ÚHOZ udělal novelu, aby tento zákon byl více vymahatelný a hlavně, aby se ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Tam budou hrozit až miliardové pokuty, přeformulovává se také definice významné tržní síly.

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
Ano. Ale co je důležité, omezují se bonusy a další poplatky, to znamená de facto za jedno zboží by měla být jedna faktura a dodavatel by měl být od začátku, za kolik vlastně dodává řetězce, jaká je konečná cena.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Nicméně vy si tedy myslíte, že tato novela jde správným směrem, ostatně vy jste to ještě, když jste byl ve funkci ministra zemědělství startoval vlastně tady tuto novelu. Ale otázka je, jestli se bude radovat také spotřebitel, protože řetězce už teď varují, že by mohlo zdražit zboží. Tak jak zaručíte spotřebitelům, že toto nenastane?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
Už to, co říkají řetězce, že se může zdražit zboží, bavili jsme se o tom před chvílí. Na cenu zboží by měl mít vliv základní faktory, jako je cena komodit, cena energií a samozřejmě poptávka. Otázka samozřejmě je, že tady to už slyším od roku 2008, že v případě zavedení tohoto zákona dojde ke zdražení zboží. K tomu vůbec nedošlo a uvedu konkrétní příklad, také jsem ho tady dneska řekl a uvedu ještě jeden. Máslo do řetězců se prodává za 25 korun řádově, a prodává se okolo 40 korun spotřebiteli. Otázka je, kdo to, kdo to zboží teda zdražuje, když se to prodá za 25 a prodává se za 40. Například u salámu Vysočina se prodává, dodavatelé dodávají za 90 korun a prodává se na pultech okolo 190 korun podle toho, jaký to je řetězec. To znamená ty obchodní přirážky tam dosahují až 80 %. Ve statistice se objevují obchodní přirážky, že se pohybují ve výši 24 % a to všechno ostatní jsou takzvané zadní marže, aby spotřebitel pochopil, co je to, to jsou ty různé bonusy, které musí dodavatel zaplatit za to, že vůbec může dodávat do těchto řetězců.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Ale toto ta novela mění?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
Tato novela musí, říká, že za jedno zboží, když to zjednoduším, měla by jedna faktura a každý fakturační údaj by měl být doložen skutečným plněním.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Nemůže nastat ale to, že zpřísněné podmínky dovedou obchodníky k tomu, že budou zkrátka raději vyjednávat s dodavateli v zahraničí? Že na tom právě budou biti naši dodavatelé kvůli této novele?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
To je další argument, který, který já nepředpokládám, protože kdyby chtěli dovážet ze zahraničí, dováží dneska, už dneska se to nakonec děje a ten zákon ještě neplatí a dávají v některých případech přednost ze zahraničí, protože sledují pouze a výhradně cenu a také obchodní politiku svých domovských zemí. To je jedna věc. Druhá věc je, že si nemyslím, že budou dovážet čerstvé výrobky a kvalitní výrobky ze zahraničí a samozřejmě tady to také slyším už 5 let.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
K těm vyšším přirážkám řetězců, o kterých mluvíte, tak s tím však nesouhlasí třeba vedoucí právního oddělení Kauflandu Igor Kremla, který se vyjádřil v médiích, že podle něj je průměrný zisk v maloobchodu 1,5 až 2 % a průměrné zisky výrobců násobně vyšší. Tak jak to, že jsou ty údaje tak odlišné, které máte vy a které ...

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
Já si myslím, že pan Kremla mluví úplně o něčem jiným a mě by zajímalo, kde k těm číslům přišel. Samozřejmě jejich zisky já nehodnotím, já se bavím o obchodní přirážce, protože ty zisky jsou samozřejmě závislé na tom, jak si nastaví své náklady. V případě, že si od mateřské firmy nechávám posílat faktury na převod peněz do zahraničí, tak ty zisky se můžou objevit opravdu až ve výši 1, 1,5 %. Nicméně my se bavíme o obchodních přirážkách, to znamená, to je rozdíl mezi nakoupeným prodávaným zbožím a nákladovost jednotlivých, ať to jsou výrobci nebo prodejci, je v jejich záležitost, pokud chci vyšší zisk, musím omezit náklady, což výrobci dělají, ale u obchodníků jsem to opravdu ještě neviděl.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Miroslav Toman, prezident Potravinářské a také Agrární komory, je hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Řekněte mi, pane Tomane, proč jsou v Německu kvalitnější potraviny než v České republice?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
Já zase se musím vrátit trošku zpátky. My jsme na to upozorňovali, zase to má několik důvodů. Možná si ještě pamatujete, kdy DPH na potraviny v České republice bylo 5 %. Dneska je 15 %, to znamená, a ceny potravin nešly tak výrazně nahoru. Někde se to projevit muselo, to znamená, projevilo se to, možná že výrobci museli někde ušetřit, řetězce tlačily také dolů, to znamená je to o ceně výrobku. To je bod jedna. Například v Německu je DPH 7 %, v České republice je 15, jak jsem řekl. To je jeden důvod. Druhý důvod je, že řetězce tlačí na čím dám tím nižší ceny. Ta cena se projevuje v kvalitě. My jsme si dělávali srovnávání nějakých výrobků v Německu a v České republice ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
20 výrobků, pokud si vzpomínám z tisku, jste srovnávali.

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
20 výrobků, a musím říci, že převážná většina těchto výrobků byla, byla dražší řádově v průměru o 23 % minimálně, takže i když odečtu to DPH, ten rozdíl, tak pořád ty výrovky jsou v Německu, v Německu levnější. Bavíme se o kvalitních výrobcích.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
No ale proč jsou jinak chuťově na tom? Protože nejenom vy jste si dělali průzkum, nechala si udělat průzkum také europoslankyně za ČSSD Olga Sehnalová, společnost Ahold, ti testovali 24 druhů potravin zakoupených jak v České republice a tak v Německu, a například jogurt a rama byly v Německu, měly větší obsah tuku, v české kávě bylo o třetinu více kofeinu, limonády byly v Německu slazeny cukrem, v Česku fruktózo-glukózovým sirupem. Tak to jsou přece docela významné rozdíly. Čím si to vysvětlovat?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
No samozřejmě je to, je to honba za ziskem. Je to honba za ziskem, to znamená, když tam dojde k náhražce, tak ta náhražka je levnější než ta kvalitní surovina. Jestliže tam dám menší obsah masa, tak samozřejmě ten výrobek je, je levnější a mohu prodávat za vyšší cenu. A je potřeba si uvědomit, že výrobky, které se prodávají v České republice takzvaných nadnárodních značek, se v převážné míře vyrábějí v Polsku, vyrábí se v Maďarsku, v Rumunsku, Bulharsku, ale výrobky prodávané se stejnou značkou v Německu, se vyrábí v Německu nebo v některých ze starých zemí, to znamená, mají svoje receptury, mají svoje pravidelné postupy výrobní a nedovolí si šidit zákazníka.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
A kdežto u nás si dovolí šidit zákazníka?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
Samozřejmě ten tlak řetězců je tak velký, že i tyto nadnárodní firmy tam dávají jiné složení. Samozřejmě říká se, že to je chuťové zvyklosti ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, to jsem právě četla, že tak jsem se chtěla zeptat, jestli máme jiné chuťové buňky než Němci?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
Já si myslím, já si, já si myslím, že to je celý nesmysl, protože každý si radši přisladí cukrem než, než umělým sladidlem. Samozřejmě každý má radši opravdové maso než jakýkoli separát.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Jde to změnit? Jde to udělat tak, abychom měli stejně kvalitní potraviny jako mají v Německu?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
Jde to změnit trhovým tlakem jak ze strany výrobců, ale ze strany, hlavně ze strany spotřebitelů. Spotřebitel si to určuje, to znamená, já jsem přesvědčen o tom, že když výrobce bude upřednostňovat výrobky z České republiky od českých výrobců, tak je to pod pravidelnou kontrolou. Existuje tady logo, ať to je Klasa, ať to je Regionální potravina nebo, nebo český výrobek garantováno Potravinářskou komorou, kde je garantovaná kvalita, kdy nálezy, nálezy kontrolních orgánů se pohybují do 1 %, kdežto u těch ostatních to je mezi 7 a 12 % podle druhu zboží.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Miroslav Toman, prezident Potravinářské a Agrární komory, je stále ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Pojďme otevřít ještě jedno téma. Asociace soukromých zemědělců kritizuje ministra zemědělství Mariana Jurečku za to, že se účastnil 60. výročí založení JZD v Oprostovicích na Přerovsku. Podle zemědělců oslavou násilné kolektivizace venkova během komunismu byla tato akce. Víte o té akci? Víte, jak probíhala?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
Já jsem na této akci nebyl, protože jsem trávil dovolenou s dětma, nicméně jsem o ní četl ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Jinak byste tam byl také?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
Předpokládám, že kdybych byl pozván, tak ano, ale já jsem nekontroloval pozvánky na dobu, kdy ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže nevíte, jestli byl také pozván?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
Takže nevím, ale ...

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
To, že tam byl pan ministr vás zaráží?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
Ne nezaráží mě to, nevidím na tom nic špatného, protože podle vyjádření pana ministra, pan ministr odsoudil ty, ty věci, které se děly v případě kolektivizace a musíme si říci, že to je řádově 60 let zpátky. Myslím si, že to družstvo prosperuje, je to ocenění práce a každý má svojí historii. Není potřeba se před tou historií skrývat, je potřeba se z ní poučit. Nevidím na tom nic špatného a nechci se vracet do minulosti.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
A není na tom nic špatného, ani když se na tom místě rozdávala brožura s logem ministerstva, která popírala násilnou podstatu kolektivizace. To logo prý bylo zneužito, řekl ministr Jurečka, ale to, že se tam taková brožura rozdává, není to zvláštní, když tam vedle toho sedí pan ministr?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
Tak já nevím, já jsem tu brožuru nečetl, já jsem ji neviděl, to znamená já nevěřím všemu, co, co jde z Asociace soukromého zemědělství.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Proč tomu nevěříte? Myslíte, že nejsou důvěryhodní?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
Já si myslím, že ne všechno co je, tak je používáno férovým způsobem a tady se musím pana ministra zastat. Já jsem velmi rád, že jezdí mezi, mezi zemědělce a bez ohledu na to, jestli to je soukromý zemědělec malý, anebo jestli je to zemědělské družstvo, které je dneska v podstatě také soukromé. To nejsou ty JZD, které tu byly, to jsou dneska moderní, perspektivní podniky, moderně vybavené, pracují tam mladí lidé, nevidím na tom nic špatného, je to normálně soukromá firma.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Je pan Jurečka dobrý ministr zemědělství?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
Já to nechci hodnotit. Je to mladý člověk, který se na ty věci dívá na některé jinak, ale myslím si, že v některých věcech najdeme, najdeme společnou řeč. Věřím tomu, ať to je teďko ten zákon o významné tržní síle, věřím, že najdeme i společnou řeč na rozdělování peněz a ve finále hlavně, že pan ministr Jurečka slíbí, respektive splní to, co slíbil, že se bude snažit, řeší situaci s mlékem, ale i s vepřovým masem a s drůbeží.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
V čem těžko hledáte společnou řeč s panem Jurečkou?

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
Například v pohledu na některé vystupování v reklamách a tak dále, myslím si, že vystupování v reklamě pana ministra nebylo úplně ideální na Regionální potraviny, ale nicméně říkám, je to mladý člověk a každý dělá to, co umí.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Miroslav Toman, prezident Potravinářské a Agrární komory, byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Díky za to, na shledanou.

Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory ČR, prezident Agrární komory ČR
--------------------
Na shledanou, pěkný večer.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka
--------------------
Na Radiožurnálu za chvilku další zprávy, Helena Šulcová přeje dobrý poslech.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autor: heš
Spustit audio